Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Ilustrační foto.

Ve zkratce: Zdeněk Hojda o Valdštejnovi

Královéhradecko /UDÁLOSTI TÝDNE - KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Různé dobové pohledy na Valdštejnovu mnohovrstevnatou osobnost, nahlížené jak z italské nebo anglické perspektivy, tak dobovými domácími ohlasy zprostředkuje posluchačům v pátek v 18 hodin v Porotním sále jičínského zámku přední český historik, archivář a populární univerzitní pedagog docent Zdeněk Hojda.

Za zřizovatele, Středočeský kraj, pronesl zdravici předseda Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek.

Vojna jako připomínka minulosti je i odkazem pro budoucnost, zdůraznili řečníci

Příbram – Prezentace nově umístěné plastiky Zoufalství od Vladimíra Palečka, představení Malého svatohorského divadélka Gymnázia pod Svatou Horou či vystoupení žesťového souboru. To byly nepřehlédnutelné i nepřeslechnutelné součásti vzpomínkového programu k 17. listopadu v Památníku Vojna, který funguje jako pobočka jedné z příspěvkových organizací Středočeského kraje, Hornického muzea Příbram. 

Autorem plastiky je umělecký kovář a výtvarník Leopold Habermann.

Na náměstí mají nové umělecké dílo od kováře

Větrný Jeníkov – Náměstí Větrného Jeníkova zdobí nové umělecké dílo. Už třetím týdnem tam stojí u kostela Narození Panny Marie vysoká uhelníková plastika s názvem Smíření, kterou vytvořil umělecký kovář a výtvarník Leopold Habermann. Zítra (12. listopadu) bude plastika slavnostně posvěcena.

Lenka Kocierzová

Vítězkou ankety Senior roku 2017 Lenka Kocierzová

Vítězkou jedenáctého ročníku ostravské ankety Senior roku 2017 se stala sedmašedesátiletá Lenka Kocierzová, grafička, ilustrátorka, učitelka výtvarné výchovy, též dlouholetá archivářka, rodačka z Ostravy-Vítkovic.

Takto aktuálně vypadají kasárny.

Z kasáren zachovají kamennou plastiku

Jihlava – Kasárenské objekty na rohu ulic Vrchlického a 17. listopadu jsou už od začátku listopadu obehnané plotem. Dělníci tam pomalu připravují blížící se demolici. K zemi půjde hlavní budova, sousední novější dostavba a také bývalá ošetřovna.

Lubomír Otisk

Výstavu Umění nás spojuje zahájí vernisáž

Marian Molenda je polský výtvarník žijící v Nise, Lubomír Otisk je sochař a malíř, rodák z Lichnova. Jejich výstavu „Umění nás spojuje“ zahájí ve čtvrtek v 17 hodin ve Flemmichově vile v Krnově slavnostní vernisáž.  

Česká Miss  2017   Michaela Habáňová

Miss o světové soutěži krásy: Moje nohy tam budou trpět

Šaty jako z pohádky, které svým výstřihem berou dech. I takové si veze nová česká miss Michaela Habáňová příští týden do amerického Los Angeles, kde bude reprezentovat naši zemi ve světové soutěži krásy Miss Universe.   

Ve čtvrtek odstartovala v Galerii města Přerova nová výstava, propojuje malbu a dřevěné sochy

Vernisáž otevřela „kočičí“ výstavu. Podívejte se

Vernisáž, která se uskutečnila ve čtvrtek v Galerii města Přerova na Horním náměstí, otevřela novou výstavu obrazů Halky Kočí a dřevěných soch její matky Dagmar Koverdynské. Výstava se nemůže jmenovat jinak, než Matka a dcera.

Karlův most.

Na Karlův most se vrátí barokní sousoší, originál nahrazuje kopie

Kopii barokního sousoší sv. Františka Borgiáše od Ferdinanda Maxmiliána Brokoffa umístí v úterý brzy ráno na Karlův most zástupci Galerie hlavního města Prahy. Galerie je správcem veřejné plastiky v Praze. Sousoší se na most vrátí po pěti letech, originál je ale umístěn, jako je tomu i v případě dalších pískovcových historických plastik, v depozitáři.

Slavnostní odhalení plastiky z dílny malíře Dušana Filipa Škráška a kameníka Romana Lutze.

Zakladatele Jawy připomíná poprvé v Týnci plastika

Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Pohříchu vůbec první hmatatelná připomínka Františka Janečka, zakladatele továrny Jawa a také sléváren, stojí teprve od středy v centru města. Pískovcová plastika v podobě motocyklu pochází z dílny místních umělců, kameníka Romana Lutze a malíře Dušana Filipa Škráška.

Výstava děl sochaře a uměleckého kováře Igora Kitzbergera ve výstavní síni Pasáž v Přerově

Originální sochař Igor Kitzberger vystavuje v Přerově

Modlící se Karel IV., Šaman, Vnitřní hlas nebo celý cyklus s názvem Farinelli. Sochy Igora Kitzbergera mají svůj nezaměnitelný rukopis a vyznačují se osobitostí a výraznými konturami, které se člověku vryjí do paměti.

Výstava představí díla známého sochaře

Vernisáž zahájí ojedinělou výstavu plastik Igora Kitzbergra

Sochař Igor Kitzberger bude vystavovat své bronzové a ocelové plastiky ve Výstavní síni Pasáž v Přerově. Slavnostní vernisáž autorské výstavy Igor Kitzberger výběr se uskuteční ve čtvrtek 26. října od 17 hodin, a to za účasti samotného autora děl.

Ilustrační foto

Jde to s Galerií plastik z kopce?

Hořice - Na budově hořické Galerii plastik se viditelně podepisuje zub času. Uvnitř však vane svěží vítr, který přinesla nová koncepce. 

V Moravském zemském muzeu mohou nyní lidé vidět několik unikátů, včetně Venuše z Horních Mašůvek.

Archeologický ústav ukazuje své unikáty. I slavnou Venuši z Mašůvek

/FOTOGALERIE/ Stovky tisíc vzácností datujících se od pravěku do vrcholného středověku uchovává Archeologický ústav brněnského Moravského zemského muzea. Jsou mezi nimi věci nevyčíslitelné historické hodnoty. Nyní mohou lidé vidět několik unikátů vystavených v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu.

Jan Koblasa, autor sochy Gustava Mahlera

Zemřel Jan Koblasa, autor sochy Gustava Mahlera

Jihlava - Ve věku 85 let zemřel sochař, malíř, grafik a autor filozofických esejů Jan Koblasa. Táborský rodák je v Jihlavě znám zejména díky Parku Gustava Mahlera, na jehož podobě se zásadně podílel.

Volyně  V úterý 10. října je v 18 hodin ve volyňské tvrzi naplánovaná vernisáž  výstavy HLÍNA & SÁDRA.

Výstava sádra a hlína

Volyně - V úterý 10. října je v 18 hodin ve volyňské tvrzi naplánovaná vernisáž výstavy HLÍNA & SÁDRA.

Výstavu Karla Chovance Dřevořezba a malba  slavnostně otevřou ve čtvrtek 5. října v 16 hodin ve výstavním sále Sušáku v Rožnově pod Radhoštěm.

Řezbář představí své dílo v celé šíři

Výstavu Karla Chovance Dřevořezba a malba slavnostně otevřou ve čtvrtek 5. října v 16 hodin ve výstavním sále Sušáku v Rožnově pod Radhoštěm. Expozice veřejnosti poprvé představí dílo Karla Chovance v celé jeho šíří – od malby k dřevořezbě.

Ilustrační foto - kostel Sv. Václava v Rozvadově.

Rozvadov dostal nový kříž

Rozvadov – Obec Rozvadov v sobotu od 14 hodin slavnostně představí veřejnosti nový kovaný kříž u kostela sv. Václava.

Přes velkou převahu rezervy skončilo utkání 1:1.

Michael Falc vyčaroval Svaté jeden bod

Berounsko – Rezerva Loděnice přijela na Svatou k utkání třetí třídy v silném složení. Předváděla dobrou hru, vytvořila si obrovský tlak i velké množství brankových příležitostí, ale nedokázala je proměnit. 

Takto bude vypadat unikátní plastový anděl, který pomůže dokreslit vánoční atmosféru v Jindřichově Hradci.

Vánoce 2017: Anděla na fontánu v Hradci vytisknou

Jindřichův Hradec - Pro jindřichohradecký festival betlémů, jediný v celé zemi, začala vznikat unikátní pohyblivá socha anděla. Výjimečná je tím, že bude složená z částí plastu vytištěných na 3D tiskárnách.