Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Ven z krize, minipivovar ve Stříteži zachránily plechovky, pivo se točí dál

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. 

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Radasův šenk ve Stříteži na Frýdecko-Místecku

Minipivovar v Beskydech zachránila pandemie a plechovky

Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.  „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.

Dva nadšenci z Horažďovic Jan Stulík (vlevo) a Petr Kolář ve sklepě pivovaru z roku 1670, který byl zasypaný a měl zazděný vchod.

Začali vařit pivo na koleni. Nyní chtějí v Horažďovicích rozjet starý pivovar

Jan Stulík a Petr Kolář z Horažďovic na Klatovsku chtěli začít vařit pivo a sháněli k tomu menší prostory, nakonec se ale jejich plán narostl do mnohem větších rozměrů. Koupili horažďovický pivovar, který byl zřízen roku 1570 Václavem Švihovským a po různých přestavbách fungoval do roku 1946. Poté v objektu působily sběrné suroviny, podnik Ovoce zelenina a konaly se tam různé akce. 

Výroba piva ve Slavkově u Brna.

Pivo z půllitru: kvůli omezením si lidé na Vyškovsku zvykli na lahve a plech

Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Jihomoravané mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.

Češi si oblíbili pivo v plechovce.

Pivo z půllitru? Češi si kvůli pandemickým omezením zvykli na lahve a plech

Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Češi mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů na jižní Moravě. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.

Krkonošské středisko Strážné se v sobotu zaplnilo návštěvníky.

VIDEO: Lyže, sáňky, ale také pivo či aperol. Ve Strážném si návštěvníci užívali

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slunečné počasí a hromady sněhu přilákaly o víkendu tisíce návštěvníků nejen do velkých horských středisek, ale také do menších lyžařských areálů. Hodně to žilo v sobotu například v krkonošském Strážném. Lidé si užívali nejen na sjezdovkách na lyžích, snowboardech, sáňkách či bobech, ale dopřávali si také v baru na svahu točené pivo, aperol či něco ostřejšího.

Ilustrační foto.

Divoká honička na Českolipsku. Jízdu opilce zastavil až odvážný muž

V pondělí 7. února krátce před sedmou hodinou večerní projížděl po silnici 262 z Mimoně na Mnichovo Hradiště manželský pár. Před sebou zaregistrovali kličkující vozidlo, které chvílemi vjíždělo do protisměru. V Kuřívodech na kruhovém objezdu auto před nimi pak nabouralo do sloupu.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Tržby za pivo z Budvaru loni poprvé přesáhly hranici tří miliard korun

Předběžné výsledky Budějovického Budvaru, národního pivovaru, ukazují, že i druhý rok spojovaný s pandemickou krizí byl pro pivovar velmi úspěšným. Celkový výstav piva dosáhl 1, 809 milionů hl., což představuje meziroční nárůst o 4,6 %. Překonal tak minulý, již rekordní rok. Jenom tržby za pivo Budějovického Budvaru za rok 2021 poprvé překonaly hranici 3 miliard a vyšplhaly se na 3,171 miliard korun.

Degustace.

Pivní stezka představí legendární i skryté půvaby Lužických hor

Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře

Pivo Čechům opět zhořkne. Chystá se další zdražování, někde i o desetinu

Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek. Například obalové materiály zdražily meziročně až o sto a zátkové korunky dokonce o 170 procent. Jako první na to budou muset reagovat hlavně menší producenti.

Bar U Gluma

Už žádný milášek v Brně: známý "undergroundový" nonstop U Gluma končí

/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.

Gastronomciké kurzy si užívali stidenti slavkovské školy.

Gastronomické kurzy bavily. Studenti vědí, jak na pivo, kávu a obstojí za barem

V třetím lednovém týdnu se studneti slavkovské školy vzdělávali hned na několika frontách. V úterý 18. 1. 2022 se rozjeli do Brna na kurz pivního specialisty a kurz latte art. Studenti již ví, z čeho a jak se pivo vyrábí a umí perfektně načepovat hladinku, mléko či šnyt. Na latte art si studenti zdokonalili své dovednosti v kreslení obrázků do kávy.

Prazdroj přestal plnit do PET lahví už i Kozla a Primus.

Plzeňský Prazdroj skončil s PET lahvemi

Piva v PET lahvích od Plzeňského Prazdroje natrvalo zmizí z pultů prodejen. Pivovar ukončil stáčení do plastových obalů na konci loňského roku. V obchodech se nyní doprodávají poslední kusy. Z více než 70 procent teď Prazdroj plní pivo do vratných, znovupoužitelných obalů, tedy sudů a skleněných lahví.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

Historie pivovaru Primátor: Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO z Pivovaru Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO Pivovaru Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

V brněnské Poštovské ulici v pátek slavnostně otevřeli pivovar Harry. Na snímku je sládková Tamara Dolníčková.

Born, Felix a Donald: nový brněnský pivovar má první piva

Jmenují se Born, Felix a Donald. První piva uzrála v novém brněnském pivovaru Harry. Je to jediný nový pivovar na jižní Moravě, který začal s výrobou v loňském roce. „Born je maximálně pitelný zlatavý ležák z plzeňského a mnichovského sladu s plným tělem, vyšším řízem, střední hořkostí. Je tak vhodný pro klasické pivaře, zaujme ale také vůní po Žateckém poloraném červeňáku a Harmonii,“ uvedla sládková Tamara Dolníčková.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Hokejista Bostonu Bruins David Pastrňák se raduje ze svého gólu

Týden v NHL: Pastrňákův comeback, válec Tampy a legenda Pronger s pivem

Redakce Deníku přichází s pravidelnou rubrikou ze světa zámořské NHL, ve které každý týden nahlédne pod pokličku toho nejzajímavějšího, co v uplynulých dnech tato přehlídka hokejových hvězd nabídla. První vydání ovládl mezi českými hráči David Pastrňák, o největší kuriozitu se zase postaral bývalý obránce Chris Pronger, jenž vyvěšení svého dresu zapil pivem přímo na ledě.