Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
/FOTO/ Slavkovský pivovar v termínu od sedmnáctého do devatenáctého února láká do hospod, výčepů, restaurací, kaváren, ale i do sauny či welness prvním pivem zdarma. Má jít o jakési poděkování hostům, štamgastům a všem, co si rádi dopřejí točené či čepované pivo.
Na severním Kavkaze byly v 19. století nalezeny zlaté a stříbrné trubky, každá více než metr dlouhá. Vědci dlouho nevěděli, k čemu přesně sloužily. Nyní se jim tajemství trubek nejspíš podařilo rozluštit. Šlo o slámky na pití piva.
/FOTO/ Oprýskaná omítka, vytlučená skla v oknech, obrovské kruhové otvory v podlaze, které dávají tušit, že tu kdysi stály obrovské kotle na vaření piva, čouhající dráty ze zdí či zrezivělé kovové prvky. Takový obrázek se naskytne v budovách v západní části areálu bývalého litoměřického pivovaru. Do jeho opravy město v následujících třech letech investuje přes 130 milionů korun. V budoucnu by rozlehlý objekt měl sloužit lehké potravinářské výrobě.
Historie náchodského pivovaru Primátor sahá až do roku 1872. V dubnu byl slavnostně položen základní kámen, o rok později bylo uvařeno a v prosinci vystaveno první pivo. Letos tedy uplyne 150 let od začátku stavby. Podívejte se na historické fotografie zachycující nejen výrobu zlatavého moku, které nám před časem poslala paní Petra Kulhavá. Velmi za ně děkujeme!
Celkem sedm kulturních akcí, pět koncertů a dva programy pro děti, připravila městská organizace Chrám chmele a piva pro letošní rok do Klášterní zahrady.
Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.
Dvě české ikony, Mattoni a Budvar, se spojily, aby na trh přinesly unikátní ochucené nealkoholické pivo. Novinka se objeví v obchodech již brzy. Je výsledkem spolupráce dvou renomovaných nápojářských expertů – příchutě od lídra nealkoholického trhu, Mattoni 1873, se snoubí s nealkoholickým pivem uvařeným v národním pivovaru Budějovický Budvar, jenž má světové renomé.
Po první třetině se rozloučil synkem Davídkem, který musel s babičkou domů, a tak přišel o velký večer svého táty. Útočník Pavel Flora řídil čtvrteční demolici hokejistů Uherského Ostrohu v Krajské lize jižní Moravy a Zlínska proti Boskovicím, na výhře 9:2 se podílel hattrickem.
Pivovar Neratov ani přes protipandemická opatření nestagnuje, pivo zde vaří už pátým rokem a výstav neustále roste. Na startu pomohla dotace z fondů EU.
Zájezdní hostince jsou prastarým fenoménem nejen Čech, ale rovnou celé Evropy. Zastavovali se v nich poutníci i formani, aby nabrali síly po dlouhé cestě. Jeden z mála dosud fungujících bychom našli v Krči.
Bez něho by nejspíš dnes nikdo neznal proslulou tvář Viktora Cibicha z pivních lahví Březňáku. Bývalý ředitel pivovaru Velké Březno Jaroslav Rottenborn zemřel v pondělí 3. ledna ve věku 77 let. Za posledních jedenáct let jako spoluzakladatel a sládek prvního ústeckého minipivovaru Na Rychtě s naším muzeem uvařil pět pivních speciálů inspirovaných historickými událostmi a osobnostmi regionálních dějin.
Skupina vysílačů ORF loni zvýšila svůj podíl na televizním trhu u starších 12 let na 35,5 % (předloni 33,2), napsaly OÖN. Je to nejlepší číslo od roku 2012. Nejoblíbenější privátní vysílač Servus TV dosáhl 3,7 % (předloni 3,4).
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Přelom konce roku a začátek nového je dobou návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Pivovary začínají bilancovat druhý rok, poznamenaný covidovou pandemií. Výrazný propad prodeje sudového piva a zároveň nárůst prodeje baleného piva, který jim ovšem ztráty úplně nevynahradil. A s tím související částečné nahrazení hospod různými garážovými podniky a soukromými kluby, kam lidi vyhnala nastolená opatření proti šíření nákazy.
Vánoční svátky jsou obdobím návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Vánoční svátky jsou obdobím návštěv a setkávání s rodinou a přáteli, což se samozřejmě neobejde bez dobrého jídla. Pokud už vám dochází inspirace na pohoštění pro vaše hosty, nakoukněte do kuchyně našim redaktorům a inspirujte se. V našem deníkovském Servisním a komunitním centru Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje pro vás naše tři redaktorky připravily své oblíbené rodinné recepty, které se vám můžou hodit třeba na silvestrovskou oslavu. A na své si přijdou i děti.
Sedmdesát let. Tak dlouho se už v někdejším Panském pivovaru v Boskovicích na Blanensku nevaří pivo. Areál je kulturní památkou a jeho historie podle všeho sahá až do 17. století. Zašlou slávu zchátralé stavby se snaží oprášit boskovický podnikatel Luděk Řehoř.
/FOTO/ Sedmdesát let. Tak dlouho se už v někdejším Panském pivovaru v Boskovicích na Blanensku nevaří pivo. Areál je kulturní památkou a jeho historie podle všeho sahá až do 17. století. Zašlou slávu zchátralé stavby se snaží oprášit boskovický podnikatel Luděk Řehoř.
Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme.
Nezaměnitelná chuť chmele se line u klandrů, na sedačkách. Všude. Pivo je jedním z neoddiskutovatelných znaků fotbalu. A českého obzvlášť. Na lize, v „pralese“ – fanoušci ho potřebují.
Nezaměnitelná chuť chmele se line u klandrů, na sedačkách. Všude. Pivo je jedním z neoddiskutovatelných znaků fotbalu. A českého obzvlášť. Na lize, v „pralese“ – fanoušci ho potřebují.
/ROZHOVOR/ Kombinací Krušnohoří s vařením piva vznikne tekutý klenot, říká majitel kraslického pivovaru Krušnohor Vlastislav Kopecký. Zážitek z chuti tamních pivních speciálů vám podle něj nikdo nevezme.
/FOTOGALERIE/ Fanoušci a fotbal, tohle spojení k sobě neodmyslitelně patří, i když poslední sezony se musí hráči i diváci popasovat s různými omezeními. Buď v počtu diváků nebo se hrálo také před úplně prázdnými tribunami. Byla také doba, že amatérský fotbal stál úplně. To se ale v létě a na podzim změnilo a do ochozů chodilo lidí více než dost. Podívejte se, jak si diváci v Olomouckém kraji užívali dění na trávníku. Přehledu samozřejmě vévodí hodolanští fans se svými dýmovnicemi, ale třeba bubeníky najdeme i v jiných táborech. Chlapi vychutnávají pivo a nechybí ani ženy.
Nošovický pivovar Radegast slaví letos jednapadesát let. První várku piva tady uvařili přesně 3. prosince roku 1970. Od té doby patří pivovar k Nošovicím na Frýdecko-Místecku stejně neodmyslitelně jako zdejší vyhlášené kysané zelí, a na hořké nošovické pivo nedají milovníci zlatavého nápoje dopustit.
/FOTO, VIDEO/ Kdysi mezi štamgasty vyhlášená hospoda. Nyní kolemjdoucí míjí zchátralou ruinu. Za několik dní začnou dělníci více než sto let starou budovu postupně demolovat. Začátkem příštího roku pak pošle těžká technika nádražní restauraci v Adamově na Blanensku definitivně k zemi. Před více než třiceti lety však Vyhybka tepala. Legendární podnik s dobrým pivem a zemitou atmosférou nastartovala po pádu komunismu dvojice nadšených podnikatelů Miroslav Černý a Libor Pernica společně s manželkami.
Mezi zarytými fotbalovými příznivci se v ochozech stadionů sem tam objeví i půvabné fanynky. A přestože se může zdát, že jejich přítomnost nemá na výsledek zápasu žádný vliv, opak je zřejmě pravdou.
O novou Pivotéku se rozrostlo unikátní Pivovarské muzeum v Plzni sídlící v původním právovárečném domě z 15. století. V prostorách zrekonstruované recepce ji tam otevřel Plzeňský Prazdroj a milovníkům piva nabízí téměř 140 druhů piv z více než 25 pivovarů z celé České republiky.
Krásné hlavní město, výjimečně dobré pivo a také věčně hrající legenda Jaromír Jágr. Navzdory bídné návštěvnosti na probíhajícím světovém šampionátu v Helsinkách se podařilo odchytit několik domácích příznivců, kteří otestovali své znalosti o České republice. Hodnocení? Finové před klíčovou bitvou vůbec nezklamali, naopak příjemně překvapili.
Od roku 2011 funguje na Střední odborné škole ekologické a potravinářské Veselí nad Lužnicí školní minipivovar, který slouží pro praktickou výuku žáků. Letos tak slaví již desáté narozeniny. A že je co slavit… Renomé minipivovaru stále roste, o čemž mimo jiné svědčí i ocenění v rámci 31. Mezinárodního pivního festivalu, který se uskutečnil v září v Českých Budějovicích. Děkujeme řediteli školy, Ing. Ladislavu Honsovi za zaslaný příspěvek.
/FOTOGALERIE/ Okolnosti, které v noci na pátek 25. června vedly k úmrtí 29leté ženy žijící s manželem a malým miminkem na ubytovně v městysu Suchdol při pomezí Kutnohorska a Kolínska, se od středy snaží odhalit středočeský krajský soud.
Nádražní restaurace fungovala v Adamově už před 110 lety. Měla velkou verandu a původní dřevěný kabát si zachovala dodnes. Po sametové revoluci ji jako první soukromí hospodští provozovali kamarádi Miroslav Černý a Libor Pernica. V roce 1990 ji pojmenovali Vyhybka, což stále připomíná část názvu podniku a jejich vybledlá jména v historickém štítu budovy.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zloděj se za bílého dne vloupal do nákladního automobilu, ze kterého řidič zrovna skládal sudy s pivem. Událost se stala koncem listopadu v Dělnické ulici v pražských Holešovicích.