Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Město Hanušovice otevřelo samoobslužnou hospodu.

Český unikát. V Hanušovicích otevřeli samoobslužnou hospodu, je tam i bowling

Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.

Město Hanušovice otevřelo samoobslužnou hospodu.

Český unikát. V Hanušovicích otevřeli samoobslužnou hospodu, nabízí i bowling

Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.

Kvůli válce na Ukrajině z velkých hráčů na trhu zastavily vývoz do Ruska Plzeňský Prazdroj, budějovický Budvar či Pivovary Staropramen.

Rusové přijdou kvůli válce na Ukrajině o české pivo, pivovary o desetinu exportu

V Rusku nemiluji pouze vodku či kvas. Velkou oblibu si zde dlouhodobě drží i české pivo a pro tuzemské pivovary představuje Rusko dokonce třetí největší exportní trh. Jen v loňském roce se tam vyvezlo více než 500 tisíc hektolitrů piva, což je desetina celkového vývozu. Už teď je jasné, že loňská čísla čeští pivovarníci nepřekonají. Do země, která minulý týden napadla Ukrajinu, totiž pivovarníci uzavřeli pomyslné pivovody.

V Bezručově ulici před hospodou Pivstro se ve čtvrtek čepovalo pivo na pomoc Ukrajině.

Před Pivstrem se čepovalo pivo pro Ukrajinu

Minipivovary z Plzeňského kraje daly sudy dohromady a ve čtvrtek odpoledne čepovaly pivo na pomoc Ukrajině. Prostor před plzeňskou hospodou Pivstro v Bezručově ulici se tak proměnil v malý pivní festival.

Žatecký pivovar.

Žatecký pivovar propustí většinu zaměstnanců. Sníží výstav a začne vařit jinak

/FOTO/ Žatecký pivovar čekají radikální změny. Propustí většinu ze čtyř desítek zaměstnanců, výrazně sníží výstav, omezí sortiment nabízených piv, jejich druhy změní. Pivo se přestane vařit v tradičních prostorách, výroba se přesune do jiných míst areálu. Za změnami stojí rozhodnutí majitele společnosti, dánského Carlsbergu. Toho k nim vedou ekonomické důvody, na kterých se podepsaly také pandemie covidu a růst cen energií.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Budějovický Budvar pozastavil výrobu a dodávky piva pro ruský trh

Národní pivovar Budějovický Budvar pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky piva určené pro ruský trh. V pondělí to Deníku potvrdila mluvčí pivovaru Barbora Bláhová. Podrobnosti ale nechtěla uvést - ani to, jaké druhy piva a v jakém objemu Budvar do Ruska aktuálně vyvážel.

Viktor Flek mladší (na snímku uprostřed) rozjel v restauraci v blanenské Dolní Lhotě minipivovar. První várku vařil pod dohledem zkušených sládků Davida Šubjáka (vlevo) a Aleše Ondrůška (vpravo).

Sládku, drž se českého ležáku! V Blansku rozjeli minipivovar

/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.

Dobrou chuť!

Od sousedů: Bílé klobáse bylo v úterý 165 let

Podle legendy byla proslavená bavorská bílá klobása vynalezena o masopustní neděli, 22. února 1875, v mnichovském hostinci "U Věčného Světla", připomíná Donaukurier. Protože kvůli koroně nemohlo být jubileum důstojně oslaveno, Cech řezníků Arberland v Bodenmaisu shromáždil pro firmu filmové videoštando celebrit, také spisovatele Christiana Fischera.

Hospůdka Bistro v Rymicích. Únor 2022

Výpečky se zelím, gulášek a pivo. To je Bistro v Rymicích

Výpečky se zelím, řízek, bramborový salát nebo třeba guláš. Prostě žádné experimentování, ale typická česká kuchyně, na kterou jsou lidé zvyklí. K tomu pak pivo z nedalekého přerovského pivovaru a odhadem třicítka míst, kterou si o víkendu rozeberou místní štamgasti. Řeč je o rymické hospůdce Bistro, které v obci funguje už dlouhá léta.

Kocouří masopust nalákal do varnsdorfského pivovaru zástupy lidí.

Pivovar Kocour provoněly jitrnice a pivo, masopust nalákal davy lidí

Téměř k nehnutí bylo v sobotu 19. února na velkém sále a v restauraci pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se po roční odmlce konal Kocouří Masopust. Ten lákal především na zabijačkové speciality místních řezníků, fronta u jitrnic byla delší než ta na piva.

Historie pivovarnictví se v Chocni začala psát v první polovině 16. století.

Choceň znovu píše historii pivovarnictví. Splávek boduje i na festivalech

Pátek 18. června 2021 se do choceňské kroniky zapsal jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví. Nově otevřený Pivovar Choceň tehdy slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a historii choceňského piva představil také ředitel Orlického muzea Michal Hofman. Na Mezinárodním pivovarském festivalu pak výčepní pivo Splávek 10% i světlý ležák Splávek 12% braly medaile. 

Plechovky Pilsner Urquell jsou již ze tří čtvrtin vyrobeny z recyklátu.

Plechovky Pilsner Urquell jsou již ze tří čtvrtin vyrobeny z recyklátu

Poté, co Plzeňský Prazdroj zcela opustil stáčení do PET lahví, udělal pivovar další krok na cestě k cirkularitě obalů. Podíl recyklátu obsaženého v plechovkách Pilsner Urquell zvýšil na 75 %, což je aktuálně nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na trhu. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky o 30 % nižší uhlíkovou stopu a ušetří přes 1500 tun nového hliníku ročně.

Ilustrační foto

Šest piv chtěl v Konici zaplatit kradenou vrtačkou

Za pivo chtěl zaplatit jinak, než je zvykem. Ve středu večer zašel v Konici na pivo starší host a usadil se u jednoho ze stolů. Žízeň měl docela velkou, protože během hodiny vypil šest piv a k tomu si dal ještě kávu.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Ven z krize, minipivovar ve Stříteži zachránily plechovky, pivo se točí dál

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. 

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Dva nadšenci z Horažďovic Jan Stulík (vlevo) a Petr Kolář ve sklepě pivovaru z roku 1670, který byl zasypaný a měl zazděný vchod.

Začali vařit pivo na koleni. Nyní chtějí v Horažďovicích rozjet starý pivovar

Jan Stulík a Petr Kolář z Horažďovic na Klatovsku chtěli začít vařit pivo a sháněli k tomu menší prostory, nakonec se ale jejich plán narostl do mnohem větších rozměrů. Koupili horažďovický pivovar, který byl zřízen roku 1570 Václavem Švihovským a po různých přestavbách fungoval do roku 1946. Poté v objektu působily sběrné suroviny, podnik Ovoce zelenina a konaly se tam různé akce.