Startuje jaro plné hojnosti. V Česku rozkvétá pivní styl Session IPA. Pivovar Radegast posílá do celostátní distribuce svěží pivní speciál s bohatou chutí, Radegast ROG IPA. Postupně se objeví v lahvovém balení ve vybraných obchodních řetězcích a online supermarketech.
Nespokojenost s obsluhou řešila po svém. Zjevně opilá žena se v noci ze soboty na neděli vyznamenala. Její agresivní chování museli v jedné z restaurací v centru Prostějova řešit městští policisté.
Podle legendy byla proslavená bavorská bílá klobása vynalezena o masopustní neděli, 22. února 1875, v mnichovském hostinci "U Věčného Světla", připomíná Donaukurier. Protože kvůli koroně nemohlo být jubileum důstojně oslaveno, Cech řezníků Arberland v Bodenmaisu shromáždil pro firmu filmové videoštando celebrit, také spisovatele Christiana Fischera.
Výpečky se zelím, řízek, bramborový salát nebo třeba guláš. Prostě žádné experimentování, ale typická česká kuchyně, na kterou jsou lidé zvyklí. K tomu pak pivo z nedalekého přerovského pivovaru a odhadem třicítka míst, kterou si o víkendu rozeberou místní štamgasti. Řeč je o rymické hospůdce Bistro, které v obci funguje už dlouhá léta.
Měnily se barvy i grafika, většinou ale zůstával dudák a strakonický hrad. Podívejte, jakou proměnou prošly etikety na lahvích strakonického piva. Snímky etiket pocházejí ze sbírky Jana Malířského ze Strakonic, kterému za možnost zveřejnění mockrát děkujeme
Téměř k nehnutí bylo v sobotu 19. února na velkém sále a v restauraci pivovaru Kocour ve Varnsdorfu, kde se po roční odmlce konal Kocouří Masopust. Ten lákal především na zabijačkové speciality místních řezníků, fronta u jitrnic byla delší než ta na piva.
Pátek 18. června 2021 se do choceňské kroniky zapsal jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví. Nově otevřený Pivovar Choceň tehdy slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a historii choceňského piva představil také ředitel Orlického muzea Michal Hofman. Na Mezinárodním pivovarském festivalu pak výčepní pivo Splávek 10% i světlý ležák Splávek 12% braly medaile.
Přestože levandule začne kvést až v červnu, v raspenavské Levandulovně se nenudí a chystají se na sezonu, která vypukne s příchodem jara. Práce mezi záhony bude více než dost. Připravují také novinky, jednou z nich bude levandulové pivo Ultra Violet 11°.
Poté, co Plzeňský Prazdroj zcela opustil stáčení do PET lahví, udělal pivovar další krok na cestě k cirkularitě obalů. Podíl recyklátu obsaženého v plechovkách Pilsner Urquell zvýšil na 75 %, což je aktuálně nejvyšší certifikovaná úroveň dostupná na trhu. Díky většímu poměru recyklovaného hliníku mají nové plechovky o 30 % nižší uhlíkovou stopu a ušetří přes 1500 tun nového hliníku ročně.
Za pivo chtěl zaplatit jinak, než je zvykem. Ve středu večer zašel v Konici na pivo starší host a usadil se u jednoho ze stolů. Žízeň měl docela velkou, protože během hodiny vypil šest piv a k tomu si dal ještě kávu.
/FOTO/ Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Španělé si na česká jídla musí teprve zvyknout. To přece nejde, aby si knedlík vzali do ruky a namáčeli jej v rajské nebo svíčkové, směje se David Franke, podnikatel z Humpolce, který si otevřel českou hospodu ve španělské Valencii.
Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Koronavirová krize. Zavřené či omezené hospody, lidé popíjející pivo doma, jiné preference zákazníků. Tohle všechno si dal dohromady Radús Mohyla, majitel minipivovaru Radas ve Stříteži na Frýdecko-Místecku. Rázem měl jasno o novém směru jeho upadajícího podnikání. Pořídil si speciální italskou plnicí linku a pivo stáčí do plechovek. „Nebýt toho, tak jsme skončili. Pandemie to rozsekla, ukázala nám novou cestu. Odrazili jsme se ode dna,“ řekl Deníku Mohyla. Pivo v plechovce s cool potiskem? Novou „světovou“ cestu k zákazníkům si nachází stále více minipivovarů. Náklady na obal však i kvůli rekordní ceně hliníku vystřelily nahoru.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
Co se dělo, když Jaromír Jágr přišel na svět a jaká byla realita v době jeho začátků v NHL? Připomeňte si historii dekádu po dekádě - politickou situaci v Česku (Československu), cenu piva a zajímavosti z hokejové minulosti.
/FOTOGALERIE/ Když manželé Vlkovi před čtrnácti lety přebírali „obecní“ restauraci po původním nájemci, uvažovali nejen nad názvem, ale i celkovým pojetím podniku. Rozhodnutí provozovat „starou dobrou českou klasiku“ by neměnili ani dnes.
Jan Stulík a Petr Kolář z Horažďovic chtěli začít vařit pivo a sháněli k tomu menší prostory, nakonec se ale jejich plán narostl do mnohem větších rozměrů.
Jan Stulík a Petr Kolář z Horažďovic na Klatovsku chtěli začít vařit pivo a sháněli k tomu menší prostory, nakonec se ale jejich plán narostl do mnohem větších rozměrů. Koupili horažďovický pivovar, který byl zřízen roku 1570 Václavem Švihovským a po různých přestavbách fungoval do roku 1946. Poté v objektu působily sběrné suroviny, podnik Ovoce zelenina a konaly se tam různé akce.
Hospoda Pod Homolou zvenčí jako klasická vesnická hospoda. Jakmile však neznalý návštěvník otevře dveře, překvapí ho, kde se ocitne. A zdejší hospodská Eva Novotná umí nejen natočit dobré pivo, ale i vyměnit zip nebo zkrátit kalhoty.
Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Jihomoravané mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.
Místo čepovaného piva raději láhev nebo plechovku v obchodě. Češi mění své preference, všímají si toho i provozovatelé minipivovarů na jižní Moravě. „Současný stav je v poměru tři ku sedmi v neprospěch sudového piva. Podobným trendům se ale snažíme nepodléhat. Prioritou zůstává právě čerstvé pivo, které si nekoupíte v nějakém velkém obchodním řetězci,“ komentoval třeba obchodní ředitel Slavkovského pivovaru na Vyškovsku Zdeněk Vlček.
/FOTOGALERIE, VIDEO/ Slunečné počasí a hromady sněhu přilákaly o víkendu tisíce návštěvníků nejen do velkých horských středisek, ale také do menších lyžařských areálů. Hodně to žilo v sobotu například v krkonošském Strážném. Lidé si užívali nejen na sjezdovkách na lyžích, snowboardech, sáňkách či bobech, ale dopřávali si také v baru na svahu točené pivo, aperol či něco ostřejšího.
Teplá voda, studené pivo, zvěřinový guláš. Pilotní ročník otužilecké šou na hrázi plumlovského Podhradského rybníka přilákal davy zvědavců. Tucet odvážlivců, kteří našli odvahu vnořit se do únorové vody, odměnili potleskem.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak oslaví 11. narozeniny.
V pondělí 7. února krátce před sedmou hodinou večerní projížděl po silnici 262 z Mimoně na Mnichovo Hradiště manželský pár. Před sebou zaregistrovali kličkující vozidlo, které chvílemi vjíždělo do protisměru. V Kuřívodech na kruhovém objezdu auto před nimi pak nabouralo do sloupu.
Předběžné výsledky Budějovického Budvaru, národního pivovaru, ukazují, že i druhý rok spojovaný s pandemickou krizí byl pro pivovar velmi úspěšným. Celkový výstav piva dosáhl 1, 809 milionů hl., což představuje meziroční nárůst o 4,6 %. Překonal tak minulý, již rekordní rok. Jenom tržby za pivo Budějovického Budvaru za rok 2021 poprvé překonaly hranici 3 miliard a vyšplhaly se na 3,171 miliard korun.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Zvlněná krajina, která si stále střeží kouzlo neobjeveného, to jsou Lužické hory. Lákají dobrodruhy, kteří chtějí odhalit neznámé a přitahují zvídavé, kteří pátrají po historii a odkazu generací původních obyvatel. Tradičním řemeslem tohoto regionu je sklářství s více než sedmisetletou historií.
Tradiční Zelené pivo vaří letos už posedmnácté starobrněnští sládci. Nejslavnější speciál začnou hostinští čepovat jako každoročně přesně na Zelený čtvrtek. Tento rok připadá na 14. dubna.
Devět tras od pěti do šestadvaceti kilometrů s hořkým zastavením nakonec, to letos v červnu čeká na účastníky prvního Ostravského nachmeleného pochoďáku. Odměnou má být zastoupení až desítky minipivovarů.
Devět tras od pěti do šestadvaceti kilometrů s hořkým zastavením nakonec, to letos v červnu čeká na účastníky prvního Ostravského nachmeleného pochoďáku. Odměnou má být zastoupení až desítky minipivovarů.
Milovníci piva se musejí připravit na další vlnu zdražování zlatavého moku. Po podzimním růstu se cenovky v hospodách a obchodech pohnou i na jaře. Důvodem jsou růsty cen energií, surovin a některých vedlejších komponent. Především obalových kartonů či pivních korunek. Například obalové materiály zdražily meziročně až o sto a zátkové korunky dokonce o 170 procent. Jako první na to budou muset reagovat hlavně menší producenti.
Chtěli přijít s něčím novým, jak říkají šmrncovním, co tu ještě nebylo. Skupina vystavujících včelařů se chopila organizace nového svatebního veletrhu v ostravských Dolních Vítkovicích s cílem založit v optimálním případě novou tradici. Troškaření? Kdeže.
Sládek Měšťanského pivovaru Strakonice Vlastimil Matej 2. února pokřtil knihu Karla Klostermanna V ráji šumavském. Při slavnostním aktu hrálo hlavní roli pivo Klostermann ze speciální edice této prémiové, strakonické značky, která se bude prodávat exkluzivně na pivovarské prodejně v počtu 174 kusů.
/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.
/FOTO/ Můj milášek, zasyčel mnohý člověk, když před ním v pět ráno v brněnském baru U Gluma přistálo pivo. Jenže tomu je konec. Obdobně jako stejnojmenná postava z fantasy příběhu Pán prstenů i brněnský Glum nakonec padl. Osudným se mu staly následky covidového martyria. Je zavřeno. Nadobro.