Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

V pasohláveckém Merkuru bavili odvážlivci na skateboardu, BMX kole či koloběžce, kteří se spouštěli po minirampě. Při další zastávce Summer X Fest Tour organizátoři připravili i soutěže o ceny.

Triky i hlavou dolů. Odvážní jezdci řádili v pasohláveckém Merkuru

Pasohlávky /REPORTÁŽ/ – Pět odvážných mladých mužů stojí na okraji mobilní minirampy, která vyrostla ve čtvrtek v pasohláveckém kempu Merkur na pláži u Velké laguny. Jsou dvě hodiny odpoledne a jezdci se po jednom spouští dolů a vyjíždějí zase nahoru. Na svých strojích předvádějí natěšeným divákům adrenalinové kousky. „Tohle jsem ještě nikdy neviděl," neskrývá obdiv například Pavel Marek, který sem přicestoval s rodinou na dovolenou z východních Čech.

Maxim Velčovský (na snímku) v Nákupní galerii Myslbek prezentoval největší plastiku ve střední Evropě.

Rozměrná skleněná plastika Velčovského zpodobňuje pohyb energie

Praha /FOTOGALERIE/ - Rozměrnou skleněnou plastiku, která je trojrozměrnou simulací pohybu v prostoru a čase, ve čtvrtek představili její autoři v nákupním centru v Praze. Navrhl ji designér Maxim Velčovský a vyrobila česká sklářská firma Lasvit, kde Velčovský několik let působí jako umělecký ředitel.

Mariánský sloup na Hradčanském náměstí. Ilustrační foto.

Výstava přibližuje historii i současné opravy mariánského sloupu

Praha - Historii mariánského morového sloupu na Hradčanském náměstí v Praze a jeho současné restaurování přibližuje výstava instalovaná přímo v jeho okolí. Od vysvěcení mariánského sloupu letos uplyne 280 let. Většina soch se na sloup vrátí v originálech, některé v kopiích. Celý sloup bude po opravě v roce 2019. Ve čtvrtek o zahájení výstavy informovala Michaela Vrchotová z Galerie hlavního města Prahy, která je jejím autorem i správcem veřejné plastiky v Praze.

Trenér brněnské Zbrojovky Svatopluk Habanec.

Plán na náhradu zraněného Zavadila? Zapojit více kreativců

Kaprun, Brno – Fotbalová Zbrojovka si zřejmě pořídí trhací kalendář, aby odpočítávala dny do návratu kapitána Pavla Zavadila. 
Brněnský lídr rehabilituje po plastice křížového vazu v koleni a zmešká většinu podzimní části první ligy. „Myslím si, že posil v kádru už je mnoho. Na Pavlovu pozici neplánujeme nikoho přivést," vzkazuje kouč Svatopluk Habanec ze soustředění Zbrojovky v rakouském Kaprunu.

Cena města Blanska. Ilustrační foto.

Cena města Blanska za kulturu? Soška putuje do muzea

Blansko – Muzeum Blanenska zařadí do svých sbírek zanedlouho bronzovou sošku. Místní jí říkají blanenská Venuše. V depozitáři končí nechtěně a její příběh má trpkou příchuť. Původně ji totiž měla dostat jako Cenu města Blanska za kulturu výtvarnice a učitelka Eva Kupová a další dvě osobnosti. Kupová ji v prosinci jako jediná nepřevzala. Kritizovala neprofesionální způsob řízení kultury ve městě.

Fotbalista Pavel Zavadil.

Plán Zbrojovky na náhradu Zavadila? Zapojit více kreativců

Kaprun, Brno - Fotbalová Zbrojovka si zřejmě pořídí trhací kalendář, aby odpočítávala dny do návratu kapitána Pavla Zavadila. 
Brněnský lídr rehabilituje po plastice křížového vazu v koleni a zmešká většinu podzimní části první ligy. „Myslím si, že posil v kádru už je mnoho. Na Pavlovu pozici neplánujeme nikoho přivést," vzkazuje kouč Svatopluk Habanec ze soustředění Zbrojovky v rakouském Kaprunu.

Ilustrační foto

Park u letního kina se mění

Turnov - Městský park uprostřed historického centra v blízkosti letního kina, prochází změnami. Nynější stav některých částí lokality již neodpovídá současným potřebám občanů.

Fotbalista Pavel Zavadil.

Léčící se Zavadil zavrhl myšlenky na předčasný konec kariéry

Brno – Rehabilitace a jízda na kole. Těmto činnostem se v poslední době věnuje kapitán brněnské Zbrojovky Pavel Zavadil nejčastěji. Po faulu teplického záložníka Admira Ljevakoviče v dubnovém utkání první fotbalové ligy se zranil a podstoupil plastiku křížového vazu. Pro řadu hráčů podobné zranění v osmatřiceti letech znamená konec kariéry, brněnský matador se ale nevzdává.

Ilustrační foto.

Zahrady hradu Svojanov zdobí netradiční sochy

Svojanov – Letošní turistická sezóna už je v plném proudu a k ní neodmyslitelně patří také návštěvy hradů a zámků. Hrad Svojanov se v tomto roce rozhodl nalákat návštěvníky na novou výstavu abstraktních děl. Zahrady proto ozdobily tři nové kovové plastiky.

Zrestaurovaná socha je zpátky v zahradě přerovských ornitologů

Přerovská Světluška je zpátky v zahradě

Přerov – Ženská postava stojící na zeměkouli obklopené hustými oblaky s netopýrem a světelnou září s hvězdami, která na dlani drží řecký oheň. To je bronzová socha Elektra, akt ve stylu pozdního art deco, které v Přerově lidé neřeknou jinak než Světluška. Plastika prošla během posledních dnů renovací a teď je zpátky v zahradě ornitologů.

Hejův nožík v Rožnově pod Radhoštěm.

V Rožnově se sešli mistři řezbáři už po dvacáté

Rožnov pod Radhoštěm - Co všechno lze vyčarovat ze dřeva, ukázaly na jubilejním dvacátém ročníku Hejova nožíku desítky řezbářů z celé Moravy. Návštěvníci si prohlédli nejen umělecké figurální plastiky. Potěšili se také hračkami, píšťalkami i praktickými výrobky pro domácnost.

  Buksa Malenovice Team prožil skvělý start do sezony.

Buksa Malenovice Team chce z Petrovic další cenné medaile

S jídlem roste chuť. Pro další zlaté a stříbrné trofeje vyráží Buksa Malenovice Team o víkendu do Petrovic u Karviné, kde se v neděli pojede třetí závod sedmidílného seriálu Mezinárodního mistrovství ČR v motokrosu.

Buchlov – Už podesáté bude třetí srpnový víkend na starobylém hradě Buchlově patřit desítkám kovářům a nožířům, kteří budou návštěvníkům tradiční akce ukazovat, že se z kovu dá vytvořit téměř cokoliv. První údery do kovadlin se začnou ozývat v pevnosti už

Buchlov budou o víkendu okupovat kováři a nožíři

Buchlov – Už podesáté bude druhý červencový víkend na starobylém hradě Buchlově patřit desítkám kovářům a nožířům, kteří budou návštěvníkům tradiční akce ukazovat, že se z kovu dá vytvořit téměř cokoliv. První údery do kovadlin se začnou ozývat v pevnosti už od brzkého sobotního rána, ale před zraky návštěvníků budou kováři u deseti výhní na I. a II. hradním nádvoří tvořit svá díla až od deseti hodin.

Výstava lišejníků.

Do sokolovského muzea za tajemnými lišejníky

Sokolov – Víte, jak se liší lišejník od mechu? Víte, že lišejník produkuje látky, se kterými se jinak v přírodě nesetkáte?Víte, že lišejníky jsou sice přehlížené organismy, ale byly také odedávna využívané? Že lišejníky mohou žít i v Arktidě a Antarktidě, kde snáší silné mrazy i dlouhotrvající temnotu… a nahlédli jste někdy lupou do tajemného světa lišejníků, ve kterém jsou nečekané tvary a barvy, které by člověk nevymyslel? V sokolovském muzeu právě probíhá výstava, kde si zvídavci přijdou na své.

Adolf Born

Výstava v Třeboni nabízí průřez grafickou tvorbou Adolfa Borna

Třeboň (Jindřichohradecko) - Průřez grafickou tvorbou Adolfa Borna mohou návštěvníci vidět do konce srpna v Třeboni na Jindřichohradecku. V Domě Štěpána Netolického v pátek začala výstava děl výtvarníka, jenž v květnu zemřel. Expozici tvoří zápůjčky od Alšovy jihočeské galerie a soukromých sběratelů a představí také Bornova raná díla, akvarely i jednu plastiku. Poslední výstava Bornových děl se v Třeboni uskutečnila téměř před 20 lety.

Bustu elektrotechnika Josefa Sumce odhalili před rektorátem Vysokého učení technického v brněnské Antonínské ulici.

Busta známého elektrotechnika Sumce se po letech vrátila před rektorát

Brno /FOTOGALERIE/ – Podobizna slavného českého elektrotechnika Josefa Sumce se ve středu dočkala znovuodhalení. Přibližnou kopii původní plastiky, která byla před pěti lety ukradena, již mohou lidé vidět před rektorátem Vysokého učení technického v brněnské Antonínské ulici.

Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek.

Soutěž Skrytá paměť Moravy vyhrál gymnazista z Hradiště

Mikulčice – Se svojí povídkou Tahat šero se stal vítězem jubilejního 10. ročníku literární soutěže Skrytá paměť Moravy v kategorii od 16 do 19 let osmnáctiletý student třetího ročníku Gymnázia v Uherském Hradišti Jan Jindřich Karásek. Diplom, keramickou plastiku a šek na 6 tisíc korun si talentovaný Hradišťan převzal ve Slovanském hradišti v Mikulčicích 10. června.

Socha Anežky České.

Anežka Česká ozdobí letní sídlo papeže

Východní Čechy, Hořice - Pískovcová socha české světice zamíří do papežových zahrad u Říma. Rozloučit se s ní ale mohou zájemci ještě 4. července na Velehradu.

Ilustrační foto.

Vyškovští umělci se představí v Praze. Vystavovat budou v Lapidáriu

Vyškov – Studentka šestého ročníku brněnské fakulty výtvarných umění Barbora Kachlíková se svými obrazy a sochař a řezbář Tomiš Zedník, který vytvořil například betlém pro Masarykovo náměstí. Ten naopak se svými dřevěnými sochami a plastikami. Dva umělci z Vyškova, kteří vyrazí do Prahy.

Řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na festivalu Pelhřimov – město rekordů vyřezal moderní plastiku, kterou nazval Srdce stromu. Také pět hodin pracoval na třech křeslech a stolku, vše zhotovené z jednoho velkého kmene smrku.

Pět nových rekordů řezbáře Jiřího Halouzky

Jiříkov - Řezbář Jiří Halouzka to s pilou a se dřevem umí. Že je mistr velkých soch, to už prokázal mnohokrát, potvrzují to i certifikáty za získané rekordy, mimo jiné i ten světový za největší dřevěný vyřezávaný betlém v životní velikosti.

Vedle sochařů ze "zušky" se na Sochařském sympoziu v Choceradech sešla i veřejnost.

Chocerady hostily Sochařské sympozium již podruhé

Chocerady – Také v letošním roce se v průběhu druhého červnového víkendu konal v Choceradech, tentokrát již druhý ročník Sochařského sympozia. Návštěvníci akce tedy mohli od pátku do neděle opět obdivovat, jak pod rukama sochařů vznikají rozměrné dřevěné objekty.

Prostranství před budovou, kde sídlí Městská knihovna Rakovník.

Rekonstrukce prostranství začne už v příštím roce

Rakovník - Vodní prvek a socha čtenáře. To vše v noci osvětlené. Tak bude nově vypadat prostranství před budovou, kde mimo jiné sídlí také městská knihovna či katastrální úřad. O vítězném návrhu rozhodovali samotní Rakovničané v anketě města Rakovníka, a to od dubna letošního roku. Na výběr měli ze tří možností, nejvíce hlasů obdržel návrh od firmy Hlaváček & partner. 

Opravený zámek Lomnice nad Popelkou

Zámek s puncem pohádky

Lomnice nad Popelkou - Programová nabídka akce Léto na zámku bude opět zaměřena na dětského návštěvníka v souladu s mottem Lomnický zámek pohádkový hravý ani v létě nezahálí. A je rozmanitá.

Zámek v Lomnici nad Popelkou.

Na lomnickém zámku s puncem pohádky

Lomnice nad Popelkou – Programová nabídka akce Léto na zámku bude opět zaměřena na dětského návštěvníka v souladu s mottem Lomnický zámek pohádkový, hravý ani v létě nezahálí. A je rozmanitá.

Doslova záplava lidí obklopila navečer o prvním červnovém čtvrtku budovu Turistického centra na Velehradě. V jeho přízemí totiž právě startovala dlouhodobá výstava sochaře a výtvarníka Otmara Olivy s názvem Příběh sochy.

Róbert Bezák: Velehrad je to nejsprávnější místo pro sochy Otmara Olivy

Velehrad – Doslova záplava lidí obklopila navečer o prvním červnovém čtvrtku budovu Turistického centra na Velehradě. V jeho přízemí totiž právě startovala dlouhodobá výstava sochaře a výtvarníka Otmara Olivy s názvem Příběh sochy. V této vůbec první velehradské Olivově expozici budou mít návštěvníci možnost tři a půl roku obdivovat 38 děl, převážně sakrálních plastik z jeho ateliéru, soukromých sbírek či například z Muzea J. A. Komenského v Uherském Brodě.

Magistrát města Frýdku-Místku.

Slezan uspěl s žádostí o dotaci

Frýdek-Místek - Sklad bavlny u frýdeckého vlakového nádraží, třípodlažní budova v Těšínské ulici a umělecká plastika na jedné z budov areálu v Beskydské ulici.

Opravy v hořických Smetanových sadech.

Hořické Smetanovy sady se rozšiřují

Hořice – Smetanovy sady jsou krásným městským parkem, o jehož založení se zasloužil hudební spolek Dalibor již v roce 1889 tím, že hodlal zrealizovat myšlenku na postavení pomníku Bedřichu Smetanovi.

Výstava sochaře Otmara Olivy " Příběh sochy" ve Velehradě.

Otmar Oliva na Velehradě zahájil výstavu

Uherské Hradiště – Sochu Jana Křtitele, paškál z Trnavy, plastiky s názvem Výstrahy či Král Ubu – tyto a mnohé z dalších děl známého sochaře a výtvarníka Otmara Olivy lze od čtvrtku 2. června i v následujících třech a půl letech zhlédnout v Turistickém centru Velehrad. Na přípravě expozice se podílely Olivovy děti, které do ní spolu se svým otcem zařadily řadu z exponátů vztahujících se k jeho osobním zážitkům.