Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Brambory začaly hnít. Lidé je tak raději sklízejí z bláta

Třebíčsko - Letošní úroda brambor měla být poměrně slušná. Srpnové deštivé počasí však plány zemědělců zhatilo. Když vybrané brambory nehnijí už v zemi, dochází k tomu kvůli vlhku u mnoha z nich během několika dní po sklizni.

Pálenice a moštárny na Jihlavsku nyní jedou naplno

Jihlavsko – Pálenice a moštárny na Jihlavsku v těchto dnech jedou naplno. Hodně napilno mají například ve stonařovské pálenici U Jiřího. Lidé teď do této pálenice vozí hlavně kvasy z třešní, blum, ringlí, špendlíků, letních hrušek a jablek. Pomalu začínají navážet i rané švestky.

Letošní sklizeň rajčat: o třetinu méně

Hodonínsko - Deštivé zakončení léta se zničujícím způsobem podepsalo na letošní úrodě některé zeleniny. Farmáři a zemědělská družstva sčítají škody. Například rajčata mohou někteří rovnou zaorat.

Po 52 letech dostane hřiště trávu

Tachov – Od pondělí provádí dělníci na hlavním fotbalovém hřišti v Tachově terénní úpravy. Po dlouhých dvaapadesáti letech se zde mění trávník.

Hrozny hnijí vinařům před očima

Sádek - Deštivé počasí posledních týdnů nekomplikovalo sklizeň úrody pouze na polích. Nemalé problémy způsobilo také vinařům. Srážky na mnoha místech dosáhly sta až dvou set milimetrů během několika dnů. Takové úhrny někdy v regionu zaznamenají za celý rok. Vinaři mají problém zajet do vinohradů s technikou. Šíří se i hniloba.

Sviť, sluníčko, na slovácké vinice

Vinaři na Slovácku už odložili motyky a jejich mozolnaté dlaně začaly postupně potěžkávat odměnu za svou celoroční práci v podobě zelených a modrých perel naplněných sluncem. Nastal čas vinobraní.

Rané odrůdy hroznů mají problémy. Hnijí

Břeclavsko – Slova tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka o sběru hroznů z lodi byla nadsázkou ve chvíli, kdy vinařům na Břeclavsku do smíchu rozhodně není. Přesto ten příměr poukazující na zaplavené vinohrady odkryl, že pěstitelé jsou i přes technologické vymoženosti na vrtochy přírody krátcí. A čelí trpké skutečnosti: podmáčeným řádkům, hnijícím bobulím a výhledu na slabší úrodu raných odrůd.

Provozovna na výrobu chipsů ve Stříbrné Skalici znovu běží naplno

Stříbrná Skalice - Provozovna na výrobu zeleninových chipsů společnosti Chips Praha ve Stříbrné Skalici znovu běží naplno. V pátek její část uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Dnes inspektoři firmu znovu navštívili, a protože provozovatel nedostatky odstranil, výrobu povolili. Dnes to potvrdil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Výsledek správního řízení, které určí výši případné pokuty, bude trvat několik měsíců.

Sezóna alergií neskončila. Ve vzduchu jsou navíc plísně

Praha, Vyškov – Déšť a vlhko nepůsobí problémy jenom 
v podobě rozvodněných řek. Vlivem počasí se začínají plnit ordinace lékařů, především alergologů. Přestože se to nezdá, sezona alergií ještě neskončila a v srpnu se k pylům trav přidávají také plísně.

Inspekce uzavřela část výrobny chipsů ve Stříbrné Skalici

Stříbrná Skalice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela část provozovny na výrobu bramborových chipsů společnosti Chips Praha ve Stříbrné Skalici ve Středočeském kraji. Důvodem byly nevyhovující hygienické podmínky, zejména plíseň v objektu, sdělil dnes ČTK mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. 

Celníci zadrželi tři čtvrtě tuny plesnivého koření

Praha - V zásilce měla být semínka hvězdicového anýzu čili badyánu, která tam celníci také skutečně našli - objevili ale ještě něco navíc, co dokumenty nedeklarovaly: plíseň. A rozhodně ne v nějakém stopovém množství.

Potravinářská inspekce zajistila zásilku plesnivého badyánu

Brno - Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevpustili ve čtvrtek v Praze do vnitřního trhu Evropské unie 750 kilogramů nedrceného badyánu z Číny, protože byl plesnivý. V dokumentaci byl badyán, který se po nadrcení hojně používá jako koření, označen jako semena anýzu.  

Vinobraní? Hrozny ničí plíseň. Září rozhodne

Hodonínsko – Uplynulé deštivé dny změnily většině vinařů na Slovácku plány. Kvůli vlhkosti totiž uhnívají hrozny, které dozrávají na výrobu kvalitního vína. Pěstitelé je budou muset sklidit dřív. Nebo alespoň ty, na kterých je patrná plíseň.

Zahrada na podzim – vhodný čas pro změny

„Podzim je spolu s jarem nejvhodnější doba pro zakládání zahrad. V těchto obdobích je více vláhy, teploty nejsou příliš vysoké ani nízké a vše je správně nastartováno," říká Kateřina Šejtková, která se zahradám věnuje již patnáct let.

Změní se červený kostel v koncertní sál? Podívejte se dovnitř

Olomouc - Přes vitráže červeného kostela na olomoucké třídě Svobody jsou vidět regály knih. V době, která by se možná dala počítat na měsíce, by se však mohla známá stavba změnit z depozitáře vědecké knihovny na prostor pro přednášky nebo koncerty.

Kotle v pálenicích zažehly. Lidé vozí bez i mandarinky

Třebíčsko - I přes méně běžné ovocné kvasy bude také letošní sezóna pro pěstitelské pálenice na Třebíčsku hlavně švestková. Do jejich sklizně však zbývají týdny, někde i měsíce, z kotlů tak nyní nejvíce vytékají pálenky z třešní, meruněk, broskví a letních jablek.

Výběr školních přezůvek je věda. Vybírat pečlivě se ale vyplatí

Orlickoústecko /Začátek školního roku se blíží/ – V těchto dnech vrcholí v rodinách s dětmi přípravy na nový školní rok. Ve velkém se nakupují školní potřeby, oblečení i přezůvky. A právě těm bychom při jejich výběru měli věnovat velkou pozornost, vždyť průměrný prvňák, který navštěvuje i družinu, stráví v této obuvi až osm hodin denně. Následky nepromyšleného nákupu bačkůrek do školy tak mohou být ze zdravotního pohledu nedozírné. Jak tedy vybrat zdravé a pohodlné školní přezůvky?

Hledají využití pro Jelínkovu chatu. Hrozí jí i zbourání

Kunštát – Studii, jak využít prostory chátrající Jelínkovy chaty v lesích u Kunštátu, má již v rukou vedení města. Z ní vyplývá, že areál se promění ve sportovně-rekreační zónu a bude sloužit především dětem. Například jako lesní školka.

Embargo přijde farmáře na 300 milionů korun

Praha – Exportéři do Ruska počítají škody způsobené ruským embargem. Jenom ministerstvo zemědělství odhaduje ztráty farmářů a potravinářských výrobců ve výši 250 až 300 milionů korun na přímých tržbách.