Kreativ

ŠTÍTEK: pivo

Radegast a Baník slaví 50 let hořkosti. Výroční dresy pomohou řece Bečvě

/FOTOGALERIE/ Otec hořkého piva nebo autor sochy Radegasta v základní sestavě fotbalového Baníku Ostrava? Dlouholetí partneři Radegast a slezský klub společně oslaví 50 let nošovického pivovaru. Významný milník si připomenou během pátečního ligového zápasu proti Olomouci (18 hodin), který odehrají domácí ve speciálních výročních dresech. Již podepsané pak budou vydraženy v online aukci. Výtěžek pomůže k obnově života v řece Bečvě.

Český žák uvařil v rámci Erasmu na stáži pivo. Ve Skotsku ho točí dodnes

Kdybyste vyrazili na dovolenou do severního Skotska, nezapomeňte navštívit pivovar Windswept Brewing v Lossiemouthu a ochutnat pivo Vortex. Utrousíte-li přitom, že jste z České republiky, možná vám ho ani nebudou účtovat. Vaří ho tam totiž podle receptury Ladislava Gergela, který byl ve Skotsku na půlroční odborné stáži.

Nařízení se mění co týden. Je to vyčerpávající, říká hospodský v Brně

Zavřít, otevřít a zase zavřít. Otvírací dobu i způsob fungování v brněnské restauraci Sherwood mění téměř častěji než nabídku. „Podmínky se neustále mění a my se snažíme přežít. Takže měníme druh provozu podle nařízení. Učíme se,“ říká majitel restaurace v lesoparku Akátky Michal Rozbořil.

U hrocha. Mladá pivnice se starobylou atmosférou

/PROSLULÉ PRAŽSKÉ PODNIKY/ České pivo je i v mezinárodním měřítku pojmem. A kde lépe si ho užít než v tradiční pražské pivnici? Tou nejznámější je asi pivnice U hrocha v Thunovské ulici na Malé Straně. Malá vzdálenost od poslanecké sněmovny, ministerstev i ambasád z ní udělala oblíbené místo politické smetánky, scházejí se tu však i místní starousedlíci.

TÉMA: Je to špatné, ale pivo jsme zatím nevylévali

Na Veselce v Litomyšli nastaly kvůli covidu neveselé časy. Pěkně rozjetá restaurace, minipivovar a cvičební sál dostaly pod nohy. Majitel Jiří Kohák nevylučuje, že v budoucnosti může přijít situace, kdy je bude živit jen malý pivovar, kde vaří Bedřichovu jedenáctku a na svátky také speciální piva.

Ohlasy na „piruety“ vlády: Sprostá slova, hladovějící rodiny, chátrající podniky

Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech. Postižení majitelé by se jistě shodli, že vulgární výrazy snad ani nestačí…

Ohlasy na „piruety“ vlády: Sprostá slova, hladovějící rodiny, chátrající podniky

Když v březnu zavřely první případy koronavirové nákazy celé Česko, podnikatelka Gabriela Sedláčková neváhala a místo žehrání na situaci pomáhala s dalšími nadšenci ze Žižkova ostatním. V rodinném baru se místo míchání koktejlů šily roušky, lidé rozváželi hektolitry dezinfekce. Teď však žije Sedláčková podobně jako statisíce dalších živnostníků z gastronomie v nejistotě. Menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) rozhodla kvůli šíření nemoci covid-19 o zkrácení otevírací doby restaurací, hospod a barů. Podniky nesmí ani prodávat alkoholické nápoje s sebou. Babišův kabinet totiž také zakázal konzumaci na veřejných místech.

Servírka s krásným talentem. Nosí pivo a kreslí štamgasty

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Při vstupu do hradecké hospody U Dvora padne návštěvníkům pohled na stěny poseté portréty místních štamgastů. A jen ti mnohdy vědí, že jejich autorkou je žena, která tady možná zrovna dnes roznáší jídlo a pití. K malování se místní servírka Lucie Hanzlová (na snímku), která úspěšně absolvovala polygrafickou školu v Praze, dostala ve volném čase mezi směnami. Od chvíle, kdy se její talent provalil, se nezastaví. A baví ji to. S úsměvem říká, že bližší než roznášení piva je jí půllitr piva před sebou a v ruce tužka, pastel nebo fix.

Minipivovary bojují o přežití

Na mapě České republiky je v současnosti 490 minipivovarů. Při covidové krizi se z ní zatím neztratil ani jeden, samy však počítají jen ztráty. Ty se podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně letos blíží 600 milionům korun. To je přibližně jedna třetina z obvyklého obratu.

Osvědčené značky i novinky. Menší pivovary z Vysočiny spoléhají na Vánoce

Koronavirová situace nás ovlivnila, ale nevzdáváme se, zní z menších pivovarů napříč Vysočinou. „Určitě neprodáváme tolik, co za normální situace, ale propad není až tak dramatický. Lidé se naučili chodit si pro malé sudy, případně pro piva v pet lahvích,“ popsal Petr Nespustil z pivovaru Hejkal v Novém Městě na Moravě.  

Kadeřnice: V ruce nůžky, na uchu telefon. Restauracím i barům vadí zavírat brzy

Restaurace opět otevřely a lidé mají o jejich návštěvu většinou veliký zájem. Například v boleslavské Jihočeské hoštěnici už začátkem týdne upozorňovali prostřednictvím sociálních sítí, že je nutné volat předem a udělat si rezervaci. A to i kvůli tomu, že u jednotlivých stolů mohou sedět maximálně čtyři lidé.

Návrat do práce! Hospodští i kadeřnice na Benešovsku vyřizovali objednávky

Znovuotevření svých provozoven, které z rozhodnutí vlády přijde ve čtvrtek 3. prosince netrpělivě vyhlížejí nejen provozovatelé restaurací, ale také salony krásy či kadeřnictví. „Naši zákazníci se stejně jako my těší a řada z nich si chce místo zajistit, proto už nyní volají a rezervují si ho,“ potvrdila Lenka Ptáčková z benešovské restaurace U Kovářů na Masarykově náměstí.

Sládci Ostravaru vyrazí do hospod se 175 tisíci čerstvě uvařenými půllitry

Pivovar Ostravar připravil pro hospody po rozvolnění 175 tisíc půllitrů piva. „Chtěli jsme, aby si lidé po 51 dnech mohli dát zase čerstvě natočené pivo,” říká vrchní sládek ostravského pivovaru Jan Řehůřek. Sám se s kolegy sládky chystá vyrazit na pivo a ukázat lidem, že pokud se v nich dodržují pravidla, z návštěvy hospod a restaurací nemusí mít obavy.

Konec půstu. Rezervace v hospodách a restauracích na Vysočině se plní

/TABULKA ROZVOLŇOVÁNÍ PES/ Česká kuchyně a zlatavý mok zavoní hned v několika podnicích na Vysočině. „Ačkoliv do hospody moc nechodím, na jedno točené s kamarády už se moc těším. Kontakt s nimi mi chyběl a kde jinde se sejít než u piva,“ svěřil se Petr Vaněk z Častonína na Pelhřimovsku. Dočká se ho právě ve čtvrtek.  

Jak na pivní speciál? Adventní šestnáctka se dá skoro kousat, říká sládek z Brna

/VIDEO/ Brňan Leoš Jelínek odevzdává prázdnou bečku pepřové dvanáctky u výdejního okénka Parního pivovaru Petr Hauskrecht v Brně. V době uzavřených hospod si pořídil domácí výčepní zařízení a pivo si točí doma. „Jezdím sem jednou týdně pro malou bečku, kterou zvládneme vypít v užším rodinném kruhu,“ povídá muž.

Víkendový nával v hospodách na Zlínsku? Jen do maximální povolené poloviny

„Když už je déle takový stav, tak lidem začíná trošku hrabat. Máme zodpovědnost ke svým zaměstnancům, protože ti lidé jsou doma. Výdejní okýnko z pohledu jejich práce je nic, nula, to dáš jen pár lidem práci, jinak čekáš na to, že ti stát něco dá, abys to mohl posunout těmto lidem, protože sedí doma a nemají peníze. Víš, že někdo shání brigády a někdo nemá vůbec nic.“

Pěkný číslo! Benešovský Ferdinand uvaří první pivo Univerzity Karlovy

Pěkný číslo. Když se řekne to v souvislosti s pivem, každého nejspíš napad-ne 10 nebo 12. V tomto případě jde však o jiné známé číslo - Ludolfovo. Pěkný číslo bude název piva s unikátní recepturou, které zamýšlí jako první z řady vysokých škol mít Univerzita Karlova (UK). A vařit se bude v Benešově.

Vláda dává zelenou: Živnostníci jásají, od čtvrtka poteče i pivo

Předlouhá doba temna končí. Točené pivo, návštěva kadeřníka nebo cvičení. To vše si budou moci dopřát občané České republiky po předlouhých devětapadesáti dnech, kdy vláda vyhlásila nouzový stav. Obnovení provozu restaurací, kadeřnictví nebo obchodů je povoleno od čtvrtka 3. listopadu.

Oslavte s námi světový den dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday

Světový den dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday připadne letos na 1. prosince - a vy jej můžete oslavit společně s námi. Přijďte si také pro dárek! Centrum Orion připravilo na celý týden od 30. listopadu do 4.prosince společně s deseti prodejnami jedinečný projekt „Dárková šfateta“, v rámci kterého se všichni obdarujeme vzájemně.

Prodej sudového piva? Nulový, hlásí pivovary na severu Čech

/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.

Prodej sudového piva? Nulový, hlásí pivovary na severu Čech

/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.

Hospodští se těší na hosty. Otevře téměř 9 z 10 provozoven

Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.

Hospodští se těší na hosty. Otevře téměř 9 z 10 provozoven

Naprostá většina hospod a restaurací otevře okamžitě v den, kdy jim to vládní rozhodnutí umožní. Podle průzkumu Plzeňského Prazdroje na vzorku 8 200 tuzemských podniků, kam dodává svá piva, jich jen 11 procent plánuje otevření odložit na období, kdy budou moci zákazníkům nabízet služby bez jakýchkoli omezení.

Vaše pivo zabíjí, dámy a pánové

Pražská restaurace Šeberák ve čtvrtek otevřela a čepovala pivo. Na jednu stranu je pochopitelná netrpělivost hostinského. Podnikatelé a živnostníci tratí ne vlastní vinou milióny a mnozí jsou na hranici krachu.

Otevřeno, hlásila restaurace a nalévala pivo zákazníkům. Zasáhla policie

Pražská restaurace ve sportovním areálu Šeberák v Kunraticích se ve čtvrtek otevřela. Majitel v prohlášení tvrdí, že vláda jen vytváří chaos a chce se případně soudit. O svém kroku informoval otevřeně na sociálních sítích. "Přátelé, co neuděláte doma, najdete u nás. Vezměte rodinu a přijďte se najíst a napít. Na čepu Plzeň a k pozdní večeři husy a kanec," objevilo se na Facebooku. Nakonec podnik zavřeli policisté.

Prodej sudového piva? Nulový, hlásí pivovary na severu Čech

/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.

Velké pivovary teď žijí z lahví a plechovek. Trh se sudovým pivem se zastavil

Tři velké pivovary najde milovník zlatavého moku na mapě Libereckého kraje. Konrad, Rohozec a Svijany. Vládní opatření proti šíření koronaviru ale dopadlo i na ně. Nad vodou je teď drží prodej lahvového a plechovkového piva a jeho ovocných derivátů. Zavřené restaurace totiž znamenají brutální pokles sudového prodeje.

Prodej sudového piva? Nulový, hlásí pivovary na severu Čech

/ANKETA/ Minimální až nulový prodej sudových a cisternových piv hlásí pivovary na severu Čech. Prodej piva v PET lahvích, nebo plechovkách může ztrátu nahradit jen částečně. Lidé prostě neradi pijí sami doma, rádi si popovídají s přáteli v restauraci.