Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Už čtyři ocenění získalo černé pivo z Rodinného pivovaru Chodovar v Chodové Plané na mezinárodní degustační soutěži piv European Beer Star. V letošním ročníku si chodovoplánské tmavé pivo vybojovalo zlatou pivní hvězdu.
Skočit si večer na jedno čepované je pro Čechy podobný rituál jako pro Angličany čaj o páté či Španěly odpolední siesta. V poslední době, a to i s ohledem na vládní opatření, je však pro mnoho „pivomilů“ hospoda takřka zapovězeným místem. Vrací se k praktikám lockdownu, kdy ve velké míře měnili hospodu za garáže vybavené domácím výčepním zařízením.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
Zloděj se nejprve spřátelil s mužem na ulici, poté mu dal v restauraci na toaletě pěstí a ukradl mu peněženku s doklady a hotovostí a mobil značky Xiaomi. "Další pivo už nebude," řekl agresor napadenému, když mu bral věci. Událost se stala v srpnu na Smíchově.
Jedním z odvětví, ve kterém se pravděpodobně výrazně projeví růst cen je gastronomie. Některé z námi oslovených podniků v opavském okrese už ke zdražování piva i jídla museli přistoupit, další to teprve čeká.
„Do konce roku asi zdražovat nebudeme a pak se uvidí,“ shodují se provozovatelé kaváren a restaurací na Kroměřížsku. Měnit by se neměly ani ceny vstupného do Květné zahrady. Naopak za místní pivo si nejspíš připlatíme ještě letos. A to hned o několik korun.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
Narodil se na konci šedesátých let v Českém Krumlově, po krátkém intermezzu ve zdejším pivovaru ale celý svůj profesní život spojil sládek Aleš Dvořák s budějovickým Budvarem, kde mimo jiné prosadil těsnější spolupráci s minipivovary. Teď se zkušený odborník může pochlubit novým titulem. Na předávání cen Sdružení přátel piva si odnesl ocenění Sládek roku.
Ceny potravinářských výrobků půjdou nahoru, zdraží pečivo, masné výrobky i jídla v restauracích. Někdo přistoupí k cenovým úpravám již nyní, jiný vyčká do Nového roku.
Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace. Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.
Kde se dobré pivo vaří, tam se také dobře daří. Toto odlehčené pořekadlo by se dalo docela dobře vztáhnout na humpolecký Rodinný pivovar Bernard. Letos se totiž už popáté stal Pivovarem roku a to v soutěži, kterou vyhlašuje Sdružení přátel piva.
Pečivo, které by jinak skončilo v odpadcích, se rozhodli využít vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Ze ztvrdlého chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. „I nespotřebované pečivo je svým způsobem odpad. V žádném případě se tím nemyslí nějaké znečištěné nebo zplesnivělé pečivo, ale to ztvrdlé, které se nestihlo prodat," vysvětlil Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky agronomické fakulty.
Průvod vedený volským povozem dovezl ve čtvtek odpoledne do plzeňské hospody Zlatá kráva Bandaska speciální várku piva nazvanou Ty krávo! Pro listopadovou Volbu sládků ho uvařil nepomucký farmářský pivovar Zlatá kráva ve spolupráci s Plzeňským Prazdrojem.
/FOTO, VIDEO/ Téměř půl roku pracovala designérka Lucie Koldová na desáté sérii Aukčních lahví pro plzeňský pivovar. Výsledek své práce ve čtvrtek 4. listopadu slavnostně představila ve Sklárnách Janštejn, kde skleněné skvosty vznikly.
/FOTOGALERIE/ Plánujete koupi nového auta? Zajímají vás novinky v oblasti elektromobility nebo jste fanoušky tuningu? Tak právě pro vás je připravena výstava Autosalon, která trvá od pátku 5. do neděle 7. listopadu na výstavišti v Lysé nad Labem.
/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?
/INFOGRAFIKA/ Svět se mění, ale na některé věci se naštěstí dá stále spolehnout. K neměnným tradicím tuzemských fotbalových hřišť napříč všemi soutěžemi patří osvědčená „svatá trojice“: hospoda, pivo a klobása. Jak se v průběhu let měnila cena tradičního občerstvení a jak se daří osvěžovnám u českých a moravských hřišť?
Minipivovaru Proud v Plzni požehnal v úterý plzeňský biskup Tomáš Holub. Součástí slavnostního aktu, který se konal rok od uvaření první várky piva Proud, bylo odhalení tradičních pivovarských symbolů – kříže a zvonu.
Začínali před 10 lety ve sklepě rodinného domu ve Skřečoni. A dnes vaří na stejném místě, jen ve větších prostorách. Když Marian Janoszewski začínal v domácích podmínkách vařit pivo v hrncích, byl v okrese jedním z pionýrů. Tehdy to měl jako hobby.
Téměř 18 let vaří Vít Lanča pivo ve vlastním minipivovaru v Dolním Sklenově v Hukvaldech. V nabídce má tři druhy piva, přičemž od podzimu do jara každý měsíc vaří navíc jeden speciál.
/FOTOGALERIE/ Do pohybu ji muselo dostat minimálně šest urostlých chlapů. Vícemístnou koloběžku postavili na začátku osmdesátých let v Boleradicích na Břeclavsku. Boleradská kolobka ale měla ještě mladší sestru. Na konci devadesátých let ji totiž okopírovala parta nadšenců z Adamova na Blanensku. Konkrétně z tamního Sdružení přátel piva. Při spanilých jízdách po republice i do zahraničí na ní adamovští recesisté najezdili během více než deseti let několik tisíc kilometrů.
Dobrý den pane vrchní. Dám si jedno pivo. Jmenuji se František Vomáčka. Tady je moje bezinfekčnost, výpis ze zdravotní karty, výpis z rejstříku trestů, výpis z účtu a klíče od bytu.
/FOTOGALERIE/ Zákazník, který nepředložil doklad o tom, že je očkovaný, testovaný nebo prodělal v dané době covid nemá být od pondělí 1. listopadu obsloužen v restauraci. Ovšem například ve vyhlášeném podniku Biograf v Nymburce servírka žádný doklad nevyžadovala.
Když diváci projdou hlavní branou fotbalového stadionu ve Zbýšově, stánek s občerstvením snadno přehlédnou. Fanoušci s pivem v plastovém kelímku ale při sobotním duelu domácího celku s Hrušovany u Brna byli důkazem, že někde přece jen je.
/FOTO, VIDEO/ Počet současných pivovarů na Třebíčsku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Je jich totiž přesně pět – v Třebíči, ve Vladislavi, v Dalešicích, v Biskupicích-Pulkově a v Hlubokém. Zdeněk Hobza z Třebíče jich však napočítal mnohem víc. Pravda, některé zanikly už dávno. A zachovávají některé z těch stávajících původní říz svých piv?
Za posledních pět let se propadli z elitní krajské soutěže až do okresního přeboru a příznivci fotbalistů z Moravských Budějovic si zvykali místo soupeřů z Pelhřimova nebo Havlíčkova Brodu na celky z nejbližšího okolí.
Ceny potravin rostou, zdražování se přitom nevyhnulo ani pivu. Deník znovu oslovil vybrané hospody napříč Českem a zjišťoval, za jaké ceny ho prodávají.
V roce 1993 stál Michal Voldřich spolu s Josefem Valentou u zrodu jednoho z prvních minipivovarů u nás. Teď spolumajitel jihočeského pivovárku Zvíkov stanul v čele Českomoravského svazu minipivovarů, kde po deseti letech vystřídal matadora celého oboru, Jana Šuráně. Na jeho práci chce Voldřich navázat hlavně v propagaci minipivovarnictví. Sám však říká, že tento segment, který dnes čítá skoro 500 minipivovarů, nyní čeká zkouška ohněm.
/FOTOGALERIE/ Výrazný pokles v návštěvnosti, v Litvínově smutný fakt právě probíhající sezony, cítí i stánkaři, kteří se v okolí Zimního stadionu Ivana Hlinky starají o občerstvení. „Máme tržby až o čtyřicet procent menší,” říká otevřeně podnikatel Rudolf Vačkář, k němuž na klobásy chodí hlavně fanoušci z kotle. V úterý do tradiční extraligové bašty dorazila nejslabší návštěva sezony, zápas s Třincem vidělo jen 2 345 diváků.
/FOTO/ Zhruba čtyři tisíce hektolitrů piva ročně vyprodukoval před pandemií Slavkovský pivovar. Návrat zákazníků se však i po letním oslabení striktních omezení jeho provozovatelům nedaří. „Uzavírání restaurací, hospod a výčepů pro nás mělo fatální důsledky a to nemluvím o zákazu pití alkoholu na veřejnosti, který totálně pohřbil prodej piva z okýnka. Od květnového otevření se snažíme všemožnými způsoby lákat lidi do hospod, ale není to jednoduché. Úplně se nedaří dostat na předchozí čísla a navíc nedostatek personálu dává vznikat novým problémům. Doufejme, že následující opatření nebudou tak drastická a situace se uklidní,“ uvažoval nad budoucností obchodní zástupce pivovaru Zdeněk Vlček.
Banánové, višňové či kopřivové. To jsou chutě piv, které byly ještě donedávna výsadou minipivovarů. Český pivní svět se však mění a i velcí hráči na trhu přicházejí čím dál častěji s netradičními chutěmi. K tomu se navíc už nebojí ani jiného vaření piva. Důkazem toho jsou i výsledky posledního ročníku soutěže Cerevisia Specialis.
V Kamenici na Jihlavsku postupem let opravili všechny historické budovy, jen z někdejšího lihovaru zůstávala ruina. Poslední roky je i tato budova opravená a co víc, vaří se v ní pivo.
Celý svůj profesní život spojil s Budějovickým Budvarem mikrobiolog a pivovarský chemik Jan Šavel (nar. 1944). Nastoupil do laboratoře pivovaru 17. července 1967, pár dní po 23. narozeninách, a působí tady jako pracovník ve výzkumu dodnes, takže v létě zde načal už rekordní 55. sezonu.
Pivovar New Belgium je v Americe známý pro své pivo Fat Tire a značný sortiment speciálních piv. Jeho ředitel se však rozhodl vytvořit speciální nápoj, který má osvětlit, jak by mohlo chutnat pivo budoucnosti, pokud by se lidé nevěnovali hrozbám klimatických změn.
Každý Čech v průměru vypije přes 135 litrů piva ročně, což z nás dělá největší konzumenty chmelového nápoje na světě. Při střídmé konzumaci to však může pro naše zdraví znamenat spíše výhodu. Pivo má totiž díky svému specifickému složení pozitivní vliv na trávení, krevní tlak, cévní soustavu, zuby, kosti, pleť i psychickou pohodu.
Minipivovar Most se otevřel loni v září, ale po měsíci provozu musel prodávat jen z okénka kvůli celostátním proticovidovým opatřením. Následovala doba plná nejistoty a otázek, co bude dál. Ředitel Martin Trčka tehdy s vážným výrazem ve tváři v prázdné pivovarské restauraci Deníku vysvětloval, jak složité bude krizí proplout.
ROZHOVOR/ Se skóre 86:42 vyprovodili házenkáři Robe Zubří svého bulharského soupeře z druhého kola Evropského poháru. Víkendové domácí dvojutkání Valaši zcela opanovali a velkou měrou k tomu přispěli i hráči z lavičky. Bilancí pěti gólů z pěti střel se v sobotu prezentoval například křídelník Pavel Bajer, který v extraligovém Zubří kryje záda zkušeným spoluhráčům Jurkovi s Přikrylem.
Pivo, klobásky, preclíky. Lákadla největšího pivního festivalu světa, mnichovského Oktoberfestu, jdou na dračku na olomouckých Poděbradech, kde o tomto víkendu zorganizovali první poděbradský Oktoberfest. Německé pivní speciály v sobotu odpoledne tekly proudem - za české ceny.