Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Výstava kovových plastik Petra Staňka.

Kovové plastiky na parkánech hradu

Písek - Prácheňské muzeum uspořádalo letos poslední jednodenní výstavu na parkánech hradu. Pod názvem symetrie A symetrie zde představil své kovové plastiky sochař Petr Staněk, který má ateliér v nedaleké obci Dobev.

Anna Vovsová.

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová

Vítězkou letošní Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová s novelou Ladič. Prozaický debut o vině a trestu, udavačství a pomstě se prosadil v konkurenci rekordních 179 zaslaných rukopisů. Odměnou vítězce je vydání knihy, prémie 100 tisíc korun a skleněná plastika ve tvaru knihy. Cenu dnes převzala od organizátorů soutěže v zaplněném Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Anna Vovsová.

Laureátkou Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová

Vítězkou letošní Literární ceny Knižního klubu se stala Anna Vovsová s novelou Ladič. Prozaický debut o vině a trestu, udavačství a pomstě se prosadil v konkurenci rekordních 179 zaslaných rukopisů. Odměnou vítězce je vydání knihy, prémie 100.000 korun a skleněná plastika ve tvaru knihy. Cenu dnes převzala od organizátorů soutěže v zaplněném Kaiserštejnském paláci na pražské Malé Straně.

Házená. Ilustrační foto.

Eliška Jačková: Jsem přesvědčená, že máme na medaili

Praha /ROZHOVOR/-  V roce 2011 byla Eliška Jačková vyhlášena házenkářským talentem roku. Pak se ale její kariéra zabrzdila. Laborovala se zraněními, rozehrávala se na hostování v Písku. Nyní hlásí svůj velký slávistický comeback. V prvním kole nejvyšší soutěže řídila hru červenobílých, jimž pomohla k výhře 30:28 nad Zlínem.

A co umělecký objekt znázorňuje? Podle teorie velkého třesku byl vesmír původně extrémně horké a husté skupenství, které se začalo rychle rozpínat.

Jak vypadá teorie velkého třesku podle designéra?

Jablonec n. N. – Podle teorie velkého třesku byl vesmír původně extrémně horké a husté skupenství, které se začalo rychle rozpínat. Jak tuto myšlenku ztvárnil světoznámý italský designér a architekt Fabio Novembre, můžete vidět v obchodním centru Central Jablonec do prosince 2018.

Ke kapli vedou nové schody.

Ke kapli vedou nové schody

Žamberk - Kaplička pod Suticí na soutoku Divoké Orlice s Rokytenkou, která v sobě skrývá polychromovanou kamennou plastiku sedícího Krista z roku 1761, se dočkala nového přístupového schodiště.

Pomník TGM už má jasné obrysy

Pomník TGM už má jasné obrysy

Kostelec nad Orlicí - Do Kostelce se už brzy vrátí pomník Tomáše Gariqua Masaryka. Původně měl být zhotoven z plastu, kostelečtí zastupitelé ale v těchto dnech jednají o možnosti odlít sochu prvního československého prezidenta z bronzu.

Dívka s kruhem

Dívka s kruhem bude omlazena

Hradec Králové - Více než padesát let stojí sochy před Všesportovním stadionem v Hradci Králové. Hradečanům známá dominanta, kovová plastika Dívka s kruhem od akademického architekta a sochaře Karla Mahrly se příští týden konečně dočká opravy.

Tým ukrajinských mistrů kovářů v čele s Iljou Popiukem obsadil hradní kovárnu a vytváří dílo do sbírky hradu Helfštýna.

Výjimečný Hefaiston připomene svou zakladatelku

Jeden a půl metru vysoká plastika, která v těchto dnech vzniká na Helfštýně pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Illji Popiuka a jeho pomocníků, má ochránit hrad před zlými duchy. Alespoň na rodné Ukrajině mistra černého cechu podobný strážce visí nad vchodovými dveřmi téměř každé domácnosti.

Prachatice. Ilustrační foto

Největší sluneční hodiny zase září

Prachatice – Syn autora největších slunečních hodin v Evropě, které jsou na Malém náměstí v Prachaticích, Lukáš Šimek, se o prázdninách pustil do jejich restaurování.

Na Helfštýně začalo v sobotu odpoledne Kovářské fórum. Po celý týden bude vznikat pod rukama ukrajinského uměleckého kováře Ilji Popiuka a jeho pomocníků artefakt, který se stane součástí hradní expozice. Autor získal za své exponáty, vystavené během mezi

Helfštýn bude mít svého strážce

Zvuk rytmického bušení kladiv na kovadliny se od soboty rozléhá do širokého okolí hradu Helfštýna, kde právě probíhá devětadvacátý ročník Kovářského fóra.

V Městské galerii v Duslově vile v Berouně vystavuje až do 10. září berounská výtvarnice Květa Makovská své obrazy a plastiky.

V Městské galerii vystavuje své dílo Květa Makovská

Beroun /FOTOGALERIE/ -  V Městské galerii v Duslově vile nyní vystavuje své obrazy a keramiku výtvarnice Květa Makovská. Tuto berounskou výtvarnici, která dětství prožila v Chodouni a ve Zdicích a vystudovala gymnázium v Hořovicích, znají příznivci výtvarného umění velmi dobře. Ve svém domovském městě má už několikátou samostatnou výstavu. Dříve v Berouně také učila na Základní umělecké škole a mnoho jejích žáků uspělo ve světě výtvarného umění.  

Vítězný návrh architektonického studia Hlaváček & partner ve dne a v noci. Sochu čtenáře nakonec nahradí dva bronzoví koně.

Klid v prostranství Na Sekyře je dočasný

Rakovník /FOTOGALERIE/ - Na revitalizaci prostranství Na Sekyře se začalo pracovat na jaře. Nejdříve z prostoru zmizely sochy bronzových koní. Poté umělecká díla nahradil bagr. Nyní zde ale panuje podezřelý klid.  

Sochy Olbrama Zoubka.

V Jílovém vystaví také Zlatou keltskou kobylu

Benešov /FOTOGALERIE/ - Pietní vzpomínkou na akademického sochaře Olbrama Zoubka, který skonal v červnu ve svých jednadevadesáti letech, bude výstava jeho soch s keltskou tématikou. Začíná už v sobotu v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy. Výstavu připravenou spolkem Lughnasadh mohou zájemci navštívit od soboty 5. srpna do státního svátku 28. října.  

Lubomír Kressa: Zrození života I, olej, 1972.

Lubomír Kressa dostal od osudu jen osmnáct tvůrčích let

Třebíč - V Třebíči působící surrealistický malíř, grafik a sochař Lubomír Kressa se dožil pouhých třiceti devíti let (6. 12. 1941 v Třebíči – 20. 7. 1981 tamtéž). Vzdor této skličující skutečnosti zanechal po sobě za osmnáct tvůrčích let rozměrné dílo.

Výstava nazvaná Momentky z Hrabalovy galaxie je až do 26. srpna k vidění ve sladovně pivovaru.

OBRAZEM: Hrabalovská výstava láká do pivovaru

Nymburk - Bohumil Hrabal byl Maďar, který náhodou psal česky. To s nadsázkou tvrdí skupina maďarských umělců nazvaná Kruh přátel Černého vola, která si klasika české literatury neodmyslitelně spjatého s Nymburkem oblíbila natolik, že tvoří v jeho duchu. A nejen literární dílka. Obrazy, plastiky, sochy, zajímavé objekty. To vše je nyní až do 26. srpna k vidění ve sladovně pivovaru, kam zmíněná skupina umělců přijela instalovat svoji výstavu nazvanou Momentky z Hrabalovy galaxie.

TANČICÍ PAVILON LiquidKristal na výstavě Convergence v Centre Pompidou.

Tančící pavilon ohromil Paříž

Nový Bor/Paříž – Pařížské Centre Pompidou se před několika dny stalo dějištěm výstavy světoznámého designéra Rosse Lovegrova. Jedním z exponátů byl i unikátní skleněný pavilon LiquidKristal, který vytvořil ve spolupráci s novoborskou firmou Lasvit.

Synové Adama a Evy - výstava v dobrušském lapidáriu.

Synové Adama a Evy - výstava v dobrušském lapidáriu

Dobruška - „Oči se popásly, mysl zamyslela, duše potěšila,“ zní vzkaz v návštěvní knize nové výstavy nazvané Synové Adama a Evy – Putování, která byla v lapidáriu v Dobrušce slavnostně zahájena 13. července.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici u Bartošovic v Orlických horách.

Podpořte akci Mezi horama

Bartošovice v Orlických horách - Opuštěný kostel sv. Jana Nepomuckého na Vrchní Orlici u Bartošovic ožil až do 9. července akcí Mezi horama, během níž kostel zaplnily výtvory umělců z okolí.

Sklad u řeky se stal Leninovi místem prozatímního odpočinku.

Lenin spí v zaprášeném skladu. Už ho můžou rozpustit

Česká Lípa - Třímetrový, čtyři tuny vážící Lenin z Děčínské ulice v České Lípě dodnes leží zaprášený s bojovně vystrčenou pěstí v městském skladu u Ploučnice. Pátrali jsme i po dalších dnes schovaných sochách z předrevolučních let.