Dudák prodává speciální pivo s názvem Dudák Letní. Podle sládka pivovaru Vlastimila Mateje půjde o lehké, světlé pivo s výrazným chmelovým aroma, s obsahem alkoholu 3,0 % obj. Podobné pivo vařil sládek již loni a co se ohlasů i prodeje týká, bylo velice úspěšné.
/FOTOGALERIE/ Bogan, Sváteční speciál i Něžný Barbar. Tři piva z produkce nymburského pivovaru se umístila na stupních vítězů v jedenáctém ročníku soutěže Pivní speciál. Ve svých kategoriích obsadila druhá místa za rok 2020. Bez zajímavosti není ani fakt, že Bogan a Sváteční speciál skončily souběžně na druhém místě v kategorii silná světlá piva. Něžný Barbar byl stříbrný mezi polotmavými a tmavými silnými pivy.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
/VIZUALIZACE/ Jen přes silnici od městské památkové zóny v Kyjově kolemjdoucí zaujmou dva chátrající komplexy závodů potravinářského průmyslu. Místa jejich zašlé slávy se však mají postupně proměňovat.
Rakovnicko a chmel patří k sobě stejně jako knedlo, zelo, vepřo. A kde jinde začít cyklistické putování po „Kraji chmele“ než v Královském městě Rakovník, jehož nedílnou součástí je i zdejší pivovar. Chmelový mok se tu vaří od roku 1436. Výlet ale nebude jen o ochutnávce piva, ale také o vzpomínkách na parní slávu na kolejích a chmelařské řemeslo.
Češi mají nyní více možností, kam si zajít na zahrádku na čepované pivo než před rokem. Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v minulém týdnu o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu. Čtvrtina provozoven ale stále čeká na další rozvolnění a otevření interiérů.
/REPORTÁŽ/ Noční služby pardubických strážníků občas bývají pěkně výživné, a to zejména o víkendu. V pátek tak vyjíždějí k jedné události za druhou a všechny je spojuje jediné – alkohol. Byli jsme celou noc při tom. „To jste ty děti nemohli poslat normálně domů? Vy jste nechodili v 17 na pivo?“ káral například jeden z otců opilých slečen, jejichž občanské průkazy jsou sotva zaschlé, strážníky před naším reportérem.
Očekávání, naděje a realita. Každoroční víra národa v hokejový úspěch odstartovala v pátečním odpoledni. Premiérový zápas světového šampionátu s odvěkým rivalem z východní říše naplnil restaurační zahrádky českými fanoušky. Výjimkou nebylo ani fotbalové hřiště v Čechovicích.
Mistrovství světa v hokeji fanoušci i letos společně prožívají u piva. Ač proticovidová opatření zatím nedovolují otevřít interiéry hospod, kde fanoušci tradičně sledovali hokejový šampionát a popíjeli u toho točené pivo, budějovičtí štamgasti si poradili.
/ANKETA/ S čepovaným pivem a přáteli. Ze zahrádek restaurací nebo hospod budou povzbuzovat někteří sportovní fanoušci na jihu Moravy české hokejisty při zápasech na mistrovství světa v lotyšské Rize. První střetnutí je čeká v pátek odpoledne s Ruskem.
Pivo, limonády nebo brambůrky. Kostelecký velkosklad nápojů funguje v městečku nedaleko Prostějova pětadvacet let. V době koronavirové pandemie se museli přizpůsobit trhu. Rozváželi i jídlo a aktuálně jedou na třicet procent původního provozu.
Venkovní zahrádky u restaurací se od pondělí 17. května opět otevřely a s nimi i vyhlášená zóna s jejich největší koncentrací ve Zlíně – korzo před Obchodním domem Zlín. Na jednom místě tu láká kolemjdoucí k posezení hned pět zahrádek. Zaujímají celkem 500 metrů čtverečních a posedět si tu může najednou až 250 lidí.
Náročné období za sebou mají hanácké minipivovary. Svoje pivní speciály v posledních měsících stáčely pouze do lahví, o sudové pivo byl zájem jen minimální. Teď sládkové vyhlížejí otevření hospod a restaurací a věří, že přes léto opět vzroste zájem o pivo točené.
Tisíce lidí, fronty u stánků s pivem, které teklo rovnou z tanků. Tak vypadaly v době před covidem přerovské pivní festivaly a slavnosti, které se jen v areálu pivovaru Zubr konaly třikrát do roka. Dobrou zprávou pro milovníky pěnivého moku je, že pořadatelé chtějí tyto akce letos vrátit do hry. Návštěvníci se ale budou muset legitimovat testy na covid nebo očkovacími průkazy, což může spoustu lidí odradit.
Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci podražili. Poznal to už třeba pan Petr z Kolína, jenž se ještě koncem loňského roku nechal u své oblíbené kadeřnice ostříhat za obvyklých 120 korun. A když k ní zamířil minulý týden po pěti měsících, nestačilo mu ani 135 korun, které si v hotovosti nesl. Služba totiž mezitím podražila na 150 korun.
Je za 10 minut jedenáct a na lavici na dvorku před karvinskou pivnicí Bečky sedí skupinka starších chlapů a čeká až servírka vytočí první piva z nově naraženého sudu. „Od ledna jsem v penzi, tak jsem se těšil, že budu chodit na pivo, kdy budu chtít a oni zavřeli hospody,“ běduje důchodce Jaroslav.
Za normálních okolností mají za sebou touto dobou restaurace, bary, hospůdky a kavárny minimálně měsíc fungování venkovního posezení – zahrádek. Letos je tomu ale kvůli pandemii jinak. První zákazníci mohli na zahrádky zavítat až dnes, v pondělí 17. května.
/FOTO/ V pondělí se konečně otevřely zahrádky restaurací a kaváren. Počasí provozovatelům gastrozařízení však příliš nepřálo, a tak načančané a připravené stolečky povětšinou zely prázdnotou. Chladné počasí ale místy neodradilo některé milovníky zlatého studeného moku.
Restaurační předzahrádky mohli majitelé hospod k pondělí 17. května otevřít. Lidé mohou ke stolům po čtyřech a musí se případně prokázat negativním výsledkem testu na covid. Dveře dovnitř podniků ale otevřené nejsou.
První točené pivo na stole, oběd pod deštníkem. Tak to vypadalo v pondělí ve většině přerovských restaurací a hospod, které po několika měsících konečně otevřely své zahrádky. Kvůli deštivému počasí si ale provozovatelé mohli nechat o premiéře snů jen zdát. Většina zahrádek zela prázdnotou a lidé ze zvyku brali jídlo dál do krabiček.
Okamžik, který majitelé hospod a restaurací dlouho vyhlíželi, je tady. Díky další vlně rozvolňování mohou provozovatelé restaurací, hospod a barů v centru Plzně od pondělí 17. května otevřít své zahrádky pro zákazníky.
/FOTOGALERIE/ To, na co se řada lidí těšila skoro půl roku, přišlo v pondělí. Hostinští, barmani a restauratéři natlačili vzduch do pivních trubek, rozpálili plotny v kuchyních a číšníci se vzorně připravenými bílými košilemi se opět začali točit kolem zákazníků.
Déšť a zima? Pro Brňana Martina Krejčího žádný problém. První den otevřených zahrádek si i tak užil naplno. „Těším se na točené pivo i na lidi. Zima mě nezaskočí, jsem otužilý,“ vylíčil v pondělí po poledni. Na větší nával hostů ale čekali hospodští a kavárníci marně. Na většině míst nabízela venkovní posezení smutnou podívanou na poloprázné stoly.
Jedni ze zvědavosti, druzí ze zvyku, třetí kvůli levnějším jídlům a další byli prostě jen kolemjdoucí či turisté. Tak vypadalo v pondělí osazenstvo terasy kraslické restaurace Severka, kam usedli znovu zákazníci. Počasí moc nepřálo, přesto si lidé neváhali dát pivo nebo něco k jídlu.
Pokud jste se v pondělí 17. května kolem 10. hodiny nacházeli u strakonické restaurace Plzeňka Hangár, mohli jste být svědky dávno zapomenuté podívané. A ve své podstatě i podceňované samozřejmosti. Rozmísťování stolků a židlí na předzahrádce. A to bez ohledu na počasí, které slibovalo střídavě déšť i sluníčko, což se během dne několikrát potvrdilo.
Historické sklepy plzeňského pivovaru zná čtyřiašedesátiletý Václav Šlauf nazpaměť. V Prazdroji byl zaměstnán dlouhých 46 let a stal se tak jedním z nejdéle pracujících lidí v pivovaru. Aby mohl své zkušenosti předávat dál, chce do pivovaru docházet v důchodu na výpomoc. A také proto, aby se mu po práci tolik nestýskalo.
Jsem rád, že se hospody konečně otevřou. Nesleduju, jestli podražily nebo ne. Pokud nebudou chtít padesát korun za pivo a na jídle si pochutnám, tak za takovou službu rád zaplatím. Neřeším to, řekl Jan Blecha ze Včelničky.
/FOTOGALERIE/ Nakládané tvarůžky jsou specialita, na kterou do oblíbené výletní restaurace na pomezí Klimkovic a Vřesiny vyráží davy turistů a výletníků. S cibulkou a máslem si je tam na chlebu pravidelně dává devět z deseti hostů! Od pondělí konečně znovu i na terase.
Ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman Chocni představuje 3. díl seriálu Z minulosti choceňských hostinců. Třetí zastávkou je hostinec Na Záměstí.
/FOTOGALERIE/ Majitelé hospod, restaurací a kaváren mají náročný víkend. Protože v pondělí mohou konečně otevřít alespoň předzahrádky, veškeré osazenstvo těchto podniků je v pohotovosti.
/ANKETA/ Už v pondělí zamíří Jihomoravané po dlouhých měsících na restaurační zahrádky. Brněnský Deník Rovnost při té příležitosti přináší tipy, kam na jídlo, kávu či pivo v Brně. Otevření je součástí další vlny rozvolňování.
/FOTOGALERIE/ Vážná dopravní nehoda se stala v pátek 14. května odpoledne na silnici III/1756 mezi obcemi Drahenice a Draheničky. Nákladní auto převážející lahvové i sudové pivo tam zřejmě kvůli defektu pneumatiky narazilo do stromu, přičemž spolujezdec zůstal ve vozidle zaklíněn.
Umýt stoly, nádobí a vyhnat moly ze slunečníků. Takovou činností se aktuálně zabývá většina hospodských a restauratérů v republice a samozřejmě i na Prostějovsku. Po předlouhé době mohou od pondělka zprovoznit alespoň zahrádky a předzahrádky.
Naskladnit zboží, sanitovat potrubí, připravit terasu i sociální zázemí. Do toho zjišťovat konkrétní detaily vládních nařízení a přizpůsobit se jim tak, aby byla dodržována v praxi.
Umývání talířů, sklenic a příborů, které nikdo měsíce nepoužíval, radost z toho, že konečně přivezli pivo. Ladislav Šimek, spolumajitel vyhlášené přerovské restaurace U Labutě, se podobně jako ostatní provozovatelé ve městě upíná k datu 17. května, kdy se konečně otevřou zahrádky restaurací, pivnic a kaváren. Věří, že to nejhorší období mají gastropodniky za sebou.
V původně socialistickém komplexu služeb v Mariánských Horách dnes zůstávají čtyři restaurace s výdejními okénky. Což asi ne všem vyhovuje, zejména v souvislosti s koronavirem. „Pozor, místní udavač, volá na nás policii,“ tato zpráva stojí na plakátech objevujících se v lokalitě řečené U hodin, pojmenované podle dávno nefunkční sloupové časomíry.
Už v pondělí budou moci Češi vyrazit třeba na „jedno“ dobře vychlazené a načepované na zahrádku svého oblíbeného podniku. Kromě peněz si s sebou musí vzít dokument buď doklad o absolvování testu s negativním výsledkem na nemoc Covid-19 nebo například dokument o očkování. Jenže: Co když vyrážíte s kamarádem tak trochu ve stresu a zapomenete doklad doma? Nebo jej prostě nemáte? Deník připravil stručný přehled některých „životních situací“, které mohou od pondělí nastat, a to ve spolupráci s odborníkem na zdravotní právo Ondřejem Dostálem a také Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje.
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich by ho za smažený sýr zpražil, ale to Rostislava alias Rosco Jergla v jeho podniku netrápí. V perle Středomoří na španělském ostrově Mallorca uspěl s českými populárními jídly. „Máme dost českých hostů, vedro nevedro, milují kombinaci guláše, knedlíků a piva. Slováci zase ‘vyprážaný‘ sýr,“ směje se rodilý Ostravák. Spolu se dvěma kolegy provozuje restauraci a bar 3 Chicos nedaleko od pláže a hlavního města Palma, které je velké asi jako Brno.
Ačkoliv provoz předzahrádek bude oficiálně povolen až od pondělí 17. května, díky teplému počasí v kombinaci se stále menší ochotou dodržovat covidová opatření je postupně otvírá restaurace za restaurací. Zájem o posezení u piva je ale různý. Někde jsou terásky skoro prázdné, jinde je hlava na hlavě. Podívejte se ve fotogalerii. Namátkou vybranou prázdnou hradeckou předzahrádku od plné pardubické poznáte na první pohled.