Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Znojemský výtvarník Zdeněk Maixner zahájil vernisáží výstavu obrazů.

Ukazuje známá i neznámá zákoutí. Milovník boubelatých žen Maixner maloval Znojmo

Znojmo - Znojemský výtvarník a sochař Zdeněk Maixner vystavuje své obrazy na Slepičím trhu ve Znojmě. Pastelem namaloval známá i méně známá zákoutí Znojma i okolí. „Na své poslední velké výstavě v Domě umění jsem návštěvníkům ukázal průřez svojí tvorbou. Uvědomil jsem si, že obrazy takto nevynikly. Proto jsem je shromáždil na samostatné výstavě," sdělil Maixner.

Výstava Století relativity v olomouckém Muzeu umění

Olomoucké Století relativity má nové taháky i osvětlení

FOTOGALERIE / Některé nové plastiky, obrazy, kresby, ale i lepší osvětlení nabízí po reinstalaci stálá expozice olomouckého Muzea moderního umění, Století relativity. Cílem výstavy je prezentace toho nejlepšího z bohaté sbírky umění 20. století.

Akce hrou za poznáním v Prachaticích.

Senioři poznávají svět hrou a poznáním

Prachatice - Akce Hrou za poznáním v každém věku s Ivanou Bečvářovou, lektorkou a učitelkou Střední pedagogické školy a Hankou RH+ se uskutečnila v prostorech domu Křižovatka u parku v SeniorPointu.

Benešovské Muzeum umění a designu je konečně pod střechou.

Muzeum chystá na léto otevření čítárny

Benešov - Veřejně přístupnou čítárnu otevře během léta benešovské Muzeum umění a designu na Malém náměstí. Místo, kde si budou moci lidé číst, vzniká v rámci rekonstrukce muzea.

Vykopváky na stavbě dálnice D11.

Archeolog přiblíží nálezy na D11

Hradec Králové - Archeologické nálezy na trase budoucí dálnice D11 v pátek představí Daniel Stolz ze společnosti Archaia, která výzkum provádí.

Jan Jankůj studoval v Železném brodě umělecké zpracování skla u profesorů Pavla Ježka a Ladislava Olivy. V Prostějově měl už několik přednášek o dějinách sklářství. Ve středu 21. února promluví o nejvýznamnějším českém byzantologovi Františku Dvorníkovi.

Povídání v aule představí nejvýznamnějšího znalce Byzance

Fótios. Tak se jmenoval muž, který se zasloužil o to, že Cyril a Metoděj přišli na Velkou Moravu. Odstartoval však také rozdělení křesťanů na východní pravoslavné a západní katolické. O patriarchovi z 9. století, ale zejména o jeho největším znalci původem z Chomýže na Kroměřížsku, Františku Dvorníkovi, bude další přednáška na půdě prostějovského Cyrilometodějského gymnázia.

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí byla zahájena výstava Jubilanti 2018.

OBRAZEM: Jubilanti vystavují

Ústí nad Orlicí /FOTO/ - V Galerii Pod radnicí v Ústí nad Orlicí vystavují jubilanti Klubu přátel umění.

Obraz Les Lavandiéres

Obraz Toyen se na aukci v pražském Mánesu vydražil za 5,5 milionu korun

Poválečný obraz malířky Toyen Les Lavandiéres se stal nejdražší položkou dnešní aukce v pražském Mánesu. Z vyvolávací ceny 3,95 milionu se vyšplhal na 5,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Částku 3,9 milionu korun pak zaplatil kupující za obraz Josefa Šímy Bouře ve Fécamp. 

Abstraktní grafiky Jiřího Fikejze v Orlickém muzeu v Chocni.

Umění je talent hrát si s realitou

Ústí nad Orlicí, Choceň /ROZHOVOR, FOTO/ - Orlické muzeum v Chocni v lednu patří abstraktní grafice. Až do 28. ledna tu návštěvníci uvidí díla abstraktní grafiky ústeckoorlického grafika Jiřího Fikejze.

Dílo Josefa Klimeše s názvem Řeka z roku 1984 u stanice metra Nádraží Holešovice.

V pražských Nebušicích se dnes koná pohřeb sochaře Josefa Klimeše

V kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražských Nebušicích se dnes od 11:00 koná poslední rozloučení s akademickým sochařem Josefem Klimešem. Zemřel v pátek 12. ledna ve věku 89 let, tři dny před svými devadesátinami. Je autorem řady plastik dotvářejících budovy a veřejná prostranství zejména v Praze. Známé jsou jeho betonové plastiky u Barrandovského mostu. Na výstavě Expo 58 v Bruselu získal za svou železnou plastiku cenu Grand Prix.

Dílo Josefa Klimeše s názvem Řeka z roku 1984 u stanice metra Nádraží Holešovice.

Zemřel sochař Josef Klimeš, oceněný na bruselské výstavě Expo 58

Ve věku 89 let zemřel v pátek v Praze český sochař Josef Klimeš, který na výstavě Expo 58 v Bruselu získal za svou železnou plastiku cenu Grand Prix. Dnes to oznámila jeho dcera Natálie Mojžíšová. Klimeš je také autorem řady plastik dotvářejících budovy a veřejná prostranství zejména v Praze. Známé jsou jeho betonové plastiky u Barrandovského mostu.

Dílo Josefa Klimeše s názvem Řeka z roku 1984 u stanice metra Nádraží Holešovice.

Zemřel sochař Josef Klimeš, oceněný na bruselské výstavě Expo 58

Ve věku 89 let zemřel v pátek v Praze český sochař Josef Klimeš, který na výstavě Expo 58 v Bruselu získal za svou železnou plastiku cenu Grand Prix. ČTK to dnes oznámila jeho dcera Natálie Mojžíšová. Klimeš je také autorem řady plastik dotvářejících budovy a veřejná prostranství zejména v Praze. Známé jsou jeho betonové plastiky u Barrandovského mostu.

Takto plastika vypadá.

Demolice kasárny pokračuje. Připomínat ji bude v parku plastika z římsy

Jihlava – S počátkem nového roku se dělníci pustili do další fáze demolice bývalých Štefánikových kasáren stojící na křižovatce jihlavských ulic Vrchlického a 17. listopadu. Z její střešní římsy nad hlavním vstupem už snesli kamennou plastiku, která bude zbouranou stavbu připomínat.

Plastika kovových lidských rukou na náměstí Republiky.

Ruce na Bartoloměji

Plzeň - Neznámé ruce se derou ven zpod plzeňské katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky. Pod jedním ze základových kvádrů se objevila plastika kovových lidských rukou.

Kniha Kamenné zajímavosti na Třebíčsku.

Kamenné zajímavosti na Třebíčsku upozorňují na kašnu i zvoničku

Třebíč - Na kamenné mísy, hraniční kameny, mlýnská kola a řadu dalších pozoruhodností poukazuje kniha Kamenné zajímavosti na Třebíčsku. Knižní novinka je posledním dílem trilogie, navazuje na předchozí Památné kameny a pověsti na Třebíčsku a Kamenné památky na Třebíčsku.

Pro Martina Lichevníka se jeho dlouholetý koníček stal nakonec řezbářským řemeslem.

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Znojmo /ROZHOVOR/ – Práce se dřevem se Martinu Lichevníkovi stala během pár let z koníčka řemeslem. Nejčastěji tvoří dřevěné plastiky v životní velikosti, ale baví ho vyřezávat i zvířata. O své práci i o překvapení z ceny, kterou mu letos udělili znojemští radní, hovoří řezbář v rozhovoru pro Deník Rovnost.

Řezbář Martin Lichevník.

Řezbář Lichevník: Než říznu do dřeba, musím přemýšlet

Znojmo - Od koníčku k řemeslu na plný úvazek dovedla během čtyř let Martina Lichevníka jeho záliba v práci se dřevem. Napilno má i v předvánočním čase. Přibývá mu totiž objednávek na betlémy. Třetím rokem zdobí jeho plastiky v životní velikosti i znojemský adventní trh. Město mu za jeho práci nedávno udělilo i svou výroční cenu.

Výstava v muzeu ve Vyškově připomíná historický Egypt.

OBRAZEM: Muzeum lidem odhaluje Tutanchamonovy poklady

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Několik druhů plastik, busty panovníků, sochy vládců nebo bohů a také obrazy či jiná umělecká díla navozující atmosféru starověkého Egypta. To vše je nyní k vidění na výstavě Egypt dar Nilu v Muzeu Vyškovska.

Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar.

Dílo z Lindavy zazářilo v Dubaji

Novoborsko - Na huti lindavské sklárny společnosti Lasvit vzniklo další unikátní dílo, které zamířilo do světa. Se sklářskými mistry z Novoborska tentokrát spojil síly uznávaný designér Khalid Shafar. 

Perly české secese jsou od čtvrtka k vidění v prostějovském muzeu.

V muzeu odhalili skvosty secese. Podívejte se

Prostějovská smetánka se ve čtvrtek sešla v místním muzeu. Primátorku Alenu Raškovou, ředitele škol, ale také sportovního giganta Miroslava Černoška nalákala do expozičních prostor výstava, která znalce a obdivovatele umění dostane do kolenou. Muzeum totiž nyní nabízí výstavu Umění secese. Desítky a desítky plastik a maleb nadchnou, zaujmou, nepustí.

Vánoční výstava výtvarných prací vybraných současných i dnes již nežijících autorů v královéhradecké galerii Koruna v Kopečku.

Galerie zahajuje vánoční výstavu

Hradec Králové - Na Vánoce se připravuje i hradecká Galerie Koruna. Pro zájemce přichystala výstavu s názvem Vánoční kolekce. Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu v 18 hodin právě v Galerii Koruna.