Pivo je pro ni stále synonymem pro hospody. Říká, že hospodu ji nic nenahradí. I proto bojovala za jejich otevření jako lev. Přiznává, že když šla ven a uviděla otevřenou zahrádku s hosty, byla dojatá.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje už 11. díl seriálu Z minulosti choceňských hospod. Jedenáctou zastávkou je hospoda Na Kopečku.
/FOTOGALERIE/ Přinášíme vám další fotogalerii retro fotografií. Prohlédněte si retro fotografie a porovnejnte, jak se změnil Kolín za posledních několik desetiletí. A to vše díky fotografiím Václava Víška a jeho blogu s názvem Vencovy pindy.
Po téměř čtyřiceti letech se Choceň vrací ke své pivovarnické tradici. V pátek 16. července mohli lidé prvně ochutnat zlatý orosený mok a podívat se také do areálu staronového pivovaru.
Několik originálních specialit ozvláštněných pivem obohatilo menu plzeňských restaurací, které se zapojily letní kampaně Léto na pivě – Dejte Plzeň s chutí.
Dříve osmistupňové pivo pili dělníci v přehřátých provozech, například ve sklárnách, zajišťovalo kvalitní hydrataci organismu. Dnes si ho žádají především aktivní, sportující lidé. Pivovary na to patřičně reagují.
Ve věku 59 let zesnul bývalý mistr světa v šipkách Andy Fordham. Mohutný Angličan s přezdívkou „Viking“ dlouhá léta bojoval s alkoholem i vleklými zdravotními problémy. S odstupem času sám přiznal, že během svých největších úspěchů u terče rozhodně nebýval střízlivý.
Po dlouhém období, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Královského pivovaru Krušovice a podívat se, jak dlouhou cestu pivo urazí od vstupních surovin až po orosený půllitr na stole. Dozvědí se spoustu informací z historie, výroby piva, technologie i stáčení do různých typů obalů. Poprvé pivovar otevřel své brány během prvního červencového víkendu. Pro vstup i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.
Pivovary Staropramen vykázaly za loňský rok čistý zisk 807 milionů korun vzrostl tak meziročně o 24 procent. Čistý zisk významně ovlivnily dividendy z dceřiných společností. Tržby ale spolčenosti klesly o sedm procent na 4,06 miliardy korun, sdělili dnes ČTK její zástupci. Kvůli uzavřeným restauračním provozům se společnost loni dostala do provozní ztráty čtyř milionů korun proti předchozímu zisku 357 milionů korun.
/VIDEO/ Kuchyňským nožem se pokusil oběť minimálně pětkrát bodnout. Muže zasáhl do zad, do tváře a do krku. Milanu Švancarovi hrozí za pokus o vraždu až dvacet let ve vězení. Případ z konce letošního ledna, který se udál v malé obci na Znojemsku, začal ve středu projednávat krajský soud v Brně.
Na pátý ročník Pivní míle Hranice se v sobotu 10. července sjeli na hranický stadion recesisti a závodníci z Česka i zahraničí. Pivní míle je světově rozšířený sport, který se skládá z běhu na 1609 metrů a pití piva. Konktrétně čtyř malých piv, která se pijí vždycky jednou za 400 metrů.
Dětské písničky, metalový nářez i nestárnoucí hity zněly Lutínem. Plochu u místního rybníčku v sobotu 10. července zaplnili účastníci čtvrtého ročníku Rockového festivalu a slavností piva.
Umíte si představit pivo s příchutí eukalyptu, sake či vína? Ještě nedávno byl český pivní svět svázaný stereotypy „desítek“ a „dvanáctek“. Ale i tato uniformita mizí a pivaři objevují nové chutě a přijímají trendy z okolních zemí. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně lidé rádi zkouší novinky, ale ne každá asi bude ta pravá pro zhýčkaný český jazýček.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
/ROZHOVOR/ Martin Palouš je někdejší mladý stavař, který už v raném věku ochutnal pivo a už u něj zůstal. Ale ne za stolem v pivnici, ale v útrobách jabloneckého minipivovaru Volt, který zvídaví najdou v areálu pensionu Jablonec na břehu přehrady Mšeno. Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, tvrdí staré přísloví. Díky minipivovaru Volt se vaření piva po letech do Jablonce konečně vrátilo.
Češi na čepované pivo v dlouhé koronakrizi nezanevřeli, ba právě naopak. Plzeňský Prazdroj hlásí za červen výrazný růst prodejů sudového a tankového piva oproti loňsku, a to i přesto, že letos zatím panovalo celkově horší počasí než loni.
Češi na čepované pivo v dlouhé koronakrizi nezanevřeli, ba právě naopak. Plzeňský Prazdroj hlásí za červen výrazný růst prodejů sudového a tankového piva oproti loňsku, a to i přesto, že letos zatím panovalo celkově horší počasí než loni.
/FOTOGALERIE/ Velká vedra komplikují lidem práci. Své o tom ví například zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava. Na jednom z nejteplejších míst areálu, u odlévací plošiny vysoké pece, pracují v těchto dnech při teplotách kolem 60 stupňů Celsia. S horkem se vypořádávají zvýšeným příjmem tekutin, kropením vodou i častějšími přestávkami v klimatizovaných místnostech.
Po tragické události, která se odehrála na Hodonínsku a Břeclavsku, kde zasáhlo tornádo několik vesnic a zničilo tak domy a vše kolem, se do sbírky materiální pomoci zapojila také knihovna v Topolanech. Knihovnice Aneta Šmídová se ujala role hlavní organizátorky. Podporu měla v obci i mezi místními dobrovolnými hasiči.
Vypij pivo, uběhni kolo. Opakuj ještě třikrát. Dohromady účastníky čeká 1609 metrů a čtyři piva. Pátý ročník Pivní míle Hranice je na programu v sobotu 10. července na stadionu SK Hranice.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/FOTOGALERIE/ Harrachův pivovar v Janovicích u Rýmařova je odkazem historické éry, kdy se vyšší šlechta hrabat dala na podnikání. Poslední pivo bylo v pivovaru uvařeno na jaře 1946. Dnes tato obrovská zchátralá památka čeká na investice a nové využití. Před pár lety pivovar získala parta nadšenců s vizí, jak zapojit dobrovolníky do oživení této technické památky. Na začátku prázdnin do Janovic přijeli mladí lidé z Itálie, Německa, Polska a Česka ukázat, že se manuální práce nebojí.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
/FOTOREPORTÁŽ/ "A ještě si kup zlaťáky, ať můžeš žrát a chlastat!" huláká drobná slečna u vstupu na příchozího, který právě pro svou čtyřčlennou rodinu koupil vstupné na středověký food festival v Dětenicích. Stejně jako stovky dalších měl tu smůlu, že na první den 6. ročníku festivalu dorazil v obědové době. Po dvaceti minutách hledání parkovacího místa a další půl hodině čekání u vstupu zamíří na horkém letním slunci přirozeně přímo ke stánku s nápoji. Do další fronty.
V sadech nedaleko Mostu rostou v biokvalitě hrušky, švestky, třešně, višně, jabloně, mirabelky, vinná réva a meruňky a pod nimi se pasou ovce. Právě odtud pocházejí extradžemy i mošty s dlouhou trvanlivostí. Pro toho, kdo zná Mostecko jen jako průmyslový kraj, to může znít neuvěřitelně. Ale náš příběh teprve začíná.
Do zámeckého areálu v Horní Moštěnici se po roční pauze vrátily tradiční Pivní slavnosti. Vyhlášenou akci, která se konala v sobotu, si nenechalo ujít několik stovek návštěvníků. Přilákala je široká nabídka různých druhů piv, dobré jídlo a vystoupení oblíbených regionálních kapel.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Kromě nespočtu hostinců se Praha může pochlubit hned několika pivovary. Největším a nejznámějším z nich je bezpochyby Staropramen, který je už od svých počátků nesmazatelně spojen se Smíchovem.
Poprvé od konce loňského září, kdy nebyl vstup možný kvůli epidemii, se návštěvníci opět mohou vydat na exkurzi do Velkého Března v severních Čechách. Poprvé pivovar otevřel své brány v sobotu 3. července ve 14.30 hodin. Pro vstupu i při samotné prohlídce ovšem platí dodržování přísných bezpečnostních opatření.
Dlouhé fronty na lístky, euforie ze společného setkání po dlouhé době, pohodová muzika a piva různých značek. Tak to vypadalo v pátek večer na Korunní pevnůstce, kde se konal jubilejní dvacátý ročník olomouckého pivního festivalu Beerfest.
Výrobky Plzeňského Prazdroje se vrátily do prodejen Penny Market. V obchodním řetězci, který nápoje Plzeňského Prazdroje přestal prodávat v lednu letošního roku, už dnes zákazníci opět najdou pivo Pilsner Urquell, Gambrinus, Kozel, Radegast, cider Kingswood, Frisco a další značky.
To se povedlo. Záběry trenéra fotbalistů Liverpoolu Jürgena Kloppa, jak popíjí pivo s fanoušky Anglie před utkáním osmifinále mistrovství Evropy s Německem, vzbudily poprask. Ale jen do chvíle, než se ukázalo, že jde o dvojníka sympatického německého kouče.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje už 9. díl seriálu Z minulosti choceňských hospod. Devátou zastávkou je Hotel u nádraží. Historie hotelu v dnešní ulici Pernerova č. p. 355 naproti nádraží se začala psát v roce 1869, kdy zde původně postavili skladiště piva bývalí nájemci zdejšího pivovaru.
Stovky let staré pivovarské sklepy ve Velké Bystřici v loňském roce znovu ožily. Tradici vaření piva tam obnovil pivovar Tvarg, který vyrábí několik druhů pivních speciálů. Od března letošního roku se nabídka rozšířila také o řemeslné tvarůžky.
/FOTOGALERIE/ Pivovarské slavnosti konané v sobotu 26. června na nádvoří malešovského pivovaru nebyly pouze o zlatavém moku. Návštěvníci mohli využít komentovaných prohlídek útrob pivovaru v doprovodu samotného sládka, s možností degustace. Prohlédnout si bylo možné i přilehlou tvrz, s výkladem jejího majitele.
Krásné počasí, spousta gólů, také hodně piva. Ve fotbalovém areálu Tatranu Litovel se konal turnaj v malé kopané. Podruhé za sebou jej ovládly Chořelice.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
Byl stavař, ajťák. S kamarády měl v centru Liberce prodejnu výpočetní techniky a mobilních telefonů. Jenže v Liberci se v roce 2009 konal světový šampionát v lyžování, který tehdy měl pro mnoho prodejen katastrofální důsledky, protože město uzavřelo centrum. I jeho podnikání bylo na nule.
Konec června se na Vysočině ponese ve znamení prvních hudebních a gastronomických festivalů. Po dlouhé pauze si tak mohou zájemci chystat stany a výbavu na letní festivaly.
Konec června se na Vysočině ponese ve znamení prvních hudebních a gastronomických festivalů. Po dlouhé pauze si tak mohou zájemci chystat stany a výbavu na letní festivaly.
Konec června se na Vysočině ponese ve znamení prvních hudebních a gastronomických festivalů. Po dlouhé pauze si tak mohou zájemci chystat stany a výbavu na letní festivaly.
Konec června se na Vysočině ponese ve znamení prvních hudebních a gastronomických festivalů. Po dlouhé pauze si tak mohou zájemci chystat stany a výbavu na letní festivaly.
Konec června se na Vysočině ponese ve znamení prvních hudebních a gastronomických festivalů. Po dlouhé pauze si tak mohou zájemci chystat stany a výbavu na letní festivaly.
Maniok, fazole, chilli papričky, další vařená jídla a kukuřičné pivo chicha tvořily poslední menu, které Chimúové servírovali svým obětem několik hodin před krvavým rituálem. Obětem lidským i zvířecím.
Milovníci piva nemusí svůj oblíbený zlatavý mok konzumovat jen v tradiční formě. Pivovary z Vysočiny přichází s nevšedními specialitami, jako je třeba pivní pálenka nebo zmrzlina.
/ARCHIVNÍ FOTO/ Ředitel Orlického muzea Michal Hofman představuje 8. díl seriálu Z historie choceňských hospod. Osmou zastávkou je Hostinec číslo popisné 130 známý jako Horní hospoda, Hotel Kubart nebo Hotel U Pavlíčků.