Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

/INFOGRAFIKA/ Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

/INFOGRAFIKA/ Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.

Ilustrační foto

Pozor, potraviny mohou zabíjet. Nebezpečná jsou i některá "éčka"

Jídlo může způsobit až dvě stovky různých chorob, varují lékaři. Onemocnění přitom vznikají nejenom kvůli bakteriím a plísním, které na potravinách vyrostou kvůli špatnému skladování. Vyvolat je můžou i přidaná chemie nebo radioaktivita. Problematická mohou být třeba i některá „éčka“.

Čurby, organizátor festivalu Obscene Extreme v Trutnově.

Spousta lidí se nás pořád neoprávněně bojí, tvrdí šéf festivalu extrémů

/ROZHOVOR/ Americká legenda Repulsion, která bude zkoušet v Trutnově na vlakovém nádraží, a nejprodávanější deathmetalová kapela všech dob Cannibal Corpse. To jsou největší hvězdy 21. ročníku nejdrsnějšího hudebního festivalu Obscene Extreme, který začíná ve středu v areálu trutnovského letního kina Bojiště. Jeho boss Čurby (Miloslav Urbanec) se těší také na kapely z Nové Kaledonie z ostrova, schovaného v hloubi v Tichého oceánu, Venezuely nebo trutnovskou skupinu Člověk v plísni.

Čurby, organizátor festivalu Obscene Extreme v Trutnově.

Spousta lidí se nás pořád neoprávněně bojí, cítí šéf festivalu extrémů

/ROZHOVOR, VIDEO/ Americká legenda Repulsion, která bude zkoušet v Trutnově na vlakovém nádraží, a nejprodávanější deathmetalová kapela všech dob Cannibal Corpse. To jsou největší hvězdy 21. ročníku nejdrsnějšího hudebního festivalu Obscene Extreme, který začíná ve středu v areálu trutnovského letního kina Bojiště. Jeho boss Čurby (Miloslav Urbanec) se těší také na kapely z Nové Kaledonie z ostrova, schovaného v hloubi Tichého oceánu, Venezuely nebo trutnovskou skupinu Člověk v plísni.

Pokládka korkové podlahy

Korková podlaha: kam se hodí a jak se pokládá

V současné době roste zájem o přírodní a obnovitelné materiály, které jsou šetrné jak k životnímu prostředí, tak k našemu zdraví. Například podlahy z masivního dřeva jsou doslova trendem. Jejich nevýhodou je ale vysoká cena a nutnost pravidelného ošetření proti plísním a škůdcům. Alternativou méně náročnou na finance i na údržbu je podlaha korková.

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.

V bistru hygienici odhalili špínu i plíseň

Střední Čechy – Zaneřáděné plastové misky, na kterých nechybí ani plíseň. Chuť na cokoli k jídlu by asi rychle přešla každého, kdo by v takových nádobách spatřil polotovary, které se za chvíli mají stát pokrmem. Tenhle pohled však nepotěšil ani zástupce středočeské hygieny. Ti však do provozovny rychlého občerstvení s asijskými pochoutkami na Mělnicku nezavítali kvůli jídlu; navštívili ji v rámci běžného dozoru. V úterý krajská hygienická stanice informovala, že to nedopadlo dobře – a vše se neobešlo bez pokuty. Důležitá a příznivá zpráva nicméně zní: už je uklizeno.

Kontrola hygieny v restauraci, ilustrační foto.

Přešla je chuť k jídlu. V bistru hygienici odhalili špínu i plíseň

Zaneřáděné plastové misky, na kterých nechybí ani plíseň. Chuť na cokoli k jídlu by asi rychle přešla každého, kdo by v takových nádobách spatřil polotovary, které se za chvíli mají stát pokrmem. Tenhle pohled však nepotěšil ani zástupce středočeské hygieny. Ti však do provozovny rychlého občerstvení s asijskými pochoutkami na Mělnicku nezavítali kvůli jídlu; navštívili ji v rámci běžného dozoru.

Výpustek táhne. Jeskyni si 
už prohlédlo 200 tisíc turistů.

Rez, plíseň. Jeskynní klima Výpustku strojům nesvědčilo, nahradily je makety

Blanensko – Jeskyně Výpustek nedaleko Křtin na Blanensku má bohatou historii. V minulém století sloužila například jako muniční sklad československé armády. Za druhé světové války pak tyto prostory nacisté využili pro výrobu leteckých motorů. Toto období donedávna turistům připomínalo několik dobových strojů. Těm však vlhko jeskynních prostor nesvědčilo. „Stroje jsme měli půjčené z Technického muzea v Brně. Jeskynní klima jim však dalo zabrat. Rezavěly a kožené řemenice plesnivěly. Proto jsme je vrátili do muzea,“ uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Růži živou, nebo umělou? Kompromisem je květina stabilizovaná

Řezané květiny ve váze jsou nádherné, ale vydrží pěkné jen několik dní. Ke květinovým dekoracím z umělé hmoty má zase řada lidí výhrady kvůli ekologii i estetice. Existuje však ještě třetí, méně známá možnost, a tou jsou květiny stabilizované.

Nezanedbejte péči o zimní pokojovky. Co dělat, aby se jim dařilo?

Když venku panují mrazy a příroda spí, jediná zeleň, kterou se mohou potěšit naše oči, bývají pokojové rostliny. Mnohé si tak nějak žijí samy, bez naší výraznější péče, zato jiné po zakoupení často živoří a dlouho nevydrží. Jak se tedy o takzvané pokojovky správně starat, obzvlášť v náročném zimním období?

Krmení ptáků v zimě

Jak přikrmovat ptáky? Tady je pár rad a varování

Mrazy v těchto dnech pokryly většinu vodních ploch ledem a vodní ptáci, kteří u nás zimují, se slétli na poslední zbytky nezamrzlých rybníků a řek. Opeřenci jsou proto vděční za každou potravu, kterou jim lidé nosí. Podle ornitologů ale lidé často ve snaze pomoci spíše škodí.

Bytový dům na Horním náměstí.

Opravy bytovky na Horním náměstí začnou v dubnu

Bytový dům na Horním náměstí 33, 34 a 35 se dočká zateplení, výměny oken, nové fasády i střechy. Většinu nákladů uhradí město, které si ale požádalo i o dotaci. Opravy však začnou bez ohledu na to, zda budou peníze přiklepnuty, v dubnu.

Plíseň v bytě

Plíseň v bytě - jak ji zlikvidovat?

Plísně v bytě představují velké zdravotní riziko, neboť uvolňují do okolí nebezpečné spory, které způsobují nevysvětlitelný kašel, rýmu, dráždí oči a vedou k jejich slzení a mohou také způsobovat řadu alergických reakcí našeho organismu.

Vizualizace nově plánované podoby brněnského autobusového nádraží Zvonařka.

Stavby roku 2019 v Brně? Přestavba nádraží Zvonařka i nový wellness za Lužánkami

Kupředu se v příštím roce posunou v Brně některé významné dopravní stavby. Jednačtyřicet let od chvíle, kdy brněnskou Zvonařkou projely první autobusy, se terminál dočká kompletní přestavby. Kromě toho čeká Brňany příští rok i konec největší výluky v historii brněnského hlavního nádraží a stavba další části velkého městského okruhu. Dělníci naopak zmizí z kina Art.

Vzpomínková akce k 17. listopadu. Ilustrační foto.

Třicet let od Sametové revoluce v Brně připomenou výstavy

Ráno sedmnáctého listopadu 1989 se nezdálo, že tento den odstartuje významné změny. Večer, po násilném potlačení studentské demonstrace v Praze, už bylo vše jinak. Dvacátého listopadu se Sametová revoluce přenesla také do Brna a v dalších dnech na celou jižní Moravu. Třicáté výročí událostí se bude připomínat v celém kraji.

Na sbírkové konto Ostrova života putuje magická částka.

Na konto Ostrova života putuje magická částka

Hrádek nad Nisou – Už sedmým rokem se při rozsvěcení stromu v Hrádku nad Nisou prezentuje i spolek Ostrov života, který výtěžek z prodeje drobného zboží věnuje na charitu. Na konto sbírky letos poputuje rekordní částka 24 024 korun.

Práce na úpravách návsi ve Svojšíně.

Ve Svojšíně pokračují v úpravách návsi

Svojšín - I v závěru kalendářního roku pokračovali ve Svojšíně s celkovou revitalizací návsi, což je jeden z největších investičních projektů v obci v posledních letech.

Ze soutěže o nejlepší bramborový salát.

Muži se pochlubili saláty. Možná naposledy

Tachov – K vánočním tradicím v Tachově patří už 23 let soutěž o nejlepší bramborový salát dělaný výhradně mužskou rukou. Letošní ročník byl možná poslední a jeho vítězem se stal Petr Burda.

Vánoční krmení koní v areálu Střední školy zemědělské v Přerově

Vánoční krmení koní v Přerově táhlo davy

Bohaté vánoční nadílky se i letos dočkali koně ze Střední školy zemědělské v Přerově. Do areálu už od rána mířily davy lidí. Zvířatům přinášeli plné košíky a tašky jablek, mrkve a suchého pečiva. Tato tradiční akce se už roky těší velké oblibě. Pro mnohé obyvatel - se stala dopolední vycházka za koňmi nedílnou součástí svátečního Štědré dne.

Vasil Ducár

Ducár se těší na vyprodanou O2 arenu. Nastoupí před bitvou rapperů

Praha, Brno – Jistě jde o skvělý marketingový tah. Ale také o setkání českých i slovenských hvězd bojových sportů. U galavečeru organizace XFN, který 27. prosince vyprodá pražskou O2 arenu, nebude scházet ani jihomoravský zástupce. Při monstrózní akci, jejíž vrchol bude souboj rapperů Marpa s Rytmusem, se ukáže také bojovník brněnského klubu Muay Thai Vasil Ducár. „Událost je výborný marketingový tah, nicméně to nic nemění na tom, že zápasy uvidí patnáct tisíc lidí. Ať jste ve stínu hlavního zápasu, nebo ne,“ říká Ducár.

Zaslechl a zachránil.

Soused vysvobozený z komína

Linec – V noci na neděli vylezl 14letý chlapec v Linci po půlnoci na střechu domu v Leonfeldenské ulici na Urfahru, ve kterém sám nebydlí – podle vlastních slov aby se rozhlédl a zahrál si při té příležitosti na Dědu Mráze.

Kolínští kriminalisté zadrželi muže, který u sebe měl více než 20 gramů pervitinu.

Kriminalisté zadrželi muže, který měl u sebe více než 20 gramů pervitinu

Kolín - Zadržet muže, který u sebe měl téměř 21 gramů bílé krystalické látky, se ve čtvrtek 20. prosince podařilo kriminalistům z kolínského TOXI týmu. Stalo se tak při běžné kontrole. Při ní u dotyčné osoby našli bílou krystalickou látku, u které bylo zjištěno, že se jedná o pervitin.

Vrtání do zateplené fasády? Pozor na poškození izolace

Když chceme na na dům připevnit lampičku, číslo popisné nebo třeba sušák na prádlo, vezmeme vrtačku a nějaké ty vruty a za pár minut máme hotovo. Co když je ale vaše fasáda zateplená? Nenaruší vrtání izolaci? A budou ty vruty v polystyrenu vůbec držet?