Tip: Pivař a Blondýna – krásná kniha o krásných pivech
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
V pátek 4. prosince 2020 byl oficiálně zahájen prodej čepovaného „Požehnaného ležáku“ ve stánku u českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. Pivo se poveze i do Vatikánu jako dar Svatému Otci papeži Františkovi.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Na mapě České republiky je v současnosti 490 minipivovarů. Při covidové krizi se z ní zatím neztratil ani jeden, samy však počítají jen ztráty. Ty se podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně letos blíží 600 milionům korun. To je přibližně jedna třetina z obvyklého obratu.
Koronavirová situace nás ovlivnila, ale nevzdáváme se, zní z menších pivovarů napříč Vysočinou. „Určitě neprodáváme tolik, co za normální situace, ale propad není až tak dramatický. Lidé se naučili chodit si pro malé sudy, případně pro piva v pet lahvích,“ popsal Petr Nespustil z pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě.
Restaurace opět otevřely a lidé mají o jejich návštěvu většinou veliký zájem. Například v boleslavské Jihočeské hoštěnici už začátkem týdne upozorňovali prostřednictvím sociálních sítí, že je nutné volat předem a udělat si rezervaci. A to i kvůli tomu, že u jednotlivých stolů mohou sedět maximálně čtyři lidé.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Znovuotevření svých provozoven, které z rozhodnutí vlády přijde ve čtvrtek 3. prosince netrpělivě vyhlížejí nejen provozovatelé restaurací, ale také salony krásy či kadeřnictví. „Naši zákazníci se stejně jako my těší a řada z nich si chce místo zajistit, proto už nyní volají a rezervují si ho,“ potvrdila Lenka Ptáčková z benešovské restaurace U Kovářů na Masarykově náměstí.
Ale utíká to! Dnes (3. prosince 2020) je tomu přesně 50 let, co v novém pivovaru Radegast v Nošovicích uvařil tehdejší sládek Jaromír Franzl pivo, které mělo naprosto nezvyklou hořkou chuť.
Pivovar Ostravar připravil pro hospody po rozvolnění 175 tisíc půllitrů piva. „Chtěli jsme, aby si lidé po 51 dnech mohli dát zase čerstvě natočené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek. Sám se s kolegy sládky chystá vyrazit na pivo a ukázat lidem, že pokud se v nich dodržují pravidla, z návštěvy hospod a restaurací nemusí mít obavy.
/TABULKA ROZVOLŇOVÁNÍ PES/ Česká kuchyně a zlatavý mok zavoní hned v několika podnicích na Vysočině. „Ačkoliv do hospody moc nechodím, na jedno točené s kamarády už se moc těším. Kontakt s nimi mi chyběl a kde jinde se sejít než u piva,“ svěřil se Petr Vaněk z Častonína na Pelhřimovsku. Dočká se ho právě ve čtvrtek.
/VIDEO/ Brňan Leoš Jelínek odevzdává prázdnou bečku pepřové dvanáctky u výdejního okénka Parního pivovaru Petr Hauskrecht v Brně. V době uzavřených hospod si pořídil domácí výčepní zařízení a pivo si točí doma. „Jezdím sem jednou týdně pro malou bečku, kterou zvládneme vypít v užším rodinném kruhu,“ povídá muž.
„Když už je déle takový stav, tak lidem začíná trošku hrabat. Máme zodpovědnost ke svým zaměstnancům, protože ti lidé jsou doma. Výdejní okýnko z pohledu jejich práce je nic, nula, to dáš jen pár lidem práci, jinak čekáš na to, že ti stát něco dá, abys to mohl posunout těmto lidem, protože sedí doma a nemají peníze. Víš, že někdo shání brigády a někdo nemá vůbec nic.“
Pěkný číslo. Když se řekne to v souvislosti s pivem, každého nejspíš napad-ne 10 nebo 12. V tomto případě jde však o jiné známé číslo - Ludolfovo. Pěkný číslo bude název piva s unikátní recepturou, které zamýšlí jako první z řady vysokých škol mít Univerzita Karlova (UK). A vařit se bude v Benešově.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
„Peníze jsou dobré, ale některé důležité věci si za ně nekoupíte,“ říká pětadevadesátiletý senior Vlastimil Úlehla z Hulína. Reagoval tak na rozhodnutí vlády o vyplacení mimořádného příspěvku ve výši pět tisíc korun pro všechny seniory.
Předlouhá doba temna končí. Točené pivo, návštěva kadeřníka nebo cvičení. To vše si budou moci dopřát občané České republiky po předlouhých devětapadesáti dnech, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Obnovení provozu restaurací, kadeřnictví nebo obchodů je povoleno od čtvrtka 3. listopadu.
Světový den dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday připadne letos na 1. prosince - a vy jej můžete oslavit společně s námi. Přijďte si také pro dárek! Centrum Orion připravilo na celý týden od 30. listopadu do 4.prosince společně s deseti prodejnami jedinečný projekt „Dárková šfateta“, v rámci kterého se všichni obdarujeme vzájemně.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Pražská restaurace Šeberák ve čtvrtek otevřela a čepovala pivo. Na jednu stranu je pochopitelná netrpělivost hostinského. Podnikatelé a živnostníci tratí ne vlastní vinou milióny a mnozí jsou na hranici krachu.
Pražská restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích se ve čtvrtek otevřela. Majitel v prohlášení tvrdí, že vláda jen vytváří chaos a chce se případně soudit. O svém kroku informoval otevřeně na sociálních sítích. "Přátelé, co neuděláte doma, najdete u nás. Vezměte rodinu a přijďte se najíst a napít. Na čepu Plzeň a k pozdní večeři husy a kanec," objevilo se na Facebooku. Nakonec podnik zavřeli policisté.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
Až pět miliard korun tratily dle svých odhadů pivovary v jarní první covidové vlně. Ani druhá vlna jim nepřeje a v době zavřených hospod a barů, kdy se většina konzumace přesouvá do domácího prostředí a sudové pivo nejde téměř na odbyt, bude již brzy znát na ceně zlatavého moku. Jeho cena poskočí o několik procent nahoru. Ale najdou se i výjimky. Například náchodský pivovar Primátor o zvyšování ceny zatím neuvažuje.
I když musíte královsky pohostit kanál, není třeba ztrácet víru. Tak nějak uvažují manželé Lorencovi z Olomouce, kteří v minulých dnech museli oželet 450 litrů plzeňského piva hýčkaného v tancích a vylít je do odpadu. I přes takto nepříjemnou záležitost se podle nich dá přenést s nadhledem, pokud věříte ve smysl práce, kterou děláte.
Opilí řidiči řádí v posledních dnech za volanty svých aut v brněnských ulicích. Naposledy strážníci odhalili řídícího opilce v Bystrci v neděli večer. Podle svědků měl porazit dokonce dopravní značku.
Série #světovéČesko / Vůně skořice, hřebíčku, medu, svařeného vína a mrazivého vzduchu… Co se vám vybaví? Určitě Vánoce! Vánoce na Vysočině voní přesně tak.
„Celý život jsem pracoval pro Horskou službu a zachraňoval lidi. To už je taková intuice,“ vzpomíná Jiří Netušil z Dolní Moravy na zářijový den, kdy ve svém autě minul očividně indisponovaného řidiče, otočil to a o chvíli později muže tahal z hořícího auta.
Pivovary nebudou muset ani v příštím roce platit spotřební daň za vylité nebo jim vrácené pivo. Vláda dnes schválila novelu, která tuto možnost prodloužila a upravila, sdělilo dnes ČTK tiskové oddělení ministerstva financí. Dosud platí výjimka do konce letošního roku. Za likvidované pivo budou mít pivovary nárok na vratku daně.
Minipivovar v Restauraci U Orloje v Žatci si zakládá na tom, že vaří tradiční řemeslné pivo, které prodává přímo svým zákazníkům. Jenže nyní, stejně jako na jaře, je restaurace zavřená a uvařené pivo nemá kdo vypít.
Právo várečné bylo podle historických záznamů měšťanům z Dobrušky uděleno už v roce 1320, takže vaření piva tu má dlouhou tradici. Místní pivovar dnes nese výrazné jméno Rampušák.
Narodil jsem se v dubnu 1981 v podkrkonošském městečku Hostinné, odkud jsme s rodinou relativně záhy přesídlili na Nymbursko. Láska k lesům a kopcům však ve mne přetrvala po celý dosavadní život. Vystudoval jsem nymburské gymnázium J. A. Komenského a po absolvování vojenské služby jsem se začal profesně věnovat logistice a dopravě. Silnice a železnice mne provázejí profesně již více než 20 let. Na život v Polabí jsem si delší dobu zvykal, až jsem postupně zjistil, že Nymburk je jedno z těch nejlepších míst pro život.
Město Žatec nabídne k pronájmu restauraci a minipivovar U Orloje. Ostatní činnosti Chrámu chmele a piva, tedy turistickou sekci s věží, Galerii Sladovna a klášterní zahradu, si ponechá ve své správě. Ve čtvrtek 19. listopadu o tom rozhodli žatečtí zastupitelé.
Povedl se mu velký veletoč. Petr Sadský před posledním kolem Tip ligy na lídra ztrácel pět bodů. Ve finiši dokázal skoro nemožné. Manko smazal a o jediný bod soutěž na Pelhřimovsku vyhrál. „Co na to říkám? Mám velkou radost,“ svěřil se.
Do třetice. Dalším politikem, který byl přistižen při tom, že porušil vládní nařízení, je předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ten se přitom prozradil sám, když na twitteru zveřejnil fotografii s popisem: „Přiznám se, zašel jsem taky na pivo“. Pití alkoholu na veřejnosti je však zakázáno. Jurečka se již omluvil a fotku ze sociální sítě smazal.
Domažlický pivovar v srpnu slavnostně po téměř čtvrt století obnovil výrobu piva. Nestačily uběhnout ani dva měsíce a v důsledku vyhlášeného nouzového stavu musel pivovar provoz razantně omezit.
Přestože 11. listopad patří historicky spíše vínu, letos slaví hlavně pivaři. Hanušovickému Pivovaru Holba nadělil medaile hned ze dvou prestižních mezinárodních soutěží piv. Holba Šerák a Holba Premium získaly stříbrné medaile na International Beer Challenge 2020, Holba Premium přidala navíc i bronz ze soutěže European Beer Star 2020.
Pelhřimovská agentura rekordů a kuriozit ani v době nouzového stavu nezahálí a sleduje nová česká nej. Tím zatím posledním je výkon Zdeňka Páchy z Bašky u Frýdku-Místku. Tento šerpa, neboli nosič, vynesl k soše Radegasta na svých zádech rekordní náklad vážící 256 kilogramů.