Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Jahody ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá.

Šedá plíseň na jahodách už se šíří. Bojujte proti ní snadnými vychytávkami

Jak ochránit jahody před plísní? A jak se zbavit plísně na jahodách, pokud už se na nich začíná tvořit? Každý pěstitel ví, že měkké červené plody potřebují péči, protože je ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá, která obleče jahody do šedého kožíšku a může většinu toužebně očekávané úrody zcela zničit. Jak proti plísni na jahodách bojovat? I zde platí, že nejlepší obranou je prevence.

Kvůli plísním, trusu hlodavců i dalším znečištěním inspektoři zavřeli prodejnu v Olešné.

Trus hlodavců, plíseň všude kolem. Podívejte se, co našli v obchodě v Olešné

Více než deset nedostatků našli v maloobchodě v Olešné na Pelhřimovsku inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kvůli plísním, trusu hlodavců či dalším znečištěním prodejnu zavřeli. Jde o jediný obchod, který v obci fungoval. Aby si místní nakoupili, budou muset jezdit do Pelhřimova nebo sousedních obcí.

Slunce má schopnost desinfikovat i zbavovat bakterií a plísní.

Pět špinavých věcí, pro které máte na dosah nečekaného pomocníka. A úplně zdarma

Jak odstranit pach z dřevěného kuchyňského prkénka a co pomůže na zatuchlé poličky z lednice? Sluneční paprsky mají větší čistící schopnost než mnoho běžných prostředků. Zbavují zápachu, bělí prádlo, zabíjí roztoče a spóry plísní, ale i čistí některé kuchyňské náčiní. Dát každý den vyvětrat ložní prádlo na balkon a nechat sluneční paprsky, ať si poradí s parazity a dodají peřinám čerstvý nádech, je skvělý nápad. Peřiny ale nejsou to jediné, s čím si slunce poradí.

Svým úklidem Auri Katariina pomáhá lidem, v úklidu extrémní špíny si libuje.

Chlév je slabé slovo. Sexy uklízečka řeší extrémní nepořádek lidem zdarma

Auri Katariina se brodí v odpadcích. Zbavuje se plísně, fekálií i shnilých potravin. Z domácností, které budí dojem skládky, nakonec vykouzlí čisté místo, ve kterém byste si přáli bydlet i vy. „Nebojím se špíny, špína se bojí mě,“ říká žena z Finska, která cestuje po celém světě, aby pomáhala lidem uklidit jejich extrémně znečištěnou domácnost. A dělá to pro ně zdarma.

Špatné podmínky bydlení jsou spojeny s množstvím zdravotních problémů, včetně infekcí dýchacích cest, astmatu, otravy olovem, zranění a mají vliv i na duševní zdraví.

Skryté hrozby levného bydlení: Umí vyvolat depresi i potíže s dýcháním

To, že jste stále vyčerpaní a nervózní, dáváte za vinu asi namáhavé práci či špatnému životnímu stylu. Za to, že nemůžete popadnout dech a pořád kašlete, přeci mohou prodělané nemoci, nejspíš covid, nebo prostě vaše letitá alergie. To je možné, ale co když je to jinak? Co když se na vašem zdraví podepisuje místo, v němž bydlíte?

Inspektoři vyrazili začátkem týdne do pekárny v Brněnské ulici ve Vyškově.

Škůdci a plíseň. Podívejte se, proč inspekce zavřela pekárnu ve Vyškově

/FOTOGALERIE/ Pekárnu v Brněnské ulici ve Vyškově počátkem týdne uzavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ohlásili to prostřednictvím webu Potraviny na pranýři. Jako důvody uváděli výskyt hmyzích škůdců, znečištění, výskyt plísní a s tím související riziko kontaminace potravin.

Vlhkou nemovitost poznáte na první vizuální nebo čichový dojem. Uvnitř budovy to zapáchá, na stěnách jsou vlhké mapy nebo výkvěty soli.

Když máte doma plísně, řasy a mechy: Jak se jich zbavit

Zejména na chatách a chalupách se jejich obyvatelé setkávají s nebezpečnými potížemi. Jde o různé plísně, mechy a řasy na stěnách. Vlhké zdivo je velkým problémem, který může způsobit lidem závažné zdravotní obtíže. Bojovat s tím mohu i majitelé celoročně obydlených rodinných domů. Proč se plísně na zdi dělají? A jak se plísní zbavit?

Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.

Nevytápěné místnosti představují ideální prostředí pro množení plísní.

Se snižováním teploty to nepřehánějte. Hrozí plísně, varují stavaři

Šetříme, tak netopíme. Takový přístup nyní volí mnoho domácností v Česku. Vzít si podle doporučení politiků „jeden svetr navíc“ sice může uspořit peníze, leckde však půjde o zdraví. S klesající teplotou totiž v bytech a domech hrozí vyšší riziko vzniku plísní škodlivých lidskému organismu. Při nižší teplotě vzduchu totiž roste relativní vlhkost. „Pokud tato vlhkost začne kondenzovat, vytvářejí se podmínky pro vznik plísní,“ uvedl Karel Kabele z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavě (ČKAIT). Lidé by si proto měli relativní vlhkost v bytě měřit a hlídat, aby nepřesáhla 60 až 70 procent.

Zbožným přáním každého zahrádkáře je, byť by jeho královstvím bylo jen pár truhlíků a květináčů na balkoně, aby se jeho rostlinkám choroby a škůdci vyhýbali.

Malí a zákeřní škůdci. O balkónové květiny lze přijít za několik týdnů

Naplno začíná sezona balkonových rostlin. Zeleň, kterou můžete pěstovat na svém parapetu nebo lodžii, má nespočet podob – ať už jde o klasické truhlíkové květiny, jakými jsou pořád oblíbené muškáty, petunie, surfinie, lobelky či verbeny, ale také voňavé a užitečné bylinky, nebo třeba keříčková rajčata. Kromě kvalitního substrátu, zálivky a hnojení je také musíte ochránit před škůdci a chorobami.

Nakličování

Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Vědkyně a pedagožka RNDr. Markéta Martínková, Ph.D.

Bio? Jedině z babiččiny zahrádky, má jasno biochemička Markéta Martínková

„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“ 

Fotografie ze skladu Billy. se souhlasem Stání zemědělské a potravináské inspekce.

Mrtví hlodavci a plíseň: podívejte, co našli ve skladu Billy v Havlíčkově Brodě

Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.

Fotografie ze skladu Billy. se souhlasem Stání zemědělské a potravináské inspekce.

Mrtví hlodavci a plíseň: podívejte, co našli ve skladu Billy v Havlíčkově Brodě

Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.

Ilustrační snímek. Sběr vína.

Na Kutnohorsku začíná vinobraní, má ale zpoždění

Vinaři na Kutnohorsku začínají sklízet hrozny na svých vinicích. Kvůli chladnému a deštivému létu je ale sklizeň značně posunutá, na řadu přicházejí zatím rané odrůdy. Majitelé vinic se také musejí vypořádávat s plísněmi, které ohrožují hrozny.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Úroda ze zahrádek bude letos bohatá. Prodeje zavařovacích pomůcek rychle rostou

Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Klíčení semen

Hledáte zdravou bombu? Hledáte klíčky

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Zrající sýry ve sklepě v Roquefortu, rok 2010

Legendární sýr Roquefort: dokázal léčit gangrénu ještě před penicilinem

Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.

Pro Lukáše Prauseho z Dvora Králového jsou bonsaje opravdovou vášní.

Jak vypěstovat nádherné bonsaje? Pozor na sucho, plísně a spěch!

Lukáš Praus se zabývá pěstováním bonsají už 7 let. Je studentem Bonsai school Koryuu Kai a členem české bonsajové asociace. Načerpané zkušenosti předává dál, v Domě dětí a mládeže Jednička ve Dvoře Králové nad Labem je lektorem Školy bonsaje. Podívejte se na jeho krásné kousky. Poradíme vám, jak je můžete také vypěstovat.

Nová socha v zahradách GASK - "OF-02" od Jana Kováříka, která znázorňuje plíseň v mikroskopickém dění.

OBRAZEM: Do zahrad GASKu se dostala plíseň. Nebojte, není to nakažlivé

Cože to nově vyrostlo v zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře? Do zahrad se vplížila plíseň v mikroskopickém dění od Jana Kovaříka. Další ze série fotografií pořízených z invalidního vozíku Janou Flechtnerovou nabízí opět nejnovější instalaci GASKu a neobvyklý úhel pohledu na starobylou Kutnou Horu, ve které trůní Chrám sv. Barbory.