Jeho piva se umisťují na předních příčkách konzumentů i pivních znalců. Teď se však pražský minipivovar Sibeeria musí vypořádat s nepříjemným faktem. Někteří lidé jejich pivo pít odmítají. Důvodem bojkotu však není horší chuť, ale fakt, že patří Rusům.
Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pivní speciál, kam se podíváš! Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí.
/FOTOGALERIE/ Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí.
Při rekonstrukci historických prostor nebývá nouze o zajímavé objevy. Typicky český se podařil při průzkumu Žerotínského paláce v areálu kolínského zámku. Odborníci tu našli zazděné lahvové pivo.
Kdo byl před patnácti lety v hospodě Na hřišti v olomoucké městské části Slavonín, ten by ji dnes už asi nepoznal. Z původní malé místnosti se čtyřmi stoly se stal oblíbený podnik s více než sedmi desítkami míst a velkou letní zahrádkou, kam se lidé z okolí sjíždějí na polední menu i vyhlášená grilovaná žebra, makrely a langoše.
/FOTOGALERIE/ Před pěti lety si Radek Vorel pořídil penzion s hospůdkou nedaleko chátrajícího zámku v Chotěbuzi. Jelikož je to v poměrně roztříštěné obci jedna za dvou stabilních hospůdek, věřil, že všechno půjde jako po másle a o zákazníky nebude mít nouzi. Dva tři roky pak hospodu renovoval, vylepšoval …až přišel covid.
Výtěžek podpoří Ukrajinu. Dvě třetiny spotřeby energií Jarošovského pivovaru nově pokryje 116 fotovoltaických panelů, které firma instalovala na střechu podniku. Pivovar, který je po uzavření provozu v Uherském Brodě, největším pivovarem ve Zlínském kraji, k zahájení provozu elektrárny uvařil i nové pivo s názvem Slunko.
Na počest svatého Patrika, patrona Irska, probíhají každoročně 17. března všude po světě velkolepé oslavy. A jinak tomu nebude ani v plzeňském Zach's Pubu. Zítřejšímu večeru bude vládnout zelená barva, irská hudba a tradiční pivo Guinness.
Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.
Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.
/FOTO/ Nejenom za potraviny, ale také za pivo si Jihomoravané připlatí kvůli válce na Ukrajině. Potvrdil to obchodní ředitel Slavkovského pivovaru Zdeněk Vlček. Zdražuje totiž ječmen, který je klíčový pro výrobu sladu, a především pohonné hmoty. „Dopad na cenu piva je nevyhnutelný. Pomyslete už pouze na přepravu surovin nebo v rozvozu zásob piva,“ potvrdil Vlček.
/FOTO A VIDEO/ Jak oslavit výhru a utužit partu? Na fotbale je nejen po vesnickém zápase klasikou návštěva hospody, kde se sklenice od piva potkávají nad stolem při vítězném ťukání. Jinak tomu není ani v Proboštově, který usiluje o postup do krajského přeboru. Aktuálně ale frčí i specialita masérky Kateřiny Rejnkové, kterou jsou závitky. Po sobotním vítězství nad Bílinou se ale spěchalo především na pivo, i když na hit posledních týdnů si nejeden vyhladovělý hráč také vzpomněl. „Má je výborné!“ chválí ofenzivní eso TJ Proboštov Daniel Kalabza masérku, respektive její kulinářské produkty.
Nebylo jiné cesty než vítězství. A hokejisté Řisut to v sobotním večeru na zimním stadionu ve Slaném zvládli. Bílinu porazili ve třetím duelu play-down po obrovské bitvě 2:1 a záchranu II. ligy mají ve svých rukách.
I letos se do Pink Boots Collaboration Brew Day zapojil plzeňský pivovar Proud. V růžových holínkách, které jsou symbolem této oslavy žen v pivovarnictví, tam 8. března uvařili speciální várku piva Raise Your Glass APA.
I letos se do Pink Boots Collaboration Brew Day zapojil plzeňský pivovar Proud. V růžových holínkách, které jsou symbolem této oslavy žen v pivovarnictví, tam 8. března uvařili speciální várku piva Raise Your Glass APA.
Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.
"Věřím, že nejhorší je za námi," říká René Gruszewski, majitel pivnice v centru Orlové. Stejně jako mnoho jeho kolegů z gastronomie má za sebou perné měsíce, kdy mu covidová pandemie komplikovala podnikání, zákazy, uzávěry a řada omezení znemožňovala, aby lidé navštěvovali hospody a restaurace tak jako dříve, což pro mnoho těchto podniků znamenalo boj o přežití.
Restauraci s pivnicí Panská najdete v centru Stěbořic hned vedle tamního kulturního domu. Současný majitel Tomáš Thiemel ji převzal koncem roku 2013 a od té doby si sem mohou lidé zajít na dobré pivo, anebo si mohou pro soukromé akce zamluvit některou z místností.
Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.
Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.
V Rusku nemiluji pouze vodku či kvas. Velkou oblibu si zde dlouhodobě drží i české pivo a pro tuzemské pivovary představuje Rusko dokonce třetí největší exportní trh. Jen v loňském roce se tam vyvezlo více než 500 tisíc hektolitrů piva, což je desetina celkového vývozu. Už teď je jasné, že loňská čísla čeští pivovarníci nepřekonají. Do země, která minulý týden napadla Ukrajinu, totiž pivovarníci uzavřeli pomyslné pivovody.
Minipivovary z Plzeňského kraje daly sudy dohromady a ve čtvrtek odpoledne čepovaly pivo na pomoc Ukrajině. Prostor před plzeňskou hospodou Pivstro v Bezručově ulici se tak proměnil v malý pivní festival.
/FOTO/ Žatecký pivovar čekají radikální změny. Propustí většinu ze čtyř desítek zaměstnanců, výrazně sníží výstav, omezí sortiment nabízených piv, jejich druhy změní. Pivo se přestane vařit v tradičních prostorách, výroba se přesune do jiných míst areálu. Za změnami stojí rozhodnutí majitele společnosti, dánského Carlsbergu. Toho k nim vedou ekonomické důvody, na kterých se podepsaly také pandemie covidu a růst cen energií.
Charitativní akce se bude konat ve čtvrtek 3. března od 15 hodin před Pivstrem, tedy v Bezručově ulici číslo 31 v Plzni. Do akce se zapojí malé místní minipivovary, které věnují na akci sudy piva a celý výtěžek z tržby půjde na pomoc Ukrajině, konkrétně na sbírku SOS Ukrajina od organizace Člověkv tísni.
Plzeňský Prazdroj nebude kvůli válce na Ukrajině přijímat žádné objednávky na své produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel. Stejné rozhodnutí platí také pro Bělorusko.
Na první várku ve lhotském minipivovaru dohlížel s kolegou profesionálním sládkem se zkušenostmi ze zahraničí Davidem Šubjákem, také sládek, konzultant a garant v jedné osobě Aleš Ondrůšek.
Národní pivovar Budějovický Budvar pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky piva určené pro ruský trh. V pondělí to Deníku potvrdila mluvčí pivovaru Barbora Bláhová. Podrobnosti ale nechtěla uvést - ani to, jaké druhy piva a v jakém objemu Budvar do Ruska aktuálně vyvážel.
Po dvouleté koronavirové přestávce plánují v Žatci oživit oblíbené slavnosti chmele a piva. Opět mají probíhat po celém centru města, s bohatým programem a desítkami pivovarů.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Na první várku ve lhotském minipivovaru dohlížel s kolegou profesionálním sládkem se zkušenostmi ze zahraničí Davidem Šubjákem, také sládek, konzultant a garant v jedné osobě Aleš Ondrůšek.
Průmyslové podniky a obchodní společnosti začínají počítat ztráty, které jejich podnikání utrpí kvůli vpádu Ruska na Ukrajinu. Některé věří, že obchody budou pokračovat, jiné se dalšího vývoje obávají.
Kvůli dvoulitrové plastové lahvi piva, navíc s prošlou minimální dobou trvanlivosti, vytáhl zákazník na prodavače ve večerce v Lukách nad Jihlavou odlamovací nůž. Nápoj chtěl totiž takzvaně na sekeru.
/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.
Startuje jaro plné hojnosti. V Česku rozkvétá pivní styl Session IPA. Pivovar Radegast posílá do celostátní distribuce svěží pivní speciál s bohatou chutí, Radegast ROG IPA. Postupně se objeví v lahvovém balení ve vybraných obchodních řetězcích a online supermarketech.
Nespokojenost s obsluhou řešila po svém. Zjevně opilá žena se v noci ze soboty na neděli vyznamenala. Její agresivní chování museli v jedné z restaurací v centru Prostějova řešit městští policisté.
Podle legendy byla proslavená bavorská bílá klobása vynalezena o masopustní neděli, 22. února 1875, v mnichovském hostinci "U Věčného Světla", připomíná Donaukurier. Protože kvůli koroně nemohlo být jubileum důstojně oslaveno, Cech řezníků Arberland v Bodenmaisu shromáždil pro firmu filmové videoštando celebrit, také spisovatele Christiana Fischera.
Výpečky se zelím, řízek, bramborový salát nebo třeba guláš. Prostě žádné experimentování, ale typická česká kuchyně, na kterou jsou lidé zvyklí. K tomu pak pivo z nedalekého přerovského pivovaru a odhadem třicítka míst, kterou si o víkendu rozeberou místní štamgasti. Řeč je o rymické hospůdce Bistro, které v obci funguje už dlouhá léta.
Měnily se barvy i grafika, většinou ale zůstával dudák a strakonický hrad. Podívejte, jakou proměnou prošly etikety na lahvích strakonického piva. Snímky etiket pocházejí ze sbírky Jana Malířského ze Strakonic, kterému za možnost zveřejnění mockrát děkujeme
Téměř k nehnutí bylo v sobotu 19. února na velkém sále a v restauraci pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se po roční odmlce konal Kocouří Masopust. Ten lákal především na zabijačkové speciality místních řezníků, fronta u jitrnic byla delší než ta na piva.
Pátek 18. června 2021 se do choceňské kroniky zapsal jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví. Nově otevřený Pivovar Choceň tehdy slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a historii choceňského piva představil také ředitel Orlického muzea Michal Hofman. Na Mezinárodním pivovarském festivalu pak výčepní pivo Splávek 10% i světlý ležák Splávek 12% braly medaile.
Přestože levandule začne kvést až v červnu, v raspenavské Levandulovně se nenudí a chystají se na sezonu, která vypukne s příchodem jara. Práce mezi záhony bude více než dost. Připravují také novinky, jednou z nich bude levandulové pivo Ultra Violet 11°.
Poté, co Plzeňský Prazdroj zcela opustil stáčení do PET lahví, udělal pivovar další krok na cestě k cirkularitě obalů. Podíl recyklátu obsaženého v plechovkách Pilsner Urquell zvýšil na 75 %, což je aktuálně nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na trhu. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky o 30 % nižší uhlíkovou stopu a ušetří přes 1500 tun nového hliníku ročně.
Za pivo chtěl zaplatit jinak, než je zvykem. Ve středu večer zašel v Konici na pivo starší host a usadil se u jednoho ze stolů. Žízeň měl docela velkou, protože během hodiny vypil šest piv a k tomu si dal ještě kávu.
/FOTO/ Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.