Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Ilustrační foto.

Šebetovští zjistí, co je příčinou vlhkosti ve škole

Šebetov – Novotou zářící fasáda, zateplená půda. Nová okna, dveře nebo moderní technikou vybavené učebny. Základní škola v Šebetově se zhruba před třemi lety dočkala kompletní rekonstrukce. Jen toalety působí tak, jakoby k moderní škole nepatřily.

Život nemocných s oslabenou imunitou denně ohrožují infekce vyvolané kvasinkami a plísněmi. Nejen včasné zachycení, ale také správné a rychlé určení druhu nákazy, přitom hraje klíčovou roli v úspěšnosti léčby.

Infekci odhalí nová metoda místo dvou dnů už do tří hodin. Díky teplotě tání hub

Brno - Život nemocných s oslabenou imunitou denně ohrožují infekce vyvolané kvasinkami a plísněmi. Nejen včasné zachycení, ale také správné a rychlé určení druhu nákazy, přitom hraje klíčovou roli v úspěšnosti léčby. Vědci z brněnské fakultní nemocnice ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity vyvinuli a otestovali novou metodu, s níž identifikují druh patogenu už do tří hodin.

Den naboso na Gymnáziu Jiřího Ortena

Studenti Ortenova gymnázia v Kutné Hoře si vyzkoušeli vyučování naboso

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře se konal „Den naboso". Iniciátorem akce byl učitel základů společenských věd a tělesné výchov Zdeněk Maňák. Jeho nápad vychází z vlastních zkušeností a také z knihy Daniela Howella „Naboso - 50 důvodů, proč zout boty".

Život nemocných s oslabenou imunitou denně ohrožují infekce vyvolané kvasinkami a plísněmi. Nejen včasné zachycení, ale také správné a rychlé určení druhu nákazy, přitom hraje klíčovou roli v úspěšnosti léčby.

Infekci odhalí nová metoda místo dvou dnů už do tří hodin. Díky teplotě tání hub

Brno - Život nemocných s oslabenou imunitou denně ohrožují infekce vyvolané kvasinkami a plísněmi. Nejen včasné zachycení, ale také správné a rychlé určení druhu nákazy, přitom hraje klíčovou roli v úspěšnosti léčby. Vědci z brněnské fakultní nemocnice ve spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity vyvinuli a otestovali novou metodu, s níž lékaři určí způsob léčby do tří hodin.

Den naboso na Gymnáziu Jiřího Ortena

FOTO: Studenti Gymnázia Jiřího Ortena si vyzkoušeli vyučování naboso

Kutná Hora - Na Gymnáziu Jiřího Ortena v Kutné Hoře proběhl „Den naboso". Iniciátorem akce byl učitel ZSV a tělesné výchov Zdeněk Maňák. Jeho nápad vychází z vlastních zkušeností a také z knihy Daniela Howella „Naboso – 50 důvodů, proč zout boty". Myšlenku chůze a běhu naboso uskutečňoval již s předstihem o hodinách tělesné výchovy. A protože se zdálo, že se studenti dobře baví, rozhodl se akci rozšířit na celé gymnázium.

Ilustrační foto.

Houby a rajčata rostou spolu

Českobudějovicko – „Letos to bude, jak se říká, houbový rok," říká zahrádkář Milan Syrovátka z Českých Budějovic. „Roky bývají různé. Ale jak jsou houby, tak jsou i rajčata a brambory," naznačuje zahrádkář, že letošní počasí některým plodinám vyloženě svědčí.

Pyl bezu černého.

Déšť čistí ovzduší od pylu, množí se ale plísně

Ústecký kraj - Pylová situace v regionu byla výrazně ovlivněna četnými srážkami. Ty ovzduší přechodně vyčistí od pylových částic, vlivem vlhka a tepla ale vzrůstá koncentrace plísní v ovzduší, informovala Stanice pylové informační služby Zdravotního ústavu v Ústí nad Labem. 

Ilustrační foto

U jahod si dejte pozor na označování jakosti

Jižní Čechy - Dohled nad stánkovým prodejem jahod vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Její mluvčí Radoslav Pospíchal sdělil, že kontrolou čerstvého ovoce a zeleniny se zabývají v maloobchodní síti provozoven i na stáncích, a to prakticky po celý rok. V sezonní době počet kontrol stoupá.

Odchyt holubů. Ilustrační foto.

„Nekrmte potkany a holuby!“ nabádá radnice v Jirkově

Jirkov - Jirkov bojuje s přemnoženými potkany a holuby. Vzhledem k tomu, že na městský úřad občané často telefonují se žádostmi o informace, rozhodlo se město obyvatele v této záležitosti informovat prostřednictvím Jirkovských novin.

Ilustrační foto.

Jak vybrat správné okno

Plánujete výměnu či pořízení nových oken? Nenechte se ukolébat jen nejnižší cenou, moderní okna jsou sofistikované výrobky, u kterých je třeba zohlednit celou řadu parametrů.

Dva domy ve Slavkovské ulici v Bučovicích, které byly před lety prohlášeny za památky, jsou ve stále žalostnějším stavu.

Památka trpí plísní, 35 let se tam nemalovalo. Žádost o dotaci na opravu nevyšla

Bučovice – Těžký vzduch, ve kterém je cítit plíseň. Zdi u vchodu do sklepa jí pak jsou doslova porostlé. Všude kolem pavučiny. Odlupující se omítka, prošlapaná podlaha. Zevnitř zaprášené okenice a zvenku na oknech takový nános prachu, že přes ně není vidět. Kdo vejde, jen těžko si pomyslí, že ještě může mít nějaké využití. A přesto dům s adresou Slavkovská 33 v Bučovicích, který byl spolu se sousedním před lety prohlášený za kulturní památku, slouží lidem.

ředkvičky

Co je štiplavé, to je zdravé

Ředkvička se výborně hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, je výborná k masu i do remulác k nejrůznějším úpravám ryb. Z čerstvě sklizených ředkviček využijete i nať na chutnou jarní polévku.

Roztoči

Bydlení pro alergiky

Nějakou alergií trpí každý čtvrtý občan České republiky. Jedním z nejčastějších alergenů jsou roztoči. Nedělejte jim doma zbytečně ráj na zemi.

Děti z Komořan nacvičují pohádku, kterou nazvaly Růže pro princeznu. Výtěžek z představení pomůže nemocnému Jarečkovi.

Chlapci s mozkovou obrnou pomůžou divadlem děti z Komořan

Komořany /FOTOGALERIE/ – Narodil se předčasně a má dětskou mozkovou obrnu. Nechodí, nemluví, je nevidomý. Špatně snáší děti ve škole, prostředí kolem sebe. Desetiletý Jaromír z Komořan navštěvuje specializovanou školu ve Vyškově. Osud nebyl moc příznivý ani k celé jeho rodině. Otec podstoupil plastiku ledviny, je těžký alergik. Matka dlouhodobě užívá antidepresiva.

V zápřahu. Vstupní portál na jednom z nádvoří si vzali do parády štukatéři. 
S pomocí dobové fotografie a vytvořených šablon obnovovali prvky portálu z 19. století. To všechno v rámci programu NPÚ.

Rozpadlý zámek v Brtnici obsadili řemeslníci. Učí se zde restaurovat

Brtnice – Nebývale rušno bylo v posledních dnech na zámku v Brtnici. Stavba, na které se podepsal zub času 
i dlouholeté vlastnické spory, posloužila řemeslníkům jako cvičné pole. V jarních měsících se tam totiž konají kurzy v rámci vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb, který pořádá Národní památkový ústav v Telči (NPÚ).

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Listnaté a jehličnaté dřeviny, jahodník

Odkvétající zlatý déšť a další okrasné keře kvetoucí na loňských výhoncích: Po odkvětu je sestřihneme, aby do konce vegetace stačily dorůst a nasadit květní pupeny pro příští rok. V tomto měsíci také začínáme stříhat většinu listnatých a jehličnatých dřevin, které chceme tvarovat.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady: Listnaté a jehličnaté dřeviny, jahodník

Jičínsko - Odkvétající zlatý déšť a další okrasné keře kvetoucí na loňských výhoncích: Po odkvětu je sestřihneme, aby do konce vegetace stačily dorůst a nasadit květní pupeny pro příští rok. V tomto měsíci také začínáme stříhat většinu listnatých a jehličnatých dřevin, které chceme tvarovat.

Zahrada. Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Přinášíme další rady pro zahrádkáře od Petra Kumšty.

Martin Klihavec získal skleněné negativy staré přes sto let.

Mělnický kronikář získal skleněné negativy staré přes sto let

Mělník /FOTOGALERIE/ - Na sklíčkách jsou snímky pořízené kolem roku 1890, některé dokonce o něco mladší. Ty pocházejí z prvních let dvacátého století. „Je to jako objevit poklad," řekl mělnický kronikář a patriot Martin Klihavec o skleněných destičkách s negativy, které dostal od jednoho z místních pamětníků.

Rekreační objekt, chata, chataři. Ilustrační snímek.

Lidé začínají větrat své chaty a chalupy

Náchodsko je oblast pověstná zálibou v chataření a chalupaření. Vzhledem k tomu, že rtuť teploměru má podle předpovědi počasí už zase stoupat vzhůru, mnozí z nás zajisté začnou na víkendy vyrážet na svá venkovská rekreační obydlí.

Rekreační objekt, chata, chataři. Ilustrační snímek.

Lidé začínají větrat své chaty a chalupy

Náchodsko - Naše oblast je pověstná zálibou v chataření a chalupaření. Vzhledem k tomu, že rtuť teploměru má podle předpovědi počasí už zase stoupat vzhůru, mnozí z nás zajisté začnou na víkendy vyrážet na svá venkovská rekreační obydlí.

Z dálky mohou někomu připomínat rozkvetlé květiny. Při bližším prozkoumání exponátů na nové výstavě na brněnské hvězdárně však návštěvníci zjistí, že jde o mnohonásobně zvětšené vzorky plísní.

OBRAZEM: Chlupatá výstava na hvězdárně už rozkvetla. Plísně vydrží jen chvíli

Brno – Z dálky mohou někomu připomínat rozkvetlé květiny. Při bližším prozkoumání exponátů na nové výstavě na brněnské hvězdárně však návštěvníci zjistí, že jde o mnohonásobně zvětšené vzorky plísní. „Snímky byly pořízeny pomocí speciálních metod světelné i elektronové mikroskopie a makrofotografie. Autory fotografií jsou Petr Jan Juračka a Alena Kubátová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze," řekl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolu s policií zavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici SAPA.

Inspekce zavřela nelegální výrobnu tofu prodávaného v pražské tržnici SAPA

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce spolu s policií zavřela nelegální výrobnu tofu, které se prodávalo v pražské tržnici SAPA. V provozovně panovaly nepřijatelné hygienické podmínky, v nichž nebylo možné vyrábět bezpečné potraviny. Tofu vyrobené v provozovně v Šeberově se zřejmě prodávalo jen v tržnici SAPA v nedaleké Písnici, vyplynulo z šetření. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

jaro_alergici

Jaro přineslo alergikům krušné chvilky

Karlovarský kraj - S jarem rozkvétají louky a část obyvatel se raduje z krásného počasí, zatímco ta druhá si nakupuje do zásoby kapesníčky, kapky do nosu a očí. Pro alergiky je toto období jedním z nejhorších. Po době relativního klidu v zimě nastávají měsíce, kdy začne příroda pučet, a jejich zdravotní stav se výrazně zhorší.

Ilustrační fotografie.

Nejsilnějším alergenem jarního období je jednoznačně bříza

Teplice - Dobrou zprávou pro alergiky je, že počet pylových zrn uplynulého týdne je v naší lokalitě díky chladnému počasí relativně nízký. K nárůstu počtu došlo až díky oteplení. V následujících dnech očekáváme zvýšení koncentrace pylových částic u habru, vrb, cypřišovitých, břízy a jilmu.

Ilustrační foto

Zemědělci by v budoucnu mohli analyzovat zavlažování díky dronům

Brno - Zemědělci by v budoucnu mohli analyzovat zavlažování svých polí pomocí dronů. Tyto technologie už pokročily tak daleko, že rozpoznají, kde je dostatek vláhy a kde nikoliv. Data z termokamery pomohou vyhodnotit také místa napadená plísní nebo oblasti s nedostatkem hnojiva. Na veletrhu Amper to řekl Petr Lněnička ze společnosti Vertical images.