Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Michal Krčmář

Van Buren pobouřil Krčmáře. Pár piv po zápase? Tohle je špatně, štve biatlonistu

Jak oslavit vítězství? Jasně, jde se na pivo. Když útočník Liberce Mick van Buren nasázel hattrick do sítě Teplic, po utkání prohodil: Dáme si pár piv, tak se slaví českým způsobem. Ano, ve fotbale běžná klasika. Dokonce i v lize. Jenže ne každý nad tím jen mávne rukou. Slova nizozemského kanonýra o alkoholové oslavě pobouřila biatlonistku Michala Krčmáře.

Michal Krčmář

Van Buren pobouřil Krčmáře. Pár piv po zápase? Tohle je špatně, štve biatlonistu

Jak oslavit vítězství? Jasně, jde se na pivo. Když útočník Liberce Mick van Buren nasázel hattrick do sítě Teplic, po utkání prohodil: Dáme si pár piv, tak se slaví českým způsobem. Ano, ve fotbale běžná klasika. Dokonce i v lize. Jenže ne každý nad tím jen mávne rukou. Slova nizozemského kanonýra o alkoholové oslavě pobouřila biatlonistku Michala Krčmáře.

Michal Krčmář

Van Buren pobouřil Krčmáře. Pár piv po zápase? Tohle je špatně, štve biatlonistu

Jak oslavit vítězství? Jasně, jde se na pivo. Když útočník Liberce Mick van Buren nasázel hattrick do sítě Teplic, po utkání prohodil: Dáme si pár piv, tak se slaví českým způsobem. Ano, ve fotbale běžná klasika. Dokonce i v lize. Jenže ne každý nad tím jen mávne rukou. Slova nizozemského kanonýra o alkoholové oslavě pobouřila biatlonistku Michala Krčmáře.

vrchní sládek Jiří Brňovják

Čtyřikrát chmelený ležák Bitr: Brněnská hořkost i hrdost

ROZHOVOR/ Starobrno Bitr je nejvíc hořký ležák v dějinách pivovaru Starobrno, který vznikl na přání pivařů. Na jednotlivé benefity čtyřikrát chmeleného Bitru – hořkost 35 IBU, dozrávání v historickém sklepě i vysoký podíl ruční práce při jeho výrobě – jsme se zeptali vrchního sládka pivovaru Jiřího Brňovjáka.

Močidlo je pivní studánka v Lubné na Poličsku. Pivo se tu platí přes QR kód.

Načepuj si a zaplať do kasičky. Na Svitavsku lidé chodí na pivo ke studánkám

Močidlo, Podlubníček nebo Chlastinec. To jsou hospůdky na Svitavsku, kde číšníka nepotkáte. Pivní studánky jsou oblíbené mezi cyklisty, chalupáři i domorodci. V Horním Újezdu u Litomyšle se schází lidé už čtyřicet let na Podlubníčku, kde je sud piva i půllitry. Stačí načepovat a do kasičky hodit dvacetikorunu. Jinde platí přes QR kód a užijí si pobyt v přírodě.

varna pivovaru Starobrno

Pivovar Starobrno zve na exkurze i degustaci přímo ve sklepě

Máte rádi pivo? A zajímá vás, jak se vyrábí krok za krokem? V tom případě je exkurze do pivovaru sázkou na jistotu. Na prohlídce se dozvíte vše nejen kolem výroby piva, ale také spoustu informací z historie. Na závěr vás čeká ochutnávka nefiltrovaného Bitru v pravém ležáckém sklepě.

Močidlo je pivní studánka v Lubné na Poličsku. Pivo se tu platí přes QR kód.

Načepuj si a zaplať do kasičky. Na Svitavsku lidé chodí na pivo ke studánkám

Močidlo, Podlubníček nebo Chlastinec. To jsou hospůdky na Svitavsku, kde číšníka nepotkáte. Pivní studánky jsou oblíbené mezi cyklisty, chalupáři i domorodci. V Horním Újezdu u Litomyšle se schází lidé už čtyřicet let na Podlubníčku, kde je sud piva i půllitry. Stačí načepovat a do kasičky hodit dvacetikorunu. Jinde platí přes QR kód a užijí si pobyt v přírodě.

Brutal Assault v Josefově.

K dvojitým narozeninám si nadělíme i vlastní pivo, říká šéf Brutal Assaultu

Ty tam jsou doby, kdy si aparaturu vozili žigulíkem a letenky platili ze zastaveného bytu. Původně jednodenní festival pro 350 lidí Brutal Assault se za více než čtvrt století stal světově uznávaným počinem, který do josefovské pevnosti na Náchodsku ročně naláká tisíce fanoušků i metalové kapely světového formátu. Letos si Brutal, který začne již 9. srpna, připomene hned dvě výročí.

Jsou to jenom závistivé hospodské slinty? V hospodách je stále nejvíce fotbalových znalců.

Jsou to jenom závistivé hospodské slinty? V hospodách je nejvíce znalců

Před mnoha roky se tradovalo, že se řemeslníci nejlépe sháněli v hospodě. Kdo stavěl garáž nejprve několik týdnů oklepával cihly z bouračky, potom krátce přemlouval chlapa v montérkách. V hospodě se kouřilo, pivo stálo tři koruny, v rohu byla kamna na uhlí. Každá vesnička měla svůj výčep.

Když si jde člověk za svým cílem, dokáže hodně

Rád si dal občas pivo. Tak ho začal vařit na sporáku. Dnes má létající pivovar

Pavel Dušek neboli "Důša", jak mu říkají jeho nejbližší přátelé, je typickým příkladem někoho, kdo když něco chce, tak to dokáže. Ochutnávání piva byl vždy jeho koníček, a tak se jednoho dne s kamarádem rozhodl, že si uvaří vlastní. Později zůstal na vaření sám, ale jeho pivo chtělo čím dál tím více jeho kamarádů. A tak se jednoho dne rozhodl, že je na čase pokročit dál a dát své pivo ochutnat i více lidem. Je sládkem ve svém létajícím pivovaru a vaří to, na co má zrovna chuť.

Plzeňský Prazdroj uvařil ke 160. výročí založení Sokola pivní speciál s názvem Nazdar.

Zážitek na hudebním festivalu: Pořadatelé lákají na unikátní piva

Festivalová sezona je v plném proudu a jejich žánrová pestrost je obrovská. Co však většinu hudebních přehlídek spojuje, je pivní uniformita, kdy na čepu povětšinou člověk nalezne jen velké hráče s pivy, která si může dát v kdejaké hospůdce. Naleznou se však i výjimky a i tento rybníček si festivaly občas obzvláštní speciálem uvařeným jen pro své fanoušky. 

Oslavy 150. výročí uvaření první várky piva si Novopacký pivovar naplánoval na sobotu 23. července.

Novopacký pivovar oslavil 150 let od první várky piva. Výročním ležákem a Hrůzou

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A kde se vaří už půl druhého století, tam se slaví ve velkém. Novopacký pivovar oslavil o víkendu 150. výročí založení spolu s davy příznivců, kteří se do areálu v Nové Pace přišli pobavit, zaskákat si na koncertech, při exkurzi si prohlédnout, kde jejich oblíbený mok vzniká, a samozřejmě především popít.

Benešovský pivovar se otevře veřejnosti hned po prázdninách. V sobotu 10. září si tam připomenou 125 let od založení.

V benešovském pivovaru oslaví 125 let od doby, kdy tu ochutnali první žejdlík

Zlatavý mok s pěnou se ve městě u Konopiště, kde stával původní pivovar, vaří už od roku 1897. Majiteli zámku se znelíbilo sousedství hospodářských budov včetně pivovaru vedle jeho nového luxusního sídla, proto veškerý majetek vykoupil, zbořil a na jeho místě mezi Zámeckým, nyní Konopišťským rybníkem, vybudoval anglický park. Pivovar ale František Ferdinand d´Este jen tak zrušit nemohl. Jako majitel Velkostatku Konopiště ho ve svém portfoliu nutně potřeboval. Proto výrobu piva přenesl do Benešova.

Při dopravně bezpečnostní akci „Řídím, piju nealko pivo“ se policisté v Jaroměři přesvědčovali, zda je to pravda. Výsledky je mohly potěšit - řidičům všech zastavených vozidel ukázala dechová zkouška negativní výsledek.

Za negativní výsledek dechové zkoušky rozdávali v Jaroměři policisté nealko piva

„Řídím a proto piju nealko pivo.“ Tuto větu by měli mít zažitou pod kůží a hlavně ji dodržovat všichni milovníci zlatavého moku, kteří se chystají usednout za volant. Při celorepublikové dopravně bezpečnostní akci „Řídím, piju nealko pivo“ se policisté v Jaroměři přesvědčovali, zda je to pravda. Výsledky je mohly potěšit - řidičům všech zastavených vozidel, které podrobili běžné silniční kontrole, ukázala dechová zkouška negativní výsledek.

Na procházce od hlavního nádraží k Srdíčku na tři zrzky.

FOTO: Na procházce od hlavního nádraží k Srdíčku na tři zrzky

Někdy se tomu říká průzkum bojem. Venku bylo v úterý 19. července skutečně horko, ale člověku to nedá. Vzal jsem foťák, nějaké drobné do kapsy a vyrazil do terénu. Záměrně jsem svou krátkou procházku začal na hlavním nádraží přesně v 16 hodin, mají tam totiž skvělou kávu.  

Radegast na Colours of Ostrava.

Colours: Vyčepovalo se přes 300 tisíc piv. Potlesk sklidil nový Radegast Pub

Nový Radegast Pub se stal oblíbenou zastávkou na letošním hudebním festivalu Colours of Ostrava. Lidé si pochvalovali čepované pivo do skla nebo stylové posezení v unikátních prostorech Národního zemědělského muzea a venkovní vyvýšené místo se sochou boha Radegasta a výhledem na hlavní festivalové podium.

Craft beer fest Mariánské Lázně

Z chleba, který pekaři neprodají, vaří sládek v sousedství pivo

Unikátní produkt, jediný svého druhu na světě, který nabízí spojení světlého ležáku a kváskového chleba, to je pivo Chlebák. Nepasterovaná a nefiltrovaná jedenáctka uvařená za použití tradičního spodního kvašení. Ochutnat ji mohli návštěvníci sobotního Craft beer festu v Mariánských Lázních.

Návštěvníci festivalu Colours of Ostrava platili za půllitr ležáku 52 korun, kdo se spokojil s výčepní „desítkou“, měl útratu o sedm korun nižší.

Přehled cen piva na festivalech: Návštěvníci letos sáhnou hlouběji do kapsy

K létu patří hudební festivaly a k nim i pivo. Jenže kdo letos vyráží za kulturním zážitkem a hodlá se u toho svlažit pěnivým mokem, zaplatí víc. Ani festivalovým akcím se totiž nevyhnulo zdražování piva. Vyplývá to ze zjištění reportérů Deníku, kteří se v posledních dnech vypravili na menší i větší akce po celé České republice.