Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Ilustrační foto

Zemědělci bilancují: obilniny v pořádku, jablka krásná, kukuřice propadla

Prostějovsko – Co šlo sklidit už je většinou sklizené a zemědělci z Prostějovska tak bilancují letošní úrodu. Podle jejich vyjádření byla u různých plodin naprosto odlišná. Zatímco letní sucho některé z nich poškodilo a sklizeň je tak i o polovinu horší ve srovnání s minulými lety, v dalších případech se naopak vedlo nad očekávání.

Ilustrační foto.

Oprava opravy na stadionu: první etapa se zaměří na vlhké zázemí tribuny

Vyškov – Je tomu šest let, co skončila rozsáhlá rekonstrukce tribuny vyškovského atletického stadionu. Sportovci ani město ale důvod ke spokojenosti nemají. V jejím zázemí totiž místo čistých šaten a sprch musí řešit vlhkost a plíseň na zdech. Podle vyškovské radnice za vším stojí nekvalitně udělaná izolace.

Ilustrační foto

Jen pětina Čechů využívá při zateplování domů dotace

Jen pětina českých domácností, které se rozhodnou zateplit dům, využívá některou ze státních dotací. I kvůli tomu je každý druhý dům zateplený neodborně a trpí vadami, které významně snižují objem úspor, funkčnost nebo životnost tepelné izolace. V tiskové zprávě o tom  informovala Asociace výrobců minerální izolace (AVMI).

Ilustrační foto

S podzimem přichází kromě rým a chřipek i alergie

Rýmy, chřipky, deprese. Klasická podzimní onemocnění. Ale na co se často zapomíná, jsou podzimní alergie. Ty si většinou spojíme s jarním obdobím a alergií na pyl. Stejně závažné a nepříjemné ale mohou být také alergie na plísně a roztoče, které se projevují především nyní na podzim.

Ilustrační foto

S podzimem přichází kromě rým a chřipek i alergie

Zlínský kraj – Rýmy, chřipky, deprese. Klasická podzimní onemocnění. Ale na co se často zapomíná, jsou podzimní alergie. Ty si většinou spojíme s jarním obdobím a alergií na pyl. Stejně závažné a nepříjemné ale mohou být také alergie na plísně a roztoče, které se projevují především nyní na podzim.

Ilustrační snímek

Pětina domácností se potýká s plísní

Každá pátá česká domácnost se potýká s plísněmi. Nejčastěji se vyskytují v koupelnách rodinných a cihlových domů, nejméně pak obecně v panelových domech. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.

Hasičárna ve Vendryni je v současné době v hodně špatném stavu.

Zbrojnice je v hrozném stavu

Vendryně, Palkovice - Sbor dobrovolných hasičů, jenž začal ve Vendryni opět fungovat před pěti lety, musí momentálně využívat hasičárnu, která je doslova v katastrofálním stavu.

Ilustrační foto.

Nemoci, za které se stydíme

Na veřejnosti jsou některá onemocnění tabu. Přitom jen málo z nás se alespoň s některou z nich někdy nepotýkalo.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.

Počasí letos přeje červenému, podpoří ho kampaň

Praha – Tragicky to vypadalo, dobře to, zdá se, skončí. Vinaři a vinohradníci v těchto dnech finišují sklizeň letošní úrody, a protože v září napršelo, srpnovými vedry seschlé bobule se aspoň částečně „nalily". Sklizeň tak zřejmě nebude tak podprůměrná, jak hrozilo, a naopak hrozny budou vyzrálejší.

Ilustrační foto.

Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku trápí špačci

Velké Bílovice (Břeclavsko) – Vinaře ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku, které jsou největší tuzemskou vinařskou obcí, trápí špačci. Na vinicích jsou schopni zlikvidovat až stovky kilogramů hroznů, řekli zástupci vinařů. Hrozny jsou na rozdíl od loňska zcela zdravé a slibují kvalitní sklizeň.

Objekt bývalého dobříšského kina v současné době využívá klub Biják.

Bývalé kino v Dobříši se promění v kulturní stánek

Dobříš – Po letech diskuzí 
o osudu chátrající budovy bývalého kina v Dobříši začínají mít plány, jak s objektem naložit, jasnější obrysy. Pokud se je podaří naplnit, z budovy se stane společenský dům s mobilním sálem, kavárnou a klubovnami.

Jemnice chce prodat většinu svých městských bytů. Zastupitelé odhlasovali prodej části z nich v ulici Větrná. Podle starosty Miloslava Nevěčného by mohly být k mání na začátku roku 2017.

Jemnická radnice začne brzy prodávat městské byty

Jemnice - Město Jemnice se chce zbavit nejlépe všech svých bytů. Podle zastupitelky Dany Babišové (hnutí Ano), která v jednom takovém žije, však ne všichni nájemníci budou na nákup a následné opravy mít prostředky.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Na přelomu měsíců září a října musíme ještě před příchodem mrazů sklidit jakon. Mohutné rostliny vytvářejí na bázi stonků dva druhy hlíz. Blíže povrchu půdy jsou hlízy stonkové, kterými se jakon vegetativně množí, proto stonkové hlízy ihned po sklizni uskladníme pro jarní výsadbu.

Při pozďáteckém Jablkobraní si na své přišly i děti. Mohly malovat nebo vyrábět postavičky z jablek a křížal.

Lidé z Pozďátek oslavili úrodu jablek

Pozďátky - Oslava úrody. I tak by se dala nazvat akce, kterou poprvé uspořádali lidé z Pozďátek. Společně se potkali v kulturním domě a s sebou vzali několik lahodných pochutin z jablek, jejichž sběr právě vrcholí.

Školní jídelna. Ilustrační foto

Jídelny na Svitavsku prošly kontrolami

Svitavsko - Hygienici  od ledna navštívili skoro devadesát školních jídelen a výdejen, drobné problémy našli u osmi. Rozdali pokuty za celkem 6 600 korun.

Ilustrační foto.

Sklizeň brambor? Nižší výnos. Kvůli suchu budou menší, tvrdí pěstitelé

Vyškovsko – Když uschne bramborová nať, hlíza nemá čím přijímat živiny a přestane růst. Přesně to se podle mnohých zemědělců letos stalo kvůli suchu. Brambor tak pěstitelé sice možná vykopou stejně jako loni, ale budou drobnější. „To samozřejmě znamená i menší výnos," podotkl agronom zemědělského družstva Kojál Krásensko Vladislav Matuška.

Pohostinství v Čánce

Dobrou chuť! Další restaurace „servírovala" myší trus a plíseň

Rychnovsko - Další restaurační zařízení na okrese mělo problém s hygienou. Uzavřeno bylo před několika dny Pohostinství v Čánce, která náleží pod Opočno. „Podlahy, stěny i stropy provozovny včetně zázemí vykazovaly stopy špatné hygienické praxe. Na stěnách provozovny jsme našli pavučiny a plísně, na podlaze se vyskytoval myší trus a usazené nečistoty," popsal Radoslav Pospíchal, zástupce tiskového mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která kontrolu v zařízení provedla.

Korado přináší na trh hned několik zástupců v decentralizovaných jednotkách. Na výběr jsou větrací jednotky KORAVENT  a větrací jednotky se zpětným získáváním tepla KORASMART.

Korado: Jak účinně větrat bez ztráty tepla a přítomnosti alergenů

Vzduch a voda jsou dva základní potřebné elementy pro přežití. Pitnou vodou je každá domácnost zásobována dostatečně, ale o kvalitě ovzduší v místnosti se už tolik nehovoří. Nedostatek čerstvého vzduchu či dlouhodobý pobyt v nekvalitním ovzduší se přitom podepisuje na naší fyzické i psychické kondici. Časté bolesti hlavy, únava, podrážděnost, alergie, dýchací problémy – to vše může být důsledkem dlouhodobého dýchání nekvalitního vzduchu. Tento stav je většinou způsoben nedostatečným větráním či špatnou kvalitou vnějšího ovzduší, popř. kombinací obou faktorů.

Předel matrace.

Víte, s kým spíte?

Denně strávíme spánkem v průměru osm hodin. Během této doby ležíme v jedné posteli a na jedné matraci, která se stává úrodnou půdou pro roztoče, plísně i bakterie.

Miroslav Muška.

Sucho a neúroda brambor se letos týkají celé Evropy, říká pěstitel

Třebíč, Havlíčkův Brod - Brambor bude málo a budou malé, což se odrazí i na ceně, kterou zaplatí jejich konečný spotřebitel. Takový vývoj odhaduje v nejbližších týdnech místopředseda třebíčské organizace Českého zahrádkářského svazu Miroslav Muška. Ve středu se zúčastnil setkání bramborářů v Havlíčkově Brodě v rámci tamních tradičních Bramborářských dnů.

Ilustrační foto.

Neprší. Vinaři už počítají ztráty, sklizeň bude horší skoro až o polovinu

Břeclavsko – Už i vinohradníci a vinaři na Břeclavsku začínají mít těžkou hlavu z velkého sucha bez srážek. Podle odhadu republikového Svazu vinařů to nyní vypadá na 
o dvacet až čtyřicet procent horší sklizeň na množství hroznů a také nižší výlisnost, protože bobule budou tvrdší, než je obvyklé. Letošní počasí podle všeho ovlivní i cukernatost hroznů a obsah hořčíku. Kritický je v současné době hlavně nedostatek vody.

Ilustrační foto.

Chemie na polích se spotřebovalo méně

Praha - Zemědělci loni snížili spotřebu přípravků na ochranu rostlin skoro o desetinu. Klesla spotřeba skoro ve všech kategoriích, kromě insekticidů a přípravků na hubení hlodavců. Vyplývá to z údajů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Asociace pro bezpečnost potravin si přesto stěžuje, že Česko nezvládá nahrazovat chemické prostředky biologickými.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.

Vinaři mají obavy z vytrvalých dešťů

Slovácko - I když nekončící tropické počasí s nedostatkem srážek trápí většinu zemědělců, vinaři s ním mají problém o něco menší. Na rozdíl od loňska se totiž nemusí bát plísní, které by jim hrozny poškodily. „Loni jsme museli sklidit úrodu dříve, kvůli nekončícím dešťům. Hrozny začínaly hnít. I při výrobě vína byl potom problém s kvašením a při napití byla kvůli tomu cítit pachuť," vzpomínal Radim Holešinský, který vlastní mladé vinařství v Mutěnicích.

Ilustrační foto

Pozor, vzrostla koncentrace pylu pelyňku

Ústí nad Labem - V uplynulém týdnu byl poprvé na ústecké stanici pylové informační služby zachycen pyl ambrózie přeslenolisté z čeledi hvězdicovité.

Ilustrační foto

Vzdělání rodičů a kouření doma ovlivňují léčbu astmatu u dětí

Vzdělání rodičů, jejich kouření doma a výskyt plísní v bytě mají zásadní vliv na úspěch léčby astmatu a alergií u dětí. Naopak přítomnost domácího zvířete vliv nemá. Vyplývá to ze studie, v níž bylo sledováno 6503 dětí ve věku pět, devět, 13 a 17 let. Výsledky zveřejnil Státní zdravotní ústav. Alergii má téměř třetina českých dětí, každé osmé má pylovou rýmu, každé deváté atopický ekzém a téměř deset procent malých pacientů má astma.

Ilustrační foto.

Palírny letos nebudou mít nouzi. Sezona vypadá slibně

Orlickoústecko – Ovoce na stromech zraje a mnozí jistě přemýšlejí, jak s úrodou naloží. Jednou z variant je nechat je přeměnit na pálenku, která má v tuzemsku velkou tradici. Zájem o pálení ovoce hlásí i některé palírny na Orlickoústecku.