Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Ilustrační foto.

Zima polím dala vláhu, ale přála i chorobám

Mělnicko - Zatímco na některých místech republiky zemědělci zaorávají plodiny, které špatně přezimovaly, pěstitelé na Mělnicku si letošní zimu pochvalují. Jen řepka je slabší.

Ilustrační foto.

Zabrali mu sklep, pomohla poradna

Ústí nad Labem - Výše nájemného, špatné soužití se sousedy, vlhké sklepy, zatékání či plísně v bytech, spory o rodinný dům nebo pozemky. To jsou nejčastější případy, kterými se zabývá Sdružení nájemníků ČR a Poradenské centrum v Ústí.

Už devátý ročník koštu ovocných pálenek uspořádal uplynulou sobotu v kulturním domě v Koryčanech tamní Spolek Koryčanský kalíšek.

Košt v Koryčanech letos vyhrála pálenka ze špendlíků

Koryčany – Už devátý ročník koštu ovocných pálenek uspořádal uplynulou sobotu v kulturním domě v Koryčanech tamní Spolek Koryčanský kalíšek. I přes nepříznivou loňskou úrodu mohli návštěvníci ochutnat plných 634 vzorků pálenek, které dodalo 361 vystavovatelů z 95 obcí Čech, Moravy a Slovenska.

Soutěž Březohorské zelí 2017, jedenáctý ročník, 27 vzorků. První místo Václav Fiala, za ním Zdeněk Karkán a jako třetí se umístil Vladimír Vlček. Na snímku Miroslava Mádrová vyhlašuje minisoutěž Poznej si své zelí.

Zelí jako lék chudých. To dobře naložené a ošetřované musí vydržet do léta

/ROZHOVOR/ – Předjaří je pro lidský organismus nejnáročnějším obdobím. Tělo vyčerpané z nedostatku slunce a vitaminů se snažíme posílit drahým exotickým ovocem a zeleninou z dovozu, která se momentálně nedá jíst. Přitom ten nejcennější vitaminový poklad, elixír zdraví a mládí, ukrývá ve sklenici pod víčkem ve spíži nebo v kameninovém soudku ve sklepě. Doma naložené, přirozeně kvašené zelí.

Ilustrační foto

Po padesátce bez práce? Problém mají už i čtyřicátníci

/INFOGRAFIKA/ - Je jí 52 let a na úřadě práce dostala radu: „Odstraňte ze životopisu letopočty a schovejte fotku." Jinak prý může zapomenout na to, že by si ji nějaká firma pozvala na pohovor. Neuspěla ani s žádostí o rekvalifikační kurz.

Odhalená černá jatka - znehodnocení vepřových půlek.

Veterina odhalila černá jatka plná špíny a plísně

Špína, zápach a plíseň - podmínky, ve kterých si snad nikdo nedokáže představit masnou výrobu. Opak je však někdy pravdou. Nechutný pohled se nabídl kontrolorům Státní veterinární správy, kteří odhalili nepovolenou porážku v Rohoznici, jež leží na hranici Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Letecké záběry na místo výbuchů

Rána mě odnesla dva metry, říká přímý svědek výbuchu

Polička /FOTOGALERIE/ - Otec od rodiny, který si přál zůstat v anonymitě, protože pracuje v Poličských strojírnách, je přímým svědkem výbuchu. „Všechny nás vyhodili ven. Všechno to bylo takové chaotické. Všecko se to začalo zmateně míhat, pořád rány, jedna rána za druhou. Hasiči do toho a teď to bouchlo do hasičů," líčí muž.

Letecké záběry na místo výbuchů

Rána mě odnesla dva metry, říká přímý svědek výbuchu v Poličce

/FOTOGALERIE/ - Otec od rodiny, který si přál zůstat v anonymitě, protože pracuje v Poličských strojírnách, je přímým svědkem výbuchu. „Všechny nás vyhodili ven. Všechno to bylo takové chaotické. Všecko se to začalo zmateně míhat, pořád rány, jedna rána za druhou. Hasiči do toho a teď to bouchlo do hasičů," líčí muž.

V sobotu se v domě kultury ve Vsetíně uskutečnila soutěž O najlepší slivovicu.

VIDEO: V soutěži zvítězila patnáctiletá trnkovice

Vsetín - Soutěž o nejlepší valašskou slivovici se uskutečnila v sobotu v malém sále Domu kultury ve Vsetíně. Jejím pořadatelem je Spolek pro zachování valašských tradic. Účastníci vybírali nejlepší pálenku ze 37 přihlášených vzorků.

Ilustrační foto

Vývařovna Stavusu měla kontrolu z hygieny

Příbram – Závodní jídelna Stavus Das v Příbrami má za sebou kontrolu z hygieny a pořádný úklid. Na čistotu si postěžoval některý ze spotřebitelů, jak informují webové stránky středočeské hygienické stanice.

S Deníkem proti plísním

S Deníkem proti plísním!

Zapojte se s námi do soutěže a vyhrajte balíček s interiérovou barvou JUPOL Citro proti plísním s vůní citrónu!

Hřiště v Hradci Králové

Nedělní duel Hradce s Duklou se uskuteční, na trávníku se hrát dá

Hradec Králové - Nedělní zápas první fotbalové ligy mezi domácím Hradcem Králové a Duklou Praha se uskuteční podle plánu od 14 hodin. Původně nebylo jisté, zda duel 17. kola nebude kvůli promrzlému trávníku odložen, ale rozhodčí Radek Příhoda po sobotní kontrole označil hřiště za způsobilé.

Řepka pod sněhem

Ozimy na polích teď pomáhá chránit sníh

Rakovnicko – Letošní zima je po letech mimořádně chladná, dokonce leden byl dokonce nejchladnější za posledních několik desítek let. Její možný dopad na ozimy vnímají zemědělci na Rakovnicku, Berounsku, Kladensku i Příbramsku různě.

Řepka pod sněhem

Ozimy na polích teď pomáhá chránit sníh

Rakovnicko – Letošní zima je po letech mimořádně chladná, dokonce leden byl dokonce nejchladnější za posledních několik desítek let. Její možný dopad na ozimy vnímají zemědělci na Rakovnicku, Berounsku, Kladensku i Příbramsku různě.

Ilustrační foto

Plíseň i myši! Hygienici zavírají provozovny

Střední Čechy - Plísně, nahromaděné odpadky, nakousané potraviny, ale i vrstvy mastnoty, prachu nebo zbytků jídla. To všechno viděli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce při kontrolách restaurací a prodejen v regionu.

Mnohé domy na Severu mají stále své původní nevábné vchody.

Jen někteří si stěžují pořádně

Česká Lípa - Mezi nespokojenými nájemníky bytů na českolipském sídlišti Sever jsou tací, kteří si nevědí rady s oficiálním podáním stížnosti. Pro pomoc se mohou obrátit na občanské sdružení.

Zima v Brně - ilustrační fotografie.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.

 V noci se tito hlodavci vyhrnou ze stok, prokousávají se dveřmi a zdmi, hodují na zásobách jídla a zaplavují nemocnice i školy.

Hygienici během ledna řešili problémy v restauracích

Louny - Celou řadu problémů řešili na začátku roku při svých kontrolách restaurací hygienici v okrese Louny. Rozdávali pokuty, prohřešky v restauraci motorestu u Chlumčan byly tak závažné, že ji nechali zavřít.

zahrada pod sněhem

Kam se sněhem?

Dlouho jsme čekali na sníh. Nyní napadl. Co s ním? Pro zahrádku je to leckdy pomocník, ale ne vždy.

Plíseň se podle nájemníků tvoří v bytech už tři roky.

Domy miliardáře Vítka: Nájemníci žijí v bytech plných plísní, sepsali i petici

Česká Lípa - Zima, plíseň a někdy i studená voda. V těchto podmínkách musí žít už třetím rokem nájemníci bytů převážně na sídlišti Sever v České Lípě. Byty má ve vlastnictví společnost CPI. Na stížnosti obyvatelé dostanou vždy stejnou odpověď: Musíte více větrat, používejte savo, nyní je zima a my s tím nic neuděláme, máme slabé kotle.

Rakovnická radnice

Nájemníci požadovali slevu na byty. Neuspěli

Rakovník - Nájemníci domu v ulici Otýlie Beníškové v Rakovníku nesouhlasí s cenou, kterou jim město Rakovník nabídlo k odkoupení bytových jednotek. Zatímco nájemníci apelovali na město coby vlastníka, že by mělo zohlednit stav budovy a nevyhnutelné investice, město oponovalo nemožností poskytnutí jakékoliv slevy. Zastupitelé by mohli totiž čelit trestnímu stíhání. Zastupitelé nakonec schválili pokračovat v procesu prodeje bytů. Protinávrh opozičního zastupitele Jana Šváchy na ukončení procesu prodeje bytů neprošel.

Vánočka. Ilustrační snímek.

V rozinkách z Penny našla inspekce trojnásobek ochratoxinu nad limit

Brno - V rozinkách od slovenského výrobce Encinger, jejichž vzorek odebrala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v Penny marketu, byl více než třikrát překročený limit ochratoxinu. Jedná se o látku škodlivou pro lidské zdraví, kterou produkují plísně. Inspekce nařídila prodejci okamžitě stáhnout danou šarži z prodeje a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Slovanská epopej malíře Alfonse Muchy v pražském Veletržním paláci.

Proti odvozu Epopeje do Asie vznikla petice. Hrozí poškození, varují odborníci

Moravský Krumlov – Lidé z Moravského Krumlova i z okolních měst podepisují petici, ve které nesouhlasí s odvozem dvaceti velkoformátových pláten malíře Alfonse Muchy do Asie. Slovanská epopej tam má zamířit již příští rok. Odborníci z Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví jsou zásadně proti. Poukazují na to, že nikdo neví, v jakém stavu plátna jsou. „Vlivem vlhkosti hrozí probuzení plísní, které by na podkladě pláten mohly být. Jejich přítomnost může zjistit analýza, kterou ale vlastník, tedy Hlavní město Praha, nechce nechat udělat. Zájem o ni nemá ani ministerstvo kultury," řekl viceprezident asociace Martin J. Kadrman.

Ilustrační foto.

Máte zfetovaný byt? Napoví mapa

Nebezpečí otravy a kontaminace podzemních vod hrozí lidem, kteří žijí v oblastech, kde svou ilegální živnost provozovali výrobci drog. Národní protidrogová centrála proto 1.listopadu vydala unikátní mapu. Jsou na ní vyznačena místa, kde policisté odhalili laboratoř na výrobu metamfetaminu či pěstírnu netechnického konopí.

Lubomír Konečný ze Zdounek už desítky let pěstuje ve velkém brambory.

Zemědělec: Brambory z marketu se 
s těmi z domácí zahrady nedají srovnávat

Zdounky – „Když si koupíte brambory v nějakém marketu, jsou chuťově úplně jiné, než ty, které si vypěstujete. Na ty zakoupené ve velkých marketech někteří lidé nadávají, přijdou jim nahořklé nebo kyselé. Může v nich být totiž hniloba," říká pro Deník devětašedesátiletý Lubomír Konečný ze Zdounek na Kroměřížsku.

Ilustrační foto.

Každý druhý „čočkař" hazarduje se zrakem

Praha – Češi neumí zacházet s kontaktními čočkami. Každý druhý se chová rizikově. Lidé totiž překračují dobu nošení, mají špatnou hygienu a ignorují preventivní kontroly u očního lékaře. Jak ukázal průzkum očních klinik DuoVize a NeoVize, více než 60 procent lidí má s nošením kontaktních čoček problémy. Nejenže téměř v 80 procentech lidé s čočkami spí, ale dvě třetiny s nimi chodí i plavat, ačkoli čočky ve vodě nabobtnají a přisají se k rohovce. Lidé také přiznali, že 54 procent z nich si před manipulací neumylo ruce.

Už potřinácté si v Břestku připomenuli dávnou tradici šlapání zelí.

V Břestku dodržují staré zvyky. Šlapou zelí, šústají kukuřici

Břestek – Jak jde k sobě kysané zelí, šústání kukuřice, Břestek a podzim? Velice jednoduše. V sobotu si tu už potřinácté připomenuli dávnou tradici šlapání zelí, které bylo oblíbené již v dobách antiky a své postavení si udrželo až do současnosti. Dříve běžnou činnost patřící k podzimu, dnes už jen obdivovanou raritu, letos ještě po několika letech obohacenou o odstraňováním listů (šustí) z kukuřičných klasů, takzvané šústání turkyně, udržuje v Břestku Spolek pro udržení tradic (SUT).