Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Slavkovská pivnice.

Zákazníky uvítají prvním pivem zdarma. Dodá ho slavkovský pivovar

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

Slavkovská pivnice.

Poděkování hostům. Slavkovský pivovar dodá hospodám pivo zdarma

/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.

Litoměřice opraví další bývalého pivovaru. Rekonstrukce se bude týkat západní části objektu.

Další část bývalého litoměřického pivovaru se dočká rekonstrukce

/FOTO/ Oprýskaná omítka, vytlučená skla v oknech, obrovské kruhové otvory v podlaze, které dávají tušit, že tu kdysi stály obrovské kotle na vaření piva, čouhající dráty ze zdí či zrezivělé kovové prvky. Takový obrázek se naskytne v budovách v západní části areálu bývalého litoměřického pivovaru. Do jeho opravy město v následujících třech letech investuje přes 130 milionů korun. V budoucnu by rozlehlý objekt měl sloužit lehké potravinářské výrobě.

Sladovna - máčení ječmene v náduvníku před klíčením.

RETRO: Pivovar Primátor. Jak se vařilo pivo i shromažďovaly ukořistěné zbraně

Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme! 

Ilustrační fotografie.

Budvar a Mattoni dají na trh nealkoholické ochucené pivo

Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.

Ilustrační fotografie.

Mattoni s Budvarem přichází s unikátním produktem. Ochuceným nealko pivem

Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.

Kromě útoku na chuťové buňky nabízejí v knihovně komiksové husity

Gurmáni mají v Rokycanech zelenou

Koleno pečené na černém pivě, hovězí burger a k němu pšeničné pivo. Nadcházející víkend si gurmání v Rokycanech pochutnají.

Sládek Jaroslav Rottenborn odešel za Cibichem... Zemřel 3. ledna.

Sládek Jaroslav Rottenborn odešel za Cibichem...

Bez něho by nejspíš dnes nikdo neznal proslulou tvář Viktora Cibicha z pivních lahví Březňáku. Bývalý ředitel pivovaru Velké Březno Jaroslav Rottenborn zemřel v pondělí 3. ledna ve věku 77 let. Za posledních jedenáct let jako spoluzakladatel a sládek prvního ústeckého minipivovaru Na Rychtě s naším muzeem uvařil pět pivních speciálů inspirovaných historickými událostmi a osobnostmi regionálních dějin.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Ilustrační foto

Pivovary zaznamenaly nový trend. Tradiční hospody nahradily garáže a kluby

Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Vánoční svátky jsou obdobím návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Párky v listovém těstě od Jarmily Kuncové.

Silvestrovské menu Deníku: Utopenci v černém pivě nebo párečky v listovém těstě

Vánoční svátky jsou obdobím návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.

Boskovický podnikatel Luděk Řehoř opravuje zchátralý pivovar v Boskovicích.

Boskovice: Pivovar Pod hradem nabídne zase čepované pivo. Víme kdy

/FOTO/ Sedmdesát let. Tak dlouho se už v někdejším Panském pivovaru v Boskovicích na Blanensku nevaří pivo. Areál je kulturní památkou a jeho historie podle všeho sahá až do 17. století. Zašlou slávu zchátralé stavby se snaží oprášit boskovický podnikatel Luděk Řehoř.

Fanoušci Hodolan na zápase proti Střelicím

Podívejte se: Fanoušci a dýmovnice na nižších fotbalech. Nechybí ženy ani pivo

/FOTOGALERIE/ Fanoušci a fotbal, tohle spojení k sobě neodmyslitelně patří, i když poslední sezony se musí hráči i diváci popasovat s různými omezeními. Buď v počtu diváků nebo se hrálo také před úplně prázdnými tribunami. Byla také doba, že amatérský fotbal stál úplně. To se ale v létě a na podzim změnilo a do ochozů chodilo lidí více než dost. Podívejte se, jak si diváci v Olomouckém kraji užívali dění na trávníku. Přehledu samozřejmě vévodí hodolanští fans se svými dýmovnicemi, ale třeba bubeníky najdeme i v jiných táborech. Chlapi vychutnávají pivo a nechybí ani ženy.

2010

50+1 rok pivovaru Radegast. Nošovické pivo chutná už více než půl století

Nošovický pivovar Radegast slaví letos jednapadesát let. První várku piva tady uvařili přesně 3. prosince roku 1970. Od té doby patří pivovar k Nošovicím na Frýdecko-Místecku stejně neodmyslitelně jako zdejší vyhlášené kysané zelí, a na hořké nošovické pivo nedají milovníci zlatavého nápoje dopustit.

Miroslav Černý (na snímku) otevřel s Liborem Pernicou po sametové revoluci první soukromou hospodu v Adamově. Nádražní restauraci Vyhybka.

Start Vyhybky? První den jsme vytočili 11 hektolitrů piva, vzpomíná výčepní

/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.

O novou Pivotéku se rozrostlo Pivovarské muzeum v Plzni.

Unikátní pivotéka. Muzeum v Plzni nabízí 140 druhů piv z celé republiky

O novou Pivotéku se rozrostlo unikátní Pivovarské muzeum v Plzni sídlící v původním právovárečném domě z 15. století. V prostorách zrekonstruované recepce ji tam otevřel Plzeňský Prazdroj a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky.

Finští fanoušci si před semifinálovým soubojem s Českem vyzkoušeli malý vědomostní kvíz.

Pivo, Jágr, památky. Co vědí Finové o Česku? Seveřané před semifinále překvapili

Krásné hlavní město, výjimečně dobré pivo a také věčně hrající legenda Jaromír Jágr. Navzdory bídné návštěvnosti na probíhajícím světovém šampionátu v Helsinkách se podařilo odchytit několik domácích příznivců, kteří otestovali své znalosti o České republice. Hodnocení? Finové před klíčovou bitvou vůbec nezklamali, naopak příjemně překvapili.

Lepení etikety

Školní minipivovar ve Veselí nad Lužnicí letos slaví 10 let

Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak slaví již desáté narozeniny. A že je co slavit… Renomé minipivovaru stále roste, o čemž mimo jiné svědčí i ocenění v rámci 31. Mezinárodního pivního festivalu, který se uskutečnil v září v Českých Budějovicích. Děkujeme řediteli školy, Ing. Ladislavu Honsovi za zaslaný příspěvek. 

Legendární nádražní restaurace Vyhybka půjde zanedlouho k zemi. Ustoupí rozsáhlé rekonstrukci adamovského nádraží za 834 milionů.

Konec legendy v Adamově. Před lety zničil hospodu požár, teď ji smetou bagry

Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.