Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Některé pokojovky čistí vzduch více než jiné.

Pořiďte si přírodní čističku vzduchu. Tuto rostlinu doporučuje samotná NASA

Čerstvého vzduchu doma docílíte několika způsoby. Častějším větráním, luxováním, utíráním prachu i dezinfekcí povrchů. Vyčistit vzduch v domácnosti však dokážou podle NASA i některé rostliny v čele s gerberou, kterou většinou nosí lidé domů jako součást řezané kytice. Pěstovat se dá ale i doma v květináči jako pokojová rostlina. Ovzduší však čistí i mnoho dalších rostlin, které jsou navíc naprosto nenáročné na péči a porostou i úplným začátečníkům.

Plíseň v zemině pokojové rostliny většinou naznačuje nevhodnou péči.

Jak odstranit plíseň v květináči? Stačí ke kytce nasypat trochu voňavého koření

Nález plísně v květináči je vždy jasným signálem, že rostlina nedostává správnou péči. Na vině je často přehnaná zálivka, ale i nedostatek slunečního svitu či čerstvého vzduchu. Vzniklé plísně pak obtěžují nejen květinu, ale jsou zdrojem alergií i pro obyvatele domácnosti. Plísní v květináči se však lze poměrně snadno zbavit pomocí skořice. Jak plíseň v květináči poznat?

Státní potravinářská a zemědělská inspekce zjistili v prodejně Zlevněnka ve Vysoké ulici v Rakovníku řadu nedostatků. Prodejna je nyní uzavřena.

Trus hlodavců, škůdci, plíseň. Inspekce zavřela Zlevněnku v Rakovníku

/FOTOGALERIE,VIDEO/ Výskyt trusu hlodavců, ale i živých myší. Hmyz, potraviny kontaminované škůdci, nezajištěný přístup k teplé vodě, plíseň. Tyto a další nedostatky poodhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která uzavřela prodejnu BestPrice Food s.r.o., tedy Zlevněnku ve Vysoké ulici v Rakovníku.

Víte, jak stará vejce máte doma v lednici?

Poznáte zkažené vejce? Nevyhazujte vajíčka předčasně, pukavce odhalíte 5 způsoby

Symbol jara, života i hojnosti. To vše je už od pradávna připisováno vejci. V lednici nám vejce většinou nechybí. Jsou základní ingrediencí pro pečení sladkých dobrot ke kávě i nezbytnou součástí slaných receptů. A co takhle vajíčka míchaná nebo natvrdo jako snídaňové menu? V kuchyni se zkrátka bez vajec jen těžko obejdeme. Podívejte se, jak poznat čerstvá vajíčka a jak naopak poznáte, jestli už jsou vejce zkažená.

Pokud se plísně v organismu přemnoží, nezahálejí: začnou postupně bujet a mohou se ze střeva šířit krevní, lymfatickou nebo přímou cestou.

Plíseň ve střevech je pro tělo nebezpečná. Jak ji poznat a jak se jí zbavit

Od nepaměti žijeme v prostředí, kde je množství plísní. Pomocí přirozené imunity se můžeme většině z nich bránit a díky naší vnitřní mikroflóře s nimi žijeme ve vzájemné symbióze. Někdy se však vnitřní mikroflóra naruší, plísně a kvasinky se ve střevech přemnoží, a to může vyvolat vážné zdravotní problémy. Jak se projevuje plíseň ve střevech? A jak můžeme plíseň ze střev odstranit?

Větrání je důležité i v mrazivých zimních měsících. Musí však být krátké a intenzivní

Jak větrat v mrazech, aby to bylo efektivní: Jde o vaše zdraví, ale i o peníze

Pravidelně větrat, aby se v bytě vyměnil vzduch je nutné, i když venku pořádně mrzne. Je třeba, abyste pustili dovnitř kyslík a vysoká koncentrace oxidu uhličitého vám nepřivodila bolest hlavy a únavu. Větráním také doma snížíte riziko vzniku plísní. Ty způsobují nejen zatuchlý zápach, škody na zdech i nábytku, ale mohou ohrozit zdraví a vyvolat alergii nebo astma. Jak tedy efektivně větrat a nepřijít zbytečně o teplo, které je kvůli vysokým nákladům na energie čím dál dražší?

Restaurace Chilli Chilli Bar & Grill na karlovarské Sokolovské ulici.

Špinavý gril, bobky, plíseň. Inspektoři zavřeli bar Chilli Chilli v Rybářích

Značné nedostatky, plíseň v chladničkách, bobky od myší, špína na podlahách, ale špinavé i kuchyňské náčiní. Tak vypadala karlovarská známá restaurace Chilli Chilli bar & grill, která se nachází na Sokolovské ulici, když ji ve středu 17. ledna navštívili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Není proto divu, že ji nechali okamžitě zavřít. Například elektrický gril vypadá tak, jakoby ho nikdo snad nikdy ani neumyl.

Zmrzlé kapky zkondenzované vodní páry na oknech jsou běžným fyzikálním jevem, klesne-li teplota vzduchu pod teplotu rosného bodu

Rosí se vám okna? Naše babičky na to znaly skvělý trik. Zkuste ho

S příchodem chladných mrazivých dnů řeší mnozí z nás problém, kterým jsou orosená okna. Jsou sice důkazem toho, že okna a rámy dobře izolují, ale stékající voda může jejich izolační vlastnosti narušit a navíc vést k tvorbě plísní. A ty jsou pro zdraví lidí velmi nebezpečné. Co tedy dělat, když se vám rosí okna a jak tomu zabránit? 

Věšení prádla v kombinaci s nesprávným větráním může přispět ke vzniku interiérových plísní

Co může za plíseň v bytě? Často za ní stojí i váš způsob sušení prádla

Plíseň na zdech či v okolí oken je velkým problémem v mnoha domácnostech. Většinou se objeví jako blesk z čistého nebe a ve chvíli, kdy se plíseň rozroste, už bývá na preventivní opatření pozdě. Způsobuje ji nadměrná vlhkost, nesprávné větrání, ale například i sušení prádla na sušáku. Jak plíseň vzniká, jak se jí zbavit, jaké preventivní kroky podniknout a proč jsou pro nás spory plísní nebezpečné?

Nehty mohou o vašem zdravotním stavu vypovědět hodně. Mohou varovat i před rakovinou.

Nehty mohou signalizovat vážnou nemoc. Neignorujte jejich nápadné změny

Nehty mohou v určitých obdobích života měnit svůj tvar, barvu i sílu. Podle jejich vzhledu můžete poznat, co vašemu tělu chybí, nebo s čím zrovna bojuje. Zbystřit byste měli především ve chvíli, když se na nehtech objeví rýhy, skvrny, praskliny či podélné čáry. Někdy totiž mohou nehty poukazovat na plíseň, jindy na agresivní rakovinu. Jak poznat nemoc podle nehtů? A co znamenají bílé skvrny na nehtech?

Rosení oken není jen neškodný estetický problém.

Nepodceňujte zarosená okna. Odborníci radí, jak předejít nebezpečným problémům

S příchodem podzimních a zimních měsíců se venkovní teploty snižují, a to znamená, že mnoho domácností začínají trápit orosená okna. Nejde jen o neškodný estetický problém. Stékající a zatékající voda může ničit okna a také způsobit tvorbu plísní, které jsou pro lidské zdraví velmi nebezpečné. Navíc by vlhkost mohla narušit izolační vlastnosti oken. Zdánlivě nevýznamný problém proto stojí za to vyřešit. Jak zabránit rosení oken? Podívejte se na několik tipů od odborníků i pár osvědčených babských rad.

Ilustrační foto.

Hygienici našli při kontrolách letních táborů na Vysočině plíseň i štěnice

Souhrnný výsledek kontrol letních táborů na Vysočině zveřejnili v těchto dnech krajští hygienici. Provedli jich sto třicet a zjistili dvacet závad. Mezi nimi i plísně a štěnice. Zkontrolovali také patnáct stravovacích zařízení, která na tábory dodávají jídlo. Tam byly prohřešky čtyři. Přesto letošní sezonu označili za klidnou.

Kvalitní produkty z našeho regionu

Kvalitní produkty z našeho regionu: Výrobci využívají také chytrou houbu

České produkty mají ve světě renomé. S exportem tuzemským firmám pomáhá například agentura CzechTrade, která se v současnosti s agenturou CzechInvest snaží v programu REK přiblížit podnikatelům přímo v regionech. Nejen o tom píše Deník ve své nejnovější příloze Kvalitní produkty z našeho regionu. Jaké zajímavé firmy se přesně dají v Česku najít? Deník se zaměřil na některé z nich. 

Běžná surovina pomůže odstranit zašlé skvrny od potu i udržet prádlo déle barevné.

Levný trik s pračkou. Pár lžic běžného dochucovadla oživí barvy a odstraní fleky

Bez elektrické pračky bychom si dnes dovedli život jen stěží představit. Obzvlášť rodiny s dětmi, kde není výjimkou, že se perou i dvě pračky denně. Časté praní však někdy způsobuje, že oblečení ztrácí původní jiskru, barvy blednou a objevují se neodstranitelné skvrny. Přitom stačí lžíce běžného dochucovadla, barvy zůstanou jasné a odstraníte i zažloutlé skvrny. A jedlá soda to tentokrát není.

Pro bohatou úrodu voňavých domácích rajčat je potřeba dodržet pár pravidel - důkladná zálivka, přihnojování a zaštipování vedlejších výhonů k nim patří.

Zaštípnout, zastřihnout, zkrátit. Rajčata teď potřebují vaši péči, aby dozrála

Ať už máte rajčatových keříků plnou zahradu nebo jen dva tři na balkóně, potřebují stejnou péči. Kromě vydatné každodenní zálivky a přihnojování přišel právě teď čas na zaštipování přebytečných výhonků rajčat. Bude vás to sice stát trochu práce, ale rostliny vás pak odmění bohatou úrodou rajčat. Přečtěte si, proč a jak zaštipovat rajčata.

Dobytí pařížské pevnosti Bastila odstartovalo Velkou francouzskou revoluci

Čtěte v sobotním magazínu Víkend: Jak Francouzi před 234 lety změnili svět

V pátek 14. července si Francouzi připomněli Dobytí Bastily, které odstartovalo Velkou francouzskou revoluci. Změny způsobené touto 234 let starou událostí daleko přesahují hranice země a dodnes z nich těží mimo jiné i Češi. Více prozradí sobotní vydání magazínu Víkend, v němž čtenáři najdou také rozhovor se švýcarským historikem Mariem Winzelerem. Příloha Deníku poradí zahrádkářům, jak ochránit jahody před plísní, a cestovatelům přidá pár tipů na toulky po středních Čechách.

Jahody ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá.

Šedá plíseň na jahodách už se šíří. Bojujte proti ní snadnými vychytávkami

Jak ochránit jahody před plísní? A jak se zbavit plísně na jahodách, pokud už se na nich začíná tvořit? Každý pěstitel ví, že měkké červené plody potřebují péči, protože je ohrožují nejrůznější choroby a škůdci. Jednou z nejhorších pohrom je plíseň šedá, která obleče jahody do šedého kožíšku a může většinu toužebně očekávané úrody zcela zničit. Jak proti plísni na jahodách bojovat? I zde platí, že nejlepší obranou je prevence.

Kvůli plísním, trusu hlodavců i dalším znečištěním inspektoři zavřeli prodejnu v Olešné.

Trus hlodavců, plíseň všude kolem. Podívejte se, co našli v obchodě v Olešné

Více než deset nedostatků našli v maloobchodě v Olešné na Pelhřimovsku inspektoři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Kvůli plísním, trusu hlodavců či dalším znečištěním prodejnu zavřeli. Jde o jediný obchod, který v obci fungoval. Aby si místní nakoupili, budou muset jezdit do Pelhřimova nebo sousedních obcí.

Slunce má schopnost desinfikovat i zbavovat bakterií a plísní.

Pět špinavých věcí, pro které máte na dosah nečekaného pomocníka. A úplně zdarma

Jak odstranit pach z dřevěného kuchyňského prkénka a co pomůže na zatuchlé poličky z lednice? Sluneční paprsky mají větší čistící schopnost než mnoho běžných prostředků. Zbavují zápachu, bělí prádlo, zabíjí roztoče a spóry plísní, ale i čistí některé kuchyňské náčiní. Dát každý den vyvětrat ložní prádlo na balkon a nechat sluneční paprsky, ať si poradí s parazity a dodají peřinám čerstvý nádech, je skvělý nápad. Peřiny ale nejsou to jediné, s čím si slunce poradí.

Svým úklidem Auri Katariina pomáhá lidem, v úklidu extrémní špíny si libuje.

Chlév je slabé slovo. Sexy uklízečka řeší extrémní nepořádek lidem zdarma

Auri Katariina se brodí v odpadcích. Zbavuje se plísně, fekálií i shnilých potravin. Z domácností, které budí dojem skládky, nakonec vykouzlí čisté místo, ve kterém byste si přáli bydlet i vy. „Nebojím se špíny, špína se bojí mě,“ říká žena z Finska, která cestuje po celém světě, aby pomáhala lidem uklidit jejich extrémně znečištěnou domácnost. A dělá to pro ně zdarma.

Špatné podmínky bydlení jsou spojeny s množstvím zdravotních problémů, včetně infekcí dýchacích cest, astmatu, otravy olovem, zranění a mají vliv i na duševní zdraví.

Skryté hrozby levného bydlení: Umí vyvolat depresi i potíže s dýcháním

To, že jste stále vyčerpaní a nervózní, dáváte za vinu asi namáhavé práci či špatnému životnímu stylu. Za to, že nemůžete popadnout dech a pořád kašlete, přeci mohou prodělané nemoci, nejspíš covid, nebo prostě vaše letitá alergie. To je možné, ale co když je to jinak? Co když se na vašem zdraví podepisuje místo, v němž bydlíte?

Inspektoři vyrazili začátkem týdne do pekárny v Brněnské ulici ve Vyškově.

Škůdci a plíseň. Podívejte se, proč inspekce zavřela pekárnu ve Vyškově

/FOTOGALERIE/ Pekárnu v Brněnské ulici ve Vyškově počátkem týdne uzavřeli pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Ohlásili to prostřednictvím webu Potraviny na pranýři. Jako důvody uváděli výskyt hmyzích škůdců, znečištění, výskyt plísní a s tím související riziko kontaminace potravin.

Vlhkou nemovitost poznáte na první vizuální nebo čichový dojem. Uvnitř budovy to zapáchá, na stěnách jsou vlhké mapy nebo výkvěty soli.

Když máte doma plísně, řasy a mechy: Jak se jich zbavit

Zejména na chatách a chalupách se jejich obyvatelé setkávají s nebezpečnými potížemi. Jde o různé plísně, mechy a řasy na stěnách. Vlhké zdivo je velkým problémem, který může způsobit lidem závažné zdravotní obtíže. Bojovat s tím mohu i majitelé celoročně obydlených rodinných domů. Proč se plísně na zdi dělají? A jak se plísní zbavit?

Chcete mít košíky plné jahody? Pořiďte si meteostanici

Chytrý recept zahrádkáře z Moravy: Okurky měl bez plísně, jahody nestíhal sbírat

Proměnlivé a nevyzpytatelné síly přírody mohou se zahrádkářskými plány i sny nepěkně zamávat. Někomu zcela postačí předpověď „rosniček” před večerními televizními novinami, jiný se spokojí s internetovým zpravodajstvím či hodinovými aktualizacemi lokálního počasí Českého hydrometeorologického ústavu. Opravdoví fajnšmekři ale přišli na chuť domácím meteostanicím.

Nevytápěné místnosti představují ideální prostředí pro množení plísní.

Se snižováním teploty to nepřehánějte. Hrozí plísně, varují stavaři

Šetříme, tak netopíme. Takový přístup nyní volí mnoho domácností v Česku. Vzít si podle doporučení politiků „jeden svetr navíc“ sice může uspořit peníze, leckde však půjde o zdraví. S klesající teplotou totiž v bytech a domech hrozí vyšší riziko vzniku plísní škodlivých lidskému organismu. Při nižší teplotě vzduchu totiž roste relativní vlhkost. „Pokud tato vlhkost začne kondenzovat, vytvářejí se podmínky pro vznik plísní,“ uvedl Karel Kabele z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavě (ČKAIT). Lidé by si proto měli relativní vlhkost v bytě měřit a hlídat, aby nepřesáhla 60 až 70 procent.

Zbožným přáním každého zahrádkáře je, byť by jeho královstvím bylo jen pár truhlíků a květináčů na balkoně, aby se jeho rostlinkám choroby a škůdci vyhýbali.

Malí a zákeřní škůdci. O balkónové květiny lze přijít za několik týdnů

Naplno začíná sezona balkonových rostlin. Zeleň, kterou můžete pěstovat na svém parapetu nebo lodžii, má nespočet podob – ať už jde o klasické truhlíkové květiny, jakými jsou pořád oblíbené muškáty, petunie, surfinie, lobelky či verbeny, ale také voňavé a užitečné bylinky, nebo třeba keříčková rajčata. Kromě kvalitního substrátu, zálivky a hnojení je také musíte ochránit před škůdci a chorobami.

Nakličování

Vyzkoušejte klíčky. Zdravá bomba pomůže zdraví i psychice

Že nejlépe chutná rajče čerstvě utržené z keříku nebo mrkev právě vytažená ze záhonku, víme všichni. Jenže na to si ještě chvilku počkáme. Čerstvé vitaminy a potěšení ze sklizně si ale můžeme užít kdykoliv. Hurá do klíčení semen!

Vědkyně a pedagožka RNDr. Markéta Martínková, Ph.D.

Bio? Jedině z babiččiny zahrádky, má jasno biochemička Markéta Martínková

„Vědci mají tendenci vysvětlovat podrobnosti svého oboru příliš odborně – tak, aby se jednoznačně a přesně domluvili s několika málo kolegy, kteří řeší ve světě stejnou problematiku. Jenže je neméně důležité, aby vědec dokázal hovořit způsobem, jímž by bylo jeho sdělení srozumitelné i neodborníkům. Předávat povědomí o svém oboru laické veřejnosti, pomáhat lidem pochopit podstatu důležitých poznatků a vysvětlovat je z pohledu současné vědy.“ 

Fotografie ze skladu Billy. se souhlasem Stání zemědělské a potravináské inspekce.

Mrtví hlodavci a plíseň: podívejte, co našli ve skladu Billy v Havlíčkově Brodě

Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.

Fotografie ze skladu Billy. se souhlasem Stání zemědělské a potravináské inspekce.

Mrtví hlodavci a plíseň: podívejte, co našli ve skladu Billy v Havlíčkově Brodě

Mrtví hlodavci, nepořádek a plíseň. Výrazně zanedbaný úklid, hromady odpadu. Tyto i další hygienické prohřešky zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v havlíčkobrodském supermarketu Billa. Inspektoři proto rozhodli zavřít část provozovny. Konkrétně prostory skladu a rampy. Obchod jako celek zavřený nebyl. V současné době je ale podle zástupce vedoucího Jitky Staňkové už vše v pořádku.