Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Malíř Boris Jirků vystavuje.

Boris Jirků v Galerii plastik

Hořice – Výstava plastik Borise Jirků je k vidění v Galerii plastik. Malíř, sochař a ilustrátor prof. Boris Jirků se narodil 10. dubna 1955 ve Zlíně.

Otevření Galerie drátenictví v Ostromeči.

Minigalerie v Ostromeči ukrývá drátěné skvosty

Ostromeč – Minulý týden tomu byly právě dva roky, co byla v Ostromeči, malé vsi u Velkého Malahova na Horšovskotýnsku, otevřena unikátní Galerie drátenictví, pravděpodobně jediná v republice.

Výstava s názvem Tak to vidíme my. Představuje výtvory žáků znojemské ZUŠ.

OBRAZEM: Tak to vidíme my. Žáci znojemské umělecké školy vystavují

Znojmo – Desítky maleb, plastiky či třeba masky. Výstava s názvem Tak to vidíme my, ve které žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Znojmo představují své práce, zaplnila první patro znojemského Domu umění na Masarykově náměstí. „Výstava je přístupná do čtvrtého června," pozval Ivo Žák, který má v muzeu na starosti propagaci.

Železniční viadukt v brněnských Obřanech z roku 1953.

Mohl se stát unikátem. Železniční viadukt v Obřanech ale zůstal bez soch

Brno /BRNĚNSKÉ MOSTY/ – Řeku Svitavu v brněnských Obřanech překonává trojice mostů vzdálených pár desítek metrů jeden od druhého. Každý z nich má jiný účel. Východně od silničního mostu se nachází 140 metrů dlouhý železniční viadukt z roku 1953, o kousek dál pak Makovského lávka pro pěší, která vznikla na přelomu tisíciletí.

Spolek MY Litvínov si nechal zpracovat architektonickou studii. Park by mohl mít tuto podobu. S největší pravděpodobností ale bude na místě nakonec méně laviček i květináčů. Záleží na tom, na co budou stačit získané peníze.

Park se brzy začne měnit. Pomoci může přijít kdokoli

Litvínov - Za pár týdnů odstartují úpravy parčíku na střeše Billy. Spolku MY Litvínov, který je autorem nápadu, se na tento účel podařilo získat bezmála 150 tisíc. Jeho členové budou na práci svolávat dobrovolníky.

Dřevěná plastika se minulý týden naklonila. Nebezpečný prostor kolem ní je ohraničen páskou.

Plastika v parku se naklání. O jejím osudu rozhodne odborný posudek

V krnovském parku Smetanovy sady stojí dřevěná plastika, která je vzpomínkou na Mezinárodní výtvarný plenér v roce 2004. Toto setkání evropských umělců v Krnově zorganizovala výtvarná skupina a13. Při té příležitosti své dílo Krnovu věnoval kyperský sochař Georgios Moisi.

Pomník Jana Amose Komenského v Litomyšli.

Ztrácí svůj lesk, proto ho opraví

Litomyšl – Zeměkouli alias Památník Jana Amose Komenského museli rozebrat. Před časem zmizel z náměstí Komenského a vrátit by se měl letos na podzim.

Děti z Komořan nacvičují pohádku, kterou nazvaly Růže pro princeznu. Výtěžek z představení pomůže nemocnému Jarečkovi.

Chlapci s mozkovou obrnou pomůžou divadlem děti z Komořan

Komořany /FOTOGALERIE/ – Narodil se předčasně a má dětskou mozkovou obrnu. Nechodí, nemluví, je nevidomý. Špatně snáší děti ve škole, prostředí kolem sebe. Desetiletý Jaromír z Komořan navštěvuje specializovanou školu ve Vyškově. Osud nebyl moc příznivý ani k celé jeho rodině. Otec podstoupil plastiku ledviny, je těžký alergik. Matka dlouhodobě užívá antidepresiva.

Ilustrační fotografie.

Kováři letos chystají cestu do Ameriky

Nové Hrady – Kdo v letošní turistické sezoně navštíví novohradskou kovárnu nedaleko hradu, uvidí při práci i Američany nebo Belgičana. Mistři černého řemesla přijedou v polovině srpna společně vykovat několik hřebíků v nadživotní velikosti. Dohromady tak vytvoří neobvyklou plastiku.

Výstava Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou připomíná například i gumové koupací čepice, které bývaly na táborech při koupání jasným rozpoznávacím znamením jednotlivých oddílů. Všechny děti v oddíle měly čepici stejné barvy.

Výstava připomíná, jak jsme dříve žili

Žďár nad Sázavou - Průkaz člena pionýrské organizace, gumovou koupací čepici, gramofonové desky, šaty z tesilu, kazetový přehrávač a další vymoženosti z let před rokem 1989 stejně jako momentky ze života Žďáranů najdou návštěvníci Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou v jeho výstavních sálech. Expozice nazvaná Takoví jsme byli je připomínkou časů nedávno minulých.

Budova nové Základní umělecké školy Karla Malicha v Holicích.

Radní si vybrali pasivní muzeum

Holice - Muzeum jako pasivní stavba s minimálními náklady na energie. Tato varianta zaujala holické radní, když vybírali ze dvou studií nového muzea cyklistiky a motokrosu, které se chystají v Holicích vybudovat v prostoru za Základní uměleckou školou Karla Malicha v Holubově ulici.

Budova nové Základní umělecké školy Karla Malicha v Holicích.

Radní si vybrali pasivní muzeum

Holice - Muzeum jako pasivní stavba s minimálními náklady na energie. Tato varianta zaujala holické radní, když vybírali ze dvou studií nového muzea cyklistiky a motokrosu, které se chystají v Holicích vybudovat v prostoru za Základní uměleckou školou Karla Malicha v Holubově ulici.

Galerie Kaplanka - ilustrační foto.

Krátce z Protivínska

Protivínsko - Kaplanka nabídne novou výstavu. Albrechtičtí přivítají šest dětí.

Galerie moderního umění Roudnice nad Labem - ilustrační foto.

V galerii zazní druhý koncert hudebního jara

Roudnice nad Labem - Výstavní prostory Galerie moderního umění se ve čtvrtek 28. dubna rozezní druhým koncertem 53. roudnického hudebního jara (RHJ). Od 17 hodin se tentokrát představí kytarové duo Milan a Vilém Zelenkovi, hostem koncertu je Lukáš Venkovský.

Společná výstava malíře Radoslava Kočára z Vyškova a tvůrce plastik a keramiky Jaromíra Kotisy z Lulče bude v Rousínově k vidění už jen v pátek a neděli.

OBRAZEM: Umělci z Vyškovska zahájili výstavní sezonu v Rousínově

Rousínov – Poprvé se setkal se spojením ohně a hlíny v dětství. Jako malý kluk si nechal vypálit hliněnou kuličku v kamnech v kuchyni. Postupem času začal vyrábět keramické figurky. A ty nejraději lulečský tvůrce plastik a keramiky Jaromír Kotisa ztvárňuje s pohybem rukou. „Ten je u figury hodně důležitý, protože jinak je taková statická," nechal se kdysi slyšet Kotisa.

II. zápas čtvrtfinále play off Chance futsal ligy: AC Sparta Praha - Nejzbach Vysoké Mýto, 19. dubna 2016.

Lukáš Merkl z Nejzbachu: Play off je pro mě neskutečná jízda

Vysoké Mýto – Druhý zápas čtvrtfinálové série play off CHANCE futsal ligy mezi Spartou a Nejzbachem dirigoval střelec Vysokého Mýta Lukáš Merkl, který vstřelil Pražanům na jejich palubovce dva góly. Na podzim jim dokonce nastřílel čtyři góly. V rozhovoru před třetím zápasem, který se hraje v pátek od 20 hodin ve Vysokém Mýtě, Merkl také prozradil, proč je rád, že hraje play off proti Spartě.

Odlévání soch do bronzu v ateliéru sochaře Zdenka Tománka ve Břestku.

Ceny Vladimíra Boučka vytvořil Zdeněk Tománek

Uherské Hradiště – Bronzové sochy od čtyřiceti centimetrů do jednoho metru v neděli 17. dubna odléval v Břestku akademický sochař Zdeněk Tománek, aby své nové výtvory mohl již klasicky nabídnout jak k předávání Ceny Vladimíra Boučka, tak k vystavování v galeriích po celé České republice, ale i v zahraničí.

Olbram Zoubek.

Olbram Zoubek ve svých 90 letech dokončuje sochu faráře Toufara

Praha - Nadživotní socha faráře Josefa Toufara a drobná plastika Milady Horákové jsou dvěma objekty, které jsou v ateliéru Olbrama Zoubka přikryté igelitem. Znamená to, že modely ze sochařské hlíny nesmějí vyschnout, protože se na nich ještě pracuje, nejsou hotové. Postavu faráře umučeného komunisty začal Zoubek, který za dva dny oslaví 90. narozeniny, tvořit po přečtení knih Miloše Doležala. Chce ji věnovat Zahrádce, kde farář působil.

Klášter v Dačicích. Ilustrační foto.

Památky dostanou milionovou injekci

Dačice – Přes jeden milion korun rozdělí město z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón na rok 2016 mezi jednotlivé žadatele. Na svém posledním jednání to schválili dačičtí městští radní.

Ilustrační foto.

Sběratelů starožitností v Česku stále přibývá

Praha – Pokračuje také trend, kdy čeští sběratelé a obchodníci s uměním nakupují v zahraničí dříve vyvezená bohemika i ztracená díla českých umělců. Na českém trhu v poslední době ubylo ruské klientely, což se odrazilo v poptávce po klasické starožitnosti zejména z 18. a 19. století. Dobře se nyní prodávají autorské umělecké předměty, třeba drobná bronzová plastika. Ve starožitnostech se v Česku ročně otočí stovky milionů korun.

Páteční vernisáž výstavy umělecké skupiny Nakrčení s názvem Chvála zániku aneb Babylonská říše zanikala 600 let, se nesla v očekávaném recesistickém sty­lu.

Kulturní sendvič skupiny Nakrčení měl pod taktovkou pokreslený Tomáš Ježek

Uherské Hradiště – Potřetí během uplynulých osmnácti let se v těchto dnech představuje veřejnosti v Uherském Hradišti Guerillová umělecká skupina Nakrčení. Letos poprvé doplňuje její členy, Jana Karáska, Davida Zezulu, Jiřího Salajku a Vladimíra Kovaříka o generaci mladší básník Jan Jindřich Karásek. Ten obohatil expozici obrazů, kreseb, plastik, fotografií a abstrakcí ve foyer kina Hvězda svou vizuální poezií.

Nina Čampulka (uprostřed s květinou)

V muzeu pohladí po duši dílo Niny Čampulky

Poetickou výstavu pro děti i dospělé připravilo Sládečkovo vlastivědné muzeum Kladno. Svá díla zde představuje výtvarnice, režisérka, ilustrátorka, fotografka a spisovatelka Nina Čampulka

Pavel Zavadil.

Zavadil jde na operaci, vrátí se nejdřív v zimě

Brno – Nejen do konce sezony, ale až do zimy. Nejchmurnější prognózy se potvrdily. Prvoligoví fotbalisté Zbrojovky přijdou o svého kapitána Pavla Zavadila nejspíš až na osm měsíců. Se zraněným kolenem musí na operaci, po níž lídra brněnského mužstva čeká dlouhá rekonvalescence.

NEONOVÁ HOLUBICE MÍRU na fasádě domu na Šaldově náměstí v Liberci se znovu rozsvítila.

Symbol socialismu. Holubice míru znovu září do tmy

Liberec - Neonová holubice míru na fasádě domu na Šaldově náměstí v Liberci se znovu rozsvítila. Po Sametové revoluci se zvažovalo, že se dílo s nápisem Mír národům celého světa odstraní, protože příliš evokuje socialismus. Jenže holubici si Liberečané oblíbili a v anketě, kterou město kvůli případnému odstranění plastiky uspořádalo, se většina lidí vyslovila pro její zachování.

PŘEDÁNÍ PLASTIKY. Autor Klaus Horstmann-Czech. Fotografie ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem.

Významný evropský sochař věnoval ústeckému muzeu nové plastiky

Ústí nad Labem - Pozici největšího mecenáše v historii ústeckého muzea si dalším darem utvrdil významný sochař a ústecký rodák Klaus Horstmann-Czech. V minulých dnech předal rodnému městu dvě plastiky a rozšířil tak darovanou kolekci na patnáct děl v hodnotě okolo 4 milionů korun.

Z vernisáže výstavy Unie výtvarných umělců Hradec Králové s názvem České výtvarné jaro v polském Klodsku.

Unie výtvarných umělců vystavuje společně v Kladsku

Hradec Králové/Kladsko - Členové královéhradecké Unie výtvarných umělců vystavují do 28. dubna v kostele farnosti Pozvednutí Svatého Kříže v polském Kladsku. Prezentace, kterou pořádají tamní farnost a Kladský vzdělávací spolek, se tu koná v rámci Výtvarného jara.

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Pianistou roku 2016 se stal Vít Křišťan

Praha - Ve čtvrtém ročníku soutěže Pianista roku zvítězil český skladatel, absolvent Hudební akademie v Katovicích a dánské Jazzové akademie v Odense Vít Křišťan. Pianista působící jako pedagog na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a na Jazzové akademii v Brně získal mimo jiné odměnu v hodnotě 30 tisíc korun od společnosti Petrof originální skleněnou plastiku od uměleckého skláře Petra Kuchty.