Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Nová zbrojnice pro chudenické hasiče vyrůstá v bývalé školní zahradě.

Chudeničtí staví hasičskou zbrojnici

Chudenice – Nové hasičské zbrojnice se příští rok na podzim dočkají dobrovolní hasiči v Chudenicích. V současnosti sídlí ve zcela nevyhovujícím objektu bývalé autobusové garáže.

Ilustrační foto.

Památka se dočkala zasloužené obnovy

Mariánské Lázně - Spoustou kulturních památek se mohou pochlubit Mariánské Lázně. V letošním roce se pustilo město do obnovy jedné z nich, budovy městské knihovny.

Výdejna jídel v době kontroly.

Firemní kantýna hygieniky zaskočila od podlahy po strop

Kolínsko - Nemile překvapeni bývají středočeští hygienici nejenom při kontrolách kuchyní v některých restauracích. Odhalení vedoucí k uložení pokuty a nařízení nápravných opatření nejsou výjimkou ani v dalších stravovacích provozech.

Plantáže v Kostarice

Zničí banány plíseň? Nebezpečná houba se šíří plantážemi Latinské Ameriky

Takzvaná Panamská nemoc, která postihuje plantáže banánovníku, se nebezpečně šíří Jižní a Střední Amerikou a postihuje i klonovanou odrůdu Cavendish, která jí po desítky let odolávala. Podle vědců její rychlý rozmach umožňuje megalomanský způsob pěstování. Latinské Americe, odkud pochází 80 procent světové produkce, se dosud choroba ve své nové podobě vyhýbala. 

Ilustrační foto.

V kuchyni hygieniky překvapily lednice s plísní i vytékající krví

Střední Čechy – Stížnost spotřebitele se ukázala jako oprávněná – opakovaná obhlídka nicméně již ukázala, že v rámci důkladného úklidu se všechny odhalené závažné nedostatky podařilo odstranit. Tak lze shrnout výsledky kontroly restaurace v autokempu na Kutnohorsku, k níž se stalo podnětem „udání“. Podobná upozornění nejsou podle hygieniků neobvyklá – a to nejen v době dovolených.

Plíseň okurková začíná žlutými skvrnami na listech.

Čtyři tipy, jak předcházet plísni okurkové

Plíseň okurková je velmi agresivní choroba, která dokáže způsobit úhyn celých rostlin během několika dnů. V jejím případě proto obzvlášť platí, že nejlepším lékem je prevence.

Ilustrační foto.

Byty v Brodě: Zdi praskají, teče do nich a na stěnách je plíseň

Přemrštěné ceny za současný stav a špatný odhad. To byly hlavní argumenty obyvatel bytových domů na náměstí Svobody a na Horní Valy, se kterými přišli na zasedání zastupitelstva v Uherském Brodě. Město nájemníkům totiž nabídlo byty na odkup, současným obyvatelům se ale cena zdá příliš vysoká s ohledem na jejich stav.

Měsíček lékařský

Byliny pro zdravé nehty

Zdravé a upravené nehty na rukách i nohách jsou estetickou vizitkou každého. Když jsou nehty oslabené, bývají často napadány plísněmi, některé jejich poruchy upozorňují na nedostatek potřebných látek v těle. Kromě toho kondice nehtů zrcadlí zdravotní stav. I v těchto případech můžete najít pomoc u bylin a přírodních látek.

Ilustrační foto

Únorové mrazy negativně ovlivní letošní úrodu

Začátek roku vypadal pro zemědělce příznivě. Díky mírné zimě se rostlinám lépe utvářel kořenový systém a byly tak připraveny i na to, kdyby přišlo suché jaro. Jenže konec února sebou přinesl holomrazy, které růst plodin výrazně zpomalily.

Se začátkem jara tradičně nastávají hody i pro milovníky přírody – třeba zpěvných i ostatních ptáků. Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou podle odborníků sýkora koňadra a modřinka, zvonek zelený, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. „Ojediněle se na

Koho lze nyní na Kroměřížsku potkat u krmítka?

Se začátkem jara tradičně nastávají hody i pro milovníky přírody – třeba zpěvných i ostatních ptáků. Které druhy můžete v těchto dnech na Kroměřížsku pozorovat a jak se o ně pomoci postarat?

Ilustrační foto

Kde v kuchyni číhá nebezpečí

Na která místa v kuchyni si v rámci hygieny dát největší pozor? Která jsou ta nejzrádnější a třeba to ani netušíme? Jaké, pro naše zdraví nebezpečné procesy tam mohou probíhat?

Špína v kadaňské restauraci Švejk na snímcích hygieniků

FOTO: Prošlé maso a plíseň. Hygiena zavřela kadaňskou hospodu

Špinavé podlahy, nezakryté jídlo a potraviny, které měly už několik týdnů po záruce. V polovině února dorazila do restaurace Švejk v kadaňské Poštovní ulici kontrola z hygieny. Rutinní prohlídka ale nabrala rychlý spád. Hygienici vyhodnotili podmínky, v jakých restaurace fungovala, jako zdraví škodlivé a na místě ji zavřeli. Provozovatelům navíc uložili pokutu.

Přikrmování ptáků v zimě

Ptáci mají rádi slunečnici a drcené vlašské ořechy

Pardubický kraj - Zima o sobě dává vědět. Ornitologové, ale i obyčejní lidé začali myslet na ptáky a plní jim krmítka za okny, na balkonech i na zahradách. Jak ale drobným opeřencům přilepšit, a přitom jim neublížit?

Inspirace: Bambus v interiéru

Bambus je vděčný materiál pro každého, kdo preferuje přírodní materiály a rád by vnesl do svého domova špetku exotiky, aniž by přitom finančně vykrvácel. Pojďme se podívat, kde všude se může bambus uplatnit.

Brhlík lesní

Víte, jak přikrmovat ptáky v zimě? Rozhodně ne plesnivým chlebem

Zima o sobě dala v těchto dnech vědět. Nejen ornitologové, ale i široká veřejnost tak začali připravovat za okna, na balkony, ale i do zahrad či parků krmítka pro drobné opeřence. Začíná totiž období přikrmování a pozorování ptáků v krmítkách. Ne každý ale ví, čím návštěvníky krmítek přikrmovat tak, aby jim neublížili.

ilustrační foto

Nejen tvrdá chemie umyje

My i naše životní prostředí jsme tvořeni miliony chemických sloučenin a každý den jsme s řadou z nich také konfrontováni. Některé jsou dílem přírody, jiné pochází z chemických laboratoří. Ty sice na první pohled umí neuvěřitelné divy, ovšem důsledky jejich používání mohou být mnohdy zlé. Pro člověka i přírodu.

Podlaha z exotického dřeva zvyšuje luxusní dojem

Pravé dřevo patří k nejvíce preferovaným podlahovým krytinám, i když kvůli vyšší ceně ho nakonec zvolí málokdo. Dřeviny exotické bývají nejdražší. Ale také nejodolnější, a nutno uznat, že i nejkrásnější.

Ilustrační foto

Mírná zima je problém, shodují se zemědělci

Kutnohorsko /INFOGRAFIKA/ – Pokud prý nepřijde do čtrnácti dnů pořádná zima, mohou nastat velké problémy. Alespoň na polích a zahradách. Shodují se na tom zemědělci i zahrádkáři, které aktuální mírná zima rozhodně netěší.

Jedlé kaštany v domácí kuchyni

Pečené kaštany patří k předvánočnímu období stejně jako svařák nebo punč. Dávno už přitom nejsou výsadou tržnic, připravují se i doma a vůbec se neomezují jen na pečenou podobu.

Kterou podlahu zvolit pro malého alergika

Jedním ze základních požadavků na podlahovou krytinu je, aby se dala snadno čistit. Máte-li doma dítě s alergií, jednoduchá údržba bude hrát roli přímo klíčovou. Která podlaha je v tomto ohledu nejlepší a dá se případně položit i koberec?

Pracovníci z vinařství Château Valtice sbírali v sobotu brzy ráno hrozny na výrobu ledového vína ve vinohradu v Dolních Dunajovicích.

Vinaři využili mrazy. Ledové víno půjde na trh až za rok

Jižní Morava /FOTOGALERIE/ – Minus devět a půl stupně Celsia, pět hodin ráno. Sběrači vinařství Château Valtice si v sobotu přivstali a vyrazili do vinic nad Dolními Dunajovicemi na Břeclavsku. Hrozny poslouží k výrobě oblíbeného ledového vína.