Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Restaurace U Orloje. Ilustrační foto.

Největší restaurace v Žatci začátkem dubna neotevře. Čeká ji proměna kuchyně

Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.

Festival svrchně kvašených piv, který začal v pátek 18. března 2022 v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, přilákal mnoho milovníků pivních speciálů.

Pojďte okusit, festival pivních speciálů v Ostravě láká na neuvěřitelné chutě!

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pivní speciál, kam se podíváš! Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí. 

Festival svrchně kvašených piv, který začal v pátek 18. března 2022 v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice, přilákal mnoho milovníků pivních speciálů.

OBRAZEM: V Ostravě začal speciální pivní festival, nabízí tu neuvěřitelné chutě!

/FOTOGALERIE/ Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí. 

Pavel Zacpal provozuje hostinec Na hřišti ve Slavoníně už 15 let.

Na hřiště do Slavonína se jezdí na "hotovky" i vyhlášená žebra

Kdo byl před patnácti lety v hospodě Na hřišti v olomoucké městské části Slavonín, ten by ji dnes už asi nepoznal. Z původní malé místnosti se čtyřmi stoly se stal oblíbený podnik s více než sedmi desítkami míst a velkou letní zahrádkou, kam se lidé z okolí sjíždějí na polední menu i vyhlášená grilovaná žebra, makrely a langoše.

Majitel penzionu Radek Vorel.

Jaro a cyklisté, to po covidových omezeních vyhlíží hostinský z Chotěbuze

/FOTOGALERIE/ Před pěti lety si Radek Vorel pořídil penzion s hospůdkou nedaleko chátrajícího zámku v Chotěbuzi. Jelikož je to v poměrně roztříštěné obci jedna za dvou stabilních hospůdek, věřil, že všechno půjde jako po másle a o zákazníky nebude mít nouzi. Dva tři roky pak hospodu renovoval, vylepšoval …až přišel covid.

V Jarošovském pivovaru uvařili Slunko, pivem pokřtili novou solární elektrárnu.

V Jarošovském pivovaru uvařili Slunko, pivem pokřtili novou elektrárnu

Výtěžek podpoří Ukrajinu. Dvě třetiny spotřeby energií Jarošovského pivovaru nově pokryje 116 fotovoltaických panelů, které firma instalovala na střechu podniku. Pivovar, který je po uzavření provozu v Uherském Brodě, největším pivovarem ve Zlínském kraji, k zahájení provozu elektrárny uvařil i nové pivo s názvem Slunko. 

Majitel břeclavského minipivovaru Frankies Štěpán Přikryl.

Idi nahui, Putin! Víme, co nové pivo z Břeclavi vzkazuje ruskému prezidentovi

Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.

Majitel břeclavského minipivovaru Frankies Štěpán Přikryl.

Idi nahui, Putin! Pivo z Břeclavi nese vzkaz ruskému prezidentovi

Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.

Pivovar Genius Noci v Lomnici.

Pivo zdraží. Výrobci poukazují na rostoucí ceny nafty, energií i sladu

/FOTO/ Nejenom za potraviny, ale také za pivo si Jihomoravané připlatí kvůli válce na Ukrajině. Potvrdil to obchodní ředitel Slavkovského pivovaru Zdeněk Vlček. Zdražuje totiž ječmen, který je klíčový pro výrobu sladu, a především pohonné hmoty. „Dopad na cenu piva je nevyhnutelný. Pomyslete už pouze na přepravu surovin nebo v rozvozu zásob piva,“ potvrdil Vlček.

Proboštov slaví výhru nad Bílinou

V Proboštově jsou hitem masérčiny závitky. Po výhře nad Bílinou se šlo na pivo

/FOTO A VIDEO/ Jak oslavit výhru a utužit partu? Na fotbale je nejen po vesnickém zápase klasikou návštěva hospody, kde se sklenice od piva potkávají nad stolem při vítězném ťukání. Jinak tomu není ani v Proboštově, který usiluje o postup do krajského přeboru. Aktuálně ale frčí i specialita masérky Kateřiny Rejnkové, kterou jsou závitky. Po sobotním vítězství nad Bílinou se ale spěchalo především na pivo, i když na hit posledních týdnů si nejeden vyhladovělý hráč také vzpomněl. „Má je výborné!“ chválí ofenzivní eso TJ Proboštov Daniel Kalabza masérku, respektive její kulinářské produkty. 

Restaurace Harley Pub

Harley Pub láká na pivo z vlastního minipivovaru i krásné mašiny

Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.

Adam Ondráček

Brusel má pomoci Kyjevu

Vezmeme vážně boj proti Putinovu režimu a zvládneme se urychleně odstřihnout od ruského plynu a nafty?

Orlová. Pivnice Centrum, majitel René Gruszewski.

Mít dnes hospodu? Jsem bojovník nevzdám se, říká hospodský z centra Orlové

"Věřím, že nejhorší je za námi," říká René Gruszewski, majitel pivnice v centru Orlové. Stejně jako mnoho jeho kolegů z gastronomie má za sebou perné měsíce, kdy mu covidová pandemie komplikovala podnikání, zákazy, uzávěry a řada omezení znemožňovala, aby lidé navštěvovali hospody a restaurace tak jako dříve, což pro mnoho těchto podniků znamenalo boj o přežití.

Město Hanušovice otevřelo samoobslužnou hospodu.

Český unikát. V Hanušovicích otevřeli samoobslužnou hospodu, je tam i bowling

Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.

Město Hanušovice otevřelo samoobslužnou hospodu.

Český unikát. V Hanušovicích otevřeli samoobslužnou hospodu, nabízí i bowling

Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.

Kvůli válce na Ukrajině z velkých hráčů na trhu zastavily vývoz do Ruska Plzeňský Prazdroj, budějovický Budvar či Pivovary Staropramen.

Rusové přijdou kvůli válce na Ukrajině o české pivo, pivovary o desetinu exportu

V Rusku nemiluji pouze vodku či kvas. Velkou oblibu si zde dlouhodobě drží i české pivo a pro tuzemské pivovary představuje Rusko dokonce třetí největší exportní trh. Jen v loňském roce se tam vyvezlo více než 500 tisíc hektolitrů piva, což je desetina celkového vývozu. Už teď je jasné, že loňská čísla čeští pivovarníci nepřekonají. Do země, která minulý týden napadla Ukrajinu, totiž pivovarníci uzavřeli pomyslné pivovody.

V Bezručově ulici před hospodou Pivstro se ve čtvrtek čepovalo pivo na pomoc Ukrajině.

Před Pivstrem se čepovalo pivo pro Ukrajinu

Minipivovary z Plzeňského kraje daly sudy dohromady a ve čtvrtek odpoledne čepovaly pivo na pomoc Ukrajině. Prostor před plzeňskou hospodou Pivstro v Bezručově ulici se tak proměnil v malý pivní festival.

Žatecký pivovar.

Žatecký pivovar propustí většinu zaměstnanců. Sníží výstav a začne vařit jinak

/FOTO/ Žatecký pivovar čekají radikální změny. Propustí většinu ze čtyř desítek zaměstnanců, výrazně sníží výstav, omezí sortiment nabízených piv, jejich druhy změní. Pivo se přestane vařit v tradičních prostorách, výroba se přesune do jiných míst areálu. Za změnami stojí rozhodnutí majitele společnosti, dánského Carlsbergu. Toho k nim vedou ekonomické důvody, na kterých se podepsaly také pandemie covidu a růst cen energií.

Národní pivovar Budějovický Budvar. Ilustrační foto.

Budějovický Budvar pozastavil výrobu a dodávky piva pro ruský trh

Národní pivovar Budějovický Budvar pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky piva určené pro ruský trh. V pondělí to Deníku potvrdila mluvčí pivovaru Barbora Bláhová. Podrobnosti ale nechtěla uvést - ani to, jaké druhy piva a v jakém objemu Budvar do Ruska aktuálně vyvážel.

Viktor Flek mladší (na snímku uprostřed) rozjel v restauraci v blanenské Dolní Lhotě minipivovar. První várku vařil pod dohledem zkušených sládků Davida Šubjáka (vlevo) a Aleše Ondrůška (vpravo).

Sládku, drž se českého ležáku! V Blansku rozjeli minipivovar

/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.

Dobrou chuť!

Od sousedů: Bílé klobáse bylo v úterý 165 let

Podle legendy byla proslavená bavorská bílá klobása vynalezena o masopustní neděli, 22. února 1875, v mnichovském hostinci "U Věčného Světla", připomíná Donaukurier. Protože kvůli koroně nemohlo být jubileum důstojně oslaveno, Cech řezníků Arberland v Bodenmaisu shromáždil pro firmu filmové videoštando celebrit, také spisovatele Christiana Fischera.

Hospůdka Bistro v Rymicích. Únor 2022

Výpečky se zelím, gulášek a pivo. To je Bistro v Rymicích

Výpečky se zelím, řízek, bramborový salát nebo třeba guláš. Prostě žádné experimentování, ale typická česká kuchyně, na kterou jsou lidé zvyklí. K tomu pak pivo z nedalekého přerovského pivovaru a odhadem třicítka míst, kterou si o víkendu rozeberou místní štamgasti. Řeč je o rymické hospůdce Bistro, které v obci funguje už dlouhá léta.

Kocouří masopust nalákal do varnsdorfského pivovaru zástupy lidí.

Pivovar Kocour provoněly jitrnice a pivo, masopust nalákal davy lidí

Téměř k nehnutí bylo v sobotu 19. února na velkém sále a v restauraci pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se po roční odmlce konal Kocouří Masopust. Ten lákal především na zabijačkové speciality místních řezníků, fronta u jitrnic byla delší než ta na piva.

Historie pivovarnictví se v Chocni začala psát v první polovině 16. století.

Choceň znovu píše historii pivovarnictví. Splávek boduje i na festivalech

Pátek 18. června 2021 se do choceňské kroniky zapsal jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví. Nově otevřený Pivovar Choceň tehdy slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a historii choceňského piva představil také ředitel Orlického muzea Michal Hofman. Na Mezinárodním pivovarském festivalu pak výčepní pivo Splávek 10% i světlý ležák Splávek 12% braly medaile. 

Plechovky Pilsner Urquell jsou již ze tří čtvrtin vyrobeny z recyklátu.

Plechovky Pilsner Urquell jsou již ze tří čtvrtin vyrobeny z recyklátu

Poté, co Plzeňský Prazdroj zcela opustil stáčení do PET lahví, udělal pivovar další krok na cestě k cirkularitě obalů. Podíl recyklátu obsaženého v plechovkách Pilsner Urquell zvýšil na 75 %, což je aktuálně nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na trhu. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky o 30 % nižší uhlíkovou stopu a ušetří přes 1500 tun nového hliníku ročně.

Ilustrační foto

Šest piv chtěl v Konici zaplatit kradenou vrtačkou

Za pivo chtěl zaplatit jinak, než je zvykem. Ve středu večer zašel v Konici na pivo starší host a usadil se u jednoho ze stolů. Žízeň měl docela velkou, protože během hodiny vypil šest piv a k tomu si dal ještě kávu.