Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Duhové křídlo pro Hanu Hromádkovou z Chocně.

Duhová křídla mají nové majitele

Svitavy – Zástupci Pardubického kraje a Národní rady osob se zdravotním postižením již počtvrté udělovali ceny Duhové křídlo. V úterý si plastiku s motivem duhy a andělského křídla ve svitavské Fabrice převzali tři jednotlivci a jedna organizace: Blanka Brandová z Pardubic, Hana Hromádková z Chocně, Ladislava Morkesová ze Svitav a Domov pod hradem Žampach.

Přes devět milionů plánuje vedení Uherského Brodu investovet do uliček Úzká a Příčná poblíž Mariánského náměstí.

Zlatý kříž vznikne v Brodě opravou dvou uliček v centru města

Uherský Brod – Zlatý kříž. To je pracovní název plánovaných oprav dvou uliček u Mariánského náměstí v Uherském Brodě. Ulice Příčná a Úzká by se měly v příštím roce dočkat nového kabátu za částku přesahující devět milionů korun. V rámci oprav se tak Broďané mohou těšit na předláždění jejich povrchů včetně zavedení veřejného osvětlení, vyhotovení posezení se zelení, vertikální zahrady a zpevnění ploch před tělocvičnou či konstrukcí pro květiny.

Akademický sochař Jaroslav Jurčák.

Zemřel akademický sochař Jaroslav Jurčák

Mikulčice – Hodonínská smuteční síň se stala v pátek místem posledního rozloučení s akademickým sochařem Jaroslavem Jurčákem. Ten zemřel náhle dvanáctého září ve věku devětasedmdesáti let. „Nikdo to u nás nečekal. Nyní se tak vyrovnáváme s jeho náhlým odchodem," řekl v pondělí mikulčický starosta Jan Vlašic.

Pomník Jaroslava Seiferta.

Na Žižkově vyrostla betonová stuha s verši Jaroslava Seiferta

Praha /FOTOGALERIE/ - Jednoduchá plastika s verši Jaroslava Seiferta zdobí donedávna zanedbaný plácek na pražském Žižkově. Nachází se poblíž míst, kde nejslavnější český básník prožil své dětství. V pondělí byl artefakt v podobě stuhy mířící k nebi odhalen také za přítomnosti hostů světového kongresu básníků, který se v Praze koná na Seifertovu počest, i básníkovy dcery Jany Seifertové-Plichtové.

David Černý se sochou Trifot.

Sídlo Czech Press Photo ozdobí plastika Davida Černého

Praha - Dvanáctimetrová socha Davida Černého Trifot bude lákat do nové galerie a sídla společnosti pořádající soutěž Czech Press Photo. Otevře se 14. října v Nových Butovicích. „Pražané a další návštěvníci se v něm budou setkávat s díly předních českých i světových fotografů i se street artovými a video instalacemi. Na výstavní prostor naváže restaurace, atelier, učebna, fotografický archiv snímků z historie Czech Press Phota, venkovní galerie a korzo s Černého plastikou," řekl ve čtvrtek za Czech Press Photo Radek Polák.

Básník Jaroslav Seifert

Světový kongres básníků připomene nobelistu Seiferta

Praha - U příležitosti 115. výročí narození jediného českého nositele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta se v Praze uskuteční světový kongres básníků. Od 15. do 20. září ho pořádá České centrum Mezinárodního PEN klubu. Na programu budou autorská čtení, diskuse o kulturních i společenských tématech, výstavy a během jeho konání bude na Žižkově odhalena plastika k Seifertově poctě. Výročí básníkova narození připadá na 23. září, od jeho úmrtí v lednu uplynulo 30 let.

The Tap Tap.

Koncert kapely Tap Tap zahájí další program v Památníku Ticha

Praha - Podzimní program na nádraží Praha Bubny, kde se připravuje otevření památníku připomínajícího židovské transporty, zahájí ve středu večer koncert skupiny The Tap Tap. V dalších dnech se na nádraží uskuteční výstavy, diskuse a druhý ročník akce Bubnování pro Bubny. Akce pořádá společnost Památník Šoa, která v místě připravuje otevření pietního, muzejního a vzdělávacího centra připomínající holokaust.

Prachatická pietní síň je připravena na znovuotevření.

Pietní síň je nově o dost větší

Prachatice – Už v příštím týdnu by mohla být ve zrekonstruované pietní síni v Prachaticích první smuteční rozloučení. Včera ji starosta města Martin Malý slavnostně předal do užívání. Město se do její rekonstrukce pustilo 4. dubna, 2. srpna byly podle slov starosty práce ukončeny.

Mezinárodní setkání kovářů Hefaiston na hradě Helfštýn

Helfštýn plný Hefaistonu: na pět set kovářů, tisíce lidí

Týn nad Bečvou – Pětatřicátý ročník Mezinárodního setkání uměleckých kovářů na středověkém hradě Helfštýně přitáhnul zástupy návštěvníků a také stovky kovářů ze sedmnácti zemí světa.  Umělecká díla vznikala na patnácti rozžhavených výhních, přijeli mistři černého cechu z Austrálie, Palestiny i Spojených států

Vjačeslav Antoš vystavuje v Oseku.

Vjačeslav Antoš vystavuje v Oseku

Osek - Výstavu dřevěných plastik Vjačeslava Antoše si můžete prohlédnout ještě tento víkend ve výstavní síni ITC v areálu cisterciáckého kláštera v Oseku.

Ilustrační foto.

Lékaři ženám nabízejí vnitřní podprsenku

České Budějovice – V Nemocnici České Budějovice začínají jako první v republice s unikátní operací prsou – modelací pomocí takzvané vnitřní podprsenky. Zákrok mohou podstoupit ženy, které chtějí například vymodelovat povislá ňadra nebo zmenšit a upravit velké poprsí.

Dva umělečtí kováři – Michal Ptáček a Petr Gajdůšek vytvářejí plastiku pro hrad Helfštýn. Tři metry vysoký kříž bude později umístěný v kapli v hradním paláci, který se nyní opravuje.

Na Helfštýně kovají obří kříž pro hradní kapli

Týn nad Bečvou – Zvuk kovadlin se rozléhá v těchto dnech třetím nádvořím středověkého hradu Helfštýn. Pod rukama dvou uměleckých kovářů – Michala Ptáčka a Petra Gajduška vzniká plastika, která po dokončení oprav ozdobí kapli hradního paláce.

Pamětní deska na pražské Národní třídě

Pamětní deska na Národní se přesune z podloubí do průčelí paláce

Praha - Pamětní deska na pražské Národní třídě, která připomíná události 17. listopadu 1989, se přestěhuje z podloubí Kaňkova paláce do průčelí této barokní budovy. Majitel objektu, kterým je Česká advokátní komora, se rozhodl při rekonstrukci uměle vytvořený průchod z obou stran uzavřít a plastiku přesunout na veřejně přístupné místo. Upozornil na to web Echo24. Komora na svých internetových stránkách zdůvodňuje přesun a ukazuje i vizualizaci budoucí podoby paláce. Opravy průchodu mají skončit na podzim.

Sochařka Mirka Špačková začala s restaurováním sochy Žena s klasy. Skulpturu vytvořil v roce 1936 Vincenc Makovský.

Makovského Žena s klasy se dočkala opravy

Nové Město na Moravě - Sochařka Mirka Špačková začala s restaurováním sochy Žena s klasy. Skulpturu vytvořil v roce 1936 Vincenc Makovský a o dvacet let později byla umístěna do areálu nemocnice v jeho rodišti Novém Městě na Moravě.

Hrad Helfštýn obohatí zbrusu nové kovářské dílo.

Helfštýn si podmanili kováři, bylo zahájeno každoroční fórum

Lipník nad Bečvou – Slavnostní zahájení již osmadvacátého ročníku Kovářského fóra na hradě Helfštýn letos připadlo na sobotu 20. srpna. Během následujícího týdne umělci vykovají speciální dílo, které se natrvalo stane součástí zdejší výzdoby. To vše přímo v historické kovárně hradu.

Vizualizace sochy Diany na Letné.

Diana se má vrátit do Letenských sadů

Praha - Kolektiv umělců chce na Letnou vrátit sochu římské bohyně lovu. Vzniknout by měla světelná socha inspirovaná původní bronzovou plastikou. Nejen sousoší Diany se srnčí rodinou od sochaře Františka Rouse vzniklo přesně před 100 lety. Po desetiletí zdobila část Letenských sadů v části nad platanovou alejí u Skalecké ulice. Plastika ale byla v 90. letech několikrát ukradena. Nakonec byla odcizena i její kopie.

DVOJICE BUDOV. Dva šedé domy (uprostřed snímku) by mohly padnout, aby se rozšířilo náměstí Svobody. O jejich odkupu nyní jedná libčická radnice.

Libčicím chybí náměstí. Padnou kvůli němu domy?

Libčice n. Vltavou - Ačkoliv mají Libčice přes tři tisíce obyvatel, městu schází klasické náměstí. Radnice proto chce vykoupit dva pozemky, kde by po demolici stávajících budov mohlo náměstí vzniknout. Náměstí Svobody by mohlo podobou dostát svému jménu. Přestože je možné v Libčicích narazit na několik lokalit pojmenovaných jako náměstí, nejde o klasické místo, kde by se lidé mohli scházet.

Rekonstrukce se kromě kašny dotkne i na ní stojící plastiky Houbaře od akademického sochaře Antonína Odehnala, která pochází z roku 1938.

Ve Svratce opraví Houbařovu kašnu

Svratka - Kompletní renovací projde kašna s ojedinělou plastikou nazvanou Houbař od akademického sochaře a svrateckého rodáka Antonína Odehnala.

Ilustrační foto

Před 20 lety zemřel sochař Bohumil Zemánek

Praha - Sochař Bohumil Zemánek patřil k výrazným autorům druhé poloviny 20. století. Jeho dílo nese jednoznačný výtvarný rukopis, zabýval se především figurální plastikou v duchu takzvané nové figurace. Své postavy ztvárňoval v mírně ironizující podobě a s humorem, známé jsou například kyprá těla jeho Julií. Zemřel před 20 lety, 12. srpna 1996, po delší těžké nemoci ve věku čtyřiapadesáti let.

Medvědí fontána na Smíchově.

Známé pražské kašny jsou opět v provozu

Praha - Dvě nefunkční kašny v Praze 5 byly opět uvedeny do provozu. V první z nich, ve fontáně Propadliště času na náměstí Kinských, bylo osazené nové čerpadlo. Složitější situace, která si vyžadovala práci specializované firmy, byla u Medvědí fontány na náměstí 14. října.

Instalace sochy Římanky na náměstí Míru v Šumperku.

Na šumperské náměstí se vrátila Římanka

Šumperk – Socha ztepilé Římanky se ve čtvrtek 4. srpna vrátila do výklenku historického domu na náměstí Míru 25 v Šumperku. Plastika byla dočasně přestěhována kvůli obnově fasády. Tyto práce nechala provést radnice, dům je totiž městským majetkem.

Dva kilometry dlouhá trasa. Od hřbitova k rozhledně. Lemuje ji čtrnáct litých betonových sloupků s kovovými plastikami a symboly Ježíšova utrpení. Olešničtí dobudovali Křížovou cestu bolestí regionu Olešnicka.

Olešničtí požehnají nové křížové cestě. Sloupy zdobí kovářské plastiky

Olešnice /FOTOGALERIE/ – Dva kilometry dlouhá trasa. Od hřbitova k rozhledně. Lemuje ji čtrnáct litých betonových sloupků s kovovými plastikami a symboly Ježíšova utrpení. Olešničtí dobudovali Křížovou cestu bolestí regionu Olešnicka. Té v pátek v podvečer požehná monsignore Jiří Mikulášek. Slavnostní průvod věřících vyjde v pět hodin odpoledne od olešnického hřbitovního kostela. O půl sedmé večer pak bude následovat mše svatá na Závrší.

Rekonstrukce lokality Bakaláře v Písku.

Bakaláře ještě prozkoumají archeologové

Písek – Práce na poslední etapě rekonstrukce lokality Bakaláře už pokročily až k jezírku u Chelčického ulice. Jeho podstatná část je zbouraná a pracovníci Městských služeb Písek dnes odstěhují plastiku akademického malíře Dalibora Říhánka.

Řezbáři v Petrovicích posadili starostu Štěpánka na trůn.

Řezbáři v Petrovicích posadili starostu Štěpánka na trůn

Petrovice - Sedm řezbářů v petrovickém zámeckém parku od pátku do neděle pracovalo s motorovou pilou, dlátem, bruskou, hoblíkem a dalším náčiním a vytvářelo podle vlastní fantazie dřevěné plastiky. Od díla je občas odehnal déšť, přesto svoji práci perfektně zvládli.

Jason Bourn

Vypadni ze sítě. A přežiješ…

Totálně prázdná paměť. Probuzení, jaké si asi přeje málokdo. Muž, jenž procitl z bezvědomí na italském pobřeží před 14 lety, tím martýriem prošel. Je to Jason Bourne.