Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.
Když se řekne „transformátor“, převážné většině lidí se vybaví zařízení ke zvýšení či snížení napětí elektrického zdroje. Stejný název však nese i jihočeský minipivovar, který opanoval 14. ročník prestižní Jarní ceny českých sládků. Jeho dvě piva si podmanila nejprestižnější kategorii – Český světlý ležák.
Velkou změnu k lepšímu zaznamenali majitelé a provozovatelé restaurací a hospod poté, co byla pro jejich hosty zrušena povinnost prokazovat se certifikátem o bezinfekčnosti. V době podávání obědů jsou mnohé gastropodniky v Olomouckém kraji opět plné. Nejoblíbenějším pokrmem z poledního menu je už tradičně kuřecí nebo vepřový řízek.
Před senátem libereckého krajského soudu ve čtvrtek 24. března stanul padesátiletý Jiří Bláha, muž drobné postavy, který téměř celou dobu seděl na lavici obžalovaných potichu, se zrakem upřeným k podlaze. Před soudcem se ocitl kvůli oslavě, jež se poněkud zvrtla a skončila pokusem o vraždu.
Poměrně znatelně dolehla válka na Ukrajině i na Tradiční pivovar v Rakovníku - Bakalář. Ten musel zastavit export do Ruska, což pro něj znamená významnou ztrátu. Navíc jeho výrobky stáhly z prodeje obchody Albert, a to nejen v regionu, ale i v některých prodejnách po celé republice. Jednalo se přitom o největšího tuzemského odběratele lahvového piva.
Poměrně znatelně dolehla válka na Ukrajině i na Tradiční pivovar v Rakovníku - Bakalář. Ten musel zastavit export do Ruska, což pro něj znamená významnou ztrátu. Navíc jeho výrobky stáhly z prodeje obchody Albert, a to nejen v regionu, ale i v některých prodejnách po celé republice. Jednalo se přitom o největšího tuzemského odběratele lahvového piva.
První zmínka o výrobě chmelového moku v Úněticích nedaleko Prahy pochází z roku 1557. Ve starých kronikách bylo údajně psáno: „Tehdy dobré pivo vařili i kanovníci v Úněticích.“ A dobré pivo se tu po restartu místního pivovaru v roce 2011 vaří dodnes.
Pivnice Radegast v Janského ulici je podnikem, kam lidé z okolí rádi chodí na desítku nebo dvanáctku z tanku. Dlouholetý nájemce Jindřich Kolovrátník podnik vybudoval před téměř třemi desítkami let z bývalé sběrny prádla.
Ve správnou chvíli byl na správném místě. Zase prokázal zabijácký instinkt, z jediné vyložené šance dal vítěznou branku. Střídající kroměřížský útočník Matěj Votava ve druhé minutě nastaveného času rozhodl šlágr 20. kola MSFL na Bazalech, kde Hanáci zvítězili gólem nad domácí juniorkou Baníku Ostrava 1:0 a nedělního soupeře zřejmě definitivně odstřihli z bojů o vítězství ve třetí lize. Sami pak dál s náskokem vládnou tabulce.
Když brzdila „trojka“, v hostinci Na Hutích, anebo taky v „plyšu“, jak si část místních podnik pojmenovala, se už roztáčelo pivo. Co pivo, desítky piv. Devadesátá léta ve známé hospodě u železniční stanice ve Štěpánově byla ve znamení radosti a hojnosti. Taky dřiny, než se novým majitelům podařilo dát zanedbaný objekt trochu dohromady. Roky pod spotřebním družstvem Jednota byly znát.
V pátek a v sobotu 18. a 19. března se na jihočeskou scénu vrátila po nucené koronavirové přestávce Jarní cena český sládků. V pořadí již 14. ročník prestižní soutěže piv pocházejících výhradně z minipivovarů v Evropě hostil Pivovarský dvůr Zvíkov na Písecku.
Jeho piva se umisťují na předních příčkách konzumentů i pivních znalců. Teď se však pražský minipivovar Sibeeria musí vypořádat s nepříjemným faktem. Někteří lidé jejich pivo pít odmítají. Důvodem bojkotu však není horší chuť, ale fakt, že patří Rusům.
Otevření městské restaurace U Orloje v Žatci se odsouvá. Nový nájemce sice už v jejím minipivovaru začal vařit pivo, spuštění provozu ale oddálí výměna kuchyňského vybavení. V denní nabídce největší žatecké hospody by mělo být několik značek piv, které konkrétní, ukáže také vývoj v Žateckém pivovaru. Ten prochází velkými změnami.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pivní speciál, kam se podíváš! Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu Ostrava v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí.
/FOTOGALERIE/ Desítky rozmanitých názvů mnoho barev a chutí nabízí dvoudenní festival svrchně kvašených piv, který pod názvem Lopni beczku začal v pátek 18. března odpoledne v Národním zemědělském muzeu v Dolní oblasti Vítkovice. Na akci vyrazil i reportér Deníku Ivan Pavelek, podívejte se tedy, co vše se na Lopni beczku nabízí.
Při rekonstrukci historických prostor nebývá nouze o zajímavé objevy. Typicky český se podařil při průzkumu Žerotínského paláce v areálu kolínského zámku. Odborníci tu našli zazděné lahvové pivo.
Kdo byl před patnácti lety v hospodě Na hřišti v olomoucké městské části Slavonín, ten by ji dnes už asi nepoznal. Z původní malé místnosti se čtyřmi stoly se stal oblíbený podnik s více než sedmi desítkami míst a velkou letní zahrádkou, kam se lidé z okolí sjíždějí na polední menu i vyhlášená grilovaná žebra, makrely a langoše.
/FOTOGALERIE/ Před pěti lety si Radek Vorel pořídil penzion s hospůdkou nedaleko chátrajícího zámku v Chotěbuzi. Jelikož je to v poměrně roztříštěné obci jedna za dvou stabilních hospůdek, věřil, že všechno půjde jako po másle a o zákazníky nebude mít nouzi. Dva tři roky pak hospodu renovoval, vylepšoval …až přišel covid.
Výtěžek podpoří Ukrajinu. Dvě třetiny spotřeby energií Jarošovského pivovaru nově pokryje 116 fotovoltaických panelů, které firma instalovala na střechu podniku. Pivovar, který je po uzavření provozu v Uherském Brodě, největším pivovarem ve Zlínském kraji, k zahájení provozu elektrárny uvařil i nové pivo s názvem Slunko.
Na počest svatého Patrika, patrona Irska, probíhají každoročně 17. března všude po světě velkolepé oslavy. A jinak tomu nebude ani v plzeňském Zach's Pubu. Zítřejšímu večeru bude vládnout zelená barva, irská hudba a tradiční pivo Guinness.
Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.
Pomoc přes pivo. Břeclavský minipivovar Frankies se rozhodl podpořit Ukrajinu v boji proti ruské armádě, která už déle než dva týdny útočí na jejím území. Břeclavští pro zákazníky uvařili nový pivní speciál Idi nahui, Putin! „Název vyjadřuje naše nejbližší emoce, v jakém rozpoložení jsme se tehdy cítili,“ říká majitel pivovaru Štěpán Přikryl.
/FOTO/ Nejenom za potraviny, ale také za pivo si Jihomoravané připlatí kvůli válce na Ukrajině. Potvrdil to obchodní ředitel Slavkovského pivovaru Zdeněk Vlček. Zdražuje totiž ječmen, který je klíčový pro výrobu sladu, a především pohonné hmoty. „Dopad na cenu piva je nevyhnutelný. Pomyslete už pouze na přepravu surovin nebo v rozvozu zásob piva,“ potvrdil Vlček.
/FOTO A VIDEO/ Jak oslavit výhru a utužit partu? Na fotbale je nejen po vesnickém zápase klasikou návštěva hospody, kde se sklenice od piva potkávají nad stolem při vítězném ťukání. Jinak tomu není ani v Proboštově, který usiluje o postup do krajského přeboru. Aktuálně ale frčí i specialita masérky Kateřiny Rejnkové, kterou jsou závitky. Po sobotním vítězství nad Bílinou se ale spěchalo především na pivo, i když na hit posledních týdnů si nejeden vyhladovělý hráč také vzpomněl. „Má je výborné!“ chválí ofenzivní eso TJ Proboštov Daniel Kalabza masérku, respektive její kulinářské produkty.
Nebylo jiné cesty než vítězství. A hokejisté Řisut to v sobotním večeru na zimním stadionu ve Slaném zvládli. Bílinu porazili ve třetím duelu play-down po obrovské bitvě 2:1 a záchranu II. ligy mají ve svých rukách.
I letos se do Pink Boots Collaboration Brew Day zapojil plzeňský pivovar Proud. V růžových holínkách, které jsou symbolem této oslavy žen v pivovarnictví, tam 8. března uvařili speciální várku piva Raise Your Glass APA.
I letos se do Pink Boots Collaboration Brew Day zapojil plzeňský pivovar Proud. V růžových holínkách, které jsou symbolem této oslavy žen v pivovarnictví, tam 8. března uvařili speciální várku piva Raise Your Glass APA.
Poctivá gastronomie, profesionální servis a příjemné prostředí k tomu. To nabízí Restaurace Harley Pub v Otrokovicích. Stylový podnik s výbornou kuchyní, nepasterovaným pivem z vlastního minipivovaru a bohatou vinotékou láká hosty nejen z Otrokovic, ale i z širého okolí.
"Věřím, že nejhorší je za námi," říká René Gruszewski, majitel pivnice v centru Orlové. Stejně jako mnoho jeho kolegů z gastronomie má za sebou perné měsíce, kdy mu covidová pandemie komplikovala podnikání, zákazy, uzávěry a řada omezení znemožňovala, aby lidé navštěvovali hospody a restaurace tak jako dříve, což pro mnoho těchto podniků znamenalo boj o přežití.
Restauraci s pivnicí Panská najdete v centru Stěbořic hned vedle tamního kulturního domu. Současný majitel Tomáš Thiemel ji převzal koncem roku 2013 a od té doby si sem mohou lidé zajít na dobré pivo, anebo si mohou pro soukromé akce zamluvit některou z místností.
Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.
Restauraci, v níž si host si sám natočí pivo nebo limonádu, otevřeli v Hanušovicích. Podnik Formanka funguje jako samoobslužná s pomocí moderních technologií. Místní radnice tak chce za udržitelných nákladů zachovat v horní části města poslední restaurační zařízení, ale i místo pro setkávání. Koncept je v celém Česku unikátní.
V Rusku nemiluji pouze vodku či kvas. Velkou oblibu si zde dlouhodobě drží i české pivo a pro tuzemské pivovary představuje Rusko dokonce třetí největší exportní trh. Jen v loňském roce se tam vyvezlo více než 500 tisíc hektolitrů piva, což je desetina celkového vývozu. Už teď je jasné, že loňská čísla čeští pivovarníci nepřekonají. Do země, která minulý týden napadla Ukrajinu, totiž pivovarníci uzavřeli pomyslné pivovody.
Minipivovary z Plzeňského kraje daly sudy dohromady a ve čtvrtek odpoledne čepovaly pivo na pomoc Ukrajině. Prostor před plzeňskou hospodou Pivstro v Bezručově ulici se tak proměnil v malý pivní festival.
/FOTO/ Žatecký pivovar čekají radikální změny. Propustí většinu ze čtyř desítek zaměstnanců, výrazně sníží výstav, omezí sortiment nabízených piv, jejich druhy změní. Pivo se přestane vařit v tradičních prostorách, výroba se přesune do jiných míst areálu. Za změnami stojí rozhodnutí majitele společnosti, dánského Carlsbergu. Toho k nim vedou ekonomické důvody, na kterých se podepsaly také pandemie covidu a růst cen energií.
Charitativní akce se bude konat ve čtvrtek 3. března od 15 hodin před Pivstrem, tedy v Bezručově ulici číslo 31 v Plzni. Do akce se zapojí malé místní minipivovary, které věnují na akci sudy piva a celý výtěžek z tržby půjde na pomoc Ukrajině, konkrétně na sbírku SOS Ukrajina od organizace Člověkv tísni.
Plzeňský Prazdroj nebude kvůli válce na Ukrajině přijímat žádné objednávky na své produkty z Ruska, které patřilo mezi exportní trhy značek Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel. Stejné rozhodnutí platí také pro Bělorusko.
Na první várku ve lhotském minipivovaru dohlížel s kolegou profesionálním sládkem se zkušenostmi ze zahraničí Davidem Šubjákem, také sládek, konzultant a garant v jedné osobě Aleš Ondrůšek.
Národní pivovar Budějovický Budvar pozastavil kvůli ruské invazi na Ukrajinu výrobu a dodávky piva určené pro ruský trh. V pondělí to Deníku potvrdila mluvčí pivovaru Barbora Bláhová. Podrobnosti ale nechtěla uvést - ani to, jaké druhy piva a v jakém objemu Budvar do Ruska aktuálně vyvážel.
Po dvouleté koronavirové přestávce plánují v Žatci oživit oblíbené slavnosti chmele a piva. Opět mají probíhat po celém centru města, s bohatým programem a desítkami pivovarů.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Na první várku ve lhotském minipivovaru dohlížel s kolegou profesionálním sládkem se zkušenostmi ze zahraničí Davidem Šubjákem, také sládek, konzultant a garant v jedné osobě Aleš Ondrůšek.
Průmyslové podniky a obchodní společnosti začínají počítat ztráty, které jejich podnikání utrpí kvůli vpádu Ruska na Ukrajinu. Některé věří, že obchody budou pokračovat, jiné se dalšího vývoje obávají.
Kvůli dvoulitrové plastové lahvi piva, navíc s prošlou minimální dobou trvanlivosti, vytáhl zákazník na prodavače ve večerce v Lukách nad Jihlavou odlamovací nůž. Nápoj chtěl totiž takzvaně na sekeru.
/FOTO, VIDEO/ Mít hospodu v době epidemie koronaviru? To je podnikatelské harakiri. A rozjet v ní po dvou letech omezení a nejistotě ještě navíc minipivovar? Hodně riskantní krok. Viktor Flek mladší z blanenské místní části Dolní Lhota v tom ale vidí příležitost, jak restauraci oživit.