Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Plastiky sochaře Davida Černého v podobě stíhaček Spitfire s motýlími křídly vyrobila pardubická firma.

Motýli pro pražský obchodní dům Máj vznikli v Pardubicích

Pražský obchodní dům Máj prochází několikaletou rekonstrukcí a má se podle plánu znovu otevřít v červnu. Jeho fasádu by měly zdobit plastiky sochaře Davida Černého v podobě stíhaček Spitfire s motýlími křídly. Ty nyní vznikly v pardubické firmě JHV.

Hana Dvorská

Kaskadérka Hana Dvorská: Na nádor nemyslím. Sportuji a v osmdesáti se vdám

Věk je jen číslo, alespoň pro známou kaskadérku Hanu Dvorskou. Ta se nebojí vrásek ani přibývajících let. „Žádné plastiky neplánuji. Chci stárnout přirozeně s grácií,“ říká v rozhovoru pro časopis Story a dodává, že se za šestnáct let vdá, a stárnutí je pro ni spíše výzvou než překážkou.  

Odvoz torza tanku, objektu od umělce Davida Černého, z náměstí Kinských.

Torzo tanku od Černého stráví Vánoce v Itálii. Pak se vrátí na Smíchov

Torzo sovětského tanku z tvůrčí dílny sochaře a výtvarníka Davida Černého zmizelo v pátek 10. listopadu z náměstí Kinských na Smíchově. Dílo, které vypadá jako zadní část historického tanku zahrabávajícího se pod zem, odvezl nákladní automobil – a trávník pod zahradou Kinských osiřel. Ne docela; lokalitu stále ozvláštňuje další pozoruhodnost, jíž je Jerryho platan – ovšem plastika v podobě části tanku je pryč.

V Lipníku nad Bečvou začala ve čtvrtek tradiční výstava Kov ve městě. Foto: Se souhlasem Městského úřadu v Lipníku nad Bečvou

Město Lipník nad Bečvou koupí plastiku, která je součástí výstavy Kov ve městě

Výstava Kov ve městě zdobí už od poloviny června Masarykovo náměstí v Lipníku nad Bečvou a přilehlá prostranství. Letos na ní mohli návštěvníci obdivovat skulptury olomouckého akademického sochaře Jana Dostála, který představil rozměrné abstraktivní sochy. Jednu z nich, plastiku s názvem Jin Jang, se rozhodlo město Lipník od autora odkoupit.

Kovářské fórum na Helfštýně 2022.

Hefaiston klepe na dveře, hrad Helfštýn čeká nápor kovářů i návštěvníků

Na jednačtyřicátý ročník celosvětového setkání uměleckých kovářů Hefaiston se připravuje hrad Helfštýn. Předzvěstí mezinárodního svátku je každoročně Kovářské fórum, během něhož zhotoví mistři černého cechu plastiku, jež se stane natrvalo součástí hradní expozice. Slavnostní zahájení Kovářského fóra se uskuteční v sobotu 19. srpna v 18 hodin.

Prostranství na berounském sídlišti.

Osvěžení před berounskou Hvězdou. Po rekonstrukci je tam přes čtyřicet fontánek

/FOTO, VIDEO/ Zanedbané prostranství před obchodním domem Hvězda na berounském sídlišti už je minulostí. Jeho rekonstrukce skončila a od začátku června už opět slouží lidem. Děti jsou nadšené především z vodních fontánek, které v horkých letních dnech osvěží. Jak se nová podoba plochy před Hvězdou líbí dospělým? 

Oldřich Plíva vystavuje své dílo v jablonecké galerii Nisa Factory (na snímku uprostřed).

Když náhodou nepřišla zakázka, dorazil kufr s jitrnicemi, říká výtvarník Plíva

/ROZHOVOR/ Světoznámý sochař a sklář Oldřich Plíva se narodil před 76 lety ve Mšeně, dnešní části Jablonce nad Nisou. Dle datumu je jasné, že se narodil ve „starém“ Mšeně, v době, kdy tu místo současných panelových domů stály malebné domky. I když objel světa kraj, v rodném městě žije nepřetržitě. „Ve Mšeně jsem se narodil, protože maminka to nestihla do porodnice.“

Oldřich Plíva vystavuje své dílo v jablonecké galerii Nisa Factory (na snímku uprostřed).

Když náhodou nepřišla zakázka, dorazil kufr s jitrnicemi, říká výtvarník Plíva

/ROZHOVOR/ Světoznámý akademický sochař a sklář Oldřich Plíva se narodil před 76 lety ve Mšeně, dnešní části Jablonce nad Nisou. Místo současných panelových domů tam v té době stály malebné domky. I když objel světa kraj, v rodném městě žije nepřetržitě. „Ve Mšeně jsem se opravdu narodil, protože maminka to nestihla do porodnice,“ říká. Nyní v jablonecké galerii Nisa Factory probíhá jeho největší autorská výstava.

Výstava Oldřicha Plíva Pokračování.

Mšenský rodák vystavuje v Nisa Factory. Proběhne i komentovaná prohlídka

Sérii pravidelných komentovaných prohlídek v jablonecké Nisa Factory zahájí ve čtvrtek 19. ledna v 17 hodin představení skláře a pedagoga Oldřicha Plívy. Objekty z taveného skla a plastiky broušené z bloků, které jsou velmi náročné na kvalitu technologického i výtvarného provedení, doplní komentářem kurátor výstavy Oldřich Palata.

Svou tvorbu představí v Muzeu Kroměřížska Otilie Šuterová Demelová.

Do Kroměříže se vrací rodačka, jejíž díla zdobí město. Výstavou

Práci kroměřížské rodačky Otilie Šuterové Demelové ukazuje malá galerie Muzea Kroměřížska. Výstava Návraty představuje průřez její celoživotní výtvarnou tvorbou od sedmdesátých let 20. století. Zahrnuje sochařská díla i malby akrylem. Z nedávné minulosti připomene perokresby deníkového charakteru a ze současnosti perokresby inspirované čínskými znaky.

Známý český rapper Paulie Garand vydává své deváté album nazvané Amonit.

Během covidu jsem si sáhl na dno. Psaní desky byla terapie, líčí rapper Garand

/ROZHOVOR/ Známý liberecký rapper Paulie Garand, civilním jménem Pavel Harant, vydává své deváté autorské album. Do jeho libereckého křtu zbývá přibližně měsíc, a jak je Paulieho zvykem, opět jde do hloubky a neopomíjí ani liberecké patriotství. Deska Amonit, kterou připravoval s týmem mnoha lidí zhruba dva roky, je však přece jen trochu jiná, více osobní. O tom, jaké nové album je a jak se rodilo, se Paulie Garand rozpovídal v rozhovoru pro Deník.

Ukázka z tvorby Igora Kitzbergera.

Sochy, obrazy i sklářské opusy z jedné rodiny. Kitzbergerovi vystavují v Ostravě

Nestává se často, aby na jedné výstavě byly k vidění citlivé a lyrické komorní plastiky představující geniálního houslistu Paganiniho, v dalších prostorách barevné sklářské amfory ze skla a vedle nich pestrobarevné olejomalby s motivy Benátek, ale i dalších pozoruhodných míst Evropy. A ještě namalované amfory. To vše mohou zájemci zhlédnout v současné době ve Výtvarném centru Chagall v Repinově ulici v Ostravě-Přívoze.

Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích. Výstava Jiřího Nid Suchého.

Litoměřická galerie hostí výstavu Jiřího Nid Suchého, přístupná bude do ledna

/FOTO/ Návštěvníkům se na výstavě v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích představí výběr z umělecké tvorby výtvarníka a litoměřického rodáka Jiřího Nid Suchého – jedné z výrazných osobností současného českého uměleckého sklářství. Výstava působivých skleněných plastik, velkoformátových fotografií a obrazů malovaných akrylovými barvami a žhavými skleněnými vlákny měla vernisáž ve čtvrtek 3. listopadu.

Glóbus, který si Ústečané zvykli vídat na střeše domu před nádražím ČD, nyní odpočívá v muzejním depozitáři na Klíši.

Glóbus od ústeckého nádraží jeřáb uložil v depozitáři. Na střechu se nevrátí

Vypadá jako kosmická loď Vostok. Plastika glóbu ze střechy historické bankovní budovy u ústeckého hlavního nádraží. Zhruba tunu těžký a šest metrů dlouhý válec s koulí nyní odpočívá v depozitáři Muzea města Ústí nad Labem. To ji dostalo darem právě od současného majitele bývalé bankovní budovy Pavla Eliase, podnikatele a politika z Roudnice nad Labem.

Ústřední objekt výstavy – dvoušroubovice DNA.

Pod značkou Crystal Creative. Ve Vsetíně je sklářské studium šikovných tvůrců

Málokdo ví, že ve Vsetíně má své sklářské studium dvojice talentovaných tvůrců – výtvarník a designér Filip Dobias (nar. 1990) a mistr-brusič David Gábera (nar. 1976). V roce 2018 založili společnost Crystal Brothers ateliers, specializující se na ruční výrobu luxusního broušeného skla – váz, mís, nápojových souprav a interiérových svítidel. Svou tvorbou tak navazují na úctyhodnou tradici českého křišťálového skla, ale vytváří si vlastní originální rukopis, příznačný náročným brusem a rafinovanými strukturami inspirovanými zejména přírodními formami. Vedle svých artefaktů, známých u nás i v zahraničí pod značkou Crystal Creative, zhotovují rovněž zakázky od předních sklářských designérů a firem. Pracují například pro Ronyho Plesla či firmu Moser.

Galerie na Rychtě v Úvalně je místem, kde se obrazy malíře Borise Jirků potkaly s hudbou Felixe Slováčka. 5. 8. 2022

Zážitek v Úvalně: Felix Slováček o víkendu předvedl na Rychtě, co umí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Mistr dechových nástrojů Felix Slováček má valašské kořeny v rodném Zlíně, stejně jako přední český výtvarník Boris Jirků. A právě na vernisáž jeho obrazů známý hudebník o víkendu dorazil do Úvalna. Slováček ve svých téměř osmdesáti letech vydává nové album Nádherná láska.

Sportovní tematika z Bechyňské manufaktury Keras a ve fotografiích

Sport a léto patří k sobě. Podívejte se na keramické plastiky a staré fotografie

"K létu patří sport," říkají zástupci Městského Muzea Bechyně, kterým děkujeme za poskytnutí ukázek keramických plastik z místní manufaktury KERAS z období cca 30. až 40. let 20. století se sportovní tématikou a za letní fotografie z Bechyně a okolí. V bechyňském muzeu právě shánějí podobné sošky, např. bechyňské plastiky s motocyklovou či dostihovou tématikou.   

Hliněná plastika berana z neolitu na nalezišti v Těšeticích-Kyjovicích.

Unikátní nález archeologů na Znojemsku. Podívejte, co bylo tisíce let pod zemí

/FOTO/ Jedinečnou hliněnou plastiku berana z neolitu objevili v minulých dnech v archeologické lokalitě Těšetice-Kyjovice na Znojemsku odborníci z Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy a studenti prvního ročníku oboru Archeologie. Dalším zajímavým nálezem je halštatský hrob ze starší doby železné plný keramiky, šperků a masité potravy.

Terezie Šichová ve Sklárně Pačínek. Její návrh "Okounek modrokřídlý" se stal vítězným pro Jihomoravský kraj.

Žákyně opatovické zušky uspěla ve sklářské soutěži se skleněným okounkem

Již od roku 1982 se v Novém Boru a jeho okolí setkávají každé tři roky slavní umělci z celého světa, aby v rámci IGS, tedy Mezinárodního sklářského symposia, spolupracovali na sklářských hutích, brusičských, malířských, ryteckých dílnách a dalších ateliérech s nejlepšími českými skláři a vytvářeli originální umělecká díla. Každý člověk, a tedy i umělec byl na počátku své kariéry a tvorby hrajícím si dítětem, proto vznikl nápad přivést k brusičským strojů právě děti. Dětské sklářského symposium (Young Glass Symposium) YGS, se stalo jedinečnou platformou pro první setkání umělecky nadaných dětí se špičkovými řemeslníky. Děkujeme paní Štindlové ze Základní umělecké školy Velké Opatovice za dnešní příspěvek.

Kovář Pavel Valášek začal ve středu brzy ráno s instalací více jak třítunového raka do středu kruhového objezdu u Rakvic na Břeclavsku.

Největší ukovaný rak na světě už hlídá Rakvice: mění barvu podle svitu slunce

Pakliže by obživl, těžko by člověk hledal obávanější stvoření. Když se ve středu dopoledne objevil na kruhovém objezdu u Rakvic na Břeclavsku, lidé ho hned zvěčňovali mobilními telefony. Jde zřejmě o největšího raka říčního na světě, vytvořil ho umělecký kovář Pavel Valášek. Do detailu propracovaná zvětšenina je z kovu, měří přes devět metrů a váží asi tři a půl tuny. Právě raka má ve znaku blízká obec, která si plastiku objednala.

Plastika s názvem Sudičky zdobí rondel poblíž kostela sv. Michala na Šířavě v Přerově. Autorem je umělecký kovář Jiří Jurda ml.

FOTO: Rondel v Přerově zdobí plastika Sudičky, exponát poutá na výstavu

Dva a půl metru vysoká, dvousetkilogramová plastika s názvem Sudičky zdobí rondel u kostela sv. Michala na Šířavě. Jejím autorem je umělecký kovář Jiří Jurda mladší, který zhotovil také kovaný kříž na Švédských šancích. Exponát poutá na novou výstavu, která bude přes léto k vidění ve výloze bývalé prodejny Emos na Masarykově náměstí v Přerově.

Štěpán Černý při kardiochirurgické operaci

Plastika aortální chlopně: Vrací život beze strachu, není ale vhodná pro každého

Když bylo Lukáši Zimmermannovi z Litoměřic jedenáct, zkolaboval při hokejovém zápase. Chytal tehdy v Litoměřicích za místní juniory, měl našlápnuto k velkým úspěchům. „Testy ukázaly, že mám vrozenou vadu. Rostla mi aorta a nedomykala mi aortální chlopeň,“ řekl Deníku. Narodil se totiž s dvojcípou aortální chlopní, přičemž ta správně fungující má cípy tři. Lukáš se zadýchával a sportu už se nemohl věnovat naplno. „Bylo to těžké, protože jsem tím žil,“ uvedl.

Z instalace plastiky zobrazující hornickou svatbu od sochaře Ivana Lošáka.

Hornická svatba jako půltunová plastika: Její instalace zabrala čtyři hodiny

/FOTOGALERIE/ Od soboty 28. května zdobí prostory Hornického muzea Příbram nový výstavní kousek. Jedná se o zhruba půltunovou plastiku z tvrzené sádry, která představuje hornickou svatbu z 19. století. Co je ale zapotřebí k tomu dostat takové „monstrum“ na zeď muzea, když se s technikou nedá dostat dovnitř? Řešením byla kladka, trpělivost a osm párů silných rukou.

Zhruba do měsíce zkrášlí střed kruhového objezdu u Rakvic na Břeclavsku kovová plastika raka. Autorem vůbec největšího raka na světě je přibický kovář Pavel Valášek.

Na Rakvice dohlédne největší ukovaný rak na světě, řidiči jej potkají u silnice

Největší rak na světě se stane ozdobou Rakvic na Břeclavsku. Má více než devět metrů a váží přes tři a půl tuny. Jde o kovovou plastiku, která bude součástí kruhového objezdu u obce. Autorem je umělecký kovář Pavel Valášek z Přibic na Brněnsku. Jediným větším korýšem je údajně jen jedenáctimetrový humr na pobřeží v americkém Houstonu. „Myslím ale, že i s tykadly ho ještě předčíme,“ usmíval se kovář Valášek. Stejný tvůrce v minulosti zkrášlil například „kruháč" u Pohořelic.