Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Podaří se zvrátit havarijní stav a nepříliš růžové vyhlídky plaňanské sýpky, nebo dojde na její demolici?

Zmizí sýpka tvrze v Plaňanech? Proti demolici se zvedla vlna emocí

Plaňany - Pozor, tvrz v ohrožení! Podobné věty a výzvy k záchraně špýcharu se rozletěly po internetových a facebookových stránkách jako vítr. Oč jde? Zastupitelstvo městyse Plaňany na Kolínsku rozhodlo o demolici takzvané staré sýpky alias špýcharu pro jeho havarijní stav a ohrožování bezpečnosti okolí.

Ruce- naše vizitka

Naše ruce jsou jednou z nejvíce namáhaných a také nejméně chráněných částí lidského těla. Není-li o ně dostatečně pečováno, dochází k jejich vysoušení, podráždění a popraskání. Kvalitu kůže na rukách ovlivňuje celá řada vnějších vlivů jako jsou chemikálie obsažené v čistících prostředcích a nešetrných mýdlech, běžná práce doma, na zahradě či v zaměstnání nebo také počasí.

Ilustrační foto.

Sezona může začít, stadion je připraven

Jičín – Zimní stadion je dokompletován. Na jaře radnice zahájila poslední stavební uzavření haly, ve které bylo také nově instalováno větrání a odvlhčovací jednotky.

PŘÍJEM A SKLAD POTRAVIN. Kladivo, hladká mouka, rejžák, cedník a okus dál přepravka s čerstvě uvařenými knedlíky, které mají jít k zákazníkům.

Ukliďte a hned! Nařídili hygienici v Monice

Chomutov – Hrnec s koprovkou na podlaze, uvařené oloupané brambory na salát ve špinavé přepravce, předešlý den upečené maso mimo lednici a ve skladu potravin knedlíky vedle sava, kladiva a rejžáku. Hygienici, kteří přišli minulý týden zkontrolovat Restauraci Monika v Chomutově, nevěřili svým očím.

Netopýr velký s takzvaným syndromem bílého nosu.

Vědci ze Studence pomohli zjistit, co zabíjí netopýry v USA

Třebíčsko - Čeští vědci objevili nečekanou příčinu onemocnění, které v Severní Americe působí hromadný úhyn netopýrů. Do výzkumu se zapojili také vědci z detašovaného pracoviště Ústave biologie obratlovců Akademie věd ČR ve Studenci.

Ilustrační foto. Sklizeň na poli u Dolního Třebonína.

Bramborám letos pomohl hlavně červenec

Jižní Čechy - „Lepší průměr nebo průměr," tak hodnotí jihočeští zemědělci očekávanou nadcházející sklizeň brambor. V některých podnicích už s ní začali. Podle Zdeňka Houšky, člena představenstva Regionální agrární komory Jihočeského kraje, je letošní úroda odhadována na 850 000 tun v rámci České republiky. Loni se sklidilo jen 505 000 tun, kvůli mimořádnému suchu a v roce 2014 to bylo 830 000 tun.

Ilustrační foto.

Za úhyn netopýrů v Severní Americe může podle českých vědců vitamin B2

Praha - Čeští vědci zjistili, proč v Severní Americe hromadně hynou netopýři. Způsobuje to choroba v češtině nazývaná syndrom bílého nosu - jde o plíseň, která netopýry napadá v období zimního spánku. Doposud se nevědělo, co přímo nemoc ovlivňuje. Podle vědců je příčinou nemoci je vitamin B2 čili riboflavin, s nímž se netopýři v době zimování nejsou schopni vyrovnat. Řekla to Natália Martínková z Ústavu biologie obratlovců AV ČR z Brno.

Tatran Rakovník - SK Kladno 1:3 (1:1), divize B 2016

Na Šamotce mají problém s trávníkem. Napadla jej totiž

Rakovník - Místo souvislého zeleného a hustého travního porostu řídká tráva a tudíž hrbolaté hřiště. Rakovnický fotbalový klub TJ Tatran Rakovník v současné době řeší problémy s trávníkem na svém hlavním hřišti. Podle předsedy klubu Jiřího Froňka se situace sice zlepšuje, ale trávník do konce letošní sezony už v bezvadném stavu zřejmě nebude.

Fotbalisté Blanska. Ilustrační foto.

Blansko hostí Uničov v Rájci-Jestřebí

Rájec-Jestřebí - Blanenští fotbalisté chtějí potvrdit body z Mohelnice. Proti Uničovu nastoupí v Rájci-Jestřebí. Svěřenci trenéra Zbyňka Zbořila nemohou odehrát sobotní utkání na svém trávníku, a proto se na 3. kolo Moravskoslezské fotbalové ligy proti Uničovu stěhují. Před utkáním proběhne poděkování Petru Švancarovi za minulou sezonu odehranou v blanenském týmu.

V Polešovicích uzavřeli vinohrady

Dvanácti kůly zatloukli borový kmen. 
V Polešovicích uzavřeli v sobotu vinohrady

Polešovice – Víno, zpěv, výborná nálada a skvělá atmosféra. Tak by se dalo popsat sobotní zarážání hory v Polešovicích, kterým se uzamkly tamní vinohrady. Podle tradice do nich až do vinobraní nikdo nesmí vstoupit, výjimku mají jen těhotné ženy. Tamní trať Nové hory byla v sobotu v podvečer při této příležitosti doslova obklopena místními vinaři, milovníky vína, ale i těmi, kteří si tento tradiční obřad jen nechtěli nechat ujít.

Ilustrační foto.

Štoky vypadají slibně, chmelaři věří v dobrou sklizeň

Tršice – Ptát se chmelařů, jestli letos bude lepší sklizeň než loňská, je hloupost. Horší rok, než loňský, už snad ani být nemůže. Alespoň na Tršicku určitě. Současný pohled na štoky v konstrukcích proto může chmelařovo oko jen potěšit.

Prosečská radnice

Proseč chce stavět novou halu

Proseč – Město Proseč chce do dvou let postavit vlastní sportovní halu. Budova vyroste na místě víc jak půl století staré tělocvičny u základní školy, která již nevyhovuje současným potřebám žáků ani sportovců místních klubů.

Ilustrační foto.

Jídlo z kontejneru? Hledačům někdy pomohou i prodavači

Brno - V supermarketu se zamknou dveře a neprodané pečivo a některé druhy ovoce a zeleniny putují rovnou do koše. Když zhasnou světla a odejdou poslední brigádníci, vyráží na lov lidé, kteří vyhozené jídlo vyhledávají. Mnohdy totiž skončí v kontejnerech úplně zbytečně. „Občas je ovoce trochu potlučené nebo listy salátu povadlé, ale někdy třeba najdeme krásný ananas," popsal své zkušenosti Brňan Marcel Dombrovský. Takzvaný Dumpster diving provozuje už několik let.

Kostelecké uzeniny

Kosteleckým uzeninám vzrostl loni zisk o 54 procent

Praha/Jihlava - Firmě Kostelecké uzeniny, která spadá do koncernu Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO), loni vzrostl zisk o 54 % na 51,7 milionu korun. Prodeje uzenářských a řeznických výrobků společnosti stagnovaly na 4,77 miliardy korun, z toho tržby v Česku činily 4,19 miliardy. V ČR se společnosti dařilo tržby mírně zvyšovat, pokles byl u exportu.

Budova obecního úřadu ve Fryšavě

Fryšavský obecní úřad se stěhuje na jinou adresu

Fryšava pod Žákovou horou – Fryšavský obecní úřad bude kvůli špatnému stavu budovy, v níž sídlí, přemístěn do nových prostor v kulturním domě. Jedenáct místních obyvatel si proto musí vyměnit občanské průkazy.

Do třebětínské školy docházelo v jednom roce až 67 žáků

Třebětínská škola byla unikátní, vypadala jako vila

Třebětín - Až do roku 1907 chyběla dětem v Třebětíně škola. Proto docházeli pravidelně do obce Vrbka, která byla vzdálená přibližně tři kilometry. Zejména v zimních měsících dělala docházka do školy problémy menším dětem.

ratanový zahradní nábytek

Zahradní nábytek

Léto je v plném proudu a možná jste zjistili, že ty znavené plastové židličky už nebudou pro další sezonu to nejlepší pro zahradní posezení či na balkon. Jak z široké nabídky vybrat ten pravý zahradní nábytek, který oživí zahradu či terasu a zároveň vydrží co nejdéle?

Pavlína Suková (vpravo v modrém) oproti loňsku výrazně zlepšila své starty.

Pavlínka vyhrála už dva závody Minimoto cupu

Mělník – V našem rozhovoru na konci uplynulé sezony avizovala mělnická závodnice Pavlína Suková, která se účastní seriálu Minimoto cup České republiky, přestup do silnější třídy.

Ilustrační foto.

Za první pololetí zavřela SZPI 105 provozů, nejvíce restaurací

Brno - Za první pololetí zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 105 provozů, nejčastěji restaurace a další podniky společného stravování kvůli závažným prohřeškům proti hygienickým předpisům. Právě provozy veřejného stravování zůstávají největším problémem, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Loni inspekce za první půlrok uzavřela přes 130 provozů.

Ilustrační foto

Rady do zahrady: Očkování, uskladnění cibulovin

Jičínsko - Broskvoně a jádroviny s bohatou násadou plodů za sucha vydatně zavlažujeme. Podnože očkujeme obvykle od poloviny července do konce srpna. Většinou očkujeme podnože v prvním roce po výsadbě.

Růžové sady.

Rady do zahrady

Příbram - Přečtěte si další Rady do zahrady od Petra Kumšty.