Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Ilustrační snímek. Sběr vína.

Na Kutnohorsku začíná vinobraní, má ale zpoždění

Vinaři na Kutnohorsku začínají sklízet hrozny na svých vinicích. Kvůli chladnému a deštivému létu je ale sklizeň značně posunutá, na řadu přicházejí zatím rané odrůdy. Majitelé vinic se také musejí vypořádávat s plísněmi, které ohrožují hrozny.

Zavařování si oblíbila řada domácností.

Úroda ze zahrádek bude letos bohatá. Prodeje zavařovacích pomůcek rychle rostou

Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Ondřej Bastl: Práce v archivu je kolikrát jako hledání jehly v kupce sena

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Práce archiváře podle Ondřeje Bastla předpokládá archivní nebo historické vzdělání. A samozřejmostí je i trpělivost, poctivost a chuť stále se vzdělávat.

Práce v archivu je často jako hledání jehly v kupce sena, říká Ondřej Bastl

Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…

Zrající sýry ve sklepě v Roquefortu, rok 2010

Legendární sýr Roquefort: dokázal léčit gangrénu ještě před penicilinem

Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.

Klíčení semen

Hledáte zdravou bombu? Hledáte klíčky

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Pro Lukáše Prauseho z Dvora Králového jsou bonsaje opravdovou vášní.

Jak vypěstovat nádherné bonsaje? Pozor na sucho, plísně a spěch!

Lukáš Praus se zabývá pěstováním bonsají už 7 let. Je studentem Bonsai school Koryuu Kai a členem české bonsajové asociace. Načerpané zkušenosti předává dál, v Domě dětí a mládeže Jednička ve Dvoře Králové nad Labem je lektorem Školy bonsaje. Podívejte se na jeho krásné kousky. Poradíme vám, jak je můžete také vypěstovat.

Nová socha v zahradách GASK - "OF-02" od Jana Kováříka, která znázorňuje plíseň v mikroskopickém dění.

OBRAZEM: Do zahrad GASKu se dostala plíseň. Nebojte, není to nakažlivé

Cože to nově vyrostlo v zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře? Do zahrad se vplížila plíseň v mikroskopickém dění od Jana Kovaříka. Další ze série fotografií pořízených z invalidního vozíku Janou Flechtnerovou nabízí opět nejnovější instalaci GASKu a neobvyklý úhel pohledu na starobylou Kutnou Horu, ve které trůní Chrám sv. Barbory. 

Na covid zemřelo v Indii již přes 300 tisíc lidí. Nyní ale lékaři musí řešit další problém…

Covid není pro Indii dost. Země nově bojuje i se smrtelnou plísní

Na covid zemřelo v Indii již přes 300 tisíc lidí, jedná se o třetí nevyšší počet úmrtí na tuto nákazu na celém světě. Vedou USA, následované Brazílií. Nyní místní lékaři ale musejí řešit další problém. Až příliš často covidové pacienty, nebo čerstvé pocovidové rekonvalescenty, postihuje smrtelně nebezpečná plíseň. Experti se obávají, že by náhlý vzestup této nemoci mohl ještě více zkomplikovat boj s pandemií v zemi.

Občas vznikne alergie i kvůli dosud neznámým změnám v našem genetickém vybavení.

Alergii si neseme v genech. Příznaky lze do jisté míry oddálit či oslabit

Dispozice stát se alergikem je vrozená. Rizikové jsou alergie u rodičů, přičemž významnějším přenašečem dědičné dispozice ke vzniku alergie je matka. „Sklon k atopii neboli alergickému naladění organismu se dědí. Do jisté míry lze příznaky alergie oddálit či oslabit. Úplnou prevenci ale neznáme,“ říká alergoložka Kateřina Kopecká.

Tinktury mohou pomoci s řadou problémů. Jejich příprava doma není nijak složitá.

Deset nejlepších tinktur, které by neměly chybět ve vaší lékárničce

Mnohdy potřebujeme povzbudit chuť k jídlu nebo rozproudit náš imunitní systém, někdy se chceme zbavit plísní. Se vším nám mohou výrazně pomoci bylinky a výluhy z nich. Připravte si podle návodu tinktury, po kterých můžete sáhnout, když vás trápí zažívání, paměť nebo různé druhy kvasinek.

Vylezte na střechu a prohlédněte komín.

Jarní úklid chalupy: opatrně větrat, zkontrolovat střechu, okapy i vodu

Chatařská a chalupářská sezona už zase nedočkavě klepe na dveře. Co všechno vás při zprovoznění víkendového bydlení čeká? Po zimě je důležitá důkladná obhlídka objektu a kontrola systémů, abyste objevili viditelné poruchy, ale i možné skryté závady, třeba v podobě prasklé vodovodní trubky. Zkontrolujte, v jakém stavu je elektroinstalace, střecha, komín a okapy. Teprve pak se pusťte do vymetání pavučin ze všech koutů vašeho víkendového obydlí.

Slavnostní sklizeň vinice Pod Barborou v Kutné Hoře

Vína bude letos na podzim nejspíš méně, ale kvalitní

Bude kvalitní, ale moc ho nebude. Tak popisují vinaři na Kutnohorsku své výhledy pro letošní ročník. Očekávají totiž nižší úrodu. Hroznů bude prý méně. Nejvíc se na nich podepsaly plísně. Jak uvedl například jednatel Vinných sklepů Kutná Hora Lukáš Rudolfský, plísně napadly až 30 procent rostlin.

Sklizeň hroznového vína. Ilustrační foto.

Část úrody zničily plísně, ale vína budou kvalitní

Jaké víno nám připraví letošní podzim? Vinaři nezřídka očekávají nižší úrodu, hodně se podepsaly plísně. Kvalitativně bude ale víno dobré. „Letošní rok byl velice složitý na udržení zdravého hroznu, ale naše poloviční výsadba je z rezistentních odrůd, ty vyšly výborně, tam bude krásná plná úroda. U klasických odrůd odhadujeme výpadek možná až padesát procent,“ popsala například Klára Šinková z Vinařství Klučov.

Ilustrační foto.

Mouchy, slimáci, plíseň. I to je léto

Letošní léto sice teplotně sklouzlo do normálu, ale je výjimečné abnormálním výskytem hmyzu, zejména otravných much. Mnoha zahrádkářům se o sklizeň postarala plíseň, slimáci a dřepčíci.

Brambory. Ilustrační foto

Plísně decimují zeleninu i pěstitele

Současné počasí nahrává více houbařům než vodomilům, bohužel také rozvoji plísní a houbových chorob. Šíří se vzduchem a jedinou účinnou ochranou proti nim je včasný postřik. Objevují se především ve vlhkém a teplém prostředí. Vyhovují jim teploty do 18 °C , horka naopak nesnáší.  

Český sýr Niva? To je skutečný originál!

Český sýr Niva? To je skutečný originál!

Niva je sice sýrem světoznámého roquefortského typu, ale její název zná za hranicemi Česka jen málokdo. Přitom u nás toto označení v minulosti natolik zobecnělo, že ho řada lidí používá obecně pro všechny sýry s tímto typem plísně. Jaký je příběh české Nivy?  

Pivnice U Rady, červen 2019 v Ostravě.

EXKLUZIVNĚ! Kauza zkaženého masa U Rady: soud potrestal kuchaře!

Nejprve zhroucení, poté trest. Kuchař ze známé ostravské restaurace U Rady, který připravoval jídla z plesnivého masa a po odhalení se psychicky zhroutil, byl odsouzen k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na zkušební šestnáctiměsíční lhůtu.

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

/INFOGRAFIKA/ Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

/INFOGRAFIKA/ Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

/INFOGRAFIKA/ Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.