Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Slavnostní vernisáž výstavy Franta ve sbírkách soukromých sběratelů.

VIDEO: Muzeum ukazuje Frantu v soukromých sbírkách

Třebíč – Seznámit se s další částí tvorby svého rodáka Františka Mertla zvaného Franta mají v těchto dnech Třebíčané. Slavnostní vernisáží začala ve čtvrtek odpoledne jeho výstava v konírně třebíčského zámku.

Neznámý vandal poničil sousoší u dálnice D1 poblíž Lipníku nad Bečvou.

Vandal poničil obří sochu u D1, škoda je 100 tisíc

Bronzové sousoší svatého Kryštofa - patrona všech řidičů, které se tyčí u dálnice D1 poblíž Lipníku nad Bečvou, se stalo terčem neznámého vandala. Ten skulpturu v přesně nezjištěné době poničil.

Starý zámek Hořovice

Nové muzeum nabídne komiks i hlavolamy

Hořovice - Poslední březnový den bude pro Hořovické výjimečný tím, že se v areálu Starého zámku otevře nejen nová městská knihovna a informační centrum, ale i obnovené Muzeum Hořovicka. Slavnost začíná ve 13 hodin.

Sousočí sv. Augustina v Hvězdlicích. Barokní kamenná skulptura z druhé čtvrtiny 18. století, na bohatě tvarovaném soklu.

Chtějí dokončit opravy památek. Letos se Hvězdličtí zaměří na obecní sousoší

Hvězdlice – Po rekonstrukci pomníku padlých z první světové války s bustou Tomáše Garrigua Masaryka z roku 1922 Hvězdličtí plánují v opravách pokračovat. „Chceme dát do pořádku památky, které jsou v majetku obce. Letos máme v plánu pokračovat v rekonstrukci obecních sousoší," sdělil starosta městyse Zdeněk Tejkal.

Šlechtova restaurace.

Radní v úterý projednají tendr na opravu Šlechtovky

Praha - Pražští radní by měli v úterý znovu projednat tendr na opravu Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Vedení města pravděpodobně vrátí řízení obměněné výběrové komisi, která jej bude muset znovu přezkoumat. Ve středu řekl radní Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL). Vítězství firmy Pracom zpochybnil jeden z účastníků, firma Hochtief. Pracom údajně neměl všechna příslušná živnostenská oprávnění. Restaurace, která je kulturní památkou, dlouho chátrá a opravy město v minulosti už několikrát odložilo.

Město koupilo budovu bývalé Moravia banky.

Město koupí budovu zkrachovalé banky

Transparent s nápisem „Na prodej", který léta visel na fasádě budovy bývalé Moravia banky ve Frýdku-Místku, už může jít k zemi. Městští zastupitelé rozhodli, že stavbu i s přilehlým nádvořím a pozemky v centru města odkoupí za 13,5 milionu korun.

Náprstkovo muzeum.

Výstava v Náprstkově muzeu nabízí historii Tibetu a jeho kultury

Praha - Návštěvníci výstavy Příběh Tibetu v Náprstkově muzeu v Praze mají možnost do 31. července vidět předměty ze sbírek muzea, které doposud nebyly vystaveny a nahlédnout do historie Tibetu a tibetské kultury. Poprvé se mezi vystavovanými předměty objeví zlacená plastika bohyně Táry, chrámové malby, bronzové plastiky či rituální hudební nástroje. Součástí projektu je i fotografická panelová výstava na nádvoří muzea, která představuje fotografie kameramana Josefa Vaniše pocházející z jeho cesty po Tibetu v letech 1954 až 1955

Sochař Roman Wenzel.

Ruce pravěkého lovce udělal sochař podle lesního dělníka

Moravský kras - Pravěký muž s oštěpem se vrací z lovu. Žena zatím zpracovává kůže a další člen tlupy štípá pazourek. O kus dál číhá hyena. V jiné části podzemí odpočívá jeskynní medvěd v životní velikosti s mláďaty. Z příšeří jeskyně vystupuje postava neolitické ženy a muže při tajemném obřadu. Fotoaparáty cvakají.

František Pliml.

Alpiq jde do jara s velkými změnami. Reprezentanti odešli i přišli

Kladno – Se zajímavými změnami vstoupí v sobotu do jarní části extraligy hokejbalisté Alpiqu Kladno. Vicemistr lačnící po návratu mistrovského poháru do kladenské síně slávy, přivítá na úvod Hradec Králové. Zápas lídra tabulky s osmým v pořadí začne v 11 hodin v městské aréně.

V Oblastním muzeu v Mostě probíhá výstava s názvem Egypt na Nilu

OBRAZEM: Egypt na Nilu v mosteckém muzeu

Most - V Oblastním muzeu v Mostě probíhá výstava s názvem Egypt na Nilu, kde jsou prezentovány artefakty ze soukromé sbírky slovenského cestovatele a sběratele Jána Hertlíka.

Ivan Komárek

Siločáry Ivana Komárka ve vile

Malíř, grafik a sochař Ivan Komárek představí v Krnově kolekci svých prací z let 2012-2016. Pod názvem Siločáry ji najdeme od 4. března do 2. dubna ve výstavních prostorách Městského muzea v Krnově ve Flemmichově vile.

Dílo Viktora Stříbrného je k vidění v areálu Hornického skanzenu Mayrau.

Na Mayrau vzpomínají na tvorbu Viktora Stříbrného

Vinařice - Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna připravil výstavu Viktora Stříbrného, která je vidění do 17. 4. a je instalována v prostoru cechovny a bývalých čistých šaten dolu Mayrau.

Olbram Zoubek.

Zoubek dokončil plastiku pátera Josefa Toufara

Zahrádka – Jeden z nejvýznamnějších současných českých sochařů Olbram Zoubek dokončil plastiku faráře Josefa Toufara, kterého v padesátých letech minulého století umučili vyšetřovatelé komunistické Státní bezpečnosti v souvislosti s takzvaným číhošťským zázrakem.

Obnova oltáře kunovického kostela přišla na 324 tisíc korun.

Obnova oltáře kunovického kostela přišla na 324 tisíc korun

Kunovice - Celkem 324 511 korun činily celkové náklady na obnovu oltáře v kostele sv. Petra a Pavla v Kunovicích. Jejich větší část pokryla dotace Ministerstva kultury ve výši 250 000 korun. Zbývající část nákladů ve výši 74 511 korun uhradila ze svých prostředků římskokatolická farnost Kunovice.

Původní tvrz z 15. století byla zřejmě v 17. století přestavěna na zámek, který je označován jako starý. Nový zámek byl postavený roku 1840, ale konkrétní autor projektu není znám.

Starý neplachovický zámek nahradil v obci nový

/HISTORIE/ Původní tvrz z 15. století byla zřejmě v 17. století přestavěna na zámek, který je označován jako starý. Nový zámek byl postavený roku 1840, ale konkrétní autor projektu není znám.

Eiffelova věž. Ilustrační foto

Okolí Eiffelovy věže bude chránit bariéra z neprůstřelného skla

Kolem pařížské Eiffelovy věže vznikne bariéra z neprůstřelného skla vysoká 2,5 metru. Oznámila to pařížská radnice. Skleněná zeď, jejíž zbudování přijde na 20 milionů eur (540 milionů Kč), nahraní bariéry, které jsou kolem nejslavnější pařížské památky od fotbalového šampionátu Euro 2016.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Výstava potrvá ještě několik dní

Hradec Králové - Ještě několik dní, konkrétně do 25. února, bude v královéhradecké Galerii Koruna k vidění výstava s názvem Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Experimentální ledové dílo studentů pražské AVU Artura Magrota,Martina Chladny a Jakuba Rajnocha na Malostranském náměstí.

OBRAZEM: Na Malostranském náměstí se objevila ledová socha

Praha /FOTOGALERIE/ - Dočasná plastika, která se navíc bude v čase proměňovat, je od včerejška umístěna na Malostranském náměstí v Praze. Vytvořili ji studenti Akademie výtvarných umění a tvoří ji čtyři metry vysoký ledový kvádr a nádrž. Podle okolní teploty by měl sloup tát a postupně naplňovat nádrž. Výstava se jmenuje Procesuální instalace a potrvá do 26. února. Autory instalace jsou Artur Magrot, Martin Chlanda a Jakub Rajnoch z Ateliéru intermediální tvorby.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Na výstavu: Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky

Hradec Králové - V galerii Koruna na hradeckém Svatojánském náměstí (V Kopečku) je otevřena nová expozice Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky (za zajímavými výstavami loňského roku), která potrvá do 25. února 2017.

Richard Pešek

Spojí umění otce, syna a dcery

Vysoké Mýto – Městská galerie pro letošní sezonu připravila sérii výstav nazvanou Talent napříč generacemi. Pestrý rok 2017, ve kterém galerie oslaví šedesát let od svého založení, zítra zahájí svou výstavou Richard Pešek se svým synem Richardem a dcerou Alenou.

Aukce obrazů. Ilustrační foto.

Na aukcích v ČR se loni prodalo 19 zahraničních děl za miliony

Praha - Na českém aukčním trhu se loni prodala téměř dvacítka děl zahraničních umělců za cenu přes milion korun. Objem peněz, které za tato díla sběratelé utratili, výrazně zvýšil olej Oskara Kokoschky Žáby, který byl v listopadu prodán za 36,25 milionu korun bez aukční přirážky a stal se druhým nejdražším obrazem roku. Převážně se vysoké částky za zahraniční umělce týkají 19. a 20. století, za vysokou cenu byl ale také prodán barokní obraz s biblickým výjevem.

Muzeum karosářství ve Vysokém Mýtě.

Galerie slaví výročí a nabídne Talent napříč generacemi

Vysoké Mýto – Rok 2017 je pro městskou galerii ve znamení oslav. Připomíná si totiž své šedesátiny. „Galerijní sbírka je dědictvím pro další generace, proto jsme jako leitmotiv této sezony zvolili obdobné téma a nazvali jej Talent napříč generacemi," uvedla kurátorka Iveta Danko a dodala, že galerie v průběhu roku představí výtvarníky, které kromě lásky k umění pojí i rodinné vazby."

Filip Horák s cenami Zlatý oříšek.

Velký hudební talent Filip Horák vyrůstá v Mařaticích

Uherské Hradiště – Je mu dvanáct let, žije v Uherském Hradišti Mařaticích, chodí do 6. třídy základní školy a jmenuje se Filip Horák. V uplynulých dnech obdržel významné ocenění v celostátní soutěži Zlatý oříšek, která má za cíl vyhledávat aktivní, úspěšné a nadané děti z celé České republiky, a to v různých oborech – umění, sportu, ekologii, přírodovědě, chovatelství, jazykových schopnostech, zajímavých činech.