Kreativ

ŠTÍTEK: plastika

Zhruba do měsíce zkrášlí střed kruhového objezdu u Rakvic na Břeclavsku kovová plastika raka. Autorem vůbec největšího raka na světě je přibický kovář Pavel Valášek.

Na Rakvice dohlédne největší ukovaný rak na světě, řidiči jej potkají u silnice

Největší rak na světě se stane ozdobou Rakvic na Břeclavsku. Má více než devět metrů a váží přes tři a půl tuny. Jde o kovovou plastiku, která bude součástí kruhového objezdu u obce. Autorem je umělecký kovář Pavel Valášek z Přibic na Brněnsku. Jediným větším korýšem je údajně jen jedenáctimetrový humr na pobřeží v americkém Houstonu. „Myslím ale, že i s tykadly ho ještě předčíme,“ usmíval se kovář Valášek. Stejný tvůrce v minulosti zkrášlil například „kruháč" u Pohořelic.

Zhruba do měsíce zkrášlí střed kruhového objezdu u Rakvic na Břeclavsku kovová plastika raka. Autorem vůbec největšího raka na světě je přibický kovář Pavel Valášek.

Na Břeclavsku vyrostl největší ukovaný rak na světě. Dohlíží na řidiče u silnice

Největší rak na světě se stane ozdobou Rakvic na Břeclavsku. Má více než devět metrů a váží přes tři a půl tuny. Jde o kovovou plastiku, která bude součástí kruhového objezdu u obce. Autorem je umělecký kovář Pavel Valášek z Přibic na Brněnsku. Jediným větším korýšem je údajně jen jedenáctimetrový humr na pobřeží v americkém Houstonu. „Myslím ale, že i s tykadly ho ještě předčíme,“ věří kovář. Stejný tvůrce v minulosti zkrášlil například „kruháč" u Pohořelic.

Kam zmizel J. A. Baťa z lavičky u Moravy v uherskohradišťské Staré Tenici?

Socha sedícího J. A. Bati na lavičce u řeky Moravy je definitivně pryč

Pouhé tři roky vydržela sedět dřevěná skulptura Jana Antonína Bati na lavičce na břehu řeky Moravy v městské části Uherského Hradiště ve Staré Tenici. Vloni v listopadu, po opakovaném poškození části figury ji Povodí Moravy „stáhlo“ do dílen svého uherskohradišťského závodu k ohledání specialistou a vzápětí se k celé záležitosti Deníku vyjádřilo.

Jedním z nejslavnějších pravěkých nálezů je soška Willendorfské venuše. Plastika ženského těla měří jedenáct centimetrů, objevena byla v Rakousku.

Záhadná Willendorfská venuše procestovala celou Evropu, tvrdí vědci

Patří mezi nejslavnější pravěké sošky světa, odborníci ji zkoumali už mnohokrát, přesto si stále nese svá tajemství. Nyní se vědci podívali na složení takzvané Willendorfské venuše, nejstaršího archeologického nálezu na území Rakouska. A zůstali zaskočeni. Materiál, ze kterého je artefakt vyroben, totiž naznačuje, že jeho tvůrci po Evropě putovali víc, než se myslelo.

Unikátní plastika Karla Kronycha nazvaná Labe pomalu chátrá.

Unikátní plastika u Labe chátrá. Opravu přitom Ústí slibuje už roky

/FOTO/ Záhon macešek, lhostejní kolemjdoucí a poničený asfalt se stále zchátralejší plastikou. Vedle křižovatky mezi obchodním domem Labe a bývalým autobusovým nádražím to ve středu 16. února příliš optimisticky nevypadalo. Nejvýraznější prvek toho místa, umělecké dílo, které Ústečáci znají jako „medúzu“, „želvu“ a „nesmysl u Labe“, pokrývá mech, špína a včera i studené kapky padající z nebe.

Křížová cesta se čtrnácti zastaveními na kroměřížském hřbitově se postupně obnovuje.

Křížová cesta na kroměřížském hřbitově prochází obnovou

Křížová cesta na kroměřížském hřbitově prochází postupnou obnovou. V loňském roce byly dokončeny restaurátorské práce na v pořadí už čtvrtém zastavení. Jedna z kamenných plastik se musela vytvořit na základě fotografie z roku 1945. Opravu provádí městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby (KTS).

V Kamenickém Šenově odhalili plastiku legendy českého sklářství.

Vítám vás. V Šenově odhalili plastiku legendy českého sklářství

René Roubíček se narodil přesně před sto lety a jeho jméno je spjato se Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou v Kamenickém Šenově. Při této příležitosti zde proběhlo v neděli 23. ledna slavnostní odhalení umělcovy plastiky z roku 1987 s názvem Vítám vás. Škole ji věnovala jeho rodina a dvoumetrové dílo se vypíná do výše na místě, kde byla dříve dílna, v níž Roubíček koncem 40. let minulého století působil.

Deset výtvarnic spjatých s Blatenskem představuje své umění.

Deset výtvarnic, deset názorů. Dámská jízda v Městském muzeu v Blatné

Deset výtvarnic spjatých s Blatenskem, deset výtvarných názorů pohromadě na jednom místě. Do neděle 6. února hostí Městské muzeum Blatná novou výstavu prací Kamily Berndorffové, Evy Ďurčové, Drahomíry Husičkové, Kláry Jánské, Jitky Křivancové, Lenky Pálkové, Jany Schmidové, Lucie Scholler Ruskové, Veroniky Teskové a Marie Vydrové Drobníkové.

Protagonistky výstavy.

Parádní dámská jízda v Blatné, přijďte se podívat

Deset výtvarnic spjatých s Blatenskem, deset výtvarných názorů pohromadě na jednom místě. Od soboty 11. prosince hostí Městské muzeum Blatná novou výstavu prací Kamily Berndorffové, Evy Ďurčové, Drahomíry Husičkové, Kláry Jánské, Jitky Křivancové, Lenky Pálkové, Jany Schmidové, Lucie Scholler Ruskové, Veroniky Teskové a Marie Vydrové Drobníkové.

Plastika J. A. Bati má opravenou ruku, kterou soše někdo utrhl...

Kam zmizel J. A. Baťa z lavičky u Moravy?

Celou řadu posměšných komentářů na sociálních sítích si vysloužilo náhlé zmizení dřevěné plastiky J. A. Bati z lavičky na břehu Moravy v uherskohradišťské Staré Tenici. Dílo řezbáře Tomáše Měsíčka chybí na svém místě od konce listopadu, a protože to není poprvé, obyvatelé regionu to nenechali bez povšimnutí.

Dušičky v Ústí nad Orlicí.

Podívejte na Dušičky v Ústí. Při modlitbě byla odkryta nová funerální plastika

Památku zesnulých si na ústeckém městském hřbitově tradičně připomenula řada lidí. Místa posledního odpočinku zaplnily kytice a svíčky a vzpomenout na své blízké nebo zapálit svíčku k centrálnímu kříži přicházely proudy lidí. Římskokatolická farnost – děkanství Ústí nad Orlicí uspořádala společnou vzpomínkovou modlitbu za ty, kteří na hřbitově odpočívají, i na všechny, které jsme měli rádi, a kteří nás již opustili. V tento den byla také požehnána nově vyrobená funerální plastika Piety od Quida Kociana na hrobě Josefa Cibulky.

Doc. MUDr. Michal Otčenášek, CSc.

Nový trend: Chci mít hezčí přirození, žádá lékaře stále více žen

Zúžení pochvy, zmenšení labií, liposukce Venušina pahorku, vagina lift či celková rejuvenace genitálu – intimní plastická chirurgie nabízí stále více zákroků a zájem o ně roste. Rozhovor na toto téma přinesl přední český magazín zaměřený na zdraví – Kondice. Ptal se známého českého urogynekologa Michala Otčenáška.

Obří plastice Komenského našli po letech nové místo. Učitel národů shlíží na Broďany z fasády gymnázia. U slavnostního odhalení nové pozice emblému nechyběli představitelé Uherského Brodu, Uherskobrodští Patrioti, ani gymnaziální folklorní soubor JAKUB.

Obří plastice Komenského našli v Brodě po letech nové místo

Bronzový emblém o průměru tři metry s vyobrazením hlavy Jana Amose Komenského a nápisem UHERSKÝ BROD, jenž roky vítal návštěvníky přijíždějící do Uherského Brodu od Uherského Hradiště po silnici od Havřic na zdi domu firmy PROJEKTA, ve středu 22. září slavnostně odhalili na štítové stěně brodského Gymnázia J. A. Komenského (JAK).

Socha Františka ve Františkových Lázních láká turisty ze všech koutů republiky, ale i světa. Je jedním z nejvyhledávanějších cílů celého města. Mnohokrát můžeme vidět dlouhou frontu na fotografii u této tradiční figurky chlapce s rybou na kouli. Ženy stál

Známý Frantík ve Františkových Lázních ukázal své pravé barvy

Socha Františka ve Františkových Lázních láká turisty ze všech koutů republiky, ale i ze světa. Je jedním z nejvyhledávanějších cílů celého města. Mnohokrát je vidět dlouhá fronta na fotografii u této tradiční figurky chlapce s rybou na kouli. Ženy stále věří, že po dotyku na jeho typickou část tělíčka zázračně otěhotní a často se tak prý stává. Frantík teď ukázal díky práci restaurátorky svou pravou barvu.

Náhrobky v Drysicích zdobí plastiky.

Náhrobky v Drysicích zdobí plastiky. Podívejte se

Historický hřbitov se v Drysicích rozkládá na ploše osmnácti set metrů čtverečních u kostela Narození Panny Marie. Mnohé náhrobky jsou vyzdobeny různými variantami nábožensky zaměřených plastik.

V Bechyni uvidíte keramické plastiky studentů keramického oboru SUPŠ Bechyně. Druhý ročník trvá do 30. září.

Bechyně dýchá keramikou

Centrum Bechyně zdobí keramické plastiky. Přijeďte se podívat, nebo si je prohlédněte v galerii. 

Zdeněk Lhotský je umělec širokého záběru, který se kromě skla zabývá také grafikou, sochou, fotografií a hudbou.

Skleněné plastiky z Železnobrodska zamířily do Japonska, Dánska i USA

Katedrála v dánském Roskilde, sakristie baziliky Sagrada Familia ve španělské Barceloně, koncertní síň Kioi Hall v japonském Tokiu i zahrada soukromé rezidence ve Spojených státech amerických. Tam všude se dostala díla, která se zrodila ve sklářském atelieru v Pelechově na Železnobrodsku.

Po 15 letech opustil na povolení města Sezimova Ústí Strážce času své stanoviště. Z Pelhřimova se vrátil opálený a znovuzrozený.

Strážce času se vrátil z lázní, největší sluneční hodiny jsou komplet

/FOTO, VIDEO/ Již od roku 2005 jsou součástí náměstí Tomáše Bati v Sezimovo Ústí největší sluneční hodiny v Čechách. Jejich hlavní postavou je útlá nahrbená socha z plechu nesoucí název Strážce času. Ta vznikla v dílně uměleckých kovářů Zdeňka a Lukáše Kmochových v nedalekém Pelhřimově. Nyní si ji museli vzít po letech opět do péče.

Plastika u nemocnice budí vášně.

Skleněná plastika u nemocnice v České Lípě budí vášně

Na umění ve veřejném prostoru se zaměřila českolipská nemocnice s poliklinikou (NsP), která před několika lety prošla stavební obnovou a modernizací. Pozornost nyní vzbudilo umístění modře laděné skleněné plastiky s názvem „Levandel“ od uměleckého skláře Jiřího Pačinka u dětského oddělení. Plastika vyvolala i nebývale velkou debatu na sociální síti. 

Plastika u nemocnice budí vášně.

Nevkusný kus skla? Plastika u nemocnice v České Lípě budí vášně

Na umění ve veřejném prostoru se zaměřila českolipská nemocnice s poliklinikou (NsP), která před několika lety prošla stavební obnovou a modernizací. Pozornost nyní vzbudilo umístění modře laděné skleněné plastiky s názvem „Levandel“ od uměleckého skláře Jiřího Pačinka u dětského oddělení. Plastika vyvolala i nebývale velkou debatu na sociální síti. 

Dívka s vražedným pohledem. Vysočina autorů Jiřího Marka a Jaroslava Zeleného.

Dívka s vražedným pohledem: díla z minulého režimu zdobí Žďár, podívejte

Zatracovaná umělecká díla socialistické éry nebyla vždy natolik poplatná době, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naopak. Například v případě Žďáru nad Sázavou šlo o uznávaná a dodnes ceněná díla renomovaných umělců. Takových, kteří sice, kvůli svému přesvědčení a názorům nesměli vystavovat, zato ale mohli tvořit pro veřejné prostory.

Srovnávací fotografie.

Historie a současnost Schichtovy vily: Muzeum nabízí zajímavé srovnání

Aukce palácové vily ústeckého mýdlového krále Heinricha Schichta vyvrcholí ve čtvrtek 28. ledna. Muzeum města Ústí nad Labem po dohodě s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ještě v objektu provedlo fotodokumentaci a vytvořilo srovnávací záběry se vzácnými archivními snímky, které krátce po dokončení stavby v roce 1931 pořídil známý ústecký fotograf a výtvarník August Otto. Autorem současných fotografií je muzejní fotograf Jiří Preclík.

Pomník Aloise Tichatscheka v Teplicích nad Metují. Foto: Deník/Jiří Řezník

Vzpomínku na slavného tenoristu nezničil ani bombový útok

/FOTO/ Dnes je tomu přesně 135 let, kdy skončila bohatá a slavná životní pouť jednoho z nejslavnějších místních rodáků Teplic nad Metují. Operní pěvec Josef Alois Tichatschek (11. července 1807) byl ve své době vyhledávaným tenorem, který se proslavil takřka po celé kulturní Evropě. Zajímavý byl i osud jeho pamětní desky, která byla po zbourání rodného domu desítky let nezvěstná, aby byla náhodně objevena a pak se stala cílem bombového útoku.