Zeleným pivem si lidé v Brně zvykli slavit Zelený čtvrtek a celé velikonoční svátky. Například sládci Starobrna připravují toto pivo bez přerušení už osmnáct let a na jihu Moravy se řadí mezi průkopníky. Jde o nejdéle vařený speciál v historii pivovaru. Za stoly ve čtvrtek usedají také lidé v dalších městech: Blansku, Hodonínu či Znojmu.
O pořádný rozruch mezi znalci piva se postarali na začátku měsíce v Purkmistru na okraji Plzně. Zařízení v Černicích zvalo 1. dubna na nápoj modré barvy a dorazilo prý hodně hostů, kteří ale byli zklamáni. Šlo jen o aprílový žertík. Velikonoční zelený speciál je ale skutečností, připravili ho i v dalších pivovarech.
V posledních letech se stalo tradicí, že pivovary v Česku připravují pro období Velikonoc speciální zelená piva. Například pivovar Krušnohor v Kraslicích ho vyrobil dva tisíce litrů a ihned se po něm zaprášilo.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S příchodem jara a velikonočních svátků se většina pivovarů připravuje na Zelený čtvrtek. K tomu totiž už neodmyslitelně patří i zelené pivo. Deník zjišťoval, jaká je letošní nabídka v Praze a ve středních Čechách.
/FOTOGALERIE/ Představit si oslavy Velikonoc bez jarních speciálů mnozí pivaři nedovedou – a tuhle nabídku vnímají téměř jako povinnost i leckteří pivovarníci. Častěji pro sváteční stůl přichystali ležák (ideálně z českých sladů) s přírodním zeleným barvivem, leckdy i nefiltrovaný a nepasterovaný. Někde však v souvislosti s Velikonocemi mohou postupovat i jinak: připraví třeba speciální silné pivo, které v běžné nabídce nemají. Výjimečné nejsou ani polotmavé speciály, případě sládci výjimečné sáhnou po nakuřovaném sladu – nebo třeba do již skoro hotového a filtrovaného piva doplní díl mladiny.
Denní teploty sice zatím k vodě nelákají, ale rekreační vodáci už netrpělivě vyhlížejí začátek nové sezony. Ta bude letos oproti těm předchozím zásadně jiná. Milovníci kánoí či raftů mohou totiž sjíždět vybrané tuzemské řeky bez nákladní dopravy pod mírným vlivem alkoholu bez obav ze statisícové pokuty. V Česku totiž od března platí novela zákona o vnitrozemské plavbě, která vůdcům malých bezmotorových plavidel prolamuje nulovou toleranci alkoholu.
Pětadvacet let pracoval ve strojírenství, nyní čepuje pivo. Už skoro tři roky. Před pár dny se stal nositelem titulu Hvězda sládků, který uděluje Plzeňský Prazdroj. Řeč je o Jiřím Bernkopfovi z Hranic, majiteli hospůdky Hranický Šenk, která sídlí v prostorách bývalé Kogy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Do zahrad Trojského zámku se vrací druhý ročník charitativní akce Festival zvířecích piv. Událost, která potěší návštěvníky, ale zároveň pomůže ohroženým druhům zvířat, se uskuteční v sobotu 13. května. Návštěvníkům se také poprvé představí vombatí samice Winkleigh. Budou ji moci společně s hercem Ondřejem Sokolem přivítat v Darwinově kráteru.
/ANKETA/ Pardubice v těchto dnech žijí hokejem. Dynamo je v semifinále, chtělo by titul. A k hokeji téměř neodmyslitelně patří pivo a párek. Tato povinná výbava každého stadionu se ale po republice liší kvalitou i cenou. Co čeká na fanoušky v Pardubicích? Třeba čtvrtinka piva vyjde na 55 korun a klobása na stovku.
Velikonoční speciální piva už pomalu patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako kraslice, mazanec či beránek. Letos se toho drží i v plzeňském experimentálním pivovaru Proud.
Už několik let vaří české pivovary speciální velikonoční piva. Nejinak tomu bude i letos a milovníci chmelového moku se mohou těšit na nevšední chutě i barvy. Od „tradiční“ zelené přes žlutou až po polotmavou.
/FOTO, VIDEO/ Za zvuku fanfár, nástupem místní chmelobrany a symbolickým odemknutím zámku chmelového majáku zahájili dnes, v sobotu 1. dubna, v Žatci novou turistickou sezonu. Po celý den je vstup do vybraných míst zdarma. Pro město je letošní turistická sezona specifická tím, že se se v jejím závěru, v září, očekává, že bude zapsáno díky chmelařské historii na seznam světového dědictví UNESCO.
Kdo měl u nás loni nejlepší pivo? Podle takřka stovky degustátorů, kteří ochutnávali o víkendu piva při patnáctém ročníku Jarní ceny českých sládků, se v nejprestižnější kategorii českých ležáků stal laureátem tohoto ocenění pražský pivovar Trilobit. Degustátoři měli dost práce, do 15 kategorií se přihlásilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv.
První návštěva ligového utkání na stadionu, první trénink, první fotbalové úspěchy i prohry. Pozornost sobotního 25. kola FORTUNA:LIGY bude upřena zejména na rodiče s dětmi. K tradiční akci Víkend otců se připojí i zlínský klub a to již v sobotu v rámci aprílového utkání s Českými Budějovicemi.
Městský pivovar Domažlice zaznamenal velký úspěch na Jarní ceně českých sládků. Ve velké konkurenci se mu podařilo získat třetí místo s pivem Doppel Bock.
/ROZHOVOR/ Profesi sládka dělá Pavel Rottenborn 44 let, když prý bude počítat svou první brigádu o uhelných prázdninách v lednu roku 1979 a nástup do učení tentýž rok v Plzeňských pivovarech.
Deník po téměř půl roce opět zjišťoval, kolik stojí plzeňské pivo v podnicích napříč republikou. V Ostravě zdražili někde oproti podzimu i o čtyři koruny, jinde cenu drží. Zajímavé je srovnání podniků s nejnižší a nejvyšší cenou, která je i přes dílčí změny v cenách stále 19 korun.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Chrám Chmele a Piva zahajuje v sobotu 1. dubna turistickou sezónu města a pro návštěvníky královského města Žatec si organizace připravila několik novinek.
Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
Cena piva, konkrétně Plzeňského Prazdroje, vystoupala na podzim loňského roku v některých plzeňských hospodách nad 60 korun a na této výši se zatím drží i nyní. Přestože celková spotřeba piva na hlavu u nás klesá už několik let, ve větších městech si hospody na návštěvnost stěžovat nemohou.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
/FOTO/ Zajít si na Plzeň? Návyky českých milovníků piva se mění a podle některých výčepních pijáků plzeňského ubývá. A zdražování nepomáhá. V Královéhradeckém kraji za půllitr obvykle zaplatíte něco přes 50 korun, v Krkonoších plzeňské zdražilo ještě víc.
Ceny piva se pomalu, ale nezadržitelně, sunou stále výš. Zdražují velké firmy i minipivovary. V českobudějovickém Grandhotelu Zvon sjednotili cenu všech piv.
/TÉMA DENÍKU/ Točené pivo letos pravděpodobně zdražovat bude, ale kdy a o kolik zatím nikdo neví. „Záleží na pivovarech. Většinou to dávají vědět tak dva měsíce dopředu a zatím o tom informace nemáme. Počítám proto, že ještě minimálně dva měsíce se zdražovat nebude,“ odhadl manažer jihlavské restaurace Dělnický dům Michal Daniš.
Přestože milovníci zlatavého moku musejí sáhnout hlouběji do peněženky než v minulosti, v pití piva jim to nebrání. Vyšší ceny z hospody nevyhnaly ani třiatřicetiletého Václava Marka, který „na jedno“ chodí s kamarády každý pátek. „Nejraději mám plzeňské pivo. Když nám ho výčepní dobře načepuje, nic se mu nevyrovná,“ řekl Marek, který dodal, že pivo kvůli ceně neomezuje. „Samozřejmě mě zdražování netěší, ale když je pivo kvalitní, klidně si za něj připlatím,“ dodal.
/FOTO, VIDEO/ „Pivo v pivovarech je většinou skvělé, pokud je něco špatně, bývá na vině hospodský,“ říká v rozhovoru pro Deník provozovatel klasické české hospody Na Hradě v Hradci Králové Ota Macháček.
O Češích se říká, že jsou národem pivařů. Nic na tom nezměnila ani epidemie koronaviru, ani energetická krize a postupné zdražování. Přestože jít „na jedno“ znamená sáhnout hlouběji do kapsy než v minulosti.
/TÉMA DENÍKU/ Zase o něco více nabroušení budou pivaři v Brně. Mnohé hospody a restaurace zvedají cenu půllitrů od Plzeňského Prazdroje. Oproti podzimu o dvě až tři koruny. Aktuální ceny se v centru Brna pohybují kolem šedesáti korun za čepovanou hladinku. Ještě před dvěma lety to bylo přibližně o deset korun méně.
Doba, kdy se lidé pozastavovali nad tím, že cena plzeňského piva ve Zlíně překonala hranici padesáti korun, je už dávno pryč. Zdražování se totiž nevyhnulo ani zlatavému moku. Půllitr točené „Plzně“ za méně než padesátikorunu je tak už spíše jen raritou.
Provozovatel liberecké restaurace Neptun na Nerudově náměstí musel začátkem letošního roku reagovat na energetickou krizi a zdražování, což se promítlo do cen za jídlo a pití. Nyní doufá, že to nejhorší je za nimi a situace se bude uklidňovat.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely.
Ceny piva se sunou stále výš. Na zdražení se chystají i restaurace v regionu, je prý nevyhnutelné. Zdražují i pivovary, i když by podle restauratérů nemusely. Je to boj o zákazníka. "Myslím, že mám nejnižší cenu za plzeňské na Teplicku," zní z teplické Perly.
Inflace, vyšší ceny energií a v neposlední řadě dražší pivo od samotného dodavatele. Tak zdůvodňují zdražení plzeňského piva provozní a majitelé restaurací napříč Českou republikou, které Deník oslovil. Podle jeho zjištění se cena točeného Pilsner Urquell momentálně pohybuje v průměru kolem 58 korun za půllitr.
Inflace ovlivňuje skladbu nákupních košíků, ale pokud jde o pivo, žádná změna se nekoná. Lidé se jej jen tak nevzdají a jeho prodej roste i v období, kdy si dodavatelé jiného zboží stěžují na nezájem a hledají cesty, jak zlevňovat.
Vyprodaná Ostravar Aréna dotlačila vítkovické hokejisty k semifinálovému mečbolu v play-off hokejové extraligy. Pro mnohé to však není jen sportovní svátek, ale mnohdy primárně společenský zážitek, strávený klidně vesměs nad občerstvením.
Pietě a tradici bylo učiněno zadost, když v sobotu 25. března jako každý rok lidé uctili památku Viktora Cibicha. Jeho podoba je spojena s pivem Březňák, na jehož etiketách je vyobrazena.
Památku tváře velkobřezenských piv Viktora Cibicha letos uctí členové Sdružení přátel piva a zaměstnanci pivovaru Velké Březno v sobotu 25. března. Sraz účastníků bude stejně jako v předchozích letech před hřbitovem ve Valtířově po příjezdu autobusu po půl jedenácté dopoledne.
Na přírodní trávu se nedostali během zimní přípravy vůbec a ani generálka nedopadla úplně podle ideálních představ. Přesto trenér Milan Melka, po podzimu sedmého celku krajského fotbalového přeboru libereckém regionu TJ Jiskra Višňová, věří, že jeho vyladěný tým nedělní premiéru v Železném Brodě zvládne. "Počítáme, že i tam se bude hrát na umělce, proto jsme generálku s Krásnou Studánkou sehráli na umělém povrchu ve Frýdlantu," objasnil záměr kouč, jenž měl k závěrečné přípravě výhrady.
/FOTO/ V areálu ústecké sklárny se narodil, prožil dětství, vyučil se a pracoval. V roce 1996 byl Petr Mudra u posledního výhasu pecí a dodnes to považuje za jednu ze svých nejsmutnějších vzpomínek. „Bylo nám to moc líto, doslova nám bylo do breku. Jiné sklárny v republice vyrábí i dnes, ačkoli byly v mnohem horším stavu. Koupili nás tehdy Italové, ale sklo vyrábět nechtěli,“ posteskl si.
Pitbullator. Tak pojmenoval Rostislav Košňovský pivo, o němž říká, že je nejsilnější v Evropě. „Přinejmenším v Evropě,“ podotýká sládek a jednatel Pivovaru Šenov.
Malé pivovary to pěkně schytávají. Nejprve se na nich podepsala pandemie, a když už se zdálo, že jsou z nejhoršího venku, zasáhla je inflace. Výrobní ředitel a vrchní sládek velkobystřického pivovaru Tvarg David Kapsia vysvětluje, jak se dá situaci čelit.