Česko - bavorský festivalem Treffpunkt ožilo o víkendu plzeňské Depo 2015. Atmosféru tvořila multižánrová hudební vystoupení od dechovky po rock ´n´roll, krajové kulinářské speciality i svrchně kvašené světlé pivo v tradičních tuplácích.
Loni bylo policii nahlášeno 9369 osob, předloni 9290 a v roce 2019 dokonce přes 11 000 lidí. Letos do 15. března lidé postrádali na 1500 bližních. Zhruba tři čtvrtiny zmizelých se znovu najde do tří dnů. Jen málo z nich je hledáno měsíce, léta či desetiletí. Málokterý případ je tak pozoruhodný jako Peggy z Horního Francka, jejíž ostatky byly nalezeny až po patnácti letech náhodně houbařem. Pochována byla začátkem dubna 21 let po zmizení.
Po krátké době míříme znovu do lázní, jen jsme se místo na sever vydali směrem západním. A zatímco v případě Teplic nás zajímalo, jak dnes vypadá a funguje místo, kde se před 200 lety sjížděla mocenská i intelektuální elita celé Evropy, tentokrát zaměříme pohled i na obecnou proměnu lázní. Text přinesl časopis Gurmet.
VIDEO / Koncerty kapel Kameron, Stará dobrá ruční práce, Penzistor a Rybičky 48, ale také soutěže a neomezená konzumace pěnivého moku za cenu vstupného. Přerovský pivovar Zubr oslavil v pátek 150 let své existence a do areálu si přišlo užít vydařenou narozeninovou party dva a půl tisíce spokojených návštěvníků. Na akci se vypilo úctyhodných 51 hektolitrů piva.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
O následujícím víkendu můžete o dni otevřených dveří nahlédnout do práce záchranářů, na pivním festivalu ochutnat řemeslná piva, při ponoru do půdních pokladů objevovat jedinečné kousky na bleším trhu a budoucí nevěsty jistě potěší svatební výstava.
Slavičín Perlou, kterou při vjezdu do centra Slavičína každý obdivuje, se dá bez nadsázky nazvat Zámek Wichterle. Místo se stalo splněným snem manželů Machalových, kteří jej před čtyřmi lety koupili, opravili a uvedli do života své sny. Hostům nabízí hotelový a gastronomický luxus, přičemž nezapomněli využít darů, které nabízí kraj
Dvanáct titulů, dvanáct stupňů. Nejúspěšnější hokejový klub bývalého Československa a druhý nejlepší v České republice, Dukla Jihlava, představil ve spolupráci se svým partnerem vlastní pivní speciál. Pivo Ježek Dukla 12 bude mít premiéru při slavnostním loučení se zimním stadionem v sobotu třicátého dubna.
Český svaz pivovarů a sladoven chce, aby byla česká pivní kultura zapsána do nehmotných památek UNESCO. Podal proto přihlášku v Plzeňském kraji, jako kolébce vzniku českého ležáku, který zde byl poprvé uvařen před 180 lety.
Pivo v plaském klášteře údajně vařili mniši již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Jeho úpadek nastal až v novověku, roku 1785 byl pivovar zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 získal klášterní areál nového vlastníka, knížete Metternicha.
Po dvouleté koronavirové pauze se mohou fanoušci pěnivého moku opět těšit na tradiční narozeninové oslavy přerovského pivovaru Zubr. Ty letošní jsou kulaté - od založení firmy totiž uplyne 150 let. Brány pivovaru se otevřou v pátek 22. dubna v 15.30 hodin a na čepu bude nejen výroční speciál, ale i široký sortiment dalších značek z produkce pivovaru. Lidé si užijí koncerty kapel i soutěže.
Nové technologie a všemožné senzory čím dál více řídí náš život. Světu nul a jedniček neunikl ani pivní obor. Například Plzeňský Prazdroj vychází vstříc zákazníkům, kteří již nechtějí bloudit za jeho produkty ve stále se měnících labyrintech velkých obchodů, přišel proto s unikátní váhou se senzory. Ty analyzují chování zákazníků a zjišťují, odkud pivo nejčastěji mizí. Na toto místo poté pivovar umístí své produkty.
/FOTOGALERIE/ V nedalekém lidovém domě mu řemeslo nesvěřili údajně kvůli nedostatku zkušeností, proto se Miroslav Žídek před sedmi lety ujal restaurace ve starobělské Sokolovně. A nyní těží i z toho, že sotva dvě stě metrů vzdálený podnik, který mu dveře neotevřel, položil covid. V Sokolovně navíc reagují na aktuální trendy a poptávku.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V archivu Českolipského deníku jsme našli několik zajímavých fotografií, jak se dříve slavily Velikonoce na Českolipsku. Podívejte se na ně s námi a vzpomínejte.
Hospůdka u Pecucha, tak se jmenuje podnik, který provozuje v Luboměři Ivana Šmatelková. Hospůdku postavil její majitel, který ji pronajímá, Ivana Šmatelková je v ní od února.
Sluneční paprsky se opírají do půllitrů s pivními speciály. Do venkovního areálu Pivovaru Moravia v brněnských Medlánkách proudí stovky lidí. Na Zelený čtvrtek se tam koná akce Otevřená Vrata. Krom prohlídek pivovaru se lidé setkají se vrchním sládkem, pobaví se u živé hudby a mohou se zapojit do soutěže v pití piva.
Kdo si nedá zelené pivo, jako by vůbec nebyl. Taková je realita posledních let nejen na zelený čtvrtek, ale také v průběhu celých velikonočních svátků. Kromě už „tradičního“ zeleného se však i letos mohou milovníci zlatavého moku těšit na další barvy a chutě. Pivovarníci v kraji si totiž připravili různé pivní speciály.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
/FOTOGALERIE/ Pivovar Mordýř z Dolních Ředic je již známou značkou, a to nejen ve východočeském regionu. Na začátku byla touha tří nadšenců uvařit si pro sebe výborné pivo v domácích podmínkách. Nyní mají šestkrát větší objem piva a sortiment se rozšířil ze tří druhů na dvacet.
Plzeňský pivovar letos již pojedenácté uvařil jubilejní várku piva Pilsner Urquell, které každoročně posílá před Velikonoci do Vatikánu papeži. Navazuje tím na tradici starou více než sto let. Ve středu odpoledne pivu před cestou z areálu Prazdroje požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.
Netradiční speciály zkouší ve velikonočním období milovníci piva na jihu Moravy. Například pivovar Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku nabízí velikonoční šestnáctku.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
Obchod v Hrádecké ulici v Sušici si ke krádežím oblíbili mnozí zloději, mezi nimi je i třiačtyřicetiletý muž ze Svitavska, kterému se tam nechtělo pro změnu platit za přepravku s pivem.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Jak už pojmenování Zelený čtvrtek napovídá, tento den je spojován se zelenými pokrmy - od zeleniny až po byliny. Tak proč neokusit i zelené pivo? Těch velikonočních speciálů, třeba i barvy žluté slámové či granátové, je ale určitě více a pivní fajnšmekři se jich každoročně nemohou dočkat.
/ROZHOVOR/ Dlouhou dobu bude vzpomínat Tomáš Sedláček z Neveklova na víkendový duel proti Bystřici. V utkání se mu totiž podařilo vstřelit pět branek, díky čemuž se stal kanonýrem víkendu.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak oslaví 11. narozeniny.
Zhruba hodinu před zápasem s Plzní se před Androvým stadionem konala speciální akce nazvaná Pivo a klobása s legendami. Hosty improvizované fanzóny byl legendární olomoucký hráč a hlavně trenér Petr "John" Uličný a také bývalý hráč obou klubů, který nedávno ukončil svou profesionální kariéru, Tomáš Hořava. Akce se celkově nesla v pohodovém duchu a jediným jejím problémem bylo ne úplně příznivé počasí. Teplota totiž nepřesáhla sedm stupňů a v průběhu se dokonce rozpršelo.
Nejvíce destilátů vypijí lidé na Zlínsku. Stejný region vede i v konzumaci vína, až poté následuje jižní Morava. A nejvíce rizikových pijanů piva se najde na severu Moravy. Zjistil to nový celorepublikový výzkumu Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkumníci při něm oslovili bezmála tisícovku respondentů.
/FOTOGALERIE/ Pětadvacet tras od tisícimetrové až po padesátikilometrovou, dohromady okolo sedmi set kilometrů, čtrnáct pivovarů a asi sto druhů pěnivého moku. To je výzva, jež se turistům nabízí od druhé dubnové soboty.
Pětadvacet tras od tisícimetrové až po padesátikilometrovou, dohromady okolo sedmi set kilometrů, čtrnáct pivovarů a asi sto druhů pěnivého moku. To je výzva, jež se turistům nabízí od druhé dubnové soboty.
Jak si lépe užít pobyt v České republice než nad půllitrem oroseného piva. Jeho věhlas je znám daleko za hranicemi, ale zatím jen v ústním podání. Změnit to chce Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), který usiluje o zapsání českého piva na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.
Náchodský pivovar Primátor letos plánuje zvýšení výstavu asi o čtyři procenta na více než 120.000 hektolitrů z loňských necelých 116.000 hektolitrů. Větší odbyt čeká u plechovkového piva, v dodávkách sudového piva do českých restaurací a přes výpadek ruského trhu také v exportu. Řekl to ředitel pivovaru Petr Kaluža. Primátor se profiluje jako výrobce speciálních piv, která tvoří téměř 40 procent jeho výstavu.
V pivovaru Zichovec se sešly ženy napříč pivovarnickým řemeslem, aby společně uvařily pivo s názvem „You Can Brew It,“ která vzniklo na podporu mezinárodní organizace Pink Boots Society. Ta sdružuje ženy pracující v pivovarnictví a jiných alkoholových průmyslech, jejím cílem je otevírat diskusi o postavení žen a nabízí jim vzdělávací a komunitní programy.
Společnost Bohemia Hop ve spolupráci s Chmelařským institutem pořádala ve středu 6. dubna, 24. ročník semináře s názvem Uplatnění českých odrůd chmele v pivovarnictví. Dorazila stovka expertů z českých pivovarů.
/FOTOGALERIE/ Palác Svět byl kdysi pýchou Libně. A to nejen díky slavnému kinu a hned několika podnikům, které se zde nacházely, ale především díky pozornosti spisovatele Bohumila Hrabala. Ten sem zasadil děj hned několika svých povídek.
Český trh obohatí nealkoholické pivo, které připravily a společně budou produkovat pivovar Budějovický Budvar, n. p., a společnost Mattoni. Budvar vstoupil do iniciativy Zálohujme.cz.
Deset piv se přiblížilo! Fotbalový útočník Petr Perner dal v prvním jarním kole III. okresní třídy v dresu Trnovan hattrick v Ohníči, kde jeho tým zvítězil 8:3, v interním pořadí střelců Hvězdy vede před kamarádem Patrikem Uramem už o čtyři góly. „Máme sázku o deset piv. Patrik je takový náš ´blonďatý Rosický´, vyhrál hráče podzimu. Tak doufám, že mu cenu na jaře vyfouknu já!” směje se Perner, na Teplicku společně s Václavem Kinzlem (Kostomlaty) a Janem Rudou (1. FC Dubí) kanonýr víkendu.
Sládci z brněnského řemeslného Pivovaru Moravia uvařili pro zájemce zelené pivo. K dostání bude na akci Otevřená Vrata, která se uskuteční na nádvoří Společenského centra Sýpky v brněnských Medlánkách přímo na Zelený čtvrtek.
Ve Kdyni se uskutečnily tradiční famrářské trhy, které do svých řad přizvaly nové prodejce. Nechyběly ani stále stánky s medovými výrobky, sýry a nebo čepicemi. Další trhy se budou konat už 12. dubna a opět se budete mít na co těšit.
Malí i velcí pivovarníci se chystají na Velikonoce. Ve spilce již nyní vedle klasických piv dozrávají i speciály. Milovníci zlatavého moku se tak i letos mohou těšit na netradiční piva a jejich barvy. Od „tradiční“ zelené přes bílou až po polotmavé.
Z dvanácti a někdy až patnácti hlavních chodů mají na výběr hosté oblíbené olomoucké restaurace Bohemia v Rožňavské ulici na olomouckém sídlišti Nové Sady. K jídlu si mohou vychutnat některé ze tří druhů piv z tanku.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 tisíc hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Po více než dvou letech udělal klatovský okresní soud tečku za případem Pavla K. (47), majitele šumavského minipivovárku. Ten byl obžalován z týrání své partnerky Olgy H. a její dcery. I když muž vinu odmítal, soud došel k závěru, že čin spáchal, a potrestal ho podmínkou. Rozsudek není pravomocný.
Je to rekord! Z úspěchu recesistického pokusu o zapsání českého rekordu v největším počtu oholených turistů na jedno místě se v neděli odpoledne radovali účastníci zahájení letošní turistické sezony Moravského krasu.
/ANKETA/ Ve zcela novém designu nabízí strakonický pivovar oblíbený zelený speciál Velikonoční zelené. „Jedná se o zelený ležák dominantní hořké chuti. Jde o dvanáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek pivovaru DUDÁK Vlastimil Matej.
/FOTOGALERIE/ Plzeňští sládci Volby sládků spolu s Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha uvařili velikonoční pivo. Takzvaný Popeleční Benedict pak slavnostně narazili 30. března v Klášterní sýpce.