Po dvou letech koronové pauzy se vrací do štýrského Auseerlandu svátek narcisek. Bude 26. až 29. května už po 62. a je jednou z největších akcí lidových zvyků v Rakousku. Už proběhl výběr kandidátek královen květů a kutilové už zdobí rámoví velkolepých květinových figur z milionů čerstvě uříznutých narcisek pro tradiční korzo 29. května v Altaussee, píše Volksblatt.
Prestižní ocenění Zlatá pivní pečeť získalo na mezinárodní pivovarnické přehlídce v Českých Budějovicích černé pivo Chodovar Zámecký ležák. Slavnostní vyhlášení výsledků se na jihu Čech uskutečnilo o víkendu.
Rakušané vypili mezi červny 2020-21 průměrně "jen" 103,6 litru piva, o tři a půl litru méně než v předchozím hospodářském roce. Důvodem mohlo být zavření hospod a barů během pandémie.
Mezinárodní zlato. Evropským ležákem roku se stal Tesák 13% Bítov 90 z pivovarnické dílny Hasičského pivovaru Bítov na Znojemsku. Uspěl v mezinárodní konkurenci International Beer Festival Budweis 2022, který skončil o víkendu na výstavišti v Českých Budějovicích.
Základní kámen rodinného minipivovaru Valášek byl položen v roce 2001 a pivo se v něm začalo vařit o rok později. Letos tedy podnik hlásící se k odkazu vsetínského pivovaru oslaví už dvacáté výročí.
Májku mají Chotinští u hospody postavenou celoročně. Loňskou sundavají až 30. dubna. Předchozí májku, obří špekáček na tyči, v sobotu vyměnili za májku novou. „Letos budeme mít prak,“ prozradil v sobotu odpoledne devítiletý Matyáš.
Májku mají Chotinští u hospody postavenou celoročně. Loňskou sundavají až 30. dubna. Předchozí májku, obří špekáček na tyči, v sobotu vyměnili za májku novou. „Letos budeme mít prak,“ prozradil v sobotu odpoledne devítiletý Matyáš.
Více než dvacítka špičkových pilotů z celé republiky přijede v sobotu do Plzně na FPV závody dronů. Ty se uskuteční v pivovaru Proud, který sídlí v historických prostorách v areálu Plzeňského Prazdroje. Na piloty čeká unikátní překážková dráha, podívanou si navíc může užít kdokoliv, závody budou totiž přenášeny online.
Fotbalisté berounského Českého Lva-Unionu přivítají v sobotu na svém hřišti Na Máchovně od 17 hodin soupeře z Rokycan a vzhledem k vývoji v tabulce divize A potřebují bodovat. Proto zvou co největší počet diváků a opět nabídnou ke každé vstupence pivo zdarma a tuto akci protáhnou na zbytek jarní sezony.
/FOTOGALERIE/ V tradičních kontrolách spojených s rozdáváním plechovek s nealkoholickým pivem motoristům pokračují středočeští dopravní policisté. Řidiče osobních aut, dodávek i náklaďáků zastavovali ve čtvrtek jižně od Prahy - a muže i ženy za volanty podrobovali dechovým zkouškám.
/FOTOGALERIE/ V tradičních kontrolách spojených s rozdáváním plechovek s nealkoholickým pivem motoristům pokračují středočeští dopravní policisté. Řidiče osobních aut, dodávek i náklaďáků zastavovali ve čtvrtek jižně od Prahy - a muže i ženy za volanty podrobovali dechovým zkouškám.
Koncem dubna proběhl ve varnsdorfském Pivovaru Kocour již čtvrtý ročník juniorské barmanské soutěže Kocour Cup, kterou uspořádala VOŠ, SPŠ a SOŠ Varnsdorf společně s Pivovarem Kocour Varnsdorf.
/ROZHOVOR/ Hattrick stopera? I na okresní úrovni nevídaná věc. Co jinde jen tak nezažijete, bylo k vidění v neděli v Brodku u Přerova. První gólová hlavička po rohu za stavu 1:1. Pak inkasovaný úder loktem do hlavy, nepřerušená hra a srovnání soupeře z Bochoře na 2:2. To domácího obránce vyprovokovalo k završení střeleckého koncertu. Dorážka po standardce a poté další gólová hlavička znamenaly výhru 4:2! Autor téhle parády? Pětačtyřicetiletý Albert Složil.
Na podzim ho ze hry vyřadilo zranění kolene a po něm se do sestavy vracel dost pozvolna. Teď ovšem fotbalista Marek Sehnal patří ke stěžejním hráčům Kunštátu, naposledy v nedělním duelu skupiny A jihomoravské I. A třídy přispěl třemi brankami k vysokému domácímu vítězství 9:0 nad Zbraslaví.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
Dne 20. dubna 2022 se v barmanském centru ABZAC v Brně sešli studenti gastronomických škol, aby se utkali po dvouleté pauze o novou prestižní trofej CBA Team Challenge. Klání proběhlo ve velkém sále centru ABZAC, soutěžící měli možnost změřit svoje síly v šesti disciplínách. A to v klasickém i flairovém barmanství, čajové mixologii, čajové degustaci, přípravě kávy a čepování piva. Děkujeme Lence Svobodové z Integrované střední školy Slavkov u Brna za příspěvek.
O necelá tři procenta méně piv než v roce 2020 prodal loni Plzeňský Prazdroj. Letošek se ale zatím podle obchodního ředitele Tomáše Mráze vyvíjí pozitivně. Poté, co padla všechna omezení, se lidé vracejí do hospod a chtějí navázat na zážitky, které si museli v koronakrizi odepírat.
Česko - bavorský festivalem Treffpunkt ožilo o víkendu plzeňské Depo 2015. Atmosféru tvořila multižánrová hudební vystoupení od dechovky po rock ´n´roll, krajové kulinářské speciality i svrchně kvašené světlé pivo v tradičních tuplácích.
Loni bylo policii nahlášeno 9369 osob, předloni 9290 a v roce 2019 dokonce přes 11 000 lidí. Letos do 15. března lidé postrádali na 1500 bližních. Zhruba tři čtvrtiny zmizelých se znovu najde do tří dnů. Jen málo z nich je hledáno měsíce, léta či desetiletí. Málokterý případ je tak pozoruhodný jako Peggy z Horního Francka, jejíž ostatky byly nalezeny až po patnácti letech náhodně houbařem. Pochována byla začátkem dubna 21 let po zmizení.
Po krátké době míříme znovu do lázní, jen jsme se místo na sever vydali směrem západním. A zatímco v případě Teplic nás zajímalo, jak dnes vypadá a funguje místo, kde se před 200 lety sjížděla mocenská i intelektuální elita celé Evropy, tentokrát zaměříme pohled i na obecnou proměnu lázní. Text přinesl časopis Gurmet.
VIDEO / Koncerty kapel Kameron, Stará dobrá ruční práce, Penzistor a Rybičky 48, ale také soutěže a neomezená konzumace pěnivého moku za cenu vstupného. Přerovský pivovar Zubr oslavil v pátek 150 let své existence a do areálu si přišlo užít vydařenou narozeninovou party dva a půl tisíce spokojených návštěvníků. Na akci se vypilo úctyhodných 51 hektolitrů piva.
Počátky vaření piva ve Cvikově sahají až do roku 1560, kdy bylo cvikovským měšťanům oficiálně uděleno privilegium k vaření pšeničného piva a výrobě sladu. První pivovarské budovy ve Cvikově byly vystavěny pod Zeleným vrchem, kde stojí pivovar dodnes.
O následujícím víkendu můžete o dni otevřených dveří nahlédnout do práce záchranářů, na pivním festivalu ochutnat řemeslná piva, při ponoru do půdních pokladů objevovat jedinečné kousky na bleším trhu a budoucí nevěsty jistě potěší svatební výstava.
Slavičín Perlou, kterou při vjezdu do centra Slavičína každý obdivuje, se dá bez nadsázky nazvat Zámek Wichterle. Místo se stalo splněným snem manželů Machalových, kteří jej před čtyřmi lety koupili, opravili a uvedli do života své sny. Hostům nabízí hotelový a gastronomický luxus, přičemž nezapomněli využít darů, které nabízí kraj
Dvanáct titulů, dvanáct stupňů. Nejúspěšnější hokejový klub bývalého Československa a druhý nejlepší v České republice, Dukla Jihlava, představil ve spolupráci se svým partnerem vlastní pivní speciál. Pivo Ježek Dukla 12 bude mít premiéru při slavnostním loučení se zimním stadionem v sobotu třicátého dubna.
Český svaz pivovarů a sladoven chce, aby byla česká pivní kultura zapsána do nehmotných památek UNESCO. Podal proto přihlášku v Plzeňském kraji, jako kolébce vzniku českého ležáku, který zde byl poprvé uvařen před 180 lety.
Pivo v plaském klášteře údajně vařili mniši již od jeho založení roku 1144 knížetem Vladislavem II. Jeho úpadek nastal až v novověku, roku 1785 byl pivovar zrušen císařem Josefem II. V roce 1826 získal klášterní areál nového vlastníka, knížete Metternicha.
Po dvouleté koronavirové pauze se mohou fanoušci pěnivého moku opět těšit na tradiční narozeninové oslavy přerovského pivovaru Zubr. Ty letošní jsou kulaté - od založení firmy totiž uplyne 150 let. Brány pivovaru se otevřou v pátek 22. dubna v 15.30 hodin a na čepu bude nejen výroční speciál, ale i široký sortiment dalších značek z produkce pivovaru. Lidé si užijí koncerty kapel i soutěže.
Nové technologie a všemožné senzory čím dál více řídí náš život. Světu nul a jedniček neunikl ani pivní obor. Například Plzeňský Prazdroj vychází vstříc zákazníkům, kteří již nechtějí bloudit za jeho produkty ve stále se měnících labyrintech velkých obchodů, přišel proto s unikátní váhou se senzory. Ty analyzují chování zákazníků a zjišťují, odkud pivo nejčastěji mizí. Na toto místo poté pivovar umístí své produkty.
/FOTOGALERIE/ V nedalekém lidovém domě mu řemeslo nesvěřili údajně kvůli nedostatku zkušeností, proto se Miroslav Žídek před sedmi lety ujal restaurace ve starobělské Sokolovně. A nyní těží i z toho, že sotva dvě stě metrů vzdálený podnik, který mu dveře neotevřel, položil covid. V Sokolovně navíc reagují na aktuální trendy a poptávku.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ V archivu Českolipského deníku jsme našli několik zajímavých fotografií, jak se dříve slavily Velikonoce na Českolipsku. Podívejte se na ně s námi a vzpomínejte.
Hospůdka u Pecucha, tak se jmenuje podnik, který provozuje v Luboměři Ivana Šmatelková. Hospůdku postavil její majitel, který ji pronajímá, Ivana Šmatelková je v ní od února.
Sluneční paprsky se opírají do půllitrů s pivními speciály. Do venkovního areálu Pivovaru Moravia v brněnských Medlánkách proudí stovky lidí. Na Zelený čtvrtek se tam koná akce Otevřená Vrata. Krom prohlídek pivovaru se lidé setkají se vrchním sládkem, pobaví se u živé hudby a mohou se zapojit do soutěže v pití piva.
Kdo si nedá zelené pivo, jako by vůbec nebyl. Taková je realita posledních let nejen na zelený čtvrtek, ale také v průběhu celých velikonočních svátků. Kromě už „tradičního“ zeleného se však i letos mohou milovníci zlatavého moku těšit na další barvy a chutě. Pivovarníci v kraji si totiž připravili různé pivní speciály.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
/FOTOGALERIE/ Pivovar Mordýř z Dolních Ředic je již známou značkou, a to nejen ve východočeském regionu. Na začátku byla touha tří nadšenců uvařit si pro sebe výborné pivo v domácích podmínkách. Nyní mají šestkrát větší objem piva a sortiment se rozšířil ze tří druhů na dvacet.
Plzeňský pivovar letos již pojedenácté uvařil jubilejní várku piva Pilsner Urquell, které každoročně posílá před Velikonoci do Vatikánu papeži. Navazuje tím na tradici starou více než sto let. Ve středu odpoledne pivu před cestou z areálu Prazdroje požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.
Netradiční speciály zkouší ve velikonočním období milovníci piva na jihu Moravy. Například pivovar Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku nabízí velikonoční šestnáctku.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
Obchod v Hrádecké ulici v Sušici si ke krádežím oblíbili mnozí zloději, mezi nimi je i třiačtyřicetiletý muž ze Svitavska, kterému se tam nechtělo pro změnu platit za přepravku s pivem.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Jak už pojmenování Zelený čtvrtek napovídá, tento den je spojován se zelenými pokrmy - od zeleniny až po byliny. Tak proč neokusit i zelené pivo? Těch velikonočních speciálů, třeba i barvy žluté slámové či granátové, je ale určitě více a pivní fajnšmekři se jich každoročně nemohou dočkat.
/ROZHOVOR/ Dlouhou dobu bude vzpomínat Tomáš Sedláček z Neveklova na víkendový duel proti Bystřici. V utkání se mu totiž podařilo vstřelit pět branek, díky čemuž se stal kanonýrem víkendu.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak oslaví 11. narozeniny.
Zhruba hodinu před zápasem s Plzní se před Androvým stadionem konala speciální akce nazvaná Pivo a klobása s legendami. Hosty improvizované fanzóny byl legendární olomoucký hráč a hlavně trenér Petr "John" Uličný a také bývalý hráč obou klubů, který nedávno ukončil svou profesionální kariéru, Tomáš Hořava. Akce se celkově nesla v pohodovém duchu a jediným jejím problémem bylo ne úplně příznivé počasí. Teplota totiž nepřesáhla sedm stupňů a v průběhu se dokonce rozpršelo.