Více jak desítka hudebních interpretů, novinka v podobě atrakce Beer in the Sky, exkurze do pivovaru či nejrůznější soutěže. To je program letošního Zubrfestu, který se v sobotu 15. června již tradičně uskuteční v areálu přerovského pivovaru.
Čížová - Sládci pivovaru v Čížové uvařili ERKO. Jedná se o první české pivo ze superčisté recyklované vody, kterou pro tento účel upravili experti ze společnosti Veolia z vyčištěné odpadní vody pražské čistírny odpadních vod. Uvařilo se celkem 15 hektolitrů světlého ležáku.
Vlachovo Březí - O víkendu byl ve Vlachově Březí znovuotevřen Panský pivovar. Za obnovou pivovaru stojí tři muži Radek Arnošt, Aleš Nedvec a Jaroslav Havlátko.
Benešov /FOTOGALERIE/ - Příznivci zlatavého moku se sešli v poslední květnový den na nádvoří pivovaru Ferdinand v Benešově, aby si zde pochutnali na lahodném pivu. Mnozí z nich využili možnosti k seznámení se s kompletním procesem výroby jejich oblíbeného moku, díky komentovaným prohlídkám útrob pivovaru.
Začal jsem se před 35 lety učit v Plzni. Původně jsem chtěl být truhlář, tehdy si člověk dával přihlášky na více učilišť, dostat se na obor umělecký truhlář nebylo úplně jednoduché, protože brali dva z okresu a to byli synáčci privilegovaných. Takže jsem si jako druhý obor vybral sládka. Deset let jsem dělal na Smíchově ve Staropramenu. Potom jsem se vrátil ke truhlařině, začal jsem znovu od píky a dvacet let jsem se tím živil.
České Budějovice - Dvoudenní Slavnosti piva, které jsou nejen pivním, ale i hudebním festivalem, začínají v pátek 31. května na českobudějovickém výstavišti, kde je Budějčáci mohou navštívit už po třiadvacáté.
Tloskov - Nejen skupiny uvedené v titulku se už v sobotu 1. června představí publiku při prvním Tloskov Festu. Koná se na zahradě Centra sociálních služeb Tloskov v rámci 60. výročí oslav jeho vzniku. Start je v 11 hodin a na pódiu diváci uvidí také místní ústavní kapelu Kabrňáci, Ivana Hlase & Norbi Kovácse, Anetu Langerovou, Pipes and Pints, Tata Bojs, benešovský Keks nebo formace, které ústav podporují dlouhodobě – Gingerhead, Slapdash Rockabilly, Naděje a také Bratrstvo Luny.
Klatovy – Milovníci piva si opět přijdou v Klatovech na své. Ani letos nebudou chybět tradiční pivní slavnosti, které se uskuteční 31. května a 1. června opět v ulici Franty Šumavského.
Brno – Ochutnat piva od malých pivovarů či speciality na grilu můžou lidé v sobotu v brněnské Bystrci. Zástupci městské části tam pořádají Bystrcký pivní festival.
Humpolec – Dynamickým vývoj prošel hudební festival Bernard Fest, který láká letos popětadvacáté do Humpolce. Jako pivní slavnosti začínala akce v polovině devadesátých let dvacátého století docela skromně, teprve během let se vypracovala v nadregionální přehlídku, na níž nechybí špičkoví interpreti nejen z domácí scény.
Že by světýlko na konci tunelu? Starosta Horního Maršova Pavel Mrázek v rozhovoru pro Deník připustil, že za určitých podmínek by obec uvažovala o odkoupení barokního zámku z roku 1792. Je to významná historická památka jak pro Horní Maršov, tak pro východní Krkonoše.
Že by světýlko na konci tunelu? Starosta Horního Maršova na Trutnovsku Pavel Mrázek v rozhovoru pro Deník připustil, že za určitých podmínek by obec uvažovala o odkoupení barokního zámku z roku 1792. Je to významná historická památka jak pro Horní Maršov, tak pro východní Krkonoše.
FOTOGALERIE/ Přes čtyři tisíce lidí vyrazily v sobotu 18. května do přírody v okolí Hanušovic. Konal se tradiční pochod Pivovarská čtvrtka, největší akce svého druhu na Moravě.
Brno /SOUTĚŽ/ - Soutěžte s Deníkem Rovnost a Piváriem Zelená kočka o vstupenky na výjimečnou degustaci slovenského pivovaru Hop Grup v pivním baru na brněnské Dvořákově ulici!
Velké Popovice - Dva nové zvony se poprvé rozezněly v sobotu 18. května v kostele Panny Marie Sněžné ve Velkých Popovicích. Nahradily tak zvony z 18. století, které byly z kostela zrekvírovány během světových válek. Nové zvony nyní zdobí Velké Popovice především díky darům občanů, kteří se na ně po dobu dvou let skládali. Významně přispěly také obec a místní pivovar.
/KRÁTKÉ ZPRÁVY/ Je tu tradiční den otevřených dveří náchodského pivovaru. V sobotu od 12 hodin až do půlnoci bude pivovar nabízet několik druhů piv, na jednom stanovišti si můžete načepovat pivo sami a přispět tím Hospici Anežky České.
Češi jsou sice přeborníci v pití piva, ale málokdo vlastně ví, jak se pivo vaří. V novopackém pivovaru vám v sobotu postup výroby piva rádi vysvětlí na Dnu otevřených dveří.
Pelhřimov – Pelhřimovský Poutník Fest, který je jedním z prvních větších rockových festivalů v regionu v letošní sezoně, se po roční pauze opět vrací na scénu.
V pátečním vydání rubriky Jak jsme žili v Československu se krátce podíváme do bohaté historie novopackého pivovaru. Pivo se tu vařilo už ve středověku, historie současného pivovaru sahá do roku 1870.
Pasov - Dva tisícilitrové tanky z nerezové oceli s červeným a bílým vínem ponořil ve středu v bregenzském zálivu do Bodamského jezera vinař Josef Möth, píše PNP.
Už osmým rokem se táhne spor o platnost prodeje Pivovaru Náchod. Ve středu jej začal počtvrté projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Rozhodnutí by mělo padnout zřejmě na konci září.
Už osmým rokem se táhne spor o platnost prodeje Pivovaru Náchod. Ve středu jej začal počtvrté projednávat Krajský soud v Hradci Králové. Rozhodnutí by mělo padnout zřejmě na konci září.
Ostrava – I o dvaceti letech strávených v lokále za pípou hovořili v úterý účastníci regionálního kola soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. Však je také nominovali zástupci plzeňského pivovaru podle toho, jak si v práci vedou… a jak jimi načepované půllitry či třetinky chutnají!
Obci Předhradí se s pomocí Pardubického kraje podařilo získat v aukci areál bývalého pivovaru. Ten sousedí s hradem Rychmburk, který je v majetku kraje. Obec nakonec pivovar vydražila za 1 260 000 korun.
Benešov /FOTOGALERIE/ - Čistota je, jak známo, půl zdraví. Ale bezpochyby je také základem dobré chuti. To v případě, že jsou potraviny ukládané do čistých obalů. Právě to si uvědomují i v benešovském Pivovaru Ferdinand. Proto u stáčecí linky zprovoznili novou myčku lahví.
Žatec – Město Žatec nabízí k prodeji bývalý Dreherův pivovar. Areál u západního vlakového nádraží, který je znám též jako Fruta, koupilo loni v červnu za 27 milionů korun. Jednání s investorem, který chtěl podle vedení města areál následně koupit, už neprobíhají.
/FOTOGALERIE/ Kostelní náměstí před OC Fórum se v sobotu proměnilo v jeden velký výčep. Uskutečnil se zde již IX. ročník Ústeckého pivního jarmarku. U pětadvaceti stánků zde měli návštěvníci na výběr z desítek druhů klasických či ochucených piv, ale i různých rarit a speciálů.
Ústí n. L. - Kostelní náměstí před OC Fórum se v sobotu proměnilo v jeden velký výčep. Uskutečnil se zde již IX. ročník Ústeckého pivního jarmarku. U pětadvaceti stánků zde měli návštěvníci na výběr z desítek druhů klasických či ochucených piv, ale i různých rarit a speciálů.
Brno - Zájem o pivní speciály roste. Do Brna míří nový festival. Jeho návštěvníci ochutnají na jednom místě piva, která vyhrála významné soutěže. Těšit se mohou i hokejoví fandové.
Tupadly /FOTOGALERIE/ - Německý dobový film Oktoberfest se tento týden natáčel v bývalém tupadelském pivovaru a také na návsi mezi pivovarem a bývalým hostincem. Větší či menší roličku si „střihli“ také komparzisté z okolí. Nestihli jste se přihlásit, nebo vás nevybrali? Nezoufejte, přestože se filmaři přesunuli na další lokace, koncem května a začátkem června se vrátí. A přímo do Čáslavi!
Pražský deník přináší po celý rok cyklus Jak jsme žili v Československu. Každý týden zveme čtenáře do novodobé historie jednotlivých pražských čtvrtí. Na procházku po významných momentech let 1918 až 1992 tentokrát zveme do Braníka.
Želiv – Klášterní pivovarský den připravuje na sobotu 11. května Klášter Želiv. Program začíná ve tři hodiny odpoledne a vedení klášterního pivovaru představí celou současnou produkci. K ochutnávce zvou želivští pivovarníci všechny milovníky piva do opatské zahrady. Program je připraven do dvaadvacáté hodiny, vstupné činí 150 korun.
„Doběhni si na jedno.“ Nebo rovnou na dvě? Již tento víkend odstartuje jedinečný seriál běžeckých závodů, který tak trochu po Česku spojí radost ze sportování se zálibou v naší zemi tolik rozšířenou. Totiž s pitím piva.
Praha /ROZHOVOR/ - Pavel Dostálek vyučuje pivovarnictví a sladařství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Ze současných pivních trendů kvituje návrat k pití co nejčerstvějšího piva. A říká, že nejtěžší je uvařit český ležák, který neodpouští chyby.
Praha /ROZHOVOR/ - Pavel Dostálek vyučuje pivovarnictví a sladařství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Ze současných pivních trendů kvituje návrat k pití co nejčerstvějšího piva. A říká, že nejtěžší je uvařit český ležák, který neodpouští chyby.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.
Střední Čechy /FOTOGALERIE/ - Není to žádné přehánění: sládek je v pivovaru tou nejdůležitější osobou. Je právě na něm, jak bude pivo chutnat, zda bude dobré; a musí si poradit s celou řadou okolností, hlavně co se týká vody a surovin. A stát se dobrým sládkem rozhodně netrvá týdny, nebo měsíce. Však se také v žertu říká, že než se mládek stane sládkem, trvá to deset let.