Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Nymburský pivovar už vaří Májový ležák, propouštět se nechystá

Místní pivovar vaří pivo ve standardním režimu a už minulý týden vařil Májový ležák připravovaný pochopitelně na nejkrásnější měsíc v roce. Jen zaměstnanci sudárny jsou převeleni do jiných částí výroby a část obchodních zástupců si vzala dovolenou. Na sčítání škod je podle manažera Jana Benáka v tuto chvíli brzy a rozhodně se pivovar nechystá někoho ze zaměstnanců propouštět.

Roman Prymula: Že by byly hospody plné lidí? To je vzdálená budoucnost

Ještě nedávno znalo jméno Roman Prymula jen hrstka lidí. Teď člověka, který je v čele „armády,“ která bojuje proti zákeřnému koronaviru, zná celý národ. V exkluzivním rozhovoru pro Deník se Roman Prymula, jež zasvětil celý svůj život imunologii a lékařství, svěřil, jak často se dostane domů do Hradce Králové, jak mu ve „velení“ pomohla zkušenost z vojenské akademie, či kdy si člověk bude moci skočit na oblíbené pivo či víno do hospody.  

Roman Prymula: Že by byly hospody plné lidí? To je vzdálená budoucnost

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Ještě nedávno znala jméno Roman Prymula jen hrstka lidí. Teď člověka, který je v čele „armády,“ která bojuje proti zákeřnému koronaviru, zná celý národ. V exkluzivním rozhovoru pro Deník se Roman Prymula, jenž zasvětil celý svůj život imunologii a lékařství, svěřil, jak často se dostane domů do Hradce Králové, jak mu ve „velení“ pomohla zkušenost z vojenské akademie, či kdy si člověk bude moci skočit na oblíbené pivo či víno do hospody.

Regionální minipivovary trpí a omezují výrobu. Budou pivo vylévat?

/FOTOGALERIE/ V posledních letech zažívaly minipivovary obrovský boom, vařily speciály, zásobovaly hospody, které lidé volili mnohdy právě podle toho, kdo jim pivo dodává. Nyní kvůli koronaviru bojují o holé přežití. Velké pivovary pak přeorientovaly výrobu na balené pivo.

Jak dostat „půllitr oroseného“ k lidem? Pivovary zkouší různé cesty

Jak se dostat ke svému oblíbenému půllitru? Rébus, který v časech uzavření restaurací a omezení pohybu řeší milovníci piva na Šumpersku a Jesenicku. Zatímco produkci průmyslových pivovarů lze koupit v lahvích v prodejnách potravin, regionální minipivovary improvizují, aby své produkty dostaly k zákazníkům.

Točit pivo k odnosu s sebou zakázáno není, tvrdí kritizovaný majitel hospůdky

Názorovou hladinu obyvatel Slovácka stále čeří případ z minulého týdne, kdy bezmála dvě desítky lidí popíjely přes zákaz vlády na zahrádce uherskohradišťské pivnice Krček v sousedství tamního fotbalového stadionu. Vyjádření k situaci zveřejnil na svém Facebookovém profilu také majitel hospůdky Martin Masařík. To však lidé na sociálních sítích v drtivé většině odmítají a podrobují nesmlouvavé kritice.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.

Bez roušky a s hněvem. Zážitek ze supermarketu

Pan biskup Vojtěch Cikrle vyzval všechny křesťany v naší diecézi k úterní modlitbě a půstu. Ráno jsem se tedy pomodlil růženec a vyrazil jsem potom s rouškou, kterou mi manželka podle návodu z internetu uvázala na obličej, do Kauflandu pro postní jídlo a pití - pro rohlíky a pivo.

O koranoviru, pivu, zákuscích a ekonomice

Opatření proti šíření koronaviru, respektive proti jakémukoli onemocnění, nemají v Českých zemích obdoby. Psát komentáře na situaci, která se mění doslova a do písmene hodinu od hodiny, je složité, ne-li nemožné. To co platilo večer, ráno neplatí.

O koranoviru, pivu, zákuscích a ekonomice

Opatření proti šíření koronaviru, respektive proti jakémukoli onemocnění, nemají v Českých zemích obdoby. Psát komentáře na situaci, která se mění doslova a do písmene hodinu od hodiny, je složité, ne-li nemožné. To co platilo večer, ráno neplatí.

Daň z přidané hodnoty pivo nezlevní, vzkazují hospodští v Libereckém kraji

Na 1. máj se netěší jen ti, kdo s nostalgií vzpomínají na prvomájové průvody a veselice. Pořádně veselo bude od 1. května také v českých hospodách. Od tohoto data se totiž mění sazba daně z přidané hodnoty u piva. Namísto jedné teď ale hostinští budou účtovat dvě, třetí pak u piva nealkoholického.

Na Sokolce v Opavě se v sobotu točilo pivo zdarma!

Pivo zdarma? Ano, opavská hospůdka na Sokolce v sobotu odpoledne vytáčela zdarma všechny značky, které má na čepu. Byla to akce pro štamgasty, samozřejmě přes okénko a sebou domů ve džbánu či PET lahvích.

První ztráty budou pivovary sčítat po tomto víkendu

Méně objednávek sudového piva, rušení akcí pořádaných pivovarem, nezájem o exkurze. Také minipivovary v kraji začínají pociťovat dopady vládou vyhlášeného nouzového stavu. Na nastalou situaci se však snaží dívat s nadhledem a doufají, že utlumený prodej sudového piva doženou na pivu lahvovém.

Zavíráme! Na vesnicích nasadili soudky v klubovnách

Obavy o to, jak zvládnout výpadek tržeb, ale i netradiční řešení štamgastů, kteří nechtěli o posezení u piva přijít. Tak vypadal první den, kdy se nesmělo večer do restaurací. Od soboty však platí zákaz úplný. Prvozovatelé restaurací se děsí velkého propadu tržeb.

Zavíráme! Na vesnicích narazili soudky v klubovnách

Obavy o to, jak zvládnout výpadek tržeb, ale i netradiční řešení štamgastů, kteří nechtěli o posezení u piva přijít. Tak vypadal první den, kdy se nesmělo večer do restaurací. Od soboty však platí zákaz úplný. Prvozovatelé restaurací se děsí velkého propadu tržeb.

Jak se s opatřením kvůli koronaviru vypořádávají hostinští?

Vláda ve čtvrtek vyhlásila nouzový stav, který se dotýká nejen organizátorů různých společenských, náboženských, či sportovních akcí, ale také majitelů a provozovatelů restaurací, hospod a či nonstop barů. Ti nesmí minimálně na dobu třiceti dní pouštět do svých zařízení strávníky od 20 do 6 hodin ranních.

V osm přijde korona, je čas na basu. Kvůli večerce lidé v Brně raději pijí doma

/FOTOGALERIE/ Je půl osmé večer, před brněnským Výčepem Na Stojáka touto dobou obvykle popíjí množství Brňanů. Dnes tady není nikdo. Uvnitř postává asi patnáct hostů. Dopíjí pivo nebo objednávají poslední rundu panáků. Podnik, který měl obvykle otevřeno do půlnoci, za třicet minut zavírá, výčepní sbírá sklenice od piva ze stolů.

Otevře jen o víkendu. Většina lidí pije pivo večer, tvrdí spolumajitel pivovaru

Nově vymalovaný Horňácký šenk ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku mohou milovníci piva navštívit až příští týden. „Od začátku příštího týdne najedeme na nouzový režim, takže se otevře až o víkendu. Ve všední dny nemá smysl otvírat, nevyplatí se to. Normálně totiž otvírám v osmnáct hodin a většina hostů přichází až kolem dvacáté hodiny,“ sdělil z Horňáckého šenku spoluzakladatel tamního pivovaru Ladislav Lukács.

Některé hospody mění provozní dobu, jinde přistoupili k dočasnému uzavření

Vláda ve čtvrtek vyhlásila nouzový stav, který se dotýká nejen organizátorů různých společenských, náboženských, či sportovních akcí, ale také majitelů a provozovatelů restaurací, hospod a především nonstop barů. Ti nesmí minimálně na dobu třiceti dní pouštět do svých zařízení strávníky od 20 do 6 hodin ranních.

Daň z přidané hodnoty pivo nezlevní. Pivovary ale změnu vítají

Na 1. máj se netěší jen ti, kdo s nostalgií vzpomínají na prvomájové průvody a veselice. Pořádně veselo bude od 1. května také v českých hospodách. Od tohoto data se totiž mění sazba daně z přidané hodnoty u piva. Namísto jedné teď ale hostinští budou účtovat dvě, třetí pak u piva nealkoholického.

Zavření hospod je přehnané a likvidační, stěžují si hospodští z Brna

/ANKETA/ Lidé, kteří jsou zvyklí zajít si na jihu Moravy večer na pivo, mají od pátku smůlu. Hospodští musí své podniky mezi osmou hodinou večer a šestou ráno nechat zavřené. Vyplývá to z mimořádných opatření, které ve čtvrtek vyhlásila vláda. Kvůli výskytu nebezpečného koronaviru platí nouzový stav.

Pohlednice z minulosti: Proměny etiket a historie piva Velkopopovický kozel

Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dalším díle seriálu Retro mají čtenáři možnost podívat se na vývoj papírových etiket pivovaru ve Velkých Popovicích. Konkrétně se jedná o dobře známou značku Velkopopovický Kozel.