Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Kamenosochařské sympozium ve Zbraslavicích.

OBRAZEM: Kamenosochaři ve Zbraslavicích jdou do finále

Zbraslavice - Slavnostní vernisáž kamenosochařského sympozia se uskuteční v pátek 23. června od 14 hodin ve Zbraslavicích. V rámci doprovodného programu vystoupí šermíři, budou předvedeny svatební a společenské šaty a sochaři odprezentují svá díla.

Rýmařov. Ilustrační foto.

Otevřená brána v Rýmařově

V Městském muzeu v Rýmařově je k vidění výstava konaná u příležitosti zrestaurování plastiky Herberta Dlouhého Otevřená brána.

Socha Boženy Němcové na zámku v Polné.

Polenský zámek zdobí socha Boženy Němcové

Polná – Dva roky žila v Polné spisovatelka Božena Němcová. Bylo to v letech 1840 až 1842, kdy zde také poprvé četla česky psané knihy. Nyní, po téměř dvou stech letech, na polenském zámku odhalili její sochu. Autorem je polenský rodák Jan Adolf Vítek.

Jedno z nejnáročnějších vyřezávání má za sebou řezbář Jiří Halouzka.

Vyřízl si srdce

Řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova přijal opět pozvání na festival rekordů, který se konal o druhém červnovém víkendu v Pelhřimově. Na místě vyrobil dvě dřevořezby, které se hned staly novými exponáty tamního Muzea rekordů a kuriozit.

Sochaři sekají plastiky z pískovce.

OBRAZEM: Sochaři sekají plastiky z pískovce

Zbraslavice - Kamenosochařské sympozium mohou lidé do 23. června navštívitv Zámečku ve Zbraslavicích. Téma sekání plastik z pískovce je pro mladé sochaře v letošním roce „Moudrost".

Výtvarnice Marcela Braunnová Regaiolliová v sobotu a v neděli zpřístupnila svoji netradiční zahradu veřejnosti.

Výtvarnice pozvala veřejnost do zahrady

Ruda /FOTOGALERIE/ - Výtvarnice Marcela Braunnová Regaiolliová v sobotu a v neděli zpřístupnila svoji netradiční zahradu veřejnosti. Ta tak mohla obdivovat nejen její výtvarná díla, ale i umění několika profesionálních i amatérských výtvarníků z Rakovnicka.

Kostel sv. Víta v Zahrádce.

Umučeného kněze připomíná i socha předního českého sochaře Olbrama Zoubka

Zahrádka – Přispět na záchranu významné středověké památky a dozvědět se něco o její historii mohou lidé v sobotu 17. června v kostele svatého Víta v Zahrádce. K vidění tu bude také socha jednoho z nejvýznamnějších českých sochařů Olbrama Zoubka, který ve čtvrtek zemřel. Svou sochu věnoval umučenému knězi Josefu Toufarovi, který v Zahrádce působil.

Poštovní muzeum Praha.

V Poštovním muzeu otevřou výstavu jubilujícího Jiřího Slívy

Praha - V rámci připomínání životních jubileí autorů poštovních cenin otevře ve čtvrtek vpodvečer Poštovní muzeum v Praze výstavu věnovanou populárnímu grafikovi, ilustrátorovi a humoristovi Jiřímu Slívovi. Začátkem července oslaví sedmdesátiny.

Plastiku orlice za Osobnost Moravy 2016 převzal Jiří Jilík při jízdě králů

Plastiku orlice za Osobnost Moravy 2016 převzal Jiří Jilík

Bronzovou plastiku orlice převzal 28. května během programu Zpívání pro krála ve Vlčnově vítěz loňského, úvodního ročníku ankety Osobnost Moravy pro rok 2016 učitel, novinář, publicista, spisovatel, scénárista a dlouholetý šéfredaktor Slováckých novin Jiří Jilík.

Aj Wej-wej.

Národní galerie vystaví další dílo Aj Wej-weje, a to natrvalo

Praha by mohla za rok vidět další dílo čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje. Na rozdíl od loňské a letošní prezentace několika jeho prací ve Veletržním paláci by další dílo mělo v Praze zůstat natrvalo. Jeho instalaci Bicycle Chandelier, monumentální lustr z čínských kol doplněný křišťálovými ozdobami, která se nedávno těšila zájmu publika například v londýnské Royal Academy of Art, zamýšlí ředitel Národní galerie (NG) Jiří Fajt umístit do vnitřního dvora paláce Kinských.

Záhadnou plastiku Jana Nepomuckého si vzal do práce restaurátor z Přibyslavi Petr Máša.

Tajemné znaky na soše v Pohledu dosud nikdo nerozluštil

Pohled - Koncem července v době konání tradiční svatoanenské pouti, si budou moci návštěvníci Pohledu prohlédnout zrestaurovanou sochu světce Jana Nepomuckého na místní návsi. Sochu opravuje známý přibyslavský restaurátor Petr Máša. Jak prozrazuje, jedná se o historicky cennou plastiku, kterou navíc obklopuje nejedno tajemství.

Ilustrační foto

Chebské dvorky jsou za dveřmi

Cheb – Už jen devět dní zbývá do začátku 15. ročníku festivalu Chebské dvorky. Ten se koná ve dnech 14. až 17. června.

Veselské muzeum.

Veselští oslaví svého sochaře

Veselí nad Lužnicí - Blatské muzeum si na čtvrtek zařadilo do programu vernisáž výstavy veselského rodáka, sochaře Zdeňka Šimka (1927 – 1970).

Zahájení sezony. Svou sezonu zahájily už i Lázně Kynžvart.

Kynžvart zahájil sezonu

Lázně Kynžvart – Svou další lázeňskou sezonu zahájily Lázně Kynžvart. Zároveň se všem dětem a jejich rodičům slavnostně otevřela zrekonstruovaná Pohádková cesta na hrad Kynžvart.

Peníze.

Východočeská galerie může nakoupit díla za milion

Pardubice – Nákup uměleckých děl do sbírek Východočeské galerie se v posledních letech téměř zastavil, sbírky se rozrůstaly většinou pouze o dary. Krajští radní teď plánují založit fond na pravidelný nákup uměleckých předmětů.

Městys Krucemburk.

Pomník potřebuje opravu

Krucemburk - Na místním evangelickém hřbitově musí městys Krucemburk začátkem roku řešit havarijní stav tamní kulturní památky, pomníku obětem druhé světové války od Vincence Makovského.

Ilustrační foto.

Stejná socha se bude ve dvou aukcích dražit za rozdílné ceny

Praha - Dvě pražské aukce výtvarného umění v neděli nabídnou stejné dílo, bude se ale výrazně lišit vyvolávací cenou. Jedna aukce bude nabízet sochu Herakles napínající luk od francouzského sochaře Émile Antoine Bourdella za 1,5 milionu korun, druhá za 9,5 milionu. Společnost, která bronzový odlitek nabízí za vyšší cenu, uvádí, že jde o historický odlitek z počátku 20. století.

Vsetínští autoři, akademický sochař Miroslav Machala a fotograf Robert Goláň uspořádají společnou výstavu svých děl ve vsetínské Galerii Stará radnice.

Machala s Goláněm vystaví kámen a fotky

Vsetínští autoři, akademický sochař Miroslav Machala a fotograf Robert Goláň uspořádají společnou výstavu svých děl ve vsetínské Galerii Stará radnice na Horním městě od 18. května do 25 června. Miroslav Machala se představí souborem kamenných plastik inspirovaným antikou.

Josef Čermák daroval obrazy vyškovské nemocnici. Lidé se s jejich pomocí mají dostat ke své duši.

Čtyřmetrové obrazy dal nemocnici. Malíř jimi uctívá přírodu

Vyškov - Výtvarné dílo neexistuje, vzniká v očích diváka. Tohoto hesla se drží malíř a sochař Josef Čermák. Díla umělce původem z Drysic nyní můžou vidět návštěvníci vyškovské nemocnice. Na zdech ve vestibulu a jídelně visí tři čtyřmetrové obrazy. Bez jména.

Milostovičtí kováři ve své dílně. Zleva Jan Balner, Stanislav Holík, Ondřej Géla a Jan Braunš.

Kováři z Milostovic zahajují novou výstavu

/POZVÁNKA/ Kovárna byla v Milostovicích založena v roce 2004. Dnes v ní tvoří tři umělečtí kováři a jeden zámečník, kteří už mohli svou práci úspěšně prezentovat nejen u nás, ale také v zahraničí.

Mezi figurací a abstrakcí je podtitul výstavy, která otevřela v galerii Pod Točnou.

Pod Točnou vystavuje partnerský pár figury i abstrakci

Kolín /FOTOGALERIE/ – Mezi figurací a abstrakcí je podtitul výstavy, která se vernisáží otevřela v galerii Pod Točnou kolínského Městského divadla. Plastiky, asambláže, koláže a kresby zde vystavuje Jindra Viková, především velkoformátové fotografie pak její partner Pavel Baňka.

Anna Chromy, socha Ulysse.

Lidé z AMU nechtějí ve škole sochu Anny Chromy

Praha - Pedagogové Akademie múzických umění (AMU) protestují proti umístění pomníku Franze Schuberta od sochařky Anny Chromy ve veřejně přístupných prostorách školy. Figurální plastika byla odhalena minulý týden v areálu Hudební fakulty AMU a je několikátou sochou autorky v Praze. Martin Blažíček z filmové fakulty a Tomáš Procházka z divadelní fakulty v dopise členům akademického senátu a umělecké radě AMU požadují, aby socha byla odstraněna. Média mají dopis k dispozici

Hrnčířské trhy v Berouně

Jubilejní hrnčířské trhy uzavřou Husovo náměstí

Beroun – Jubilejní 15. ročník hrnčířských a řemeslných trhů je tu. V sobotu 6. května zaplní Husovo náměstí v Berouně kolem tří set řemeslníků. Tradičně největší zastoupení mají vždy hrnčíři.

Předání daru nevyčíslitelné hodnoty městu Nový Bor od Preciosy – Lustry Kamenický Šenov proběhlo 27. dubna na městském úřadě v Novém Boru. Jde o skleněný objekt „Ginger Rogers“ autora René Roubíčka (na snímku), který ho navrhl v rámci IGS 2015 a v Precios

Nový Bor obdržel výjimečný dárek

Nový Bor - /GALERIE/ Výraznou skleněnou plastiku René Roubíčka daroval její výrobce městu Nový Bor. To nyní hledá místo, kde by se mohla dílem kochat veřejnost.

Kovářský virtuos Claudio Bottero – tak se jmenuje sezónní výstava, která začala v sobotu odpoledne na Helfštýně. Představuje dílo autora, navazujícího na rodinnou tradici významné dílny v Torreselle di Piombino Dese nedaleko Padovy.

Výstava ukazuje, jak vznikají díla Claudia Bottera

Italský mistr Claudio Bottero patří ke světově uznávaným osobnostem uměleckého kovářství. Návštěvníci hradu Helfštýna mohou už dnes obdivovat na nádvoří jeho plastiku s názvem Dech větru, již zhotovil během Kovářského fóra v létě roku 2009. Nová sezónní výstava, která začala v sobotu vernisáží v hradní galerii, ale nabídne jiný pohled na tohoto umělce. Představí kresby, podle nichž jeho unikátní díla vznikají.

Ceny ředitele Správy Krkonošského národního parku vyrobil jako drátěné plastiky Ladislav Šlechta z Harrachova technikou smyček. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše podle Hellwigovy mapy Slezska z roku 1561.

Drátěného Krakonoše si vysloužil také polárník

Vrchlabí - Drátěné plastiky od Ladislava Šlechty z Harrachova, které vyrobil technikou smyček podle předlohy nejstaršího vyobrazení Krakonoše z roku 1561, převzalo ve čtvrtek odpoledne v Divadelním klubu Vrchlabí kvarteto laureátů Cen ředitele Správy KRNAP.

Vernisáž výstavy Reflexe jesenické přírody, uvedl ji Jindřich Štreit, představil Danu Rygarovou a Jiřího M. Doležela.

Krása Jeseníků ve špercích a fotografiích

Bruntál – Poctu a obdiv krásám jesenické přírody skládá právě probíhající výstava v malé výstavní síni bruntálského zámku. Svou tvorbu zde divákům představují manželé Dana Rygarová a Jiří M. Doležel na výstavě nazvané Reflexe jesenické přírody.

Výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy Vlašim je aktuálně k vidění v prostorách vlašimského zámku až do 8. května.

Děti z umělecké školy při tvoření inspirovala Vlašim

Vlašim /FOTOGALERIE/ - Výstava výtvarného oboru Základní umělecké školy Vlašim je aktuálně k vidění v prostorách vlašimského zámku až do 8. května. Přibližně sto žáků, kteří na výtvorech pracovali celý školní rok, inspirovala Vlašim a především téma Člověk a město.

Ilustrační foto.

Krajský Zlatý kolovrat pro tři regionální mistry svého oboru

Rychnovsko - Již po patnácté uděloval Krajský úřad ocenění Zlatý kolovrat za významný přínos v oblasti tradiční lidové kultury. Letos získali uznání tři zástupci regionu - keramická cena s motivem kolovratu putuje dvakrát do Merklovic a jednou do Deštného.

Ilustrační foto.

Cizinci v Brně? Kvůli nehodě i plastice nosu

Brno – Umělé oplodnění, plastika i operace srdce. To jsou jen některé ze zákroků, za kterými na jižní Moravu přijíždí ročně tisíce cizinců. Vedení kraje jejich zájem vysvětluje kvalitní péči a zároveň velmi nízkou cenou.

CHEBSKÉ DVORKY jsou oblíbeným festivalem. Nejedno město by chtělo mít podobnou akci.

Dvorky inspirovaly klášter

Klášter Teplá - Pro Hroznatovu akademii v klášteře Teplá se stal inspirací festival Chebské dvorky. Obdobný festival umění a řemesel se tak má konat i v klášteře.