/Video, fotogalerie/ Jestli se vedení kolínského hokejového klubu v něčem nespletlo, tak to je rozhodně post brankářské jedničky Kozlů. Jakub Soukup chytá skvěle, jeho výkony jsou neskutečné. Svůj tým drží ve hře o play off. Věří mu spoluhráči a evidentně i vedení. Oboustranná spokojenost vyústila v podpis o prodloužení smlouvy o další dva roky. Osmadvacetiletý gólman si pochvaluje spolupráci se svým kolegou, a v rozhovoru vzpomíná i na sezonu, v níž získal s Litvínovem mistrovský titul.
/Video, fotogalerie/ Jestli se vedení kolínského hokejového klubu v něčem nespletlo, tak to je rozhodně post brankářské jedničky Kozlů. Jakub Soukup chytá skvěle, jeho výkony jsou neskutečné. Svůj tým drží ve hře o play off. Věří mu spoluhráči a evidentně i vedení. Oboustranná spokojenost vyústila v podpis o prodloužení smlouvy o další dva roky. Osmadvacetiletý gólman si pochvaluje spolupráci se svým kolegou, a v rozhovoru vzpomíná i na sezonu, v níž získal s Litvínovem mistrovský titul.
Spolek Gočárův Semín minulý rok pokročil s expozicemi v historickém pivovaru v Semíně na Pardubicku, kde se narodil architekt Josef Gočár. Lidé si budou moci prohlédnout například repliku původní technologie vaření piva. Při její výrobě se vycházelo z historických předloh zachovaných například v pivovaru v Dětenicích, řekl předseda spolku Leoš Kvapil.
Jednatel společnosti Sedmý Schod, která provozuje Žatecký pivovar, Martin Kec pozval tento týden zástupce veřejnosti, chmelaře, hospodské, členy žatecké Chmelobrany, bývalé i současné sládky také okolních pivovarů, zkrátka všechny, kdo mají rádi pivo, na ochutnávku piv z produkce nového Žateckého pivovaru.
V pátek večer bylo narváno. Nabídka slibující jedno jedenáctistupňové pivo zdarma za přinesený žlutý volební lístek se jménem Andreje Babiše (což by mělo potvrzovat, že dotyčný ve druhém kole volby prezidenta pro tohoto kandidáta nehlasoval - a lístek, který dostal od volební komise, zůstal nevyužitý), přilákala k posezení u zlatého moku nebývalé množství lidí. Deníku to v sobotu potvrdil provozovatel Hanspaulského baru U Hřebíka Martin Šroubek.
Nepít je umění. Tak zní motto Suchého února, výzvy, která od roku 2013 nabádá Čechy, aby celý jeden (nejkratší) měsíc v roce abstinovali. Jak se nám v tom daří? Nám, kteří mezi obyvateli padesáti sledovaných zemí světa dlouhodobě pijeme první ligu?
/FOTO, VIDEO/ Pivovar zrychlí dodávky piva v lahvích a plechovkách a sníží emise CO2. Více skladovacího prostoru a rychlejší odbavování lahvového a plechovkového piva. To zajistí Plzeňskému Prazdroji nový, plně automatizovaný sklad, který v těchto dnech zahájil provoz.
Holešovská Regata, Slavnosti piva pod komínem, Kryštof, muzikály v Podzámecké zahradě nebo výstavy pro zahradníky a zahrádkáře. Letošní rok bude na Kroměřížsku opět plný zajímavých akcí, koncertů a festivalů. Deník proto přináší několik tipů, kam letos vyrazit.
Netradiční pohled do historie míst, která byla vždy důležitým společenským i kulturním centrem, uvedla v lednu Česká televize v rámci pořadu Příběhy starých hospod. Nová osmidílná série tak poodkryje minulost a jedinečnou atmosféru věkovitých hostinců i na Liberecku.
Spolek přátel piva „U Obušku“ na rapotínském sídlišti v Tachově přichází o svoje zázemí. Místo, kde při pár točených pivech a panácích něčeho ostřejšího členové spolku vymysleli a zorganizovali nejednu akci, zábavu a netradiční klání pro veřejnost, bar ROXY VI., se zavírá.
Vládní koalice zvažuje rošádu v systému daní, na jejímž konci může část zboží mírně zlevnit, ale část naopak zdražit. Oč jde? Nyní se u většiny zboží a služeb platí daň z přidané hodnoty (DPH) v základní sazbě 21 procent a u některých důležitých položek je to ve dvou snížených sazbách ve výši 15 a 10 procent. Nově by však měla být zřízena pouze jediná snížená sazba, ustálit by se měla zřejmě na 13 či 14 procentech.
K fotbalu patří stejně neodmyslitelně jako opečená klobása. Hádáte správně: pivo. Kluby jeho podáváním do klasických skleněných půllitrů během zápasů nezřídka porušují fotbalové řády a riskují postih. Boleslavský svaz nyní přichází s řešením, které má zároveň ekologický podtext. Každému z oddílů chce zdarma zajistit vratné plastové půllitry. U klubů se nápad setkal s vesměs kladnou odezvou.
/VIDEO/ Jdem si pomalu za vlastním cílem, jdem si pomalu za vlastním snem. Krásná Morava je pro nás místem, kde žijem. V každém z nás odhodlání píle, víš kdo jsme. Óoooó, óoooó, jsme z Blanska zdejší Berserkeři. Boxeři z Berserkers Clubu Blansko mají vlastní hymnu, kterou si sami nazpívali a nechali k ní natočit i videoklip. Jmenuje se Boxerská balada z Blanska a na internetovém kanálu YouTube si ji už poslechlo několik tisíc lidí.
Zaplivané hospody na vesnici jsou minulostí, ty nudné a obyčejné podle odborníků možná brzy budou. Některé již kosí vysoké náklady na energie a méně hostů. Podle podnikatele a experta na gastronomii a pivo Luboše Kastnera zlá doba pro tradiční restaurace a hospody teprve přichází. Od ledna do března jsou totiž dlouhodobě tržby zvlášť v regionech tragické. „Gastromapa Česka potřebuje mladé, usměvavé, progresivní restauratéry. A kvalitní služby,“ uvádí v rozhovoru pro Deník člen Asociace malých a středních podniků a živnostníků.
Po sestupu z I. B třídy si dali za cíl bleskový návrat. Unčínu zatím vše vychází, v okresním přeboru Teplicka a Mostecka je po podzimu první, prohrál jen na hřišti proboštovské rezervy. Kapitán Sokola Vojtěch Mokriš tvrdí, že se svou partou na jaře půjde za okresním titulem. „I. B třída je kvalitou někde úplně jinde, chceme se do ní zase vrátit!"
Lihuprostý dech za volantem všichni řidiči nedodržují, svědčí o tom policejní zprávy uplynulých dní. Je teprve polovina ledna a dopravní hlídky v Pardubickém kraji zjistily dvanáct případů požití alkoholu před jízdou.
/FOTO, VIDEO/ Takovou smršť mediálního zájmu malá vesnice Černouček na Podřipsku ještě nezažila. Volební místnost v bývalé škole, ze které je dnes obecní úřad, praskala v pátek 13. ledna ve švech už po otevření ve dvě hodiny. Bylo tu ale víc novinářů než komisařů a voličů. Čekalo se na příjezd generála Petra Pavla, jednoho z favoritů prezidentské volby, který má v této obci trvalé bydliště.
Spadli až na 12. místo Chance ligy, na poslední Pardubice B mají už jen desetibodový náskok. Výrazně k tomu přispěly uplynulé dva neúspěšné zápasy. Po nich se vedení hokejových Beranů rozhodlo omluvit svým fanouškům. A to už při následujícím domácím zápase.
/FOTO, VIDEO/ V areálu pivovaru v centru Žatce se už zase vaří pivo. Firma Žatecký pivovar vlastněná dánským Carlsbergem ukončila jeho výrobu loni na jaře, menší část areálu si pronajala společnost Sedmý schod. V bývalé kotelně a v části strojovny zprovoznila minipivovar s úplně novou technologií, investice vyšla na 11 milionů korun. Většina ze čtyř desítek zaměstnanců byla propuštěna, v novém pivovaru jich zůstalo pouze pět. Ze starých technologií se nevyužívá nic, něco se prodalo a slouží dál jinde, část skončila ve šrotu. Nový minipivovar využívá chmel ze Žatecka, ale i USA a Austrálie, velká změna se týká vody.
/FOTO, VIDEO/ Ruch z ulic Hodonína se už dávno přenesl za zdi vytopených místností, jimž dominuje výčep. První lednovou sobotu je v Restauraci u Pošty, známé především jako Stará Budvarka, živo. O osmé hodině večerní tu panuje dobrá nálada, je plno. Navzdory rostoucím životním nákladům, obecně stoupajícím cenám piva a obvykle slabšímu měsíci, zůstávají volné poslední stoly. Deník se v Hodoníně vydává do podniků, aby zjistil, jak pivaři reagují na vyšší částky za půllitr.
Lidé si o víkendu budou z osmi kandidátů vybírat nového prezidenta. Volební místnosti budou otevřené v pátek 13. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 14. ledna od 8 do 14 hodin, kdy proběhne první kolo. Zavzpomínejte si s námi, jak Ústecký kraj navštívila dosavadní hlava státu Miloš Zeman a také jeho předchůdce Václav Klaus.
23. prosince otevřela augustinská pivnice v Kolíně nad Rýnem. "Co se piva týče, pracovali nájemci podle přísných bavorských pravidel - sklo muselo být předchlazené, trubky čistěny každý týden, k výběru byly tři druhy točeného augustinského, domácí kolínské bylo zapuzeno," píše Donaukurier.
Problém zavírání hospod a pivovarů řeší lidé staletí. V některých městech na Orlicku tradice pivovarnictví zanikla úplně. Jinde ji po desítkách let pár nadšenců obnovilo, ať už v podobě velkého pivovaru, nebo minipivovaru s restaurací a také třeba s doplňujícím programem pro veřejnost.
Rok 2022 byl ve světě sportu plný událostí, ale zároveń přinesl bizarní, vtipné a skoro neuvěřitelné hlášky. Exkluzivně pro čtenáře Deníku jsme vybrali 25 výroků, které by jen tak neměly upadnout v zapomnění.
V tuzemsku existuje zhruba pět set malých pivovarů. Tedy takových, jejichž roční výstav nepřevyšuje hranici deset tisíc hektolitrů za rok. Je to počet nízký, nebo naopak vysoký? Sousední Bavorsko s obdobným počtem obyvatel vykazuje malých pivovarů třikrát více, z čehož lze usuzovat, že potenciál růstu v tomto ohledu stále existuje také v České republice.
Tábor získal kdysi svůj věhlas nejen jako vojenská bašta, ale i jako pivovarnická velmoc. Pár let po založení husitského města, v roce 1436, už bylo možné napočítat minipivovar ve 300 domech. Ročně se tady záhy vyrobilo kolem 40 tisíc hektolitrů piva, což bylo víc než v Plzni. Historie vaření piva v Táboře však skončila před 42 lety, 1. ledna 1981.
Na originální dárek se mohou těšit pravidelní návštěvníci sítě prostějovských hospod U Anděla. Majitelé nechali vyrazit mince, které platí pouze v jejich restauracích. Jejich hodnota není podložena zlatem, ale má hodnotu piva.
Jan Charvát je na pražské scéně řemeslných piv pojmem. Před šestnácti lety otevřel v Nuslích dnes už legendární podnik Zlý časy. Před rokem během vrcholící pandemie otevřel s obchodním partnerem jako jediný v metropoli nový pivovar Bad Flash v Kobylisích. A ve stejné době začal jeho syn Martin provozovat v Krymské netradiční bistro s vysokou gastronomií. Otec ani syn Charvátovi se nikdy nebáli riskovat.
Nákupy potravin budou kurýři rozvážet i na Štědrý den a na silvestra. Proti loňskému roku on-line supermarkety očekávají zvýšený zájem, vyplývá z ankety ČTK. Lidé si tímto způsobem na poslední chvíli objednávají i vánoční dárky, uvedli prodejci.
Jan Charvát je na pražské scéně řemeslných piv pojmem. Před šestnácti lety otevřel v Nuslích dnes už legendární podnik Zlý časy. Před rokem během vrcholící pandemie otevřel s obchodním partnerem jako jediný v metropoli nový pivovar Bad Flash v Kobylisích. A ve stejné době začal jeho syn Martin provozovat v Krymské netradiční bistro s vysokou gastronomií. Otec ani syn Charvátovi se nikdy nebáli riskovat.
Pardubický pivovar od března přestane vařit pivo. Zprávu dnes potvrdila valná hromada Pardubického pivovaru. Část výroby se zřejmě přesune do pivovaru Ostravar, který také spadá pod společnost Staropramen, která je od roku 2019 vlastníkem Pardubického pivovaru.
/FOTO/ Staropramen chce zrušit výrobu piva v Pardubickém pivovaru. Město bez piva si ale neumí představit veřejnost ani politici. Pivovar se stopadesátiletou tradicí považují za rodinné stříbro. Šance na záchranu jsou ale malé, město nevlastní žádný podíl. O práci postupně přijde 46 zaměstnanců.
/ROZHOVOR/ „Jdeme na jedno“ patří k oblíbeným frázím a nejinak tomu bylo v minulosti. Na dějiny libereckého pohostinství se ve svém výzkumu zaměřil 66letý liberecký rodák Jiří Bock, který 25 let působil jako archivář Státního okresního archivu v Liberci. Výsledkem je kniha Liberecké hospody do konce c. k. monarchie, která se nedávno objevila na pultech knihkupectví.
Je čas odejít, pravila slánská hokejová legenda Stanislav Lapáček. Poslední zápas kariéry si naplánoval na sobotu 10. prosince, kdy v dresu svého HK Slaný nastoupí do utkání krajské ligy proti Mělníku. Klub při této příležitosti připravil bohatý doprovodný program.
Všeobecné zdražování energií má vliv na celou řadu podniků. Své o tom vědí hospodyně kupující pečivo i chlapi, kteří si chtějí zajít na pivo. V případě lovosické nádražní restaurace U Berešů ale nemají kam. Místní „nádražka“ už je několik týdnů zavřená, zůstalo otevřené jen přilehlé bistro s několika místy k sezení. Oba podniky má na starosti provozovatel Libor Bereš.
/FOTO/ Ke štědrovečerní večeři patří nejenom kapr, ale i vánoční pivo. V Biskupském pivovaru U sv. Štěpána v Litoměřicích ho na sváteční čas uvařili téměř 900 litrů. Podle sládka je to skutečně i složením vánoční pivo, které obsahuje zázvor a hřebíček.
Rozhovor s psychiatrem Karlem Nešporem, známým propagátorem střízlivosti, jsme si domluvili už před Vánoci. Plánované téma byl blížící se Suchý únor. A já se zmínila, že se těším na rady pana doktora, protože přes svátky toho alkoholu popiji víc než jindy. Tím jsem ovšem Karla Nešpora trochu nadzvedla ze židle, pokud se to dá říct o člověku, který je nesmírně klidný, každou chvíli se směje a terapii smíchem využívá i při léčbě alkoholiků.
Nebýt nepochopitelných debaklů v posledních dvou kolech, vyhřívala se Bílina v zimním pauze na prvním místě tabulky I. A třídy. „Bylo to zklamání a ostuda. Vůbec jsme to nezvládli," přiznává šéf bílinského klubu Petr Procházka.
/FOTO/ Chvíli si na výletě odpočinout. Otevřít vychlazené pivo z potoka, loknout si limonády nebo zakousnout tatranku. Do kasičky pak hodit peníze. Samoobslužný lesní bar U poustevníka Jáchyma poblíž Ekologického volnočasového centra Švýcárna se stal v uplynulých několika letech oblíbeným cílem řady turistů. Nedaleko Adamova na Blanensku se tam rádi zastavovali při toulkách v Moravském krasu.
Zákaz konzumace alkoholu na fotbalovém mistrovství světa v Kataru v okolí stadionu? Pro řadu fanoušků to mohl být i důvod, proč se na poslední chvíli do dějiště šampionátu nevydají. Během bojů svých zemí o postup ze základních skupin se ale najdou i příznivci, kterým se nastavená pravidla povede porušit.
Vsoké ceny energií trápí i restaurace. Pokud by ale přistoupily k razantním krokům jako je snížení teploty v provozovně, mohly by přijít až o 80 procent hostů Čtvrtina hostů by pak odešla, pokud by restaurace upustila od teplé kuchyně. Plzeňský Prazdroj společně s experty z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT, Microsoftem a dalšími technologickými firmami hledá pro restaurace úsporná řešení za použití moderních technologií. Od měření spotřeby výčepu a vývoji nové technologie si slibují úsporu při čepování piva až 30 procent.
Po minulé sezoně, kdy se stal nejlepším střelcem druhé ligy, se brněnský útočník Jakub Řezníček těšil na návrat do nejvyšší soutěže. Do své šestnácté sezony mezi českou fotbalovou elitou vstupoval s nadšením a bez přehnaného tlaku, nic ho nesvazovalo. No a podzim ho zastihl v mimořádné formě, vždyť v šestnácti kolech nastřílel jedenáct branek a vede tabulku kanonýrů FORTUNA:LIGY. „Možná jsem si tlak nepřipouštěl nikdy. Teď mě fotbal hodně baví,“ říká čtyřiatřicetiletý útočník v obsáhlém rozhovoru pro Deník.
Enormní nárůst cen energie stojí za novým projektem Prazdroje, ČVUT, Microsoftu a dalších technologických firem, který by měl pomoci restauracím ušetřit na nákladech.
Už osm měsíců dopadají na Ukrajinu ruské rakety. V samotném Rusku však stále teče české pivo. A to navzdory tomu, že na tento trh uvalila EU hned po začátku invaze tvrdé embargo. České pivo se totiž „nevejde“ do tabulek sankčních seznamů.