Ve Zlíně jsou naštvaní štamgasti, provozovatelé v pohostinství zavírají potřetí
„Největší tržby míváme v pátek, ale když nás v pátek zavřou, přijdou lidi i ve čtvrtek,“ věřila vedoucí Hospůdky U kovárny na zlínském Lešetíně Zuzana Baťová.
„Největší tržby míváme v pátek, ale když nás v pátek zavřou, přijdou lidi i ve čtvrtek,“ věřila vedoucí Hospůdky U kovárny na zlínském Lešetíně Zuzana Baťová.
/FOTOGALERIE/ Otec hořkého piva nebo autor sochy Radegasta v základní sestavě fotbalového Baníku Ostrava? Dlouholetí partneři Radegast a slezský klub společně oslaví 50 let nošovického pivovaru. Významný milník si připomenou během pátečního ligového zápasu proti Olomouci (18 hodin), který odehrají domácí ve speciálních výročních dresech. Již podepsané pak budou vydraženy v online aukci. Výtěžek pomůže k obnově života v řece Bečvě.
Poslední čepované pivo, smích a debaty s kamarády, které už dlouho neuvidí, protože od pátku život v přerovských provozovnách opět utichne. Štamgasti si ve čtvrtek plnými doušky užívali posezení v oblíbené hospůdce či restauraci.
Dva lockdowny ustál strakonický pivovar Dudák bez zásahů do své struktury. V obou případech byla ze slov jeho ředitele Dušana Krankuse znát naděje a víra, že už hůře nebude. Pondělní nařízení vlády o opětovném uzavření restaurací tuto naději vymazalo.
Kdybyste vyrazili na dovolenou do severního Skotska, nezapomeňte navštívit pivovar Windswept Brewing v Lossiemouthu a ochutnat pivo Vortex. Utrousíte-li přitom, že jste z České republiky, možná vám ho ani nebudou účtovat. Vaří ho tam totiž podle receptury Ladislava Gergela, který byl ve Skotsku na půlroční odborné stáži.
Dolní Kalná. Malá obec v Podkrkonoší. Právě tady se zrodil jeden z největších fotbalových skandálů poslední doby. Místní fanoušci napadli delegáta zápasu, do všeho se zapojil i funkcionář Tomáš Navrátil. A na místo přijela i policie. Teď byl vynesen finální trest.
Dolní Kalná. Malá obec v Podkrkonoší. Právě tady se zrodil jeden z největších fotbalových skandálů poslední doby. Místní fanoušci napadli delegáta zápasu, do všeho se zapojil i funkcionář Tomáš Navrátil. A na místo přijela i policie. Teď byl vynesen finální trest.
Dolní Kalná. Malá obec v Podkrkonoší. Právě tady se zrodil jeden z největších fotbalových skandálů poslední doby. Místní fanoušci napadli delegáta zápasu, do všeho se zapojil i funkcionář Tomáš Navrátil. A na místo přijela i policie. Teď byl vynesen finální trest.
Dolní Kalná. Malá obec v Podkrkonoší. Právě tady se zrodil jeden z největších fotbalových skandálů poslední doby. Místní fanoušci napadli delegáta zápasu, do všeho se zapojil i funkcionář Tomáš Navrátil. A na místo přijela i policie. Teď byl vynesen finální trest.
/ROZHOVOR, FOTO/ Sekretář fotbalového klubu FK Dolní Kalná Tomáš Navrátil (50) se ohradil proti trestu KFS za napadení delegáta zápasu.
Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.
Bary, restaurace a další stravovací zařízení musí od středy zavírat už v osm večer. "Je to rána, pivaři teď do hospody nepřijdou," komentuje to Adam Mezera z Restaurace na hřišti ve Městě Touškov, letošní vítěz soutěže Gambrinus Mistr výčepní.
Dušan Neumann provozuje v Olomouci dva podniky. Zatímco pivnice Na Rampě zůstala během nouzového stavu zcela zavřená, sousední restaurace s hudebním klubem Bounty Rock Cafe fungovala díky výdejovému oknu alespoň v provizorním režimu.
/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ České pivo je i v mezinárodním měřítku pojmem. A kde lépe si ho užít než v tradiční pražské pivnici? Tou nejznámější je asi pivnice U hrocha v Thunovské ulici na Malé Straně. Malá vzdálenost od poslanecké sněmovny, ministerstev i ambasád z ní udělala oblíbené místo politické smetánky, scházejí se tu však i místní starousedlíci.
Na Veselce v Litomyšli nastaly kvůli covidu neveselé časy. Pěkně rozjetá restaurace, minipivovar a cvičební sál dostaly pod nohy. Majitel Jiří Kohák nevylučuje, že v budoucnosti může přijít situace, kdy je bude živit jen malý pivovar, kde vaří Bedřichovu jedenáctku a na svátky také speciální piva.
Chaos, jeden den něco platí a druhý je to jinak! Podle Sdružení přátel piva je postup vlády jen nahodilý a alibistický. Vláda ale varuje před nárůstem počtu nemocných.
Limitovaná edice pálenky z ležáku měla úspěch, Rodinný pivovar Bernard se tak rozhodl ve tvorbě originálních nápojů pokračovat. Tentokrát destiloval svrchně kvašené kvasnicové pivo Bernard Bohemian Ale.
Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech. Postižení majitelé by se jistě shodli, že vulgární výrazy snad ani nestačí…
Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech.
/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Při vstupu do hradecké hospody U Dvora padne návštěvníkům pohled na stěny poseté portréty místních štamgastů. A jen ti mnohdy vědí, že jejich autorkou je žena, která tady možná zrovna dnes roznáší jídlo a pití. K malování se místní servírka Lucie Hanzlová (na snímku), která úspěšně absolvovala polygrafickou školu v Praze, dostala ve volném čase mezi směnami. Od chvíle, kdy se její talent provalil, se nezastaví. A baví ji to. S úsměvem říká, že bližší než roznášení piva je jí půllitr piva před sebou a v ruce tužka, pastel nebo fix.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
Napjatě očekávaná kniha sezóny se konečně objevuje na pultech našich knihkupectví. Zkušený pivní odborník a pivní nováček. Přísný učitel a svědomitá žačka.
V pátek 4. prosince 2020 byl oficiálně zahájen prodej čepovaného „Požehnaného ležáku“ ve stánku u českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. Pivo se poveze i do Vatikánu jako dar Svatému Otci papeži Františkovi.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Na mapě České republiky je v současnosti 490 minipivovarů. Při covidové krizi se z ní zatím neztratil ani jeden, samy však počítají jen ztráty. Ty se podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně letos blíží 600 milionům korun. To je přibližně jedna třetina z obvyklého obratu.
Koronavirová situace nás ovlivnila, ale nevzdáváme se, zní z menších pivovarů napříč Vysočinou. „Určitě neprodáváme tolik, co za normální situace, ale propad není až tak dramatický. Lidé se naučili chodit si pro malé sudy, případně pro piva v pet lahvích,“ popsal Petr Nespustil z pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě.
Restaurace opět otevřely a lidé mají o jejich návštěvu většinou veliký zájem. Například v boleslavské Jihočeské hoštěnici už začátkem týdne upozorňovali prostřednictvím sociálních sítí, že je nutné volat předem a udělat si rezervaci. A to i kvůli tomu, že u jednotlivých stolů mohou sedět maximálně čtyři lidé.
Chybí Čechům pivo? Některým z nás jistě a dost. Proto aktivní kulinářské nakladatelství Smart Press, které po celý rok vydává unikátní kuchařské knihy, na podzim 2020 přišlo s druhým vydáním „Knihy o pivu“ od Pavla Borowiece a Marcely Titzlové.
Znovuotevření svých provozoven, které z rozhodnutí vlády přijde ve čtvrtek 3. prosince netrpělivě vyhlížejí nejen provozovatelé restaurací, ale také salony krásy či kadeřnictví. „Naši zákazníci se stejně jako my těší a řada z nich si chce místo zajistit, proto už nyní volají a rezervují si ho,“ potvrdila Lenka Ptáčková z benešovské restaurace U Kovářů na Masarykově náměstí.
Ale utíká to! Dnes (3. prosince 2020) je tomu přesně 50 let, co v novém pivovaru Radegast v Nošovicích uvařil tehdejší sládek Jaromír Franzl pivo, které mělo naprosto nezvyklou hořkou chuť.
Pivovar Ostravar připravil pro hospody po rozvolnění 175 tisíc půllitrů piva. „Chtěli jsme, aby si lidé po 51 dnech mohli dát zase čerstvě natočené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek. Sám se s kolegy sládky chystá vyrazit na pivo a ukázat lidem, že pokud se v nich dodržují pravidla, z návštěvy hospod a restaurací nemusí mít obavy.
/TABULKA ROZVOLŇOVÁNÍ PES/ Česká kuchyně a zlatavý mok zavoní hned v několika podnicích na Vysočině. „Ačkoliv do hospody moc nechodím, na jedno točené s kamarády už se moc těším. Kontakt s nimi mi chyběl a kde jinde se sejít než u piva,“ svěřil se Petr Vaněk z Častonína na Pelhřimovsku. Dočká se ho právě ve čtvrtek.
/VIDEO/ Brňan Leoš Jelínek odevzdává prázdnou bečku pepřové dvanáctky u výdejního okénka Parního pivovaru Petr Hauskrecht v Brně. V době uzavřených hospod si pořídil domácí výčepní zařízení a pivo si točí doma. „Jezdím sem jednou týdně pro malou bečku, kterou zvládneme vypít v užším rodinném kruhu,“ povídá muž.
„Když už je déle takový stav, tak lidem začíná trošku hrabat. Máme zodpovědnost ke svým zaměstnancům, protože ti lidé jsou doma. Výdejní okýnko z pohledu jejich práce je nic, nula, to dáš jen pár lidem práci, jinak čekáš na to, že ti stát něco dá, abys to mohl posunout těmto lidem, protože sedí doma a nemají peníze. Víš, že někdo shání brigády a někdo nemá vůbec nic.“
Pěkný číslo. Když se řekne to v souvislosti s pivem, každého nejspíš napad-ne 10 nebo 12. V tomto případě jde však o jiné známé číslo - Ludolfovo. Pěkný číslo bude název piva s unikátní recepturou, které zamýšlí jako první z řady vysokých škol mít Univerzita Karlova (UK). A vařit se bude v Benešově.
Jak zlepšit imunitu, abych se nenakazil koronavirem nebo jiným respiračním onemocněním? Takovou otázku si v těchto měsících pokládá skoro každý.
„Peníze jsou dobré, ale některé důležité věci si za ně nekoupíte,“ říká pětadevadesátiletý senior Vlastimil Úlehla z Hulína. Reagoval tak na rozhodnutí vlády o vyplacení mimořádného příspěvku ve výši pět tisíc korun pro všechny seniory.
Předlouhá doba temna končí. Točené pivo, návštěva kadeřníka nebo cvičení. To vše si budou moci dopřát občané České republiky po předlouhých devětapadesáti dnech, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Obnovení provozu restaurací, kadeřnictví nebo obchodů je povoleno od čtvrtka 3. listopadu.
Světový den dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday připadne letos na 1. prosince - a vy jej můžete oslavit společně s námi. Přijďte si také pro dárek! Centrum Orion připravilo na celý týden od 30. listopadu do 4.prosince společně s deseti prodejnami jedinečný projekt „Dárková šfateta“, v rámci kterého se všichni obdarujeme vzájemně.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.
Pražská restaurace Šeberák ve čtvrtek otevřela a čepovala pivo. Na jednu stranu je pochopitelná netrpělivost hostinského. Podnikatelé a živnostníci tratí ne vlastní vinou milióny a mnozí jsou na hranici krachu.
Pražská restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích se ve čtvrtek otevřela. Majitel v prohlášení tvrdí, že vláda jen vytváří chaos a chce se případně soudit. O svém kroku informoval otevřeně na sociálních sítích. "Přátelé, co neuděláte doma, najdete u nás. Vezměte rodinu a přijďte se najíst a napít. Na čepu Plzeň a k pozdní večeři husy a kanec," objevilo se na Facebooku. Nakonec podnik zavřeli policisté.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.
Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.
/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.