![Ilustrační foto Ilustrační foto](https://g.denik.cz/55/f1/hospoda-bar-pivo-ilu-03_prazena-list-l.jpg)
Hospodští slibují zachování cen. Zdražovat nebudou
Hospodští napříč Zlínským krajem nechystají zdražení jídel a nápojů ve svých restauracích. V otevření za 14 dní nevěří, očekávají ale prosperující léto.
Hospodští napříč Zlínským krajem nechystají zdražení jídel a nápojů ve svých restauracích. V otevření za 14 dní nevěří, očekávají ale prosperující léto.
Slavnosti svijanského piva, na něž se do Svijanského Újezdu v červenci už více než třicet let sjíždějí tisíce lidí z celé republiky, se nebudou v tradičním formátu konat ani letos. Oznámili to pořadatelé Pivovar Svijany a obec Svijanský Újezd.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Stovky lidí přišly 7. května 2011 na Chmelfest v Žatci. Oslava chmele, piva a dobré nálady se vydařila.
Na počest americké armády, která 5. května 1945 osvobodila Domažlice, připravili sládci z městského pivovaru speciální várku svrchně kvašeného piva. Limitovaná edice už je v prodeji.
Odpočinout si a zregenerovat tělo i duši, k tomu skvěle poslouží wellness pobyt, ideálně spojený s lázeňskými procedurami nebo romantickou přírodou na dosah. Tradice lázeňství u nás sahá až do středověku, takže osvědčené metody, které se používají dodnes, jsou víc než prověřené. Nároky ale stoupají a lidé už nechtějí jen relaxovat. Touží i po stále nových, neobvyklých zážitcích. Připravili jsme pro vás pár tipů, kam se za celkovou regenerací vydat, až to bude možné.
Rád si zajde na pivo, když je příležitost. „To si oblíbil,“ usměje se Matěj Slováček, spoluhráč Brazilce, který se v Česku stal futsalovou legendou, kapitánem ligového hegemona Chrudimi. Max Weber Prates Goncalves Ribeiro. Jeho jméno není zrovna jednoduché, jak už to u Jihoameričanů bývá. Přezdívka Max, to už je jiné kafe. A vězte, že je dobře známá.
Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
/FOTOGALERIE/ Komenského sady v Moravské Ostravě, Sady B. Smetany ve Frýdku-Místku i jezy u Ostravice ve Frýdlantě… všude stejný obrázek. Flašky, plechovky, obaly od pizzy, burgerů či jiných fastfoodových produktů a hlavně záplavy kelímků.
/FOTOGALERIE/ Komenského sady v Moravské Ostravě, Sady B. Smetany ve Frýdku-Místku i jezy u Ostravice ve Frýdlantě… všude stejný obrázek. Flašky, plechovky, obaly od pizzy, burgerů či jiných fastfoodových produktů a hlavně záplavy kelímků.
Opatření proti nákaze nemocí covid-19 se dotkla celé ekonomiky. Jedním z nejvíce postižených odvětví bylo a stále je pohostinství. Co podnik, to jiný příběh. Tři z Karlína vám nyní přinášíme.
Pivní plechovku zná svět takřka 90 let. V roce 1935 s ní přišel malý pivovar v Newarku v USA a v Československu se první výrobní linka na stáčení piva do plechovek objevila už v roce 1971. Postavil ji tehdy pivovar Zlatý Bažant v Hurbanově na Slovensku, ale pivo z ní mířilo hlavně na export. V 90. letech minulého století pak začal jako jeden z prvních pivovarů s plechovkami u nás Plzeňský Prazdroj.
Městu Kynšperk bylo potvrzeno várečné právo z roku 1579 císařem Rudolfem II. Rok 1595 se dá považovat za rok zahájení vaření piva v Kynšperku.
Volarský městský hotel Bobík se chystá květnové otevření. Podle slov Víta Pavlíka, starosty města Volary, byl hotel Bobík v době přísných koronavirových opatření uzavřený, v provozu nebylo ani výdejní okénko. Obědů se totiž prodalo minimum, zhruba do dvaceti. Okénko by ani zdaleka nepokrylo náklady na provoz objektu.
Bezmála třináctitisícovou škodu způsobil zloděj, který se v době od 23. do 26. dubna dostal do oploceného areálu v Chodové Plané.
Česko-ruské vztahy jsou v důsledku politické situace napjaté jak struna. Může současná diplomatická krize poznamenat už tak dost složitou ekonomickou situaci firem, které do Ruska vyvážejí své zboží?
Mezi stávající budovou neratovského pivovaru v Orlických horách a nově vybudovaným společenským domem v sousedství zanedlouho poteče pivo proudem. A to díky pivovodu, který obě budovy spojí. Část pivovaru se totiž rozšíří právě do nově vzniklých prostor společenského domu.
Poslední hmatatelné vzpomínky na klasickou nádražní hospodu Lokálka, která už roky nefungovala, zmizely v sutinách po nedávné demolici staniční budovy ve Vysočanech. Štamgasti i cestující se obávají, aby v rámci modernizace železniční stanice Praha-Smíchov, kde má vzniknout dopravní terminál, nedopadla podobně další oblíbená „nádražka“. Restaurace Oáza se mění na Nádražní Tankovnu Smíchov.
Moskva v reakci na vyhoštění velkého počtu svých diplomatů z Prahy zvažuje podle listu Kommersant možnosti ekonomických sankcí proti České republice. Ruské úřady mohou omezit dovoz českého zboží, například piva, píše ruský list s odvoláním na dva zdroje z vládních kruhů, které jsou obeznámeny s diskuzí ohledně eventuálních postihů vůči Česku. Podle deníku je to jedna z variant ruské odpovědi na diplomatickou roztržku.
Minipivovar Starokladno začal psát svou historii v roce 2009 v prostorách restaurace U Kozlíků a navázal tak na pětisetletou tradici vaření piva na Kladensku. O kvalitě zdejší produkce nejlépe vypovídá fakt, že zanedlouho po spuštění výroby získalo pivo Černý Havíř 12° prvenství ve Zlaté pivní pečeti 2011. Další první místo zaznamenalo Starokladno i v roce 2013 s pivem Royal Stout 13°.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ztráty z koronavirových opatření jdou v Rakovníku do desítek milionů korun. Bakalář už musel omezit dílčí investice, i díky tomu zvládá udržet stálý počet zaměstnanců. V krušovickém pivovaru ztráty z prodeje sudového piva kompenzují prodejem piva baleného.
Pro bohatýrskou svačinu se do jednoho z chomutovských supermarketů vypravil 29letý Chomutovan. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby se s klobásami, sýry a pivem za více než tři sta korun nesnažil odejít bez zaplacení.
Slavnosti břeclavského piva nebudou ani letos. Čerstvou informaci zveřejnili ve středu pořadatelé akce na sociální síti Facebook. Důvodem je již podruhé nejistota panující kolem koronavirové pandemie.
Zhorší napjaté česko-ruské vztahy v důsledku politické situace už tak dost složitou ekonomickou situaci firem, které poznamenala koronavirová krize? Majitelé velkých společností na Přerovsku sice mají obavy z poklesu exportu do Ruska, existenčně závislé ale firmy na byznysu s touto zemí nejsou. Reakce prý navíc nikdy nejsou tak rychlé.
/FOTO/ Dušan Holý, spoluzakladatel Beskydského pivovárku v Ostravici v rozhovoru pro Deník říká: Trend v domácím čepování piva bude pokračovat.
Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva, meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů, tedy 14 velkých piv, na 135 litrů, a byla tak nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili dnes ČTK zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.
Městská restaurace Chrámu chmele a piva v Žatci by mohla opět spustit provoz na začátku léta letošního roku. Nyní se hledá nájemce, vedení města se neobává, že by se zájemci neobjevili.
/VIDEO/ Svět se zbláznil, držme se. Tato věta se objevuje na konci nového reklamního spotu humpoleckého pivovaru Bernard, který natočil herec a režisér Jiří Mádl. Jak se zdá, tvůrcům se podařilo udeřit hřebíček na hlavičku, protože trhá rekordy ve sledovanosti a u lidí sklízí velký úspěch.
/VIDEO/ Svět se zbláznil, držme se. Tato věta se objevuje na konci nového reklamního spotu humpoleckého pivovaru Bernard, který natočil herec a režisér Jiří Mádl. Jak se zdá, tvůrcům se podařilo udeřit hřebíček na hlavičku, protože trhá rekordy ve sledovanosti a u lidí sklízí velký úspěch.
Jsou staré a vypelichané, pomyslí si pan Sedlák při pohledu na slepice a kohout mu radostně přisvědčí s nadějí, že do hejna jako každý rok přibudou mladé a krásné kuřičky.
Plzeňský Prazdroj zvyšuje prodej piva v plechovkách. Loni dosáhl jejich podíl 22 % na celkovém pivu prodaném v ČR, o rok dříve činil 18 % a v roce 2010 jen 5 %. Podle mluvčího plzeňského pivovaru Zdeňka Kováře tento trend podpořila pandemie koronaviru a uzavření hospod.
Na naučném výletě po stezce Brdatka v CHKO Křivoklátsko se seznamte s faunou, florou a přírodními poměry rezervace. To a mnoho dalšího, jako tipy na koncerty, představení pro děti a přednášky, vám přinášíme v našich víkendových tipech.
Máte rádi běh a zároveň rádi luštíte křížovky? V tom případě máte možnost tyto dvě radosti spojit v jednu! Užijte si foto-orienťák v Dobříši. To a mnoho dalšího, jako tipy na koncerty, představení pro děti a přednášky, vám přinášíme v našich víkendových tipech.
Projděte ulicemi města a prohlédněte si díla amatérkých fotografů. Kromě prohléžení je také budete moci ohodnotit. A když vás nohy zavedou až na radnici, rovnou se zastavte na výstavě Pavla Štichy. To a mnoho dalšího, jako tipy na koncerty, představení pro děti a přednášky, vám přinášíme v našich víkendových tipech.
Přifoukněte kola a vydejte se na cyklostezku Kolem Kutné Hory. Navčer se vydete do autokina u OC Albert a užijte si filom. To a mnoho dalšího, jako tipy na koncerty, představení pro děti a přednášky, vám přinášíme v našich víkendových tipech.
Sládek strakonického pivovaru Dudák Vlastimil Matej založil 13. dubna první letošní várku speciálního piva Dudák Letní. Jde o nefiltrované, lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu tři procenta. Podobné pivo vařil Vlastimil Matej loni.
Až se milovníkům Budvaru otevřou hospody, dají si svůj oblíbený kroužek nebo třiatřicítku v novém skle. Budějovický Budvar totiž představil nové ikonické půllitry, do nichž budou hospodští všechny druhy piva z produkce národního pivovaru čepovat.
Černý Bernard je zlatý. Ačkoliv by se mohlo zdát, že je toto tvrzení v rozporu, opak je pravdou. Humpolecké pivo totiž oslnilo porotce na prestižní mezinárodní degustační soutěži The Concours International de Lyon ve Francii natolik, že si odneslo hned dvě zlaté medaile.
/ROZHOVOR/ Odchod do důchodu měl oslavit na konci března. Oslava Josefa Hodného, jednoho z nejznámějších ostravských pivovarníků, který v Ostravaru strávil bez jednoho roku půl století, se ale zatím kvůli vládním omezením odkládá.
Třicetiletý recidivista z Mostu se vloupal v domě v centru města do cizí sklepní kóje, kde si vzal pět kilogramů brambor, dvě kila česneku a basu piv.
„Pivo máme výborné. Je v něm potenciál,“ netají se majoritní vlastník pivovaru v brněnských Medlánkách, kde ročně vyrobí na osm tisíc hektolitrů řemeslných ležáků značek Moravia a řemeslných „ejlů“ Lucky Bastard. I v době covidu se pouští do inovací.
V sobotu odpoledne mohli lidé v parku na Mariánské louce obdivovat bubliny. Dělali je zde Anička a Markem.
Budějovický Budvar nemá dostatek značkových přepravek Budvar pro tuzemský trh. Přechodně proto bude od poloviny dubna prodávat pivo Budvar Výčepní v přepravkách značky Pardál.
V době, kdy řada hospod a restaurací bojuje o přežití, se vedení nepomuckého minipivovaru Zlatá kráva rozhodlo otevřít nové pivní bistro v centru Plzně. Z nově zrekonstruovaných prostor v Riegrově ulici si lidé odnesou pivo v nerezové zálohované bandasce, po které je podnik nazvaný.
/ROZHOVOR/ Na Pelhřimovsku byli na křeslo předsedy okresního fotbalového svazu dva kandidáti. Volby rozhodly, že funkci po devatenácti letech opustil Václav Masupust a vystřídal ho Milan Reich. „Beru to tak, že volby jsem vyhrál já, ale on je neprohrál. Odešel se ctí,“ vyjádřil se o předchůdci nový předseda.
Marek Skopal je profesí policista. Láska k pěnivému moku ho ale přivedla k založení spolku Chmelínkáři v Prosenicích, který se kromě výroby piva pro vlastní potěšení zabývá i spoustou jiných aktivit. Organizuje v obci třeba vyhlášený ROCKovar, nebo zajišťuje občerstvení pro hodové slavnosti a různé kulturní akce.
Restaurace Pod Ločenickým vrchem dominuje dolní části Ločenic a i v době koronaviru nabízí přes okénko třeba obědy.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V archivu Českolipského deníku jsme našli několik zajímavých fotografií, jak se dříve slavily Velikonoce na Českolipsku. Podívejte se na ně s námi a vzpomínejte.