Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Akce Svíčka pro Václava Havla na Jungmannově náměstí.

V Praze začala vzpomínková akce na Havla, lidé zapalují svíčky

Praha/FOTOGALERIE/ - Úryvky z Dopisů Olze začala v neděli dopoledne v centru Prahy na Jungmannově náměstí vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Na setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla pořadatelé pozvali ke čtení úryvků z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

Akce Svíčka pro Václava Havla na Jungmannově náměstí.

V Praze se vzpomínalo na Havla, lidé zapalovali svíčky

Praha - V centru Prahy na Jungmannově náměstí se dnes konala vzpomínková akce na prezidenta Václava Havla, který zemřel před pěti lety. Celodenní setkání s názvem Svíčka pro Václava Havla začalo úryvky z Dopisů Olze. Pořadatelé pozvali ke čtení z Havlových knih a her nejen ty, kteří politika a dramatika osobně znali. Lidé zapalovali svíčky i u Havlova hrobu na pražském vinohradském hřbitově či u plastiky srdce na náměstí Václava Havla u Národního divadla.

Jiří Dostál při odhalení znaku. Znak ve výřezuvlevo dole

Wintera by plastika potěšila

Jablonec nad Nisou – Plastiku znaku města odhalili na radnici přesně v den 110. výročí udělení městského znaku Jablonci nad Nisou.

Sklář

Vyrobit si dárek ze skla mohou zájemci v huti

Sázava - Vyfouknout si vlastnoručně horkou kouli nebo vytvarovat skleněnou květinu si mohou do 17. prosince návštěvníci Centra sklářského umění v huti František v Sázavě.

ArcusGallery vystaví díla Jitky a Richarda Kantových.

ArcusGallery představí dílo Jitky a Richarda Kantových

Kutná Hora - Vernisáží bude v pátek 9. prosince v 18 hodin v prostorách galerie ArcusGallery v Husově ulici v podloubí zahájena výstava vitráží sklářských výtvarníků, manželů Jitky a Richarda Kantových, příznačně nazvaná Skleněné Vánoce.

Vernisáž výstavy Denisy Cirmaciové v Galerii M.

OBRAZEM: Galerie M představuje milevskou výtvarnici

Milevsko – Kabinet je název výstavy, která byla slavnostně zahájená ve čtvrtek v Galerii M. Na ní jsou k vidění krajinomalby, zátiší a technologické kopie, které autorka, milevská rodačka, malířka a restaurátorka Denisa Cirmaciová (34) vytvořila v letech 2005 až 2016.

Osmý den od Františka Mertla.

Třebíč koupí bronzovou sochu od svého rodáka Františka Mertla

Třebíč - Město Třebíč koupí za 40 tisíc eur (1,082 milionu korun) bronzovou plastiku Osmý den od Františka Mertla. Autor je třebíčský rodák, pod uměleckým jménem Franta působí a tvoří ve Francii. Socha je v současné době umístěna v třebíčské Galerii Franta, kam ji autor na dva roky bezplatně zapůjčil. Tvoří tam dominantní prvek a dokumentuje vrchol Mertlova sochařského díla, řekl novinářům radní Pavel Heřman (volba "TR").

22. aukce Diakonie Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích

FOTOGALERIE: Dobročinná aukce byla rekordní. Vynesla 754 tisíc Kč

Litoměřice – Páteční 22. aukce Diakonie Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích opět překonala rekord. Celkový výtěžek 46 dražených předmětů dosáhl částky 754 966 korun, druhým rekordem je výtěžek za jediný předmět – dražitel získal plastiku od Olbrama Zoubka za 120 tisíc korun.

Stěhování sochy svatého Libora ve Valašském Meziříčí; pondělí 14. listopadu 2016

Svatý Libor se vrátil zpátky k mostu

Valašské Meziříčí - Barokní socha se po desítkách let vrátila na původní místo, jen o kousek vedle. Po druhé světové válce ji meziříčská radnice nechala přemístit do bývalé aleje na Masarykově ulici, kterou nyní prochází rušná silnice.

První pooperačni den po plastice předního zkřiženého vazu.

Kolenní vaz je možné spravit plastikou

Chrudim – Chirurgické oddělení Chrudimské nemocnice provádí unikátní plastiku předního zkříženého kolenního vazu. Metoda je k pacientovi velmi šetrná.

STROM ŽIVOTA. Autorovi se nelíbí, že město sochu přemístilo z Vřídelní kolonády.

Sochy s problémy: Strom života, Čert, obelisk

Karlovy Vary - Umělci to v Karlových Varech nemají jednoduché. Z města musel zmizet obelisk Pavla Opočenského, lidé odmítli i bronzovou sochu Čerta Jaroslava Róny a nyní proti umístění své sochy, nazvané Strom života, protestuje Radek Stehlík.

První pooperačni den po plastice předního zkřiženého vazu.

Kolenní vaz je možné spravit plastikou

Chrudim – Chirurgické oddělení Chrudimské nemocnice provádí unikátní plastikupředního zkříženého vazu při poranění kolenního kloubu. Metoda je k pacientovi velmi šetrná.

Madonu odborníci prozkoumali prostřednictvím tomografu.

Tomograf odhalil tajemství útrob madony z osady Královec

Orlickoústecko – Pod drobnohledem restaurátorů se ocitly čtyři sochy z Orlicka a Pardubicka, pomohl jim k tomu počítačový tomograf v Pardubické nemocnici. Asi nejzásadnější zjištění přinesl sken Královecké madony, která je v depozitáři Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě a je majetkem Pardubického kraje.

Rekonstrukce bývalé nemocniční svobodárny v Kolíně, listopad 2016

Bývalá svobodárna v Kolíně poskytne školku, ubytování i školicí centrum

Kolín - Bývalá nemocniční svobodárna v Kolíně, která byla ještě nedávno vybydlenou ruinou v naprosto havarijním stavu, se už začíná notně měnit. Rekonstrukční práce pokročily, a pokud někdo do okolí stavby v ulici U Nemocnice zavítá, jasně vidí, že se tu už hodně přiložila ruka k dílu.

Plastika od Josefa Wagnera na stěně bývalé nemocniční svobodárny

Znovuobjevený klenot chce kolínská nemocnice uchovat

Kolín /FOTOGALERIE/ - Velice cennou plastiku znovuobjevili v kolínské nemocnici díky aktuální rekonstrukci budovy bývalé svobodárny. Dílo českého velikána bylo řadu let skryto očím kolemjdoucích za hustou zelení a koneckonců většina lidí ani neměla příliš důvodů k vybydlené budově chodit.

Rekonstrukce bývalé nemocniční svobodárny v Kolíně, listopad 2016

Bývalá svobodárna poskytne školku, ubytování i školicí centrum

Kolín – Bývalá nemocniční svobodárna, která byla ještě nedávno vybydlenou ruinou v naprosto havarijním stavu, se už začíná notně měnit. Rekonstrukční práce pokročily, a pokud někdo do okolí stavby v ulici U Nemocnice zavítá, jasně vidí, že se tu už hodně přiložila ruka k dílu.

Plastika od Josefa Wagnera na stěně bývalé nemocniční svobodárny

Znovuobjevený klenot chce nemocnice uchovat

Kolín - Velice cennou plastiku znovuobjevili v kolínské nemocnici díky aktuální rekonstrukci budovy bývalé svobodárny. Dílo českého velikána bylo řadu let skryto očím kolemjdoucích za hustou zelení a koneckonců většina lidí ani neměla příliš důvodů k vybydlené budově chodit.

To je ona. Dříve pětiramenná, dnes okružní křižovatka v Nepomuku

Nepomuk vybere výzdobu nového kruhového objezdu

Nepomuk – Velkou odezvu vyvolal nápad zastupitelů Nepomuku vyzdobit novou okružní křižovatku, která na hlavní silnici ve městě vznikla před necelým rokem, „něčím" na téma nejslavnějšího rodáka sv. Jana Nepomuckého.

Plastika ve vestibulu metra Národní třída

KRÁTCE: Kam zmizela plastika z Národní třídy?

Praha - Na stránkách skupiny Metro D jinak a lépe uveřejnili zprávu ohledně známého uměleckého díla. Vzpomínáte na monumentální skleněnou plastiku ve vestibulu metra Národní třída? Abstraktní plastika „Kontakty" autorů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové z roku 1987 vycházela z pomyslného setkání v uzlu městské veřejné dopravy, kdy dva hranoly o trojúhelníkové základně, jeden vedený vně a druhý uvnitř stanice, v místě průniku vytvářeli dojem rotující krychle. Zmizela při stavbě obchodně-administrativního centra Quadrio a ve čtvrtek ji můžete vidět v Muzeu skla v Jerevanu v Arménii.

Hrad Litoměřice, ilustrační foto.

Umělci budou vystavovat své malby a plastiky

Litoměřice - Výstavní prostory předsálí Hradu Litoměřice budou v listopadu patřit litoměřickému malíři Jiřímu Ryvolovi a litoměřickému výtvarníkovi Tiboru Kováčovi, který se věnuje tvorbě plastik více než čtyřicet let a vyrábí je dle svých slov „na koleni".

Dokonalý design skla, to jsou plastiky Petra Hory.

Dokonalý design skla. Petr Hora vystavuje v Brodě

Havlíčkův Brod - "Sklo Petra Hory je ukázkou umělecké skleněné plastiky, kde broušení je předpokladem dokonalosti výsledného tvaru," říká ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod Jiří Jedlička.

Zahájení výstavy Malostranský hřbitov v Galerii Portheimka.

Výstava v Praze ukáže historii a obnovu Malostranského hřbitova

Praha - Výstava Malostranský hřbitov - Příběh zapomenuté památky, která v pondělí začíná v pražské Galerii Portheimka, představí historii a obnovu tohoto pohřebiště. Nabídne také řadu poprvé vystavených fotografií a ukázky funerálních plastik významných sochařů, které hřbitov zdobí. Výstava uspořádaná při příležitosti nedávné rekonstrukce a znovuotevření památky potrvá do 27. listopadu.

Výtvarník Jakub Berdych starší.

Sun Gallery představuje tvorbu skláře Jakuba Berdycha staršího

Karlovy Vary - Až do konce roku a první dva lednové týdny k tomu bude v Sun Gallery karlovarského lázeňského hotelu Blue House v komplexu Spa Resort Sanssouci volně přístupná výstava prací sklářského výtvarníka, designéra a vysokoškolského pedagoga Jakuba Berdycha staršího.

Svěcení kříže proběhlo ve velmi důstojné slavnostní atmosféře.

Ve Vidlích stojí obnovený kříž

Drobné sakrální stavby, jako jsou třeba boží muka, kříže nebo kapličky, jsou už po staletí nedílnou součástí krajiny v českých zemích. Je to tak trochu paradox, že se jich tolik, znalci tvrdí, že nejvíce v Evropě, nachází zrovna v zemi tak nenáboženské.

Lidé si na aukci mohli vybrat z téměř sedmdesáti výtvarných děl.

Aukce na zámku vynesla peníze pro seniory

Frýdek-Místek – Rytířský sál na frýdeckém zámku se v pátek v podvečer proměnil v aukční síň. Dražila se zde umělecká díla nejen celostátně uznávaných, ale i místních umělců. Aukci výtvarných děl pořádala Charita Frýdek-Místek už pošesté.

Odhalení sochy Diany v Letenských sadech.

OBRAZEM: Diana se vrátila do Letenských sadů

Praha /FOTOGALERIE/ - Socha bohyně Diany byla slavnostně rozsvícena v Letenkých sadech. Světelná instalace má být mementem původní sochy Františka Rouse, která po desetiletí zdobila část sadů nad platanovou alejí u Skalecké ulice. Původní bronzová plastika byla v 90. letech několikrát ukradena, zmizela nakonec i její kopie. Novou sochu zrealizoval kolektiv umělců v čele s vizuální umělkyní Lucií Svobodovou.

Sochy s rostlinnými motivy od Ivana Theimera se v pondělí ráno přestěhovaly na prostranství u přerovských městských hradeb.

Sochařská prvotina Ivana Theimera změnila místo

Přerov – Jedna z prvotin světoznámého autora skupiny obelisků pro Elysejský palác v Paříži – sochaře Ivana Theimera – změnila své místo. Dělníci v pondělí naložili sousoší s názvem Vegetace, které léta zdobilo prostranství v blízkosti kašny u přerovské restaurace Haná, a převezli prvky k městským hradbám.