Restaurace a bary se znovu otevřou i uvnitř. Bude méně stolů. Přijdou hosté?
Vnitřní prostory jihomoravských restaurací a hospod znovu otevřou zákazníkům. Někteří provozovatelé mají strach z nižších tržeb.
Vnitřní prostory jihomoravských restaurací a hospod znovu otevřou zákazníkům. Někteří provozovatelé mají strach z nižších tržeb.
Šest okresních fotbalových mančaftů se spojilo a vytvořilo přípravný turnaj po koronavirové pandemii pod názvem Letní liga Pivovaru Kutná Hora. Hrát bude každý s každým a los určil, kdo si zahraje doma a kdo venku. Každý totiž bude hrát s každým jen jednou.
Vůbec poprvé použil sládek strakonického pivovaru při vaření piva čistě zahraniční chmel. Vlastimil Matej založil tento týden první várku nového piva s názvem Letní.
Každý šestý oběd nyní zaplatí návštěvníkům restaurací společnost Edenred. Plzeňský Prazdroj pak od pondělí vyhlašuje akci První pivo je na nás. Pokračuje i projekt Zachraň hospodu. Přitáhnou lákavé nabídky lidi do restaurací a hospůdek?
Které město v České republice má vůbec nejvyšší kostelní věž? Kde stojí třetí největší synagoga v Evropě? Odkud svůj původ odvozují dvě třetiny světových piv? Odpověď na všechny tři otázky zní: město Plzeň.
/FOTOGALERIE/ Návrat z jedenáct měsíců dlouhé anabáze znamená pro Jana Rendla repatriační let ze Santiaga do Vídně, jízdu autobusem do Brna a převoz policejním autem až před dům do Havířova. A taky žádné oslavy s rodinou či kamarády, nýbrž karanténu.
Harrachov. Při vyslovení jména tohoto města v Krkonoších se všem vybaví především lyžování, a to ve všech podobách – běžecké, sjezdové a také skoky na lyžích. I když u těch skoků to při současném stavu můstků je všelijaké.
Je mu už 42 let, ale rozhodně na to nevypadá. Alespoň ne za zeleným stolem, kde se cítí jako hladová ryba ve vodě. Řeč je o Danielovi Javorském, jenž patří do kádru mužů KST Klatovy, který si v novém soutěžním ročníku zahraje kýženou třetí ligu.
O víkendu můžete opět zajet do autokina, či se vyrazit podívat, jak mniši vařili pivo.
Víkend na Klatovsku nabízí už více možností, kam se vydat na výlet. Otevřena jsou muzea i hrady, zatím bez komentovaných prohlídek.
/ROZHOVOR, FOTO/ Otevření zahrádek hospod a restaurací se minulý týden stalo důležitým krokem k návratu do normálního života. Hospoda vždy byla středobodem české kultury a společenského vyžití. Kombinace přátelské atmosféry, dobrého piva a laskavého hospodského bavila již naše předky. A nelze pochybovat, že také příští generace si k ní - i přes nadměrnou digitalizaci - najdou cestu.
/FOTOGALERIE/ Tomáš, Ivoš, Kim, Jarek, David a Břeťa s Martinou se konečně opět setkávají a nechávají si čepovat plzeňské pivo do půllitrů se svými jmény. Jen se tak děje venku, nikoliv v lokále u stolu vyhrazeného pro štamgasty porubského restaurantu.
Servisní technik přerovského pivovaru Zubr Petr Kneisl, který pomáhá před otevřením restaurací „resuscitovat“ výčepní zařízení, stráví v každé provozovně zhruba hodinu. Na první pohled jednoduchý proces je malým obřadem. Všechno musí do puntíku klapnout, aby se už od pondělí 25. května mohlo začít čepovat pivo. Jednou z restaurací, která se chystá na otevření, je i Angus v Galerii Přerov.
Zásoby nespotřebovaného piva, které už není možné využít ke konzumaci, zůstaly kvůli pandemii koronaviru a s ní spojeným omezením ve skladech restaurací, barů i pivovarů. Postihlo to i brněnský pivovar Starobrno.
Wellness centrum nebo ubytování s restaurací. To vše mohlo podle nabídky realitní kanceláře vzniknout v prostorách bývalého Panského pivovaru v Boskovicích, který byl delší dobu na prodej. Vše je ale jinak. Nový majitel památkově chráněného objektu Luděk Řehoř v něm chce obnovit zašlou tradici a bude v něm vařit pivo. Dal mu jméno Pivovar pod hradem.
/JDEME NA JEDNO/ Plánská rodinná restaurace U Machoňů znovu otevřela minulé pondělí, pro zákazníky na zahrádce chystá tradiční českou kuchyni hodící se k pivu.
U stánku nedaleko znojemského nádraží popíjelo několik mužů lahvové pivo. Z ničeho nic dal jeden druhému facku.
Pivovar Radegast otevřel letos v únoru ve svém areálu novou plechovkovou stáčecí linku, jednu z nejmodernějších v Evropě, a po necelých třech měsících hlásí 100 tisíc stočených hektolitrů piva.
Města podpoří obchodníky. Opatření přijatá kvůli zamezení šíření koronaviru přestávají postupně platit, život v Česku se vrací do normálu. Obchody, restaurace a další provozovny se zase otvírají, jejich majitelé kvůli nucené pauze počítají ztráty. Ty lounské podpoří město, pomoc chystají i v Žatci. Tam navíc řeší, jak zachránit městskou restauraci U Orloje.
V úterý 19. května v 17 hodin dojde ve strakonickém pivovaru Dudák k unikátní a ojedinělé události.
Ani jedno pivo nemuseli vylít do kanálu v pivovaru Jarošov, přestože nečekaná blokace ekonomiky vládními opatřeními a s tím související uzavření restaurací, byly pro pivovary šokem v podobě velkého propadu tržeb.
Hrad Kašperk se může pochlubit novinkou. Má své vlastní pivo. Ve spolupráci s Kašperskohorským pivovarem byla uvařena první várka exkluzivního výčepního piva, jenž bude k dostání výhradně na hradě Kašperk.
Hrad Kašperk se může pochlubit novinkou. Má své vlastní pivo. Ve spolupráci s Kašperskohorským pivovarem byla uvařena první várka exkluzivního výčepního piva, jenž bude k dostání výhradně na hradě.
Teplé počasí přálo v neděli odpoledne, v poslední den nouzového stavu, majitelům zahrádek před hospodami, kavárnami a restauracemi v centru Brna.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.
/FOTOGALERIE/ Zahrádky ostravských podniků a restaurací byly v sobotu živé a lidé radostně užívali možnosti se opět sejít a pobavit se u piva, drinku nebo sladké dobroty.
Čtyři místnosti v přízemí rodinného domu zabírá sbírka Josefa Mužíka v Josefově Huti.
/ROZHOVOR/ Jihomoravané na začátku týdne znovu vyrazili do svých oblíbených restaurací. Vláda podnikům povolila po dvou měsících nucené přestávky kvůli pandemii koronaviru otevřít venkovní zahrádky. Narvané k prasknutí však zrovna nebyly, protože do toho přišlo studené počasí. „Máme letní zahrádku a vaříme svařáky a prodáváme grog. To mluví za všechno,“ podotýká majitel restaurace Štatl na brněnském náměstí Svobody Pavel Podsedník.
Pivní „poklad“ objevili v pozdně barokním domě z 18. století v Malesické ulici ve Městě Touškově. Před bezmála půl stoletím ho do domu, kde dlouhá léta sídlil Svazarm, ukryla trojice kamarádů, která tam tehdy pracovala.
Klatovské slavnosti hudby a piva měly 11. června roku 2012 vysokou návštěvnost, neodradilo ani jiné místo. Připomeňte si tuto téměř osm let starou akci.
/FOTOGALERIE/ Jižní Morava se probouzí do opožděné turistické sezony. Po aktuálním uvolnění opatření lidé mohou zavítat na první výstavy na zámcích, do muzeí nebo vystoupají na Radniční věž ve Znojmě. Návštěvníky již vítá také Slovanské hradiště v Mikulčicích.
Uzavření restaurací v polovině března vystavilo strakonický pivovar Dudák těžké zkoušce. Téměř z hodiny na hodinu skončilo vaření piva, malou záchranu představoval prodej lahvového. V pivovaru nastalo nezvyklé ticho… K životu se začal probouzet začátkem května.
Jablonecký trenér Petr Rada je přesvědčen, že by fotbal po koronavirových omezeních pomohl zvednout náladu i běžným lidem.
/ANKETA/ Několik týdnů zavřená hospoda přidělala její majitelce Věře Roučkové dost vrásek. Věří, že si lidé k nim zase najdou cestu.
/FOTOGALERIE/ Štamgasti, skládající se z nemalé části z vysloužilých horníků, se na potkání ptali, ba i psali: Kdy, konečně? Jana s Davidem však naráželi první bečky až s povolením zahrádek.
„Musel jsem přijít, i kdyby trakaře padaly,“ uvítal se krátce po čtrnácté hodině s obsluhou hradecké hospůdky U Kohouta asi padesátiletý muž a s telefonem v ruce, kde stále sledoval vývoj počasí, zamířil za svými kamarády na zahrádku. Ta už byla poměrně plná a pivo zde teklo proudem. Počasí zatím drželo.
/ROZHOVOR/ Je zdravý a v dobré náladě. Exhradecký fotbalista Václav Pilař věří, že prvoligové Olomouci ve zbytku sezony pomůže. Když se bude hrát…
/FOTO/ Nařízené uzavření kvůli epidemii koronaviru táhne řadu restaurací ke dnu. Ty, které se zatím drží nad vodou, doufají, že jim pomůže otevření předzahrádek.
/FOTO/ Nařízené uzavření kvůli epidemii koronaviru táhne řadu restaurací ke dnu. Ty, které se zatím drží nad vodou, doufají, že jim pomůže otevření předzahrádek.
/FOTO/ Nařízené uzavření kvůli epidemii koronaviru táhne řadu restaurací ke dnu. Ty, které se zatím drží nad vodou, doufají, že jim pomůže otevření předzahrádek.
/FOTOGALERIE/ Druhé květnové pondělí se otevřely i restaurační zahrádky v Blansku. Řada lidí si přišla posedět u čepovaného piva až odpoledne, jiní zase využili toho, že se můžou po dvou měsících naobědvat na čerstvém vzduchu před restaurací.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Jihomoravané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Jihomoravané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
Pěší zóna plná lidí, hosté na předzahrádkách restaurací. Jindy běžné obrázky z Hlavní třídy v Šumperku byly v pondělí 11. května neobvyklou podívanou. Po dvou měsících koronavirových omezení se život v regionu z velké části vrátil do normálních kolejí.
/FOTOGALERIE/ Sednout si v restaurační zahrádce k točenému pivu, limonádě nebo sklenici vína vyrazili Brňané po více než měsíci čekání. V pondělí je uvítala také velká nákupní střediska, ve kterých už otevřela většina obchodů. Lidé si po uvolnění kranténních opatření nechali udělat nový účes u kadeřnice nebo si zašli na manikúru. V tomto týdnu po dlouhé pauze začnou promítat také některá kina.
Dát si točené s kamarády u jednoho stolu? Nechat se ostříhat u holiče? Dva měsíce zakázaná věc. Od pondělí 11. května se ale konečně dočkali milovníci piva i restauratéři. I na Prostějovsku se otevřely se letní zahrádky a také provozovny drobných živnostníků včetně kadeřnictví.
Pondělí 11. května je ve znamení zřejmě zatím největšího uvolnění opatření souvisejících s pandemií koronaviru. Reportéři Deníku mapují, jak dnešek vypadal ve Zlínském kraji.
Fotbal se nehraje, ale hospůdka je v provozu. Divizní klub A.F.C. Humpolec otevřel výdejní okénko už před dvěma týdny, ode dneška bude v provozu i celá zahrádka. Podobně jsou na tom například v Okříškách, na jiných sportovištích v kraji ale otevřou později.
/FOTOGALERIE/ Pivní etikety. Pro někoho jen bezcenný kousek papíru nalepený na lahvi s chmelovým mokem s údaji o výrobku. Pro jiné kus historie, vzpomínek a cenný artefakt. V dnešním díle seriálu Retro, který redakce Deníku pro vás čtenáře připravuje ve spolupráci s Drahoslavem Brabcem, sběratelem pivních etiket, vám dáme možnost podívat se, jak vypadaly etikety benešovského pivovaru Ferdinand v letech minulých.
/ROZHOVOR/ Luděk Hanzlík se hostinské činnosti věnuje už mnoho let. Dnes provozuje pět hospod, a tak se ho koronavirová omezení významně dotkla.