Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Sládek roku Aleš Dvořák

Pivo dnes vaří přeučení rekvalifikanti, říká Sládek roku Aleš Dvořák

Narodil se na konci šedesátých let v Českém Krumlově, po krátkém intermezzu ve zdejším pivovaru ale celý svůj profesní život spojil sládek Aleš Dvořák s budějovickým Budvarem, kde mimo jiné prosadil těsnější spolupráci s minipivovary. Teď se zkušený odborník může pochlubit novým titulem. Na předávání cen Sdružení přátel piva si odnesl ocenění Sládek roku. 

Ilustrační foto.

Šéf minipivovarů: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

Ilustrační foto.

V Humpolci pivo vařit umí, Bernard vyhrál popáté Pivovar roku

Kde se dobré pivo vaří, tam se také dobře daří. Toto odlehčené pořekadlo by se dalo docela dobře vztáhnout na humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Letos se totiž už popáté stal Pivovarem roku a to v soutěži, kterou vyhlašuje Sdružení přátel piva.

Vědci z Mendelovy univerzity vaří pivo z nespotřebovaného pečiva. Vlevo Milan Geršl a vedle něj Tomáš Gregor.

Vzniká český ležák: vědci z Brna vaří pivo ze zbytků chleba

Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.

Do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska přivezl ve čtvrtek volský povoz novou Volbu sládků s názvem Ty krávo! Průvod vyrazil z náměstí Republiky, jeho součástí byl i pivovarský povoz tažený koňmi přímo z Plzeňského Prazdroje.

Ty krávo! Nové pivo přivezl volský povoz

Průvod vedený volským povozem dovezl ve čtvtek odpoledne do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska speciální várku piva nazvanou Ty krávo! Pro listopadovou Volbu sládků ho uvařil nepomucký farmářský pivovar Zlatá kráva ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem.

K fotbalu neodmyslitelně patří pivo a klobása.

Hospoda, pivo, klobása. Svatá trojice amatérského fotbalu válčí se zdražováním

/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?

K fotbalu neodmyslitelně patří pivo a klobása.

Hospoda, pivo, klobása. Svatá trojice amatérského fotbalu válčí se zdražováním

/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?

Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub (na snímku vlevo).

Plzeňský biskup požehnal minipivovaru Proud

Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub. Součástí slavnostního aktu, který se konal rok od uvaření první várky piva Proud, bylo odhalení tradičních pivovarských symbolů – kříže a zvonu.

Na pivní koloběžce Kvasarka najezdili Adamovští recesisté několik tisíc kilometrů. Po republice i v zahraničí. Zbyly už jen vzpomínky.

Když Kvasarka z Adamova křižovala republiku: Byla to jízda, říká pamětník

/FOTOGALERIE/ Do pohybu ji muselo dostat minimálně šest urostlých chlapů. Vícemístnou koloběžku postavili na začátku osmdesátých let v Boleradicích na Břeclavsku. Boleradská kolobka ale měla ještě mladší sestru. Na konci devadesátých let ji totiž okopírovala parta nadšenců z Adamova na Blanensku. Konkrétně z tamního Sdružení přátel piva. Při spanilých jízdách po republice i do zahraničí na ní adamovští recesisté najezdili během více než deseti let několik tisíc kilometrů.

Štěpánka Saadouni.

Chcete je vidět?

Dobrý den pane vrchní. Dám si jedno pivo. Jmenuji se František Vomáčka. Tady je moje bezinfekčnost, výpis ze zdravotní karty, výpis z rejstříku trestů, výpis z účtu a klíče od bytu.

V restauraci Pod Eliškou provozní vyžaduje potřebné dokumenty.

Štamgast musel domů. Výčepní ho odmítl obsloužit

/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.

Zdeněk Hobza celý život sbírá pivní etikety a zajímá se o výrobu piva. Jeho loňské osmdesátiny připomněl i specializovaný pivní časopis tím, že mu pogratuloval přímo na titulní stránce.

Zdeněk Hobza zmapoval staré pivovary na Třebíčsku, sbírá i etikety. Podívejte se

/FOTO, VIDEO/ Počet současných pivovarů na Třebíčsku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Je jich totiž přesně pět – v Třebíči, ve Vladislavi, v Dalešicích, v Biskupicích-Pulkově a v Hlubokém. Zdeněk Hobza z Třebíče jich však napočítal mnohem víc. Pravda, některé zanikly už dávno. A zachovávají některé z těch stávajících původní říz svých piv?

Michal Voldřich, šéf Českomoravského svazu minipivovarů

Největší boom minipivovarů už máme za sebou, říká šéf jejich svazu Voldřich

V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.

Na hokeji v Litvínově si požitkáři přijdou na své. Výběr jídla a pití mají bohatý.

Nízké návštěvy v Litvínově trápí i prodejce občerstvení. Fanouškům chybí „maxík"

/FOTOGALERIE/ Výrazný pokles v návštěvnosti, v Litvínově smutný fakt právě probíhající sezony, cítí i stánkaři, kteří se v okolí Zimního stadionu Ivana Hlinky starají o občerstvení. „Máme tržby až o čtyřicet procent menší,” říká otevřeně podnikatel Rudolf Vačkář, k němuž na klobásy chodí hlavně fanoušci z kotle. V úterý do tradiční extraligové bašty dorazila nejslabší návštěva sezony, zápas s Třincem vidělo jen 2 345 diváků. 

Pivovar. Ilustrační foto.

Minipivovary na Vyškovsku: provozovatelé mají strach o budoucnost

/FOTO/ Zhruba čtyři tisíce hektolitrů piva ročně vyprodukoval před pandemií Slavkovský pivovar. Návrat zákazníků se však i po letním oslabení striktních omezení jeho provozovatelům nedaří. „Uzavírání restaurací, hospod a výčepů pro nás mělo fatální důsledky a to nemluvím o zákazu pití alkoholu na veřejnosti, který totálně pohřbil prodej piva z okýnka. Od květnového otevření se snažíme všemožnými způsoby lákat lidi do hospod, ale není to jednoduché. Úplně se nedaří dostat na předchozí čísla a navíc nedostatek personálu dává vznikat novým problémům. Doufejme, že následující opatření nebudou tak drastická a situace se uklidní,“ uvažoval nad budoucností obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček.

Pivní speciály.

Pepřové pivo? Speciály začali dělat i velcí hráči

Banánové, višňové či kopřivové. To jsou chutě piv, které byly ještě donedávna výsadou minipivovarů. Český pivní svět se však mění a i velcí hráči na trhu přicházejí čím dál častěji s netradičními chutěmi. K tomu se navíc už nebojí ani jiného vaření piva. Důkazem toho jsou i výsledky posledního ročníku soutěže Cerevisia Specialis.

Ikona Budějovického Budvaru pivovarský mikrobiolog Jan Šavel (uprostřed) se současným ředitelem pivovaru Petrem Dvořákem (vlevo) a jeho předchůdcem Jiřím Bočkem.

Ráno jsem nemohl dospat, jak jsem se těšil do pivovaru, říká Jan Šavel

Celý svůj profesní život spojil s Budějovickým Budvarem mikrobiolog a pivovarský chemik Jan Šavel (nar. 1944). Nastoupil do laboratoře pivovaru 17. července 1967, pár dní po 23. narozeninách, a působí tady jako pracovník ve výzkumu dodnes, takže v létě zde načal už rekordní 55. sezonu.

Doktor Petr Matloch při práci.

Třinecký lékař radí: Pivo si poradí s plejádou zdravotních obtíží

Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.

Minipivovar Most

Mostecké pivo vyhrálo zlatou pečeť. O novém minipivovaru psali i v Asii

Minipivovar Most se otevřel loni v září, ale po měsíci provozu musel prodávat jen z okénka kvůli celostátním proticovidovým opatřením. Následovala doba plná nejistoty a otázek, co bude dál. Ředitel Martin Trčka tehdy s vážným výrazem ve tváři v prázdné pivovarské restauraci Deníku vysvětloval, jak složité bude krizí proplout.

Házenkáři Zubří ve 2. kole Evropského poháru proti bulharské Loveči jasně dominovali. I díky trefám Pavla Bajera.

Zuberský házenkář Bajer: Kabině dlužím dvě basy piv!

ROZHOVOR/ Se skóre 86:42 vyprovodili házenkáři Robe Zubří svého bulharského soupeře z druhého kola Evropského poháru. Víkendové domácí dvojutkání Valaši zcela opanovali a velkou měrou k tomu přispěli i hráči z lavičky. Bilancí pěti gólů z pěti střel se v sobotu prezentoval například křídelník Pavel Bajer, který v extraligovém Zubří kryje záda zkušeným spoluhráčům Jurkovi s Přikrylem.

První Oktoberfest na Poděbradech. 16. října 2021

Alles Gute! Oktoberfest s německými dobrotami lákal na Poděbrady

Pivo, klobásky, preclíky. Lákadla největšího pivního festivalu světa, mnichovského Oktoberfestu, jdou na dračku na olomouckých Poděbradech, kde o tomto víkendu zorganizovali první poděbradský Oktoberfest. Německé pivní speciály v sobotu odpoledne tekly proudem - za české ceny.

Běh. Ilustrační foto.

Běžecký závod si zpestří závodníci pivem i mlékem

Velkou výzvu před sebou mají závodníci, kteří se zúčastní dnes, tedy v sobotu 16. října, netradičního běžeckého závodu, který nachystal pod názvem Pivomléčný běh Míry Krušného z Mírové za Josefem Loschmidtem do Počeren Spolek přátel Počeren a Josefa Loschmidta.

Chmelové smoothie aneb Pivo při výuce na Kadaňské.

Chmelové smoothie aneb Pivo při výuce na Kadaňské

Před pondělní odpolední výukou se děti divily, proč si nese pan učitel v ruce pivo. Nebyla to jediná zvláštní pomůcka, která se nám hodila při odpoledním vyučování. Další byla pepsi cola, ocet, destilovaná voda, čaj, cukr a sůl.

Oktoberfest v Hartvíkovicích 2021

Milovníci pěnivého moku slavili Oktoberfest v Hartvíkovicích. Pivo teklo proudem

O víkendu ve dnech 17. a 18. září se uskutečnil v Hartvíkovicích Oktoberfest, a to již potřetí. Ptáte se, proč Oktoberfest v září? I v Německu se už historicky tyto slavnosti piva začínaly slavit už v měsíci září a hlavní důvod je jasný – kvůli počasí. A jak se třetí ročník v Hartvíkovicích povedl? Pivo teklo proudem na všech osmi výčepech, a to už od pátečního podvečera, kdy mohli návštěvníci přijít ochutnat piva z různých pivovarů, které jsou každý rok obměňovány.