Kdo si nedá zelené pivo, jako by vůbec nebyl. Taková je realita posledních let nejen na zelený čtvrtek, ale také v průběhu celých velikonočních svátků. Kromě už „tradičního“ zeleného se však i letos mohou milovníci zlatavého moku těšit na další barvy a chutě. Pivovarníci v kraji si totiž připravili různé pivní speciály.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
/FOTOGALERIE/ Pivovar Mordýř z Dolních Ředic je již známou značkou, a to nejen ve východočeském regionu. Na začátku byla touha tří nadšenců uvařit si pro sebe výborné pivo v domácích podmínkách. Nyní mají šestkrát větší objem piva a sortiment se rozšířil ze tří druhů na dvacet.
Plzeňský pivovar letos již pojedenácté uvařil jubilejní várku piva Pilsner Urquell, které každoročně posílá před Velikonoci do Vatikánu papeži. Navazuje tím na tradici starou více než sto let. Ve středu odpoledne pivu před cestou z areálu Prazdroje požehnal plzeňský biskup Tomáš Holub.
Netradiční speciály zkouší ve velikonočním období milovníci piva na jihu Moravy. Například pivovar Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku nabízí velikonoční šestnáctku.
Plzeňský Prazdroj loni zaznamenal v důsledku covidové pandemie druhý rok po sobě pokles celkových prodejů piva na domácím trhu, meziročně o 3 procenta na 6,5 milionu hektolitrů. Trvalá podpora a výrazné investice do hospod a rozvoje české pivní kultury se ale promítly do rostoucích prodejů čepovaných piv. Méně se dařilo baleným pivům v obchodech.
Obchod v Hrádecké ulici v Sušici si ke krádežím oblíbili mnozí zloději, mezi nimi je i třiačtyřicetiletý muž ze Svitavska, kterému se tam nechtělo pro změnu platit za přepravku s pivem.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Načervenalou až jantarovou barvu zapadajícího slunce má pivo, které si jako speciál pro letošní Velikonoce nachystali v Biskupském pivovaru v Litoměřicích. Novinka doplní nabídku zeleného piva, které v posledních letech nejen v tomto pivovaru sládci na Litoměřicku na svátky jara připravují.
Jak už pojmenování Zelený čtvrtek napovídá, tento den je spojován se zelenými pokrmy - od zeleniny až po byliny. Tak proč neokusit i zelené pivo? Těch velikonočních speciálů, třeba i barvy žluté slámové či granátové, je ale určitě více a pivní fajnšmekři se jich každoročně nemohou dočkat.
/ROZHOVOR/ Dlouhou dobu bude vzpomínat Tomáš Sedláček z Neveklova na víkendový duel proti Bystřici. V utkání se mu totiž podařilo vstřelit pět branek, díky čemuž se stal kanonýrem víkendu.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak oslaví 11. narozeniny.
Zhruba hodinu před zápasem s Plzní se před Androvým stadionem konala speciální akce nazvaná Pivo a klobása s legendami. Hosty improvizované fanzóny byl legendární olomoucký hráč a hlavně trenér Petr "John" Uličný a také bývalý hráč obou klubů, který nedávno ukončil svou profesionální kariéru, Tomáš Hořava. Akce se celkově nesla v pohodovém duchu a jediným jejím problémem bylo ne úplně příznivé počasí. Teplota totiž nepřesáhla sedm stupňů a v průběhu se dokonce rozpršelo.
Nejvíce destilátů vypijí lidé na Zlínsku. Stejný region vede i v konzumaci vína, až poté následuje jižní Morava. A nejvíce rizikových pijanů piva se najde na severu Moravy. Zjistil to nový celorepublikový výzkumu Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Výzkumníci při něm oslovili bezmála tisícovku respondentů.
/FOTOGALERIE/ Pětadvacet tras od tisícimetrové až po padesátikilometrovou, dohromady okolo sedmi set kilometrů, čtrnáct pivovarů a asi sto druhů pěnivého moku. To je výzva, jež se turistům nabízí od druhé dubnové soboty.
Pětadvacet tras od tisícimetrové až po padesátikilometrovou, dohromady okolo sedmi set kilometrů, čtrnáct pivovarů a asi sto druhů pěnivého moku. To je výzva, jež se turistům nabízí od druhé dubnové soboty.
Jak si lépe užít pobyt v České republice než nad půllitrem oroseného piva. Jeho věhlas je znám daleko za hranicemi, ale zatím jen v ústním podání. Změnit to chce Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), který usiluje o zapsání českého piva na prestižní seznam světového dědictví UNESCO.
Náchodský pivovar Primátor letos plánuje zvýšení výstavu asi o čtyři procenta na více než 120.000 hektolitrů z loňských necelých 116.000 hektolitrů. Větší odbyt čeká u plechovkového piva, v dodávkách sudového piva do českých restaurací a přes výpadek ruského trhu také v exportu. Řekl to ředitel pivovaru Petr Kaluža. Primátor se profiluje jako výrobce speciálních piv, která tvoří téměř 40 procent jeho výstavu.
V pivovaru Zichovec se sešly ženy napříč pivovarnickým řemeslem, aby společně uvařily pivo s názvem „You Can Brew It,“ která vzniklo na podporu mezinárodní organizace Pink Boots Society. Ta sdružuje ženy pracující v pivovarnictví a jiných alkoholových průmyslech, jejím cílem je otevírat diskusi o postavení žen a nabízí jim vzdělávací a komunitní programy.
Společnost Bohemia Hop ve spolupráci s Chmelařským institutem pořádala ve středu 6. dubna, 24. ročník semináře s názvem Uplatnění českých odrůd chmele v pivovarnictví. Dorazila stovka expertů z českých pivovarů.
/FOTOGALERIE/ Palác Svět byl kdysi pýchou Libně. A to nejen díky slavnému kinu a hned několika podnikům, které se zde nacházely, ale především díky pozornosti spisovatele Bohumila Hrabala. Ten sem zasadil děj hned několika svých povídek.
Český trh obohatí nealkoholické pivo, které připravily a společně budou produkovat pivovar Budějovický Budvar, n. p., a společnost Mattoni. Budvar vstoupil do iniciativy Zálohujme.cz.
Deset piv se přiblížilo! Fotbalový útočník Petr Perner dal v prvním jarním kole III. okresní třídy v dresu Trnovan hattrick v Ohníči, kde jeho tým zvítězil 8:3, v interním pořadí střelců Hvězdy vede před kamarádem Patrikem Uramem už o čtyři góly. „Máme sázku o deset piv. Patrik je takový náš ´blonďatý Rosický´, vyhrál hráče podzimu. Tak doufám, že mu cenu na jaře vyfouknu já!” směje se Perner, na Teplicku společně s Václavem Kinzlem (Kostomlaty) a Janem Rudou (1. FC Dubí) kanonýr víkendu.
Sládci z brněnského řemeslného Pivovaru Moravia uvařili pro zájemce zelené pivo. K dostání bude na akci Otevřená Vrata, která se uskuteční na nádvoří Společenského centra Sýpky v brněnských Medlánkách přímo na Zelený čtvrtek.
Ve Kdyni se uskutečnily tradiční famrářské trhy, které do svých řad přizvaly nové prodejce. Nechyběly ani stále stánky s medovými výrobky, sýry a nebo čepicemi. Další trhy se budou konat už 12. dubna a opět se budete mít na co těšit.
Malí i velcí pivovarníci se chystají na Velikonoce. Ve spilce již nyní vedle klasických piv dozrávají i speciály. Milovníci zlatavého moku se tak i letos mohou těšit na netradiční piva a jejich barvy. Od „tradiční“ zelené přes bílou až po polotmavé.
Z dvanácti a někdy až patnácti hlavních chodů mají na výběr hosté oblíbené olomoucké restaurace Bohemia v Rožňavské ulici na olomouckém sídlišti Nové Sady. K jídlu si mohou vychutnat některé ze tří druhů piv z tanku.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 tisíc hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Po více než dvou letech udělal klatovský okresní soud tečku za případem Pavla K. (47), majitele šumavského minipivovárku. Ten byl obžalován z týrání své partnerky Olgy H. a její dcery. I když muž vinu odmítal, soud došel k závěru, že čin spáchal, a potrestal ho podmínkou. Rozsudek není pravomocný.
Je to rekord! Z úspěchu recesistického pokusu o zapsání českého rekordu v největším počtu oholených turistů na jedno místě se v neděli odpoledne radovali účastníci zahájení letošní turistické sezony Moravského krasu.
/ANKETA/ Ve zcela novém designu nabízí strakonický pivovar oblíbený zelený speciál Velikonoční zelené. „Jedná se o zelený ležák dominantní hořké chuti. Jde o dvanáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,8 procenta,“ uvádí sládek pivovaru DUDÁK Vlastimil Matej.
/FOTOGALERIE/ Plzeňští sládci Volby sládků spolu s Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha uvařili velikonoční pivo. Takzvaný Popeleční Benedict pak slavnostně narazili 30. března v Klášterní sýpce.
/FOTO, VIDEO, DOPLNĚNY INFORMACE/ Už od středy vyšetřuje policie vraždu 66leté ženy z Vysokého Mýta. Policie nyní potvrdila, že útočníkem byl syn zavražděné. Ten po brutálním útoku na matku obrátil nůž proti sobě, s pobodaným břichem se pak sám šel udat na policii. Cestou se však ještě stavil pro plechovku piva.
Už od středy vyšetřuje policie vraždu 66leté ženy z Vysokého Mýta. Policie nyní potvrdila, že útočníkem byl syn zavražděné. Ten po brutálním útoku na matku obrátil nůž proti sobě, s pobodaným břichem se pak sám šel udat na policii. Cestou se však ještě stavil pro plechovku piva.
Šedivá stavba na Karlově náměstí č. 14 příliš pozornosti nebudí, avšak mezi mnoha plakáty a reklamami můžete stále na fasádě spatřit reliéf zlatého lva. Upomíná na starý pivovar, který v těchto místech kdysi stával.
O nadcházející sobotu 2. dubna hrají berounští fotbalisté na Máchovně důležité divizní utkání s Katovicemi. A aby měli co největší diváckou podporu, kterou potřebují, zkouší přilákat některé svoje fanoušky zajímavou nabídkou. Každý divák obdrží oproti předložené vstupence pivo nebo grog v místním občerstvení.
Pivo si k snídani nevychutnal. Hezké sobotní počasí přilákalo do parku v prostějovských Smetanových sadech hned po deváté hodině ranní sedmatřicetiletého muže.
Symbolickým odemčením Chmelového majáku a odpoledním programem ve dvoře Restaurace U Orloje začne v sobotu 2. dubna nová turistická sezóna v Žatci. V rámci programu představí několik pořadatelů v čele s Chrámem chmele a piva a Chmelařským muzeem svou letošní nabídku pro turisty.
Černohorský pivovar představil na trhu nové pivo s názvem Hořká 11. Jedná se o ležák s vyšší hořkostí, který rozšířil stávající nabídku klasických ležáků. Záměr podle zástupců pivovaru vyplynul z debat se zákazníky a milovníky zlatavého moku, kteří preferovali intenzivnější hořkou chuť.
Pavel Řezáč z Jemnice sbírá pivní etikety i lahve, vlastní pivotéku, a dokonce si nechává vlastní pivo vařit. Přesto se ke koníčku dostal spíše náhodou. „Se ženou jsme koupili dům, ve kterém byla kavárna. Jenže ta nás nenadchla. Říkali jsme si, co s tím. Nechtěli jsme to nechat ladem. Zároveň jsme chtěli něco, co běžně člověk nemá. Nakonec padla volba na pivotéku,“ vzpomíná pivní nadšenec, jak se mu před šesti lety zrodila nová vášeň.
basketbalisty BK Redstone Olomoucko čeká od středečních 18 hodin poslední domácí utkání sezony. V rámci předposledního kola nadstavby přivítají Ostravu a v případě vítězství si definitivně zajistí účast v nejvyšší soutěži i pro příští sezonu. Tak jako už minule nebudou muset fanoušci platit za vstupné a zdarma dostanou také pivo a nealko.
Porta coeli je jediným fungujícím cisterciáckým klášterem v České republice. Najdeme ho v obci Předklášteří u Tišnova v okrese Brno-venkov. Komplex budov nabízí krásnou procházku ve všech ročních období. V tom letním si navíc návštěvníci mohou posedět i v klášterním pivovaru a dát si pivo vytvořené samotnými věřícími z cisterciáckého řádu. Děkujeme paní Melkusové za dnešní příspěvek.
Válka na Ukrajině dolehla znatelně i na rakovnický pivovar Bakalář, který se v posledních letech těšil vzrůstající prosperitě. Překonal i vlny covidu a jeho produkce piva byla za loňský rok dokonce rekordní.
Jdete na nákup a máte pocit, že zboží je přesně tam, kde by mělo být – oblíbená značka, velikost, balení nebo nabízená novinka? To není klam. Alespoň pokud je řeč o pivech z Plzeňského Prazdroje. Nejnověji pivovar pro rychlejší a pohodlnější nákupy lidí začal využívat například chytré senzory v lednicích, stojanech a na paletách.
Holba Šerák přímo z tanku té nejvyšší kvality a pohodlné prostředí protkané atmosférou monumentálních Jeseníků – to je první provozovna Holba nového konceptu pojmenovaného Ryzí pramen. Najdete ji v Olomouci pod názvem Ryzí pramen – U Zlaté koule. V tomto roce je v plánu otevřít ještě další dvě provozovny.
/KANONÝR DENÍKU/ Úspěšný vstup do jarní části krajského přeboru mužů si o víkendu připsali na svůj účet fotbalisté Nové Role. Na svém stadionu udolali Královské Poříčí, které porazili brankou mladé pušky Jana Kvapila 1:0.
Hospodě zasvětil kus svého života. Petr Jeřábek od roku 1996 provozuje v Bludovicích, místní části Nového Jičína, restauraci Boss. Kolem hostinců a pohostinství se ale točil již od roku 1985, kdy pracoval v Jednotě, tehdy ještě spotřebním družstvu, a pohostinství měl pod sebou.
Akciová společnost Pivovary CZ Group, která od 1. října 2021 slučuje pivovary Holba, Litovel a Zubr, prodala vloni 727 000 hektolitrů nápojů, což je o deset procent více než v předchozím roce. Tržby dosáhly 1,2 miliardy Kč bez DPH. Export meziročně posílil o více než 22 procent.
Napajedla Restaurace Baltaci se nachází v samotném srdci Napajedel. Je to místo, kde personál pro své hosty připravuje nejen jedinečné gastronomické zážitky, ale také vytváří skvělou a neopakovatelnou atmosféru domácího prostředí.