Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Z čeho postavit plot

Pokud stavíte na klíč, oplocení pozemku nejspíš nebude zahrnuto v základní ceně domu. Proto o něm musíte přemýšlet už od začátku a náklady na jeho postavení zahrnout do celkového rozpočtu.

Máslo.

České máslo je kvalitnější než to německé, ukázal test

/ANKETA/ Odborný magazín dTest nechal v laboratoři otestovat celkem 20 různých másel, přičemž 18 vzorků pocházelo z českých regálů a zbylé dva výrobky z německého trhu pro srovnání. Dobrou zprávou je, že si máslo z českých mlékáren zachovalo svou kvalitu i po zdražení, to se o německých říci nedá.

Ilustrační foto.

Neúroda brambor je fatální

Berounsko - Letošní úroda brambor byla v berounském regionu stejně špatná jako v roce 2015. Brambor se urodilo velmi málo. Na úrodě se podepsala velká jarní a letní sucha. Hlízy neměly potřebné množství vody a nenarostly.

Zhruba za rok může začít rekonstrukce tří historických domů na náměstí v Karviné-Fryštátě.

Oprava domů na náměstí by mohla začít příští rok

Zhruba za rok může začít rekonstrukce tří historických domů na náměstí v Karviné-Fryštátě, kdy by už měly být hotové projekty potřebné k rekonstrukci. Město domy letos koupilo ve značně zchátralém stavu a rozhodlo se je opravit jak pro potřeby města, tak ke komerčnímu využití.

Olšanské hřbitovy.

Nevyhovující lavičky musí zmizet do konce měsíce

Žádáme majitele této lavičky o její odstranění do 30.listopadu 2017. Takový vzkaz objevili návštěvníci Olšanského a Vinohradského hřbitova na více než stovce laviček po celém areálu. Po tomto termínu budou všechny staré a poškozené lavičky (včetně obsahu) zlikvidovány. Stojí dále na cedulce.      

Náchod. Ilustrační snímek.

V kostce z regionu: Náchodská radnice má novou střechu

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Náchodská radnice má novou střechu. Oprava krovů a výměna střešní krytiny, vizuálně v původním stylu, vyšly na téměř 3,2 milionu korun, z nichž část pokryly dotace. Stávající i nové dřevěné prvky jsou opatřené nástřiky proti dřevokazným škůdcům, plísním a houbám.

Rodinný dům, severní Morava

Brnění pro váš dům

Fasádní omítky nemají jen estetickou funkci, ale hlavně praktický význam. Každodenně jsou vystaveny povětrnostním vlivům a často musí čelit i extrémním teplotním výkyvům. Vichřice, větrem hnaný déšť, mráz, krupobití, ale i ostré sluneční světlo mohou na omítkách zanechávat nevratné stopy. Společnost LB Cemix však vyvinula novou fasádní omítku, která dům chrání jako dokonalé brnění. Novinku naleznete v sortimentu pod názvem ACTIVCEM.  

Pět rad pro pěstování česneku

Česnek je poměrně náchylnou rostlinou a pokud ho chceme pěstovat na vlastní zahrádce, měli bychom dodržet několik pravidel. Která jsou ta zásadní?

Ilustrační obrázek.

Zatopené auto je hodně špatná koupě. Ale jak ho poznat?

Stručně a jednoduše řečeno: zatopené auto nechcete. Vůz, který prošel vodou, má totiž zaděláno na obrovské problémy a to v mnoha ohledech. I když voda dávno odtekla, spustila se oxidace všech možných kontaktů, plošných spojů a dalších elektrických a elektronických prvků. Vlhkost v dutinách karoserie nastartovala korozi a koberec i další části interiéru se mohou potýkat s plísní. Zkrátka je toho dost a dost.

Deště dělají některým vinařům těžkou hlavu. Hrozny jim hnijí

Třetí rána pro vinaře: hrozny hnijí

FOTOGALERIE / Vinaři na Slovácku žijí letos už potřetí v nejistotě. Jejich vyhlídky na dobrou úrodu hroznů nejprve zhatily dubnové a květnové mrazíky, v létě sucho a od poloviny září deště. Ty způsobují vinařům nemalé problémy. Půda ve vinicích je rozmáčená, bobule hroznů, které v létě nadějně nabíraly cukr, jej pomalu ztrácejí, praskají a šíří se jejich hniloba.

Oltář v Rovné u Hořepníku

Zrestaurovaný oltář z kostela v Rovné už je na svém místě

Rovná u Hořepníku – Zachráněný a navíc ojedinělý historický oltář už je jako ze škatulky a opět zdobí Kostel svatého Martina v Rovné u Hořepníku. Do parády si ho zhruba před dvěma roky vzal pelhřimovský restaurátor Jaroslav Benda spolu se svým týmem odborníků.

Ilustrační snímek výměna pneu.

S přezutím auta nemá smysl čekat

Kladno - Někteří řidiči si svůj vůz přezouvají doma vlastními silami, jiní by byli bez pravidelných služeb pneuservisů nahraní. Na několik otázek, týkajících se právě služeb pneuservisů a přezouvání pneumatik, Deníku odpověděl vedoucí kladenské pobočky Chára Sport Zdeněk Kocourek.

Majitel redakci provedl zázemím hospody po otevření.

Hygieniky v českokamenické hospodě překvapila plíseň a kouř

Česká Kamenice - Černá plíseň, špinavé podlahy nebo prošlé zboží. Takové důvody vedly k dočasnému uzavření jedné z hospod v České Kamenici krajskou hygienou. V podniku nedaleko vlakového nádraží se navíc v době kontroly uvnitř mělo kouřit. Hospoda už má ale otevřeno a podle majitele některé nedostatky s provozem restaurace vůbec nesouvisely.

Ilustrační foto.

Rady do zahrady

Příbram - Opět jsme pro čtenáře připravili několik rad, co právě potřebuje zahrada a jak naložit s jejími dary ve prospěch zdraví.

Usazování věžičky na budovu bývalé radnice začalo krátce po osmé hodině ranní.

Symbol novostrašeckého náměstí je kompletní

Nové Strašecí – Dřevěná věž bývalé radnice, ve které nyní sídlí Základní umělecká škola, je po týdnech rekonstrukce opět na svém místě. O středeční ráno byla za pomoci jeřábu usazena zpět na střechu budovy dominující Komenskému náměstí.

Na dodávky tepla si museli počkat
v chladu, s rýmou a plísněmi.

Na dodávky tepla si museli počkat

Nová Paka - Na dodávky tepla od společnosti TermoReal museli obyvatelé novopackého sídliště čekat nezvykle dlouho. Radiátory už sice hřejí, výměna teplovodů ale stále pokračuje.

Zdravá izolace si poradí nejen se zimou, ale i s vlhkostí

Napadlo vás někdy, že domácnost se chová jako lidské tělo? Musí se chránit před chladem, a zároveň se nesmí „propotit“ – nesmí se v ní držet vlhkost.  Správná izolace by proto měla mít vlastnosti kvalitního outdoorového oblečení.

Vinná réva. Ilustrační fotografie.

Pěkné hrozny? Uškodit může voda i plísně

Jižní Morava – O čtrnáct dnů dříve začalo letošní vinobraní a sklizeň hroznů je nyní v plném proudu. Pěstitelé se ale obávají toho, co přinese počasí. Může jim totiž zkazit nadšení z dobré úrody. „Když mělo pršet, bylo sucho, když teď má svítit slunce, prší. Je to anarchie,“ prohlásil předseda hodonínské agrární komory Petr Chaloupka.

Foukaná izolace má tu výhodu, že se snadno aplikuje jak u rekonstrukce, tak u nového domu. A hlavně, eliminuje nezdravé plísně. Perfektní je zejména pro dřevostavby.

Tepelná izolace: Chci ušetřit a nemít žádné starosti

Cílem tepelné izolace je samozřejmě úspora nákladů, ale také vytvoření příjemného, a především zdravého prostředí po celý rok. Zdravého znamená, že vhodná izolace zabrání tvorbě plísní a bude se umět vypořádat s vlhkostí. Podobně jako v jiných oborech i tady platí, že investice do kvality se vyplatí. A investice do zdraví dvojnásob.

Petr Malina začal počasí pozorovat už jako dítě.

Amatérský meteorolog: Na začátku jsem opisoval stupně z teploměru

ROZHOVOR/ Už šestadvacet let ho zajímá, jestli za okny prší, sněží nebo svítí extrémně slunce. Z pozorování počasí se stal časem koníček a dnes je meteorologická budka Petra Maliny z Košíků evidována jako srážkoměr na elektronickém digitálním povodňovém portále. Amatérský meteorolog Slováckému deníku prozradil jak začínal a prozradil i rekordy, které zaznamenal.

Hygienicky čisté prádlo i při 20 °C

Přejete si udržet váš oděv stejný jako v den, kdy jste si ho pořídila? Moderní materiály vyžadují pro udržení co nejlepšího stavu zvýšenou pozornost. Hlavním ukazatelem přítomnosti bakterií na oděvech je totiž přetrvávající zápach, zejména z potu, a to mnohdy i bezprostředně po vyprání. Vyhněte se tomu s pomocí vhodných pracích dezinfekčních přípravků.  

Oprava věže budovy historické radnice

Historickou věž radnice nahradí přesná replika

Nové Strašecí /FOTOGALERIE/ – Historická budova radnice, nejdůležitější památka ve městě, dnes sídlo základní umělecké školy je v těchto dnech bez dřevěné věže. Ta stojí dole na chodníku. Celá střecha i s věží se totiž opravuje. Střecha dostala nové trámy, pozednice i vyzdívky pod nimi. Na střechu se vrátí i dřevěná věž, přesněji řečeno její přesná replika. Stará stavba je nenávratně napadená plísní a dřevokazným hmyzem. 

Lubomír Lampíř

OBRAZEM: Úroda na Sádku je nejlepší za pět let. Suchu navzdory

Kojetice /ROZHOVOR/ – V nejzápadnější a nejvýše položené viniční trati Znojemské podoblasti právě dozrávají hrozny. Pro vinaře Lubomíra Lampíře z Vinařství Sádek u Kojetic a jeho spolupracovníky tím začíná jedno z nejnáročnějších období. Hrozny ze Sádku i z ciziny se začnou měnit v burčák a následně i ve víno. Vedla k tomu náročná sezona, která nejspíš přinese výjimečnou úrodu.

Ilustrační foto.

Malá garáž, bez sprch. 60 let stará zbrojnice nestačí, hasiči dostanou novou

Rohatec – Všemi hlasy se rohatečtí zastupitelé na posledním zasedání zavázali, že přestaví současnou hasičskou zbrojnici. Šedesát let stará budova nevyhovuje početnému dobrovolnému sboru ani vytížené výjezdové jednotce. „Je tam ještě původní rozvod elektřiny i vody, sítě jsou v hodně špatném stavu. Rozměry garáže nedostačují současné technice, pokud bychom usilovali o novou cisternu, tak s ní nevjedeme dovnitř,“ přiblížil nynější stav velitel zásahové jednotky a místostarosta obce Tomáš Letocha.

Ambrobene sirup se stahuje z oběhu.

Firma stahuje dětský sirup Ambrobene. V oběhu je přes 14 tisíc balení

Německý výrobce stahuje šarži S21858 sirupu na kašel Ambrobene, který se používá i pro malé děti. Může obsahovat plíseň, v Česku se ale problémy zatím neobjevily. Informoval o tom Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Lidé mohou sirupy této šarže včetně otevřených balení vyměnit v lékárně za nové. V lékárnách a u pacientů jich může být až 14 tisíc balení.

Ilustrační foto

Zahrádkáři marně chránili jahody před ptáky, naopak okurek sklízejí dost

Pelhřimov – Zahrádkáři na Pelhřimovsku bilancují v těchto dnech letošní úrodu. Úsměv na tváři nemají. Shodují se na tom, že rané plodiny jim z valné většiny sklidili ptáci nebo slimáci. Za největšího nepřítele letošní úrody raného ovoce, jako jsou například višně či třešně, zahrádkáři opět považují v první řadě ptactvo.

Houbaři se mohou, stejně jako v předchozích letech, těšit nové úlovky.

Houbaři po deštích jásají, ale vedra jim to mohou překazit

Pelhřimov – Na otázku, zdali houby na Pelhřimovsku už rostou, má každý houbař v těchto dnech jinou odpověď. Některý se totiž spokojí s několika málo liškami, jiný však sezonu hub spatřuje až po naplnění košíku masitými hřiby.