Mlékárna Madeta, národní podnik Budějovický Budvar i strojírenské firmy se ještě ani nestačily vyrovnat s následky jarního vyhlášení nouzového stavu a už zase musí čelit koronavirové pandemii.
Restaurace, hospody, bary - v současné době má otevřeno jen ten, kdo ve svém podniku vaří a lidé si odtud mohou odnášet alespoň obědy či večeře. Restaurace a jejich provozovatelé jsou na pokraji sil. Své o tom ví František Urban, který provozuje restauraci U Samce v Benátkách nad Jizerou.
Série #světovéČesko / Pivo a turistika jde dohromady od nepaměti, ovšem tady, v Krkonoších, nabývá zcela nového významu. Zdejší pivovarníci totiž pro turisty vymysleli takřka populárně naučnou Krkonošskou pivní stezku, na které se nejen hezky provětráte na čerstvém vzduchu, ale současně můžete proniknout do tajů toho nejlepšího, co se v Krkonoších uvařilo.
Žijeme ze dne na den. Situace je horší než na jaře. Prodej piva, které dodáváme restauracím, je úplně mrtvý, postěžoval si na aktuální situaci jednatel Líšeňského pivovaru Petr Červenka. Právě uzavření restaurací kvůli druhé vlně koronavirové pandemie je pro menší pivovary na jihu Moravy největší potíž.
Sotva se stačily vzpamatovat po jarních ztrátách, už zase musejí omezovat výrobu. Minipivovarům na Vysočině uštědřilo další ránu podzimní uzavření hospod. Lokální výrobce nyní zachraňují pivaři, kteří chodí pivo kupovat přes okénkový prodej.
Tisíce litrů piva nyní odpočívají ve sklepích minipivovarů na Litoměřicku a Podřipsku. Ty teď zažívají krušné časy. Na rozdíl od velkých pivovarů nemají distribuci do velkých obchodů a řetězců. Možnost, jak zlatavý mok i přes zavřené restaurace dostat k zákazníkům, však je. Spotřebitelé si mohou pivo například objednat a vyzvednout si ho přes výdejní okénko.
Divadla sice z nařízení menšinové vlády Andreje Babiše (ANO) nemohou hrát představení, český národ se však baví komedií, kterou píše aktuální politické dění. Ani druhý den po vypuknutí kauzy ohledně tajné schůzky ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) s šéfem poslaneckého klubu Babišova hnutí Jaroslavem Faltýnkem neutichají vtipy šířící se internetem. Před restaurací Rio's Vyšehrad v Praze dokonce spontánně vznikl „Prymulův pomníček“.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ Některé proslulé podniky, bez nichž si dnes nedokážeme hlavní město ani představit, vznikly úplnou náhodou. Jedním takovým je i restaurace U Pinkasů, nacházející se na Jungmannově náměstí 15/16. Plzeňský prazdroj tu mohli hosté vychutnat už v roce 1843 a dodnes zde teče proudem.
Národ pivařů si dokáže poradit i v době uzavření restauračních zařízení. Soudky s pěnivým hořkým mokem se jednoduše přestěhují jinam. A nemusí jít jen o pivní soudky. V nouzi stačí i obyčejné „lahváče“.
V boj o přežití se proměnil podzim i pro pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V boj o přežití se proměnil podzim pro malé pivovary na Děčínsku, které je malými výrobci piva vyhlášené. Výstav pěnivého moku jim klesá na zlomek toho, kolik jej běžně v tuto dobu uvaří. Po zpřísnění vládních omezení ve středu 21. října navíc nevidí světlo na konci tunelu. Pivovary se snaží zachránit příjmy pomocí výdejových okének.
V první polovině roku Rodinný pivovar Bernard zkusil vypálit svůj ležák a uvedl na trh pivní pálenku. Jelikož se tato nevšední a odvážná novinka osvědčila, přichází s další várkou pálenky. Tentokrát ale z jiného druhu piva.
Vládní koronavirové restrikce tvrdě dopadají také na ekonomiku regionálních pivovarů. Přestože řadu z nich náležitě vyškolila tvrdá jarní omezení, přece jen pivovarníci neskrývají obavy z důsledků vyhrocené podzimní epidemiologické situace v naší zemi.
Konec září tradičně patří vyhlašování šampionů nejvýznamnější degustační soutěže roku – České pivo. Do výsledků výrazně promluvily pivovary ze skupiny PMS Přerov, a. s. – Holba, Zubr a Litovel, které v degustační soutěži získaly 11 z 18 udělovaných medailí napříč všemi kategoriemi.
/FOTOGALERIE/ Ulice dvojměsta na březích řeky nazývané na západě Olše a na východě Olza jsou v sobotu večer jako vymetené. A lepší to není ani v podnicích, kde mohou mít otevřeno.
Nejezte nám ty jitrnice, ty jsou pro psy! Vyvolává hospodský k hladovému hloučku pod smrkem. Právě na něm se totiž zabijačkové pochoutky pohupují. Muž naráží první sud s pivem. Místo půllitrů však překvapivě dává pod kohoutek okapovou rouru. Namíří ji do potoka a místo do krků žíznivých hostů crčí pěnivý mok rovnou do vody. Navzdory recesi, se v tu chvíli nikdo nesměje. Slyšet je jen tlumené dopadání zpěněného piva do potoka.
/VIDEO/ Nejezte nám ty jitrnice, ty jsou pro psy! Vyvolává hospodský k hladovému hloučku pod smrkem. Právě na něm se totiž zabijačkové pochoutky pohupují. Muž naráží první sud s pivem. Místo půllitrů však překvapivě dává pod kohoutek okapovou rouru. Namíří ji do potoka a místo do krků žíznivých hostů crčí pěnivý mok rovnou do vody. Navzdory recesi, se v tu chvíli nikdo nesměje. Slyšet je jen tlumené dopadání zpěněného piva do potoka.
Sotva dveře otevřel, musel je zavřít. Nový minipivovar v Mostě čelí koronakrizi prodejem z ruky do ruky. Piva má ale 10 tisíc litrů. „Musíme to vypít!“ zní slogan.
Sotva dveře otevřel, musel je zavřít. Nový minipivovar v Mostě čelí koronakrizi prodejem z ruky do ruky. Piva má ale 10 tisíc litrů. „Musíme to vypít!“ zní slogan.
Pivovary na Žatecku a Lounsku dostávají další ránu. Po jarním uzavření hospod kvůli pandemii covid-19 se pro ně tatáž těžká situace opakuje. Většina oslovených lidí z tohoto oboru není optimistická, zlepšení vidí až na konci jara příštího roku.
O dvacet nových chmelových kořenáčů rozšířila Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant školní chmelnici na Naučné zemědělské stezce v Bělíkově ulici. Zároveň ve škole pokřtili letošní školní pivo, které bylo uvařeno z chmele vyrostlého na stávající chmelnici.
/FOTOGALERIE/ Na silnici druhé třídy č. 229 mezi Krupou a Lišany havarovala ve středu dopoledne souprava tahače s cisternovým návěsem na převoz piva, která se vyhýbala protijedoucímu autobusu a skončila na pravém boku mimo komunikaci.
Ode dneška platí na území České republiky další zpřísnění protiepidemických opatření. Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny.
Ode dneška platí na území České republiky další zpřísnění protiepidemických opatření. Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny.
Ode dneška platí na území České republiky další zpřísnění protiepidemických opatření. Do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nebudou smět chodit zákazníci, bude možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny.
Fotbaloví fanoušci, pozor! V regionálním Deníku vychází nová příloha FOTBALOVÝ DENÍK, ve které najdete to nejzajímavější o fotbale ve vašem okrese. Příloha napěchovaná rozhovory, příběhy a pozoruhodnými perličkami, kterých si umí všimnout pouze regionální sportovní reportéři Deníku, vychází spolu s tradičním Sportovním deníkem v pondělí 12. října! Malou ochutnávku unikátní práce našich redaktorů přinášíme z Rakovnicka.
Miloslav Duchoň - V dosavadních devíti kolech letošní sezony okresního přeboru odehrál celkem 471 minut, vstřelil sedm gólů a od rozhodčích nedostal žádnou žlutou ani červenou kartu. Je aktuálně druhým nejlepším střelcem týmu.
Na konci prázdnin kontrolovali policisté v Chrastavě 65letého řidiče. Při orientační dechové zkoušce naměřili muži 1,01 promile alkoholu v dechu. Přiznal, že měl před jízdou čtyři piva.
Budoucnost již tři roky uzavřeného pivovaru na ulici Československé armády ve Vyškově stále trápí mnohé místní. „Snad se zase bude vařit, a nebude to patok jak pár posledních let,“ doufal třeba Tomáš Krejčí.
Nejde mu o chuť, ale o příběhy lidí a míst. Proto Filip Vrána jezdí po blízkém i vzdálenějším okolí, poznává příběhy minipivovarů a sepisuje o nich knihy Nejnověji má za sebou křest aktualizovaného vydání knihy Příběhy jihomoravských pivovarů.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Do okresních soutěží na Prachaticku se začínají vracet fotbalisté, kteří řadu let brázdili trávníky podstatně vyšších soutěží. Jedním z nich je Jan Toncar, který obléká dres FC Vlachovo Březí v okresním přeboru.
Na počátku znovuzrození prvorepublikového půllitru byl dárek od kamaráda. „Byl to člověk ze staré školy, pracovitý a pečlivý. Byl to rovný, poctivý chlap,“ vzpomíná slovenský horolezec Zoltán Demján na svého dědu Karola Maiera.
Moravskokrumlovský pivovar Krum získal prvenství na pražském festivalu malých pivovarů a minipivovarů Pivo v Tržnici. Stal se nejoblíbenějším v konkurenci více než padesáti pivovarů.
Když skončila jarní pandemie covidu-19, všichni si oddechli. I provozovatelé restaurací a ubytovacích zařízení. Ne na dlouho. Hospody teď sice fungují, ale jen do 22 hodin. Jejich provozovatelé však situaci považují za horší, než byla na jaře.
Projekt Kopeme za fotbal vyhlásil během srpna velmi zajímavou soutěž, která nabízela skvělou odměnu v podobě organizace zahajovací párty. A protože fotbalisté Puklic, hrajících okresní přebor na Jihlavsku, mají tyto výzvy rádi, zapojili se do akce Výkopná, a byli v ní velmi úspěšní.