
Další problém s „pivní DPH“. Netýká se malých hospod
V médiích vysmívaný guláš o devíti sazbách DPH na pivo má ještě svou třešinku na dortu, která smysl celé daňové reformy obrací naruby už úplně.
V médiích vysmívaný guláš o devíti sazbách DPH na pivo má ještě svou třešinku na dortu, která smysl celé daňové reformy obrací naruby už úplně.
V médiích vysmívaný guláš o devíti sazbách DPH na pivo má ještě svou třešinku na dortu, která smysl celé daňové reformy obrací naruby už úplně.
Přiznáním, že do oploceného prostoru skladu supermarketu v centru Orlové chodí často, strážníky trochu zaskočil.
Vláda, která zdraží pivo, prý padne. Co však s vládou, která ani nedokáže pivo zlevnit? Rozdílná daň v restauracích a u stánků je právem karikována a zesměšňována.
Na pivo budou do budoucna pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), a to desetiprocentní sazba na točené pivo ve stravovacích zařízeních a 21procentní sazba pro zbylé případy. To nadále platí. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vymezila se tak proti výtkám na složitost zdanění, které se v posledních dnech objevily na sociálních sítích.
Trojí daňová sazba na čepované pivo podle toho, zda si ho člověk nechá dát do džbánku nebo ho rovnou vypije v hospodě, popřípadě když si ho dá u stánku, podráždila odborníky a pobavila internet. Na dané téma se okamžitě vyrojila řada vtipů.
Jeden nápoj, tři různé sazby daně z přidané hodnoty (DPH). A tím i různé ceny pro zákazníky. Tak to bude od května vypadat, pokud si člověk dá pivo. V reálu půjde o to, že pokud si zákazník objedná v hospodě pivo k jídlu nebo prostě jen tak pro chuť, bude daněno sníženou sazbou DPH ve výši deseti procent. Pokud si ho ale nechá natočit do džbánku s sebou, bude sazba i cena vyšší. Týká se to i nealko piva.
Petr Wiesinger tvoří v žateckém Chrámu chmele a piva ležáky i speciály. „Je to pestrá práce. Myslím, že děláme zajímavá piva,“ říká sládek.
Petr Wiesinger tvoří v žateckém Chrámu chmele a piva ležáky i speciály. „Je to pestrá práce. Myslím, že děláme zajímavá piva,“ říká sládek.
V prosinci padlo rozhodnutí, že se akce nebude konat v Palackého sadech. Změní zastupitelé názor?
Dvě láhve piva využil jeden z hostů jako zbraň. V noci na pondělí je rozbil o hlavu návštěvníka brněnské restaurace. Přivolaní strážníci sedmatřicetiletému muži s krvácejícími rány v obličeji a v zátylku zavolali zdravotníky. Ti jej po ošetření sanitkou odvezli do nemocnice.
Pasov - Za odhození nedopalku v Singapuru může dostat znečisťovatel snadno 400 eur pokuty.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Dva roky, z toho poslední rok docela intenzivně, trval vývoj Kamenického Galusu 11, piva, s nímž přichází na trh Pivovar Kamenice nad Lipou. Více než půl roku pracovali na novinkách, které chtějí uvést na trh v prvním pololetí letošního roku, v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod.
Dva roky, z toho poslední rok docela intenzivně, trval vývoj Kamenického Galusu 11, piva, s nímž přichází na trh Pivovar Kamenice nad Lipou. Více než půl roku pracovali na novinkách, které chtějí uvést na trh v prvním pololetí letošního roku, v Měšťanském pivovaru Havlíčkův Brod.
Oblíbené koutské pivo, které se točilo v restauracích nejen v České republice, došlo. Pivovar v Koutě na Šumavě na Domažlicku je zavřený, uvnitř se kazí poslední zbytky piva. Firma, která pivovar provozovala je v insolvenci, Krajský soud v Plzni stanovil insolvenčního správce a pivovar půjde do prodeje.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Vystudovaná stavařka z Olomouce přesídlila do Jeseníků, kde v útulném hostinci v Ostružné vaří i čepuje své pivo.
Většina Čechů „moc pije“. Za rok tu lidem starším 15 let proteče hrdlem v průměru 14,4 litru čistého lihu, což je dvojnásobek světového průměru.
Ačkoli se s Kateřinou Novákovou vidím poprvé, vítá mě pozdravem Ahoj. „Dáš si pivo?“ zeptá se, když kolem výčepu projdeme do prostor hospůdky. Jasně, ale nealkoholické. I když to zní v pivovaru divně, jako řidič dnes vážně nemůžu jinak.
Pivovar Kout na Šumavě dluží miliony. V areálu se kazí poslední hektolitry piva.
Na pivo s Miroslavem Kalouskem můžete zajít v pondělí od půl šesté večer do královéhradecké restaurace Tapas La Terazza.
/ROZHOVOR/ Už deset let se v Mostě vyrábí pivo. Tradici obnovili Luboš Luňáček a Lukáš Chrastina. Vyprávěli o tom v Týdeníku Mostecko, který vyšel ve středu 22. ledna.
/FOTOGALERIE/ Michalu Španělovi vyhlášenému v minulém ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender nejsympatičtějším výčepním plzeňského piva trvá příprava na načepování sklenice déle, než samotný akt jejího plnění.
Nárůstu ceny svého oblíbeného pěnivého moku se nemusejí v době, kdy zdražuje téměř všechno, obávat přerovští pivaři.
203 tisíc hektolitrů piva. Množství, které si asi málokdo umí v reálu představit. Právě tolik vyrobili za loňský rok piva v nymburském pivovaru. Překonali tak stávající rekord a podle ředitele a majitele Pavla Benáka už není další kapacita pro zvýšení objemu výroby. Pivovar jede na maximum a jeho rozšiřování se v dohledné době neplánuje.
Nguyen Van Phu, který se v prosinci postaral o navrácení ztracené výplaty zpět jejímu majiteli, bude opět činit dobro. Za jeho poctivost, kdy na městskou policii přinesl obálku s 17400 korunami, které u něj v obchodě zapomněl zákazník, ho jeden pivovar ocenil zásobou piva na rok.
/ROZHOVOR/ Jana Srba, spolumajitele krásnolipského pivovaru Falkenštejn, přivedla k pivovarnictví souhra životních náhod. O nich vyprávěl v Týdeníku Děčínsko, který vyšel ve středu 15. ledna.
/ROZHOVOR/ Co všechno obnáší příprava basketbalového zápasu v Opavě? Své o tom ví Ondřej Ludvík. Rodák z Vávrovic, který se výraznou měrou na této činnosti ve slezském klubu podílí. Točí se hlavně kolem vstupenek, plakátů či zápasového zpravodaje. Práce pro klub je pro něj svým způsobem i koníčkem.
Mostecko zažívá renesanci pivovarnictví. V okrese roste další minipivovar, má akcionářskou strukturu. Projekt dělali uznávaní architekti.
Jak se v roce 2019 dařilo Budvaru pod taktovkou ředitele Petra Dvořáka a co se chystá na rok 2020?
České pivo je fenomén, který naši republiku proslavil po celém světě. To, že Češi pivo milují a vypijí ho ročně nejvíc ze všech národů, je notoricky známý fakt. Potvrzují to i různé pivní statistiky. Podle nich se se v Česku pivo nejen hojně pije, ale také vyrábí.
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá). Honza se 235. dne putování hlásí z bolivijského Oruro Departmentu: „Ta cesta měla trvat kratší dobu a měřit okolo šesti tisíc kilometrů. Vlastně až v Jižní Americe vykrystalizovala nejdřív na osm tisíc, pak na deset tisíc a reálně je už jasné, že k nim přibude i nějaká ta stovka navíc.“
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Po prvním kroku už je to sranda, říká Honza Rendl plnící si na opačném konci světa cestovatelský sen. Jen je nutné přibalit vůli (se pohnout), pokoru (ke svému okolí) i lásku (k tomu, co člověk dělá).
Vzpomínáte rádi na litoměřické pivo Kalich? Už letos by si ho milovníci pěnivého moku mohli po více než osmnácti letech dopřát znova. V části někdejšího pivovaru v centru Litoměřic totiž skončila téměř roční rekonstrukce a v opravených prostorách se opět začne vařit pivo.
Voňavý gulášek, čepované pivo a cílová medaile. Taková byla odměna pro každého, kdo na Nový rok zdolal vrchol hanáckého Mont Blancu, tedy Velkého Kosíře. Oblíbené výletní místo se tentokrát hřálo pod paprsky slunce a jasnou oblohou. Právě příznivé klimatické podmínky přilákaly obrovské davy lidí. Nakonec jich bylo oficiálně 4510, což je absolutní rekord.
Do chaty v obci Kokašice se vloupal dosud neznámý pachatel, který si odnesl piva, maketu pušky, vzduchovku a další věci.
Už dávní předkově věděli, že kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Pivovary se v blízkosti města začínaly množit zhruba od 18. století a bývaly součástmi velkostatků.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Jaroslav Lebeda je sládkem benešovského pivovaru Ferdinand od roku 2007, v pivovaru však dělá již od začátku své pracovní dráhy. Vystudoval Střední potravinářskou školu průmyslových technologií, odbor kvasná technologie – pivovarství. Od roku 1989 přešel různými pozicemi ve výrobě, až zakotvil v této současné, ve funkci výrobního ředitele pivovaru. A proč si vybral právě toto povolání?
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.
Nadcházející rok bude opět ve znamení velkých změn pro podnikatele i občany. Co nás čeká? Na co se připravit? Ode dneška až do začátku ledna pro vás Deník připravil přehledný seriál hlavních legislativních změn „Průvodce 2020“.