Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Skulptura Love Hate.

Skulptura Love Hate je již v Berouně. Hlídat ji bude kamera

Ocelová plastika Love Hate od německé umělkyně Mii Florentine Weiss zamíří v rámci svého evropského turné také do České republiky. K vidění bude v Berouně již v pátek 27. září od 17 hodin. Sochu, kterou lze z jedné strany přečíst jako Love (Láska) a z druhé Hate (Nenávist), ale bude hlídat v Berouně kamera.

Kováři při akci pro veřejnost ve Šlakhamru.

U Šlakhamru odhalí plastiku mladých kovářů

Hamry nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Poslední srpnový víkend bude v technické památce Šlakhamr patřit kovářskému řemeslu. V sobotu 31. srpna v 17 hodin tam bude slavnostně odhalena kovaná plastika 250 centimetrů vysokého Anděla.

OBDIVOVANÝ KUKS. Barokní skvost mezi Jaroměří a Dvorem Králové patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům.

Farmaceutické muzeum v Kuksu má nové sochy

Jedinečné a největší muzeum lékáren, lékárenství a farmacie v Evropě nově zkrášlují obrazy a plastiky tří současných českých výtvarníků. Podle odborníků vhodně doplňují unikátní prostor a charakter Českého farmaceutického muzea na Kuksu, které je proslulé barokním interiérem a historickým lékárenským vybavením.

Barokní skvost bude bez vrásek.

Barokní skvost bude bez vrásek

/FOTO/ Restaurátor jemnými tahy štětcem opatrně vyplňuje praskliny a další vady na kráse plastiky na zdi klášterního kostela v Opočně.

V křižovatce stojí socha nosorožce z pískovce a kovu.

V křižovatce stojí socha nosorožce z pískovce a kovu

Socha nosorožce v životní velikosti stojí ode dneška uprostřed kruhové křižovatky před oční školou ve Dvoře Králové nad Labem. Plastika z pískovce a kovu ztvárňuje známého nosorožce Súdána, kterého do východočeské zoo kdysi přivezl její tehdejší ředitel, legendární Josef Vágner.

Martin Krch, Litoměřický deník

Komentář: Opravdu je potřeba další pomník?

Zatímco si bývalý člen ODS Václav Klaus mladší buduje politické hnutí s názvem Trikolora, litoměřická pobočka ODS si buduje trikoloru vlastní. Plánuje totiž instalovat v Litoměřicích plastiku s tímto názvem, která bude připomínat 30. výročí tzv. Sametové revoluce.

Model koně, jehož plastika by měla stát na Nerudově náměstí

Místo kopyt půllitry. Na žateckém náměstí má být socha Chmelového koně

Žatec – Půllitry místo kopyt, chmelové šišky nahradí hřívu. Tak by mohla vypadat bronzová socha koně na Nerudově náměstí v Žatci. O přesné podobě plastiky mají rozhodnout zítra, ve čtvrtek 30. května, zastupitelé. Na výběr jsou čtyři varianty. Buď s půllitry, nebo klasickými kopyty. A s fontánkou u koně, nebo bez ní.

Na první pohled abstraktní kouli s názvem Urbantree výtvarníka Ondřeje Olivy si mají možnost prohlédnout turisté procházející nebo na kole projíždějící po cyklostezce z Tupes na Velehrad.

Netradiční plastika koruny stromu v Tupesích

Na první pohled abstraktní kouli s názvem Urbantree výtvarníka Ondřeje Olivy si od tohoto týdne mají možnost prohlédnout turisté procházející nebo na kole projíždějící po cyklostezce z Tupes na Velehrad.

Okolí hranické synagogy

Město nechá zvelebit prostory u hranické synagogy

Prostory vedle severní strany hranické synagogy by se měly v letošním roce dočkat úprav. Vedle drobných rekonstrukčních prací by zde mohla vzniknout i nová plastika, připomínající památku obětí holokaustu z řad hranických občanů.

Plastika Nová doba, která stojí v Místku u kostela sv. Jana a Pavla.

Soše zvané Vykopnutý už pád nehrozí

Plastika Nová doba v Místku, která je známější pod názvem Vykopnutý, měla prorezivělý nosný sloup. Pracovníci městských technických služeb už ale havarijní stav opravili.

Sádrová předloha plastiky Jiřího Hrzána.

Památku herce Jiřího Hrzána chtějí uctít sochou

Tábor – Jiří Hrzán, slavný herec původem z Tábora, se posmrtně možná dočká bronzové sochy. Plastiku umělce balancujícího na zídce u Gymnázia Pierra de Coubertina snad veřejnost spatří do října.

Dřevěná skulptura v ulici 9. května v Litomyšli.

Socha Sakurová duše připomíná starou alej

Litomyšl – Na ulici 9. května je od ledna nová skulptura, která připomíná bývalou alej. Sakurová duše je dílem řezbáře Jiřího Janočka. Vznikla z kmene jedné staré sakury.

Zámek Pardubice

Expozice skla je zatím otevřena, navzdory rekonstrukci zámku

Pardubice – Expozice České sklářské tvorby je jednou ze tří stálých expozic, které si ještě mohou návštěvníci prohlédnout na Zámku Pardubice, kde právě začala dvouletá rekonstrukce. Stavební práce začaly v hospodářských budovách.

Veselá nálada vládla v sobotu večer při ochutnávání pálenek a vyhodnocení 18. ročníku soutěže Včelarská baňka.

Plnoletá dřevěná prsatá včela s baňkou odletěla k Vladimíru Knotovi

Druhý lednový sobotní večer patří ve Včelarech tradičnímu koštu slivovice. Jeho 18. ročník nese název Včelarská baňka, symbolem je putovní dřevěná plastika prsaté včely. V nadsázce lze říci, že ta včelí dělnice zapíchnutá svým žihadlem do Včelarské baňky se stává dnešního večera plnoletá.  

Dvanáct metrů vysoká kráčející plastika Trifota v Nových Butovicích je dílem výtvarníka Davida Černého.

Více umění v ulicích metropole chtějí město i developeři

/FOTOGALERIE/ Sochu na každé náměstí. Více umění ve veřejném prostoru prosazují jak vedení Prahy, tak i někteří soukromí investoři v rámci developerských projektů. Město zároveň uvažuje, jak lidem prezentovat skutečně hodnotná díla. Tedy nejen ta, která vyvolají hlasitý ohlas Pražanů a vzbudí zájem turistů. V úvahu připadá vznik funkce městského kurátora.

Muzeum v Novém Strašecí.

Alan Kopáček bude v novostrašeckém muzeu vystavovat dřevořezby

Nové Strašecí - V novostrašecké pobočce Muzea T. G. Masaryka bude ve čtvrtek 10. prosince otevřena výstava s názvem Dřevořezby od Alana Kopáčka. Autor patří k lidem, kteří si ke dřevu našli vztah již v dětství. Dřevo je úžasný materiál, které neustále okouzluje člověka a stalo se přirozenou součástí lidského života.

Veronika Šípová ve svém posledním zápase za Most. Teď se téměř po roce vrací zpět na hřiště.

Končit s házenou? Na to jsem nikdy nepomyslela, říká Veronika Šípová

Most /ROZHOVOR/ – Sice má ve jméně znak rychlosti - Šíp, ale její návrat k házené jde pomalu. Osmnáctiletá házenkářka Mostu Veronika Šípová se po nepříjemném zranění kolene dostává zpět do plného tréninku. Je téměř rok bez ostrého zápasu, protože zranění si přivodila začátkem února 2018 v evropském duelu se švédským Höörsem.

TRILOBIT 2019 oslaví tvůrce filmové tvorby a nově udělí také diváckou cenu

O vítězích rozhodnou dvě poroty

Beroun - Další ročník předávání prestižní ceny Trilobit 2019 se blíží. Ceny Trilobit 2019 budou slavnostně vyhlášeny v neděli 20. ledna v Kulturním domě Plzeňka. Už tradičně je udílí Český filmový a televizní svaz FITES ve spolupráci s městem Beroun a Městským kulturním centrem Beroun.