Jak ochránit jahody před plísní? A jak se zbavit plísně na jahodách, pokud už se na nich začíná tvořit? Každý pěstitel ví, že měkké červené plody potřebují péči, protože je ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá, která obleče jahody do šedého kožíšku a může většinu toužebně očekávané úrody zcela zničit. Jak proti plísni na jahodách bojovat? I zde platí, že nejlepší obranou je prevence.
Více než deset nedostatků našli v maloobchodě v Olešné na Pelhřimovsku inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kvůli plísním, trusu hlodavců či dalším znečištěním prodejnu zavřeli. Jde o jediný obchod, který v obci fungoval. Aby si místní nakoupili, budou muset jezdit do Pelhřimova nebo sousedních obcí.
Jak odstranit pach z dřevěného kuchyňského prkénka a co pomůže na zatuchlé poličky z lednice? Sluneční paprsky mají větší čistící schopnost než mnoho běžných prostředků. Zbavují zápachu, bělí prádlo, zabíjí roztoče a spóry plísní, ale i čistí některé kuchyňské náčiní. Dát každý den vyvětrat ložní prádlo na balkon a nechat sluneční paprsky, ať si poradí s parazity a dodají peřinám čerstvý nádech, je skvělý nápad. Peřiny ale nejsou to jediné, s čím si slunce poradí.
Auri Katariina se brodí v odpadcích. Zbavuje se plísně, fekálií i shnilých potravin. Z domácností, které budí dojem skládky, nakonec vykouzlí čisté místo, ve kterém byste si přáli bydlet i vy. „Nebojím se špíny, špína se bojí mě,“ říká žena z Finska, která cestuje po celém světě, aby pomáhala lidem uklidit jejich extrémně znečištěnou domácnost. A dělá to pro ně zdarma.
To, že jste stále vyčerpaní a nervózní, dáváte za vinu asi namáhavé práci či špatnému životnímu stylu. Za to, že nemůžete popadnout dech a pořád kašlete, přeci mohou prodělané nemoci, nejspíš covid, nebo prostě vaše letitá alergie. To je možné, ale co když je to jinak? Co když se na vašem zdraví podepisuje místo, v němž bydlíte?
/FOTOGALERIE/ Pekárnu v Brněnské ulici ve Vyškově počátkem týdne uzavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ohlásili to prostřednictvím webu Potraviny na pranýři. Jako důvody uváděli výskyt hmyzích škůdců, znečištění, výskyt plísní a s tím související riziko kontaminace potravin.
Řetězec marketů Penny oznámil, že z preventivních důvodů stahuje z prodeje konkrétní šarže stogramového balení Olomouckých tvarůžků vyráběných v Lošticích na Šumpersku. Důvodem je možný výskyt plísně.
Řetězec marketů Penny oznámil, že z preventivních důvodů stahuje z prodeje konkrétní šarže stogramového balení Olomouckých tvarůžků vyráběných v Lošticích na Šumpersku. Důvodem je možný výskyt plísně.
Péče o zuby by neměla končit jen nákupem vhodných čistících pomůcek. Důležitá je i péče o ně a také uskladnění. Podle vědeckých závěrů jsou kartáčky na zuby často kontaminované fekáliemi ze záchodů. Nesprávné umístění kartáčků v koupelně může také ohrožovat organismus plísněmi.
Zejména na chatách a chalupách se jejich obyvatelé setkávají s nebezpečnými potížemi. Jde o různé plísně, mechy a řasy na stěnách. Vlhké zdivo je velkým problémem, který může způsobit lidem závažné zdravotní obtíže. Bojovat s tím mohu i majitelé celoročně obydlených rodinných domů. Proč se plísně na zdi dělají? A jak se plísní zbavit?
Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.
Šetříme, tak netopíme. Takový přístup nyní volí mnoho domácností v Česku. Vzít si podle doporučení politiků „jeden svetr navíc“ sice může uspořit peníze, leckde však půjde o zdraví. S klesající teplotou totiž v bytech a domech hrozí vyšší riziko vzniku plísní škodlivých lidskému organismu. Při nižší teplotě vzduchu totiž roste relativní vlhkost. „Pokud tato vlhkost začne kondenzovat, vytvářejí se podmínky pro vznik plísní,“ uvedl Karel Kabele z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavě (ČKAIT). Lidé by si proto měli relativní vlhkost v bytě měřit a hlídat, aby nepřesáhla 60 až 70 procent.
Naplno začíná sezona balkonových rostlin. Zeleň, kterou můžete pěstovat na svém parapetu nebo lodžii, má nespočet podob – ať už jde o klasické truhlíkové květiny, jakými jsou pořád oblíbené muškáty, petunie, surfinie, lobelky či verbeny, ale také voňavé a užitečné bylinky, nebo třeba keříčková rajčata. Kromě kvalitního substrátu, zálivky a hnojení je také musíte ochránit před škůdci a chorobami.
Někdy svědí, deformuje nehty, často jen vzbuzuje zvídavé dotazy v okolí. Mykózy neboli plísně se vytvářejí na různých místech těla. A nerady je opouštějí. Boj s nimi bývá dlouhodobý a tuhý, podle lékařů je úspěšný jen v kombinaci dobré léčby a prevence.
Starý sýr je kvalitní, hodí se k červenému vínu a zbytky je třeba zabalit do fólie. To, a řada dalších pouček o sýrech, jsou však mýty. Jaké jsou nejčastější mylné představy o této oblíbené pochoutce?
Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!
„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“
Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.
Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
Vlhko, plíseň a pozdní sklizeň. Tak by se dal prozatím shrnout letošní rok na vinicích. Jaká ale bude opravdu letošní sklizeň, si vinaři zatím odhadnout netroufnou. Většinu z nich totiž hlavní sklizeň kvůli opožděné sezoně teprve čeká.
/FOTO/ Sportovat v úplně nové tělocvičně mohou od září děti v Ledči. Během prázdnin prošla již nevyhovující tělocvična v budově staré školy Komenského náročnou přestavbou za víc než čtyři miliony.
Vinaři na Kutnohorsku začínají sklízet hrozny na svých vinicích. Kvůli chladnému a deštivému létu je ale sklizeň značně posunutá, na řadu přicházejí zatím rané odrůdy. Majitelé vinic se také musejí vypořádávat s plísněmi, které ohrožují hrozny.
Bez zavařování si pětasedmdesátiletá Martina Černá ze středních Čech neumí letní sezonu představit. „Zavařovat mne naučila maminka. Zatímco dříve se zavařovalo a nakládalo kde co, dnes je možné vše nakoupit. Ale neumím si představit, že bych nezavařovala. Domácí je přeci vždycky nejlepší,“ popisuje Martina Černá.
Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
/ROZHOVOR/ Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
Archivařina? „To je často dost špinavá práce,“ popisuje v rozhovoru pro Pražský deník Ondřej Bastl, který pracuje v Archivu hl. m. Prahy. Zatímco v minulosti se neobešel bez rukavic, dnes už archiválie procházejí dezinfekční komorou, kde jedovatý plyn zahubí všechny plísně i hmyz. Dříve však bylo běžné, že plísně patřily k ‚pracovním úrazům‘…
Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!
Francouzského krále Karla VI. si dnes spojujeme nejčastěji s prohranou bitvou u Azincourtu z roku 1415, v níž jeho vojáci podlehli lukostřelcům mladého anglického panovníka Jindřicha V. Méně se ví, jak významně se tento vládce, přezdívaný Šílený, zapsal o čtyři roky dříve do dějin světové gastronomie. Dne 4. června 1411 udělil obyvatelům Roquefort-sur-Soulzon monopol na zrání sýru Roquefort.
Lukáš Praus se zabývá pěstováním bonsají už 7 let. Je studentem Bonsai school Koryuu Kai a členem české bonsajové asociace. Načerpané zkušenosti předává dál, v Domě dětí a mládeže Jednička ve Dvoře Králové nad Labem je lektorem Školy bonsaje. Podívejte se na jeho krásné kousky. Poradíme vám, jak je můžete také vypěstovat.
Cože to nově vyrostlo v zahradách Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře? Do zahrad se vplížila plíseň v mikroskopickém dění od Jana Kovaříka. Další ze série fotografií pořízených z invalidního vozíku Janou Flechtnerovou nabízí opět nejnovější instalaci GASKu a neobvyklý úhel pohledu na starobylou Kutnou Horu, ve které trůní Chrám sv. Barbory.