Dlouhá léta vlastnil Kamil Pešek hospodu v Rokytnici v Orlických horách. Na podzim však štamgastům čepovat přestal a mezi místními oblíbený podnik teď prodává. „Už na to nemám. Nejdřív mě na kolena srazila covidová krize a zdraví. A teď vysoké ceny piva. Kdybych měl přistoupit na ceny pivovarů a něco vydělat, musel bych dát pivo za padesát korun. A to tady takřka na vesnici nikdo nedá,“ postěžoval si Deníku hospodský z dnes již bývalé restaurace Eduard.
Dlouhá léta vlastnil Kamil Pešek hospodu v Rokytnici v Orlických horách. Na podzim však štamgastům čepovat přestal a mezi místními oblíbený podnik teď prodává. „Už na to nemám. Nejdřív mě na kolena srazila covidová krize a zdraví. A teď vysoké ceny piva. Kdybych měl přistoupit na ceny pivovarů a něco vydělat, musel bych dát pivo za padesát korun. A to tady takřka na vesnici nikdo nedá,“ postěžoval si Deníku hospodský z dnes již bývalé restaurace Eduard.
Dlouhá léta vlastnil Kamil Pešek hospodu v Rokytnici v Orlických horách. Na podzim však štamgastům čepovat přestal a mezi místními oblíbený podnik teď prodává. „Už na to nemám. Nejdřív mě na kolena srazila covidová krize a zdraví. A teď vysoké ceny piva. Kdybych měl přistoupit na ceny pivovarů a něco vydělat, musel bych dát pivo za padesát korun. A to tady takřka na vesnici nikdo nedá,“ postěžoval si Deníku hospodský z dnes již bývalé restaurace Eduard.
Dlouhá léta vlastnil Kamil Pešek hospodu v Rokytnici v Orlických horách. Na podzim však štamgastům čepovat přestal a mezi místními oblíbený podnik teď prodává. „Už na to nemám. Nejdřív mě na kolena srazila covidová krize a zdraví. A teď vysoké ceny piva. Kdybych měl přistoupit na ceny pivovarů a něco vydělat, musel bych dát pivo za padesát korun. A to tady takřka na vesnici nikdo nedá,“ postěžoval si Deníku hospodský z dnes již bývalé restaurace Eduard.
Už od května se i díky zrušení covidových opatření rozběhlo neuvěřitelné množství kulturních akcí. Hlad po společném setkávání a zážitcích způsobuje, že většina z nich má nadprůměrnou návštěvnost, z čehož mají radost všichni zainteresovaní.
Po seriálu Z historie choceňských hospod, který připravoval ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman, přicházíme s novou tématikou – Slavné choceňské podniky. Tentokrát poprvé, ale rozhodně ne naposledy zavítáme do choceňského pivovaru.
Ročně chtějí uvařit na dvacet druhů piva podle nejnovějších trendů a kromě českého trhu zaútočit i na ten zahraniční. Haksna Brewery k tomu využije zázemí Starobělského pivovaru.
Rekordní vývoz i tržby hlásí za uplynulý rok Budějovický Budvar. Do světa putovalo o 11 procent více piva než o rok dříve, zpět se vrátily ve srovnání s rokem 2020 o 16 procent vyšší tržby. Pivovar si poradil i s covidovým poklesem prodeje tankového a sudového piva.
Rekordní vývoz i tržby hlásí za uplynulý rok Budějovický Budvar. Do světa putovalo o 11 % více piva než o rok dříve, zpět se vrátily ve srovnání s rokem 2020 o 16 % vyšší tržby. Pivovar si poradil i s covidovým poklesem prodeje tankového a sudového piva.
Víkend patřil na Pražském hradě milovníkům piva. V pátek a sobotu se malebném prostředí pod Letohrádkem královny Anny uskutečnil jubilejní desátý ročník Festivalu minipivovarů. A bylo opravdu co ochutnávat.
Po dvouletém půstu se milovníci zlatavého moku konečně dočkali. V sobotu 11. června se totiž ve Zlíně konal další ročník Slavností pivovaru Malenovice. Oblíbená akce byla tradičně přehlídkou dobrého piva a hudby.
Několik tisíc lidí se přichází a přijíždí bavit do areálu břeclavského zámku a do jeho okolí. Přilákaly je břeclavské Slavnosti plné piva, jídla a také muziky.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Partička fotbalových nadšenců z Přerovska si udělala výlet do Portugalska. Spojili dovolenou a poznávání Lisabonu s fotbalovým zápasem Portugalsko – Česko. Cestu jim však zkřížila nevídaná, ale příjemná událost. V jedné z místních hospod (nejen) potkali mistra Evropy z roku 2016 Eliseua.
Miluje plzeňské pivo. Jak perfektně načepovat hladinku nebo šnyt plzeňského piva se učí tapster Sebastian La Torre ze Švédska od svých patnácti let. Správné čepování si osvojil v restauraci ve Stockholmu. Právě tam má jeho rodina hospodu, kde čepují pivo značky Pilsner Urquell.
Čtyřicet piv za čtyři góly v krajském přeboru. Fotbalisté Ústí natočili o víkendu Litovli symbolickou „desítku“, útočník Pavel Zagol se už před zápasem s trenérem vsadil, že pokud dá hattrick, kouč do kabiny koupí basu piv. Ústecký kanonýr měl hotovo v 74. minutě. A tak přišla na řadu druhá sázka!
Po předposledním víkendovém kole nadstavbové části IV. okresní třídy fotbalistů, která je v jarní části rozdělena do tří skupin o umístění, je jasno již ve dvou z nich. Hraje se prakticky už pouze o krále nejnižší soutěže Klatovska, protože ve skupině o 1. až 6. místo vede záložní tým TJ Měcholupy pouze o dva body před Dešenicemi.
/FOTOGALERIE/ Strážníci narazili u obchodního centra v Bohnicích na dva muže, ženu a nezletilou dívku, kteří před sebou tlačili nákupní vozík plný kradeného piva v plechu a kartonů rajčat.
V rekordní letní turistickou sezonu doufají v Chorvatsku. Přispět k tomu mají i Češi, které Jadran láká převážně mořem a dostupností. Na peněžence pobyt dovolenkáři pocítí více, přestože oproti loňsku ušetří za covidové testy. Ještě před plánovaným zavedením eura v Chorvatsku zdražily služby, potraviny i pivo v restauraci.
Už druhou sezónu bude letos na Táborsku fungovat Pivní stezka Toulavy, která propojuje nejjižnější kout Toulavy (Bechyňsko a Soběslavsko) se středočeskou Sedlcí - Prčicí. Do projektu se zapojilo už 9 minipivovarů v regionu "od Tábora až k nám…" a každý, kdo ochutná alespoň 7 různých piv, získá originální půllitr.
Kniha s názvem Velikonoce našich babiček čtenářům opět přibližuje tradice, zvyky, recepty a mnoho dalšího, co se k dané roční době dříve neodmyslitelně vztahovalo. Představení knihy a její křest pivem z pivovaru Proud se uskutečnilo za účasti autorek Aleny Anežky Gajduškové a Aleny Scheinostová.
Příjezd krále Jana Lucemburského, na jehož počest se uskuteční velký rytířský turnaj, pěší turnaj pro královnu, šermířská vystoupení, rytířská cesta pro děti, koncert dobové hudby, historický jarmark s občerstvením. To je jen krátký výčet programu, kterým od pátku do neděle ožijí Bučovice, v jejichž centru a blízkém okolí se u příležitosti 700. výročí první písemné zmínky odehrají Rytířské slavnosti.
Nabídka provozoven, kde je možné se rychle najíst a dát si třeba čerstvě upraženou kávu nebo osvěžující netradiční nápoj, se za poslední měsíce v Karlovarském kraji hodně rozšířila. Tato zařízení mají většinou stálou klientelu, kterou tvoří i značné procento středoškoláků, vyhledávají je ovšem i zahraniční turisté.
Skoro pět stovek fanoušků dorazilo na hřiště do Velkého Šenova. V rámci projektu České televize a FAČRu Můj fotbal se za asistence televizních kamer zrodila v derby proti Dolní Poustevně remíza 1:1. Následnou penaltovou loterii lépe zvládli domácí, rozhodující pokutový kop proměnil brankář Martin Schejbal, který pokořil Josefa Šolína z Dolní Poustevny.
Rostou v Brně po koronavirové pandemii nové podniky jako houby po dešti? Jaké se ve městě těší největší oblibě? Deník Rovnost vybral pět nejoblíbenějších míst, která lidé navštěvují teprve pár let. Na nejvyšší příčky zařadil originální spojení vodních dýmek a umění, díky němuž návštěvník snadno ztratí pojem o čase nebo vietnamskou kuchyni, která je netradičně spojená s francouzským názvem.
Sobota 21. května se nesla ve znamení pochodů, proběhl totiž již 22. ročník pochodu krásami Jeseníků nazvaný Pivovarská čtvrtka. Nabídl celkem 9 možných tras se společným cílem – městem Hanušovice, domovem Pivovaru Holba, který byl organizátorem této jedinečné akce. Celkem se zúčastnilo přes 3 000 nadšenců. Za článek i fotodokumentaci děkujeme Šárce Podlenové
Ateliér café, Steak bar, asijská bistra, indická kuchyně, česká kuchyně, burgry nebo pivnice s dobrým pivem či kavárna s dobrou kávou. V Sokolově si vybere každý. Takřka všechny podniky bojovaly s krizí kolem pandemie a nyní začínají opět žít.
Poměrně kuriózní honičku zažili jemničtí policisté ve čtvrtek 2. června večer. V prodejně v Tyršově ulici zde šestadvacetiletý opilec vzal přepravku s pivem a vyběhl ven bez zaplacení.
Britská bestsellerová spisovatelka Julie Caplinová miluje cestování a dobré jídlo a obě témata spojuje ve svých romantických knihách. Příběhy jejích hrdinek se odehrávají pokaždé v jiné zemi nebo konkrétním městě - svou knihu tak například mají Kodaň, Paříž, Brooklyn, Island, Chorvatsko nebo Irsko. O Praze jako místě pro další knihu Julie až do svého příjezdu k nám rozhodně neuvažovala. Ochutnávky typické české kuchyně a piva ale daly jejím autorským záměrům jasný směr.
/FOTOGALERIE/ Ostravské pivo už nebude k dostání pouze v regionu a několika vybraných místech. Počínaje červnem se Ostravar po vzoru svého symbolického koně vzepjal na zadní a míří cválat do celé republiky. Jakou cestu k tomu zvolil?
Už na pátou příčku v A skupině fotbalové I. B třídy se vyšplhali hráči Loděnice, kteří si přivezli tři body z Jedomělic. Tři branky vstřelil Milan Hrudka a je Kanonýrem Deníku pro tento týden.
Ještě v době před covidem tvořilo drtivou část produkce jednoho z nejvýznamnějších moravských výrobců pěnivého moku pivo stáčené do sudů. Pandemie ale se zvyky štamgastů zacvičila natolik, že se karta obrátila. Přerovská pivovarnická skupina Pivovary CZ Group, pod niž spadají značky Zubr, Litovel a Holba, dnes stáčí 65 procent produkce do plechovek a lahví a pouze 35 procent do sudů.
Ještě v době před covidem tvořilo drtivou část produkce jednoho z nejvýznamnějších moravských výrobců pěnivého moku pivo stáčené do sudů. Pandemie ale se zvyky štamgastů zacvičila natolik, že se karta obrátila. Přerovská pivovarnická skupina Pivovary CZ Group, pod niž spadají značky Zubr, Litovel a Holba, dnes stáčí 65 procent produkce do plechovek a lahví a pouze 35 procent do sudů.
Ještě v době před covidem tvořilo drtivou část produkce jednoho z nejvýznamnějších moravských výrobců pěnivého moku pivo stáčené do sudů. Pandemie ale se zvyky štamgastů zacvičila natolik, že se karta obrátila. Přerovská pivovarnická skupina Pivovary CZ Group, pod niž spadají značky Zubr, Litovel a Holba, dnes stáčí 65 procent produkce do plechovek a lahví a pouze 35 procent do sudů.
Plzeňský Prazdroj uvařil pivo s názvem Nazdar. Věnováno je České obci sokolské, která letos slaví 160. výročí založení. Během června se bude pivo prodávat ve více než 1000 podnicích v České republice, poté by se mělo čepovat ve vybraných sokolovnách. Jeho křest se konal v pondělí v Michnově paláci v Praze.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
/ANKETA/ I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset i jihočeští restauratéři kvůli stále rostoucím nákladům opět navýšit cenu piva.
I přes to, že se lidé po covidové pauze do restaurací vrátili a tržby hospod nejsou špatné, budou muset restauratéři opět navýšit cenu piva. Za současných ekonomických podmínek je to pro ně nevyhnutelné, myslí si Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Přestože se v současné době s minipivovary doslova roztrhl pytel, pivovar Bizon z jihoplzeňských Čižic je jiný. Vznikl už v roce 2011. Právě tehdy se, dnes už držitel titulu Regionální potravina Plzeňského kraje, stal součástí typické vesnické hospody Hostinec U Bizona, kterou toho času už osm let provozoval Robert Beneš.
Dvě stě let uplyne v červenci od narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Mendelova univerzita v Brně ve spolupráci s pivovarem Moravia uvařila Mendelbier. První várka je už stočená a v prodeji je od pátku.
Pokud chtějí obstát v silné konkurenci, musejí nabídnout i něco navíc. Útulný interiér, příjemnou atmosféru, a nebo umělecký zážitek – třeba v podobě výstavy fotografií. Přestože se centrum Přerova v posledních letech vylidňuje, jsou evergreeny, které nestárnou a snaží se zaujmout novinkami. Vznikají ale i nové restaurace, kavárny a bistra. Tady je TOP nabídka podniků ve městě, které neomrzí.
Poslední květnová sobota patřila přehlídce malých pivovarů, dobrého jídla a zábavy Konšelský tuplák 2022, který opět zaplnil dvůr radnice Rakovníka stovkami zájemců a už odpoledne našlo své majitele prvních tři sta půllitrů gravírovaných logem akce.
Řemeslný pivovar v Kněžičkách uspořádal další ročník festivalu, na nějž mohou dorazit celé rodiny, ale i fanoušci dobrého piva a kvalitní hudby. Pro děti byla připravená dojemná pohádka Malý princ a následně také diskotéka na druhém pódiu, které našlo své místo přímo před pivovarem.
Polovina května patřila vždy velkému svátku piva, kdy se v Záhlinicích nedaleko Hulína konávaly Slavnosti piva pod komínem. Kvůli koronaviru uplynulé dva ročníky vůbec nemohly proběhnout, tak se naděje všech věrných fanoušků upínaly na letošní rok. Díky úplnému rozvolnění proběhly slavnosti bez jakéhokoli omezení.
Polovina května patřila vždy velkému svátku piva, kdy se v Záhlinicích nedaleko Hulína konávaly Slavnosti piva pod komínem. Kvůli koronaviru uplynulé dva ročníky vůbec nemohly proběhnout, tak se naděje všech věrných fanoušků upínaly na letošní rok. Díky úplnému rozvolnění proběhly slavnosti bez jakéhokoli omezení.
Polovina května patřila vždy velkému svátku piva, kdy se v Záhlinicích nedaleko Hulína konávaly Slavnosti piva pod komínem. Kvůli koronaviru uplynulé dva ročníky vůbec nemohly proběhnout, tak se naděje všech věrných fanoušků upínaly na letošní rok. Díky úplnému rozvolnění proběhly slavnosti bez jakéhokoli omezení.
Polovina května patřila vždy velkému svátku piva, kdy se v Záhlinicích nedaleko Hulína konávaly Slavnosti piva pod komínem. Kvůli koronaviru uplynulé dva ročníky vůbec nemohly proběhnout, tak se naděje všech věrných fanoušků upínaly na letošní rok. Díky úplnému rozvolnění proběhly slavnosti bez jakéhokoli omezení.