Koronavirus? Kšefty kazilo často spíš počasí
Hospody a restaurace patřily k provozům, kterých se nejvíce dotkla vládní nařízení proti šíření koronaviru.
Hospody a restaurace patřily k provozům, kterých se nejvíce dotkla vládní nařízení proti šíření koronaviru.
Neděle v zámeckém parku se bude řídit heslem Táta jako z pohádky. Den otců na zámku slaví již podesáté. Všichni otcové a tatínkové mají ve svůj svátek vstup zdarma a pokud splní pět soutěžních úkolů, tak i žejdlík piva od samotného prince Ericha Thurn-Taxis.
Poprvé za 30 let se letos nebudou konat oblíbené Slavnosti svijanského piva. Ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík a starostka obce Svijanský Újezd Petra Bursová se dohodli, že po zvážení možných rizik v souvislosti s pandemií COVID-19 jsou nuceni letošní slavnosti zrušit.
/FOTOGALERIE/ Znovuotevření hospod a restaurací podporuje plzeňský pivovar dosud největší akcí v jeho dějinách s názvem „První pivo je na nás“. Každý zákazník, který si objedná pivo ve kterékoli hospodě, kde mají Pilsner Urquell na čepu, dostane další pivo na účet pivovaru. Na to, jak se vyrovnali se situací v karanténě, jsme se zeptali Lukáše Chlebovského, majitele tankovny Viktorka v Ostravě-Porubě.
Podmínky pro provozovatele restaurací už nejsou tak tvrdé jako v době těsně po koronavirové krizi. Přesto stále existují omezení, která musí dodržovat. Mezi nimi je i „večerka“ – v restauracích a barech se musí zavřít už ve 23 hodin. Restauracím, které jsou živy díky lidem přicházejícím na oběd, večeři či pár piv, to většinou zas tak moc nevadí. Horší situaci mají bary.
/FOTO/ Obor sladovnictví a pivovarnictví vydá první absolventy. Je mezi nimi lékař i majitel pivovaru.
České Budějovice – Nové etikety zdobí lahve s pivem z produkce Budějovického Budvaru. Pivovar opustil cestu označování svých piv mezinárodními názvy a pro český trh připravil speciální sadu etiket. S výjimkou své vlajkové lodi – tradičního ležáku.
Domažlice budou opět vařit pivo. Budou to výčepní světlá Domažlická 10, světlé ležáky Čerchov 11 a Domažlická 12 a silný speciál Domažlický Doppel.
Letošní ročník ankety Absurdita roku byl ovlivněn koronavirovou epidemií, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti. Přesto si své místo na slunci dokázala vybojovat trojjediná sazba DPH na pivo. Odborným garantem ankety Absurdita roku, která je vyhlašována v rámci podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku a MONETA Živnostník roku, je Hospodářská komora ČR.
Tradiční pivovar skončil, zmizelo z něj posledních 61 580 litrů piva.
Sládci humpoleckého pivovaru Bernard se mohou pyšnit dvěma nejvyššímu oceněními na mezinárodní soutěži Frankfurt International Trophy. Porotce zaujalo pivo Bernard IPA a Bernard jantarový ležák.
Kdy jindy než teď, kam jinam než do našeho hlavního města. Vidět Prahu bez návalu zahraničních turistů je zážitek. Navíc se brzy spustí program, díky kterému získáte za každou noc strávenou v Praze příspěvek na nejrůznější atrakce.
Malé pivovary zachránili jejich zákazníci. Někde se dohodli na odkladu nájmu.
/LIDÉ ODVEDLE/ Jednatřicetiletý Martin Palouš je hlavním sládkem v Minipivovaru Volt, který sídlí u jablonecké přehrady. Zde už uvařil přes 40 druhů piv. Jeho snem je vybudovat velký pivovar. Přečtěte si jeho zajímavý příběh ze seriálu Lidé odvedle, který pravidelně vychází v Týdeníku Jablonecko.
/FOTOGALERIE/ Také kultovní hospody ve Frýdku-Místku, města v podhůří Beskyd, znatelně pocítily koronavirový výpadek zákazníků. Těší se, ale na lepší zítřky a věří tomu, že se nejen stálí štamgasti vrátí k jejich barům. Společně s fotografem Pavlem Netoličkou jsme zjišťovali, jak to aktuálně v hospodách vypadá.
/Z ARCHIVU DENÍKU/ Připomeňte si spolu s námi prostřednictvím archivních fotografií, jaké to bylo v minulých letech, když se konal tradiční Chmelfest, recesistické oslavy piva, chmele a dobré nálady.
Minipivovary na Litoměřicku a Podřipsku mají za sebou nelehké období. Při životě je během nucené koronavirové pauzy udrželi jejich zákazníci, kteří si u nich kupovali pivo alespoň ve výdejovém okénku. Shodli se na tom Deníkem oslovení majitelé těchto většinou rodinných podniků.
Tvrdé tresty a nejtvrdší pro jednu ze zásadních opor SK Slaný Lukáše Křečka. Ten si, podle rozhodnutí Etické komise FAČR, nezahraje fotbal kvůli tzv. sázkařské kauze sedm let. „Nechápu, proč jsem dostal tak vysoký trest jen já. Pokud nevyjde odvolání, je to pochopitelně konec kariéry,“ říká čtyřiatřicetiletý odchovanec Slaného a Kladna, který si zahrál za Brno i v nejvyšší soutěži.
Tvrdé tresty a nejtvrdší pro jednu ze zásadních opor SK Slaný Lukáše Křečka. Ten si podle rozhodnutí Etické komise FAČR nezahraje fotbal kvůli tzv. sázkařské kauze sedm let. „Nechápu, proč jsem dostal tak vysoký trest jen já. Pokud nevyjde odvolání, je to pochopitelně konec kariéry,“ říká čtyřiatřicetiletý odchovanec Slaného a Kladna, který si zahrál za Brno i v nejvyšší soutěži.
Domažlický pivovar je pomalu před dokončením, přesto ještě stále není známo datum, kdy návštěvníci ochutnají první pivo. Víme ale, jaké se bude vařit.
Řemeslná piva i další produkty z brněnské mikrofarmy ochutnají ve čtvrtek lidé od pěti hodin odpoledne na Moravském náměstí v Brně. Od šesti hodin zahraje jazzová kapela Breeze band.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas.
Kemp Plovárna v Soběslavi zahájil letošní sezonu teprve v pátek 29. května. Návštěvníky potěší plánované víkendy s živou hudbou a k pivu vepřové koleno.
Výčepní speciál Radegast Ratar dorazil v čepované variantě do hospod a restaurací jako mimořádně hořká Volba sládků. A všichni záchranáři a zdravotníci budou mít první pivo zdarma jako poděkování za jejich tvrdou práci.
Jaroslav Němec z Bystrého u Poličky má přezdívku Maxijedlík, a ne náhodou. Sní na co přijde. Vyhrál nespočet soutěží v pojídaní třeba švestkových knedlíku a má na svém kontě i světové rekordy v konzumaci natvrdo vařených vajec na čas.
Středeční 33.kolo druhé národní hokejové ligy sezony 2008 - 2009 připravilo pro fanoušky pikantní podívanou ve znamení derby mezi Kolínem a Nymburkem, kde nešlo jen o body. A o co že se hrálo? O dvě basy piv a dva litry zelený. Před zápasem došlo totiž k sázce mezi hráči a fanoušky Kolína. Vyhraje-li Kolín, fanoušci darují svému týmu dvě basy piv a stejný počet zelený. Prohrají-li Kozlové, basa piva poputuje z jejich rukou k fanouškům. Tak tomu se říká motivace!
lékárna Madeta, výrobce součástek pro automobilový průmysl Bosch či národní podnik Budějovický Budvar se postupně vyrovnávají s následky koronavirové krize. Změny jihočeské podniky zaznamenaly v úhrnu zakázek, preferencích zákazníků i v oblasti personálu. Snaží se proto minimalizovat náklady a přijímají různá opatření.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Historie z různých oblastí provází životem Jana Jiráka ze Švihova, který je archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech. Zajímá se o historii piva a je i muzikantem.
Z nejhoršího jsme snad venku, věří po nucené pauze majitelé hanáckých minipivovarů a rodinných pivovárků. Těší se na stálé zákazníky a radost mají i z těch nových, kteří se o nich díky internetu a sociálním sítím dozvěděli až během nouzového stavu a podpořili je objednávkou s rozvozem domů nebo si pro pivo přijeli k výdejnímu okénku až do pivovaru.
Milovníci odvážných pivních experimentů už jsou napnutí jak kšandy. Bude slané kyselé pivo z Krnova mňamka, nebo se nám z té absurdní kombinace chutí zvedne žaludek přivyklý na klasická piva?
Milovníci odvážných pivních experimentů už jsou napnutí jak kšandy. Bude slané kyselé pivo z Krnova mňamka, nebo se nám z té absurdní kombinace chutí zvedne žaludek přivyklý na klasická piva?
Jak jsme již avizovali, dnešním dnem startujeme unikátní Modrožlutý kvíz s hokejovými Zubry. Díky společnosti Malina Sport Data, HC Zubr Přerov a Deníku máte jedinečnou příležitost porovnat své znalosti s kamarády, dalšími fanoušky nebo třeba videokoučem Zubrů Jiřím Sklenářem. A jako bonus vyhrát hodnotné ceny.
Po třech letech od ukončení výroby ve vyškovském pivovaru svitla místním naděje, že se do opuštěného areálu vrátí život.
Rodinný pivovar Bernard, sídlící v Humpolci, otevřel na druhý pokus nový Bernard Bar, druhý podnik svého druhu v republice.
Vyškov – Společné sousedské setkání nad točeným pivem, limonádou a laskominami v podobě uzenin. To je lákadlo pro milovníky podobných akcí na sobotní pozdní odpoledne.
Co se psalo v roce 1994 dne 27. května? O pivu. Článek napsal tehdejší redaktor Stanislav Antoš.
Rychnovský rodák Karel Poláček dokázal skvěle vykreslit s úměrnou dávkou humoru kolorit života "svého" maloměsta i jeho tragikomické postavy včetně tehdejších politiků. Natolik věrně, že se v jeho díle poznali a Poláček byl obviněn z nactiutrhačství a dlouhá léta se prý v Rychnově nesměl ukázat.
Co Čech, to trenér. Co si budeme nalhávat, každý jsme tak trošku hokejový odborník. A co teprve, když jde o náš oblíbený tým! Myslíte si ale, že hokeji a Zubrům rozumíte fakt výborně? Že dokonale poznáte silné stránky jednotlivých hráčů Přerova?
S historickou policejní přilbou a štítem na hlavě i s plynovou maskou na tváři servíroval v pondělí, po více než dvou měsících, přicházejícím hostům premiérová piva provozní uherskohradišťského STBaru Jiří Klapko.
Vystudovala žurnalistiku, ale vdala se do Kanady, kde ze zoufalství napsala humorný příběh Sousedka ze Skalistých hor. Její sloupky, které vycházejí každý týden v časopise Reflex, se odehrávají v Dubaji, kam se z Kanady přestěhovala po rozvodu. Tam je teď situovaná i její druhá novela nazvaná Šílená Češka v Dubaji. Blanka Solařová Calibaba v ní svérázně glosuje arabskou kulturu, opilecké výstřelky svého druhého manžela i vlastní pochybnosti a pády. A o tom všem mluvila i s časopisem Vlasta.
Hudební a pivní nášup s kapelami Tři sestry, Rybičky 48, Horkýžeslíže, Wohnout nebo Jarkem Nohavicou si příznivci Slavností břeclavského piva užijí až příští rok. Akci, která se koná pravidelně první červnový víkend, pořadatelé zrušili.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
/FOTO/ 25. květen 2020 se stane zásadním datem v novodobé historii pivovarnictví. Právě v tento den se po dlouhých dvou a půl měsících otevřely hospody. Kvůli koronaviru přišly vniveč hektolitry piva.
Když před třemi lety založila skupina ajťáků z Ostravy nový minipivovar, byla to sázka do loterie. Ale jelikož poptávka dlouhodobě převyšuje výrobu, rozhodli se provozovatelé odkoupit od radnice prodejnu Hruška, která jim umožní další růst.
Další a zatím největší vlna rozvolňování začala. Do hospod a restaurací mohli dnes po více než dvouměsíční pauze vstoupit první zákazníci, na první stupeň škol se vrátili žáci a otevřely už také plavecké bazény, památky nebo zoologické zahrady.
Velká očekávání a také napětí. Přijdou vůbec nějací zákazníci na oběd? Nebo alespoň na pivo? Majitelé restaurací v pondělí otevírali po uvolnění opatření ohledně epidemie koronaviru podniky. V lokálech stále platí přísná hygienická opatření. Personál obsluhoval v rouškách, stoly byly rozmístěné tak, aby lidé měli od sebe odstup a příchozí si dezinfikovali před jídlem ruce.
/FOTOGALERIE/ Muzeum šumavského pivovarnictví v sobotu zahájilo letošní sezonu. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou expozici v několika místnostech o pivovarnictví, ale také na výstavu Církev a pivo.