/ROZHOVOR/ Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme.
/FOTOGALERIE/ Fanoušci a fotbal, tohle spojení k sobě neodmyslitelně patří, i když poslední sezony se musí hráči i diváci popasovat s různými omezeními. Buď v počtu diváků nebo se hrálo také před úplně prázdnými tribunami. Byla také doba, že amatérský fotbal stál úplně. To se ale v létě a na podzim změnilo a do ochozů chodilo lidí více než dost. Podívejte se, jak si diváci v Olomouckém kraji užívali dění na trávníku. Přehledu samozřejmě vévodí hodolanští fans se svými dýmovnicemi, ale třeba bubeníky najdeme i v jiných táborech. Chlapi vychutnávají pivo a nechybí ani ženy.
Nošovický pivovar Radegast slaví letos jednapadesát let. První várku piva tady uvařili přesně 3. prosince roku 1970. Od té doby patří pivovar k Nošovicím na Frýdecko-Místecku stejně neodmyslitelně jako zdejší vyhlášené kysané zelí, a na hořké nošovické pivo nedají milovníci zlatavého nápoje dopustit.
/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.
Mezi zarytými fotbalovými příznivci se v ochozech stadionů sem tam objeví i půvabné fanynky. A přestože se může zdát, že jejich přítomnost nemá na výsledek zápasu žádný vliv, opak je zřejmě pravdou.
O novou Pivotéku se rozrostlo unikátní Pivovarské muzeum v Plzni sídlící v původním právovárečném domě z 15. století. V prostorách zrekonstruované recepce ji tam otevřel Plzeňský Prazdroj a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky.
Krásné hlavní město, výjimečně dobré pivo a také věčně hrající legenda Jaromír Jágr. Navzdory bídné návštěvnosti na probíhajícím světovém šampionátu v Helsinkách se podařilo odchytit několik domácích příznivců, kteří otestovali své znalosti o České republice. Hodnocení? Finové před klíčovou bitvou vůbec nezklamali, naopak příjemně překvapili.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak slaví již desáté narozeniny. A že je co slavit… Renomé minipivovaru stále roste, o čemž mimo jiné svědčí i ocenění v rámci 31. Mezinárodního pivního festivalu, který se uskutečnil v září v Českých Budějovicích. Děkujeme řediteli školy, Ing. Ladislavu Honsovi za zaslaný příspěvek.
/FOTOGALERIE/ Okolnosti, které v noci na pátek 25. června vedly k úmrtí 29leté ženy žijící s manželem a malým miminkem na ubytovně v městysu Suchdol při pomezí Kutnohorska a Kolínska, se od středy snaží odhalit středočeský krajský soud.
Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zloděj se za bílého dne vloupal do nákladního automobilu, ze kterého řidič zrovna skládal sudy s pivem. Událost se stala koncem listopadu v Dělnické ulici v pražských Holešovicích.
Starý sýr je kvalitní, hodí se k červenému vínu a zbytky je třeba zabalit do fólie. To, a řada dalších pouček o sýrech, jsou však mýty. Jaké jsou nejčastější mylné představy o této oblíbené pochoutce?
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
„Už to vidím, jak na něj budou kluci na hřišti volat: Fun Din Dungu, centruj, Fun Din Dung je volnej, Fun Din Dungu prostrč,“ mudroval v seriálu Okresní přebor po angažování vietnamského spoluhráče herec David Novotný alias Jarda Kužel. Ve Všetatech na Mělnicku si s podobným rébusem rozhodně hlavu nelámali. Hai Bui Thanha mají v týmu už čtyři roky a neřeknou mu jinak než tím nejtypičtějším českým jménem: Honza!
Většina sládků v pivovarech jsou muži, devětadvacetiletá Tamara Dolníčková je jednou z pouze zhruba dvaceti žen v České republice, které se věnují této profesi. Nyní v nově otevřeném brněnském pivovaru Harry. „Samotnou mě to překvapilo, vždycky mne brali pozitivně. Spousta mužů se i v práci nabízí, aby by pomohla s těžší manuální prací. Jsem ráda mezi muži," zmiňuje.
Adventní čas tráví na Šumavě, kde maďarský fotbalista Ferenc Róth sledoval i nedělní šlágr Slovácka s Plzní. Bitva dvou týmů z popředí ligové tabulky někdejšího levého obránce či záložníka zajímala, vždyť v obou klubech v minulosti působil, má tam kamarády.
/REPORTÁŹ/ Co mají společného hrnec, vrtačka, teploměr a chlazení? Když k nim přidáte ještě kbelík, slad, chmel a pomoc kamaráda, dá se s nimi podomácku uvařit pivo. Deník se o tom na vlastní kůži přesvědčil na kurzu domácího vaření piva v Národním zemědělském muzeu v Praze. Tam nově v rámci projektu Uvařeno v muzeu přibližují výrobu tohoto národního moku všem jeho milovníkům.
O novou Pivotéku se rozrostlo unikátní Pivovarské muzeum v Plzni sídlící v původním právovárečném domě z 15. století. V prostorách zrekonstruované recepce ji tam otevřel Plzeňský Prazdroj a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky.
S výplatou se potenciální zájemci mohou rozloučit, v Hroznové Lhotě na fotbalisty čeká semknutá parta a výrazná fanouškovská podpora. Fotbalistům Sokola tyto podmínky vyhovují, v B skupině I. A třídy obsadili v podzimní části sezony sedmou pozici se ziskem dvaceti bodů. „Jsme spokojení, za daných okolností a vzhledem k tomu, že se nám zranili dva klíčoví hráči, jde o dobrý výsledek,“ uvedl asistent trenéra Josef Pavlica.
Sladkovodní ryby byly od středověku jedním z klíčových pilířů české kuchyně. Bohužel, během 20. století popularita sumců, okounů, línů, štik či kaprů značně poklesla a desítky starých receptů upadly v zapomnění. Pojďme to změnit. Vánoce jsou ideální příležitost.
Většina sládků v pivovarech jsou muži, devětadvacetiletá Tamara Dolníčková je jednou z pouze zhruba dvaceti žen v České republice, které se věnují této profesi. Nyní v nově otevřeném brněnském pivovaru Harry. „Samotnou mě to překvapilo, vždycky mne brali pozitivně. Spousta mužů se i v práci nabízí, aby by pomohla s těžší manuální prací. Jsem ráda mezi muži," zmiňuje.
/FOTO, VIDEO/ Multimediální lapidárium s desítkami originálů soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna, audiovizuální expozice fresek ze zbořeného kostela svatého Wolfganga v Doupově, zámek, monumentální kostely, barokní špitál. Valeč má návštěvníkům co nabídnout. Neobvykle velké množství památek láká do vesnice na pomezí Podbořanska a Karlovarska stále více turistů. Historie Valče je ale spojena i s vařením piva, dokládají to rozsáhlé sklepy pod vesnicí nebo zchátralé budovy bývalé spilky a konírny.
/FOTO, VIDEO/ Multimediální lapidárium s desítkami originálů soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna, audiovizuální expozice fresek ze zbořeného kostela svatého Wolfganga v Doupově, zámek, monumentální kostely, barokní špitál. Valeč má návštěvníkům co nabídnout. Neobvykle velké množství památek láká do vesnice na pomezí Podbořanska a Karlovarska stále více turistů. Historie Valče je ale spojena i s vařením piva, dokládají to rozsáhlé sklepy pod vesnicí nebo zchátralé budovy bývalé spilky a konírny.
Těžko si představit namáhavější podmínky pro debut na ostře sledované adrese. Jeho spoluhráči dva dny před ním spadli až na třináctou pozici extraligové tabulky, spolehnout se kvůli kvůli vládním omezením nemohl ani na tradičně vášnivé publikum. A k tomu všemu proti němu stanul druhý nejlepší tým české nejvyšší soutěže. I přes prohru 1:3 s Hradcem Králové prožil brankář hokejové Komety Jakub Sedláček povedenou premiéru, když svůj tým několikrát podržel.
/FOTOGALERIE/ Možná nejemotivnější den své sportovní kariéry má za sebou basketbalista Jakub Šiřina. Ostravský rodák se dnes večer v duelu kvalifikace o mistrovství světa 2023 s Litvou po deseti letech a padesáti odehraných utkáních rozloučil s národním týmem. V jeho domácí opavské hale mu aplaudovalo tisíc diváků, které potěšil i výkon Čechů, byť s favoritem prohráli 66:74.
Na hokej sice už nějaký čas nehledí přes drátěný kryt obličeje, ale krásných osmnáct slavil plzeňský obránce David Jiříček teprve v neděli. Nabytí plnoletosti si šikovný bek, který v extralize chlapů točí druhou sezonu a nedávno znovu oblékl dres českého áčka, osladil domácí výhrou nad Kladnem.
Vysočina je známá hlavně díky bramborám a mléku. S měnícími se klimatickými podmínkami však přicházejí i plodiny, které by tu nikdo nečekal. Víno a chmel.
Kraj lesů, neobjevených výhledů, ale také dlouholetá historie, k níž se již řadu staletí váže sklářská tradice – to jsou Lužické hory. Turistům mají co nabídnout, během krátkého výletu lze například zhlédnout ukázky sklářského umění, ochutnat místní pivo a nakonec se vyřádit v akvacentru.
Loňská omezení kvůli epidemii koronaviru minipivovary zvládly, o svou existenci nemají strach ani dnes. Například Biskupský pivovar sv. Štěpána získal letos na podzim Zlatou pivní pečeť.
Loňská omezení kvůli epidemii koronaviru minipivovary zvládly, o svou existenci nemají strach ani dnes. Například Biskupský pivovar sv. Štěpána získal letos na podzim Zlatou pivní pečeť.
Oslavit kulatiny čtyřmi brankami, to se nestává každý den. Jsou ale někdy dny, kdy si všechno sedne na jedničku a podaří se to, co si člověk přeje. A to byl právě případ fotbalového útočníka Milovic Vojtěcha Tangla. Zřejmě ho hnala vpřed vidina parádní oslavy třicátých narozenin po zápase.
Pomocí vinařských kvasinek vzniká nealkoholické pivo Slušné číslo, které v pondělí 15. listopadu v Praze představila Univerzita Karlova. Technologii výroby navrhli odborníci z Matematicko-fyzikální fakulty UK a z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Jára Cimrman kdysi prohlásil, že budoucnost patří aluminiu. Při pohledu na nové trendy v potravinářství to však vypadá, že budoucnost patří recyklovaným potravinám. A to rozličného druhu. Od piva přes pečivo až k zavařeninám.
Nejcennější krnovskou surovinou je voda z krnovského prameniště. Krnované z ní vyrábí řemeslné pivo Nachmelená opice i limonádu Kofola. Oba nápoje, které proslavily Krnov, chystají zdražení.
/ANKETA/ Německá degustační soutěž European Beer Star 2021 zná své vítěze. Jedním z nich je i světlá výčepní desítka pivovaru Samson, která si z mnichovského klání odváží bronzovou medaili. Celkem soutěžilo 2395 piv ze 44 zemí světa a hodnoceny byly ve více než 70 kategoriích.
/FOTOGALERIE/ Fotbal v Kravařích je i o dobrém občerstvení. To má v malíčku Miroslav Josefus. Bývalý fotbalista Opavy totiž provozuje hospůdku na hřišti, a to už od 22. července roku 1995. Nabídka jeho fotbalového gastra je pestrá. Vyhlášené jsou pak opékané makrely, které plánuje dělat i na Silvestra.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.
Boom podcastů zasáhl i sportovní prostředí a výjimkou není ani český hokejový rybníček. Dvojice amatérských hráčů Tomáš Brejcha a Jan Valder si už téměř dva roky zve do dejvické restaurace U Veverky známé hokejisty, rozhodčí i novináře a nad půllitry piva s nimi rozebírá jejich kariéry i aktuální témata. Za 80 epizod podcastu Puk Pak Pivo vyzpovídali už taková jména, jako jsou Dominik Hašek, Tomáš Plekanec nebo Alois Hadamczik, a i do budoucna mají smělé plány.