Kreativ

ŠTÍTEK: plíseň

Sklepení pod Masarykovým náměstím v Benešově.

První zájemci se pod benešovskou radnici podívají ještě před velkými prázdninami

Benešov – Vyfasují přilby a jako nějací horníci sestoupí do hlubin země. Tohle tvrzení je sice trochu přehnané, ale přesto se zakládá na pravdě. Ještě do začátku velkých letních prázdnin totiž hodlá vedení města zpřístupnit pro veřejnost část podzemních prostor pod radnicí na Masarykově náměstí. V současné době jsou v přípravě práce, které odstraní některé nežádoucí jevy jako je zvýšená vlhkost nebo plísně pokrývající některé části chodeb.

Kvalitní dveře by také měly ochránit dům před zvuky zvenčí a výkyvy počasí. A také vydržet dlouho beze změn.

Kvalitní dveře pro váš dům

Každý si je představuje trochu jinak. Někdo chce, aby ladily s okny, jiný aby zabezpečily jeho majetek. Kvalitní dveře by také měly ochránit dům před zvuky zvenčí a výkyvy počasí. A také vydržet dlouho beze změn.

Máte nová okna a trápí vás plísně, bolesti hlavy? Známe řešení!

Zateplili jste svůj domov, vyměnili okna a konečně šetříte náklady na vytápění. Hurá! Pravděpodobně teď ale trpíte zdravotními problémy souvisejícími s touto změnou. Jak je to možné? Jedna osoba v místnosti potřebuje zhruba 20 m3 čerstvého vzduchu za jedinou hodinu! Častěji vás bolí hlava? Trápí vás dráždivý kašel? Máte plesnivé rohy v místnosti? Za to vše pravděpodobně může špatné větrání. Víme jak na to, aby bylo doma opět zdravě a příjemně!

Greplův dům ve Vyškově.

Kavárna Usnulové v Greplově domě končí. Radnice dostala lepší nabídku

Vyškov – Obviňování z netransparentního výběrového řízení na provozovatele nekuřácké kavárny ve vyškovském Greplově domě na konci roku 2013, další ostré reakce některých Vyškovanů v podobě anonymů na žádost provozovatelky podniku o snížení nájemného ze začátku roku letošního. To vše má poměrně nečekanou dohru. Provozovatelka kavárny Notacafé Hana Usnulová, která je snachou vyškovského místostarosty Břetislava Usnula, končí.

Ilustrační foto.

Pacienti i lékaři ve Velkých Opatovicích budou mít větší pohodlí

Blanensko – Ve zdravotním středisku ve Velkých Opatovicích sídlí praktičtí lékaři, zubař, ortoped nebo gynekolog. Budova pochází ze sedmdesátých let minulého století. Některé její části už potřebují vyměnit nebo opravit. Vedení města proto objekt začalo postupně vylepšovat. Podle tajemníka Břetislava Strnada dělníci v minulosti opravili střechu, podlahy a udělali také nový bezbariérový vstup, výtah a plynovou kotelnu.

Po jarních prázdninách se děti v Krásně stěhují do nové školky

Rodiny z Krásna se nemusí obávat, kam s předškolákem

Krásno – Malé děti z Krásna se už po jarních prázdninách podívají do nově otevřené školky Pampeliška. Od dalšího školního roku navíc přivítají více kamarádů. Z jednoleté školky se stane „dvoutřídka".

Ilustrační foto.

Inspekce zavřela od začátku roku 29 restaurací či hospod

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela v posledních dnech další dvě restaurační zařízení a také jednu prodejnu potravin kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám. Od začátku roku inspekce zavřela na různě dlouhou dobu již 29 restaurací či hospod a barů, průměrně jednu za dva dny. Kontrol udělala přes 2000, sdělil v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspektoři mohou podle novelizovaného zákona vstupovat do restaurací od začátku letošního roku.

Na sedm tisíc exponátů projde během zimy rukama čtveřice pracovnic úsovského zámku.

Přípravy na sezonu na hradech a zámcích vrcholí

Úsov – Přípravy na nadcházející turistickou sezonu na hradech a zámcích vrcholí. Po zimní přestávce přivítají památky návštěvníky opět 1. dubna. Na zámku v Úsově, kde sídlí Lovecko-lesnické muzeum, musí čtveřice pracovnic během zimy očistit na sedm tisíc trofejí a dalších exponátů.

V Paskově si lidé v sobotu prohlédli interiér místního zámku. Část zámeckého areálu patří od roku 2013 městu.

Na zámku se pracuje. Lidé se přesvědčili při prohlídce

Paskov /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Do roku 2004 zde sídlila onkologická klinika, pak ale zámek v Paskově začal chřadnout. Nejen střecha se stala terčem zlodějů, do stavby zateklo, zdi prorostla plíseň… Poté, co město koupilo část areálu od ostravské fakultní nemocnice, svitla zámku naděje na lepší vyhlídky.

Ilustrační foto.

Jak se zbavit plísně v koupelně

Pokud se ptáte, proč mám plíseň v koupelně zrovna já, vězte, že nejste sami. Důvod, proč se plísni daří zrovna na tomto místě naší domácnosti, je jednoduchý. Ke svému zdárnému růstu totiž potřebuje teplo, vlhkost a organické živiny (šupinky kůže, vlasy a podobně).

Restuarace U Šmaku v Kosmonosích.

Rozhodnou o osudu restaurace občané? Chystá se referendum

Kosmonosy - Začátkem roku to vypadalo jednoduše. Restaurace Šmak v Kosmonosech na Mladoboleslavsku spolykala už tolik peněz, že do ní město odmítá vkládat další. Na tom se zastupitelé shodli. Optimisté tak věřili, že na zasedání zastupitelstva bude přijato definitvní rozhodnutí o prodeji problematického objektu. Rozhodnutí přijato bylo, ne však definitivní. Starosta připravuje návrh referenda.

Ilustrační foto.

Inspekce zavřela pražské Lahůdkářství Jan Paukert

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v úterý zavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Jednatel lahůdkářství Milan Heidler řekl, že nedostatky inspekce objevila v prostorách, které restaurace nevyužívá. SZPI zavřela v posledních dnech i další dvě restaurace.

Ilustrační foto.

Inspekce zavřela pražské Lahůdkářství Jan Paukert

Brno/Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů, informoval v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI zavřela v posledních dnech i další dvě restaurace.

Ilustrační foto

Loňská námraza zaměstnala lesníky na půl roku dopředu

Třebíčsko - Následky námrazy z počátku prosince loňského roku jsou v lesích patrné i dva měsíce poté. Poškozené stromy navíc jen tak nezmizí. Rozlomené a vyvrácené kmeny budou majitelé lesů v některých lokalitách odklízet až do léta.

Na Osmadvacátém koštu v Míkovicích si vínomilci přišli na své. Ke koštu jim tu pořadatelé předložili 516 vzorků bílých, růžových a červených vín.

OBRAZEM: Košt vína v Míkovicích uspokojil i náročné

Míkovice /FOTOGALERIE/ – Fronta jako v minulosti, když lidé stávali na mandarinky, pomeranče nebo banány, nebo když se otevírá nový supermarket. Taková fronta stála v sobotu od 13.30 hodin také před otevřením kulturního domu v Míkovicích, kam fajnšmekry přivábil rituál ochutnávání vína, letos první na Slovácku.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) společně s celníky zadržela zásilku 3,6 tuny potravin z Vietnamu.

Nakládané cibulky plné červů. Inspekce zadržela zásilku potravin z Vietnamu

Praha /FOTOGALERIE/ - Kontejner plný překvapení. Těmito slovy shrnula Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj odhalení, které na celníky čekalo při kontrole zásilky potravinářského zboží z Vietnamu. „Kontejner obsahoval rýži místo fazolí a nakládané cibulky plné červů," konstatovala v úterý Matějková.

Ilustrační foto.

„Šmejdi" našli nové finty a útočí

Karvinsko - Zbavuje se jich hůře než mnohých plísní či parazitů. Takzvaní „šmejdi", tedy prodejci předražených věcí pochybné kvality, kteří dříve sklízeli úspěchy zejména na zájezdových prodejních akcích cílených na starší generaci, jsou tady stále.

Nedostatky a prohřešky provozoven v kraji.

Zkažené jídlo, myši, plíseň. Desítky restaurací pochybily

Rychnovsko - Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.

Nedostatky a prohřešky provozoven v kraji.

Zkažené jídlo, myši, plíseň. Desítky restaurací pochybily

Rychnovsko – Špína, prošlé potraviny, nepořádek a nepoživatelná voda. To byla bohužel realita v některých stravovacích zařízeních v Královéhradeckém kraji.Loni totiž kontroloři krajské hygienické stanice odhalili při svých kontrolách mnoho pochybení.

Chodby i některé expozice  Prácheňského muzea jsou plné knih. Ty se brzy vrátí na místo v muzejní knihovně.

V pohybu je čtyřiadvacet tisíc knih

Písek – Prácheňské muzeum má nyní dvouměsíční přestávku mezi dvěma sezonami, ale jeho zaměstnanci se rozhodně neuložili k zimnímu spánku.

Ředitel gymnázia Jan Novák nad vizualizacemi nového hřiště.

Gymnázium se dočká moderního hřiště. Studenti už nebudou muset běhat v parku

Litvínov /FOTO/ – Gymnázium T. G. Masaryka v Litvínově se bude moci za pár měsíců chlubit moderním multifunkčním hřištěm, které nahradí starou asfaltovou plochu pro házenou a na jehož projektu se podíleli i tělocvikáři. Práce začínají v těchto dnech a hotovo by mělo být do konce letních prázdnin. Dojde ke kácení i terénním úpravám. Kromě toho se škola chystá zbavit vlhkosti a plísně.

Sezona skončila, na Stachelbergu je i tak rušno. Zejména v podzemí

Sezona skončila, na Stachelbergu je i tak rušno. Zejména v podzemí

Trutnov - Na Silevstra poslední prohlídka a hned od začátku ledna přípravy letní sezóny 2015. Dělostřelecká tvrz Stachelberg je nyní návštěvníkům nepřístupná, přesto tu panuje čilý ruch při rekonstrukci podzemních chodeb a sálů pod dělovou věží T 75.

Ilustrační foto

Kunštátští opraví zdravotní středisko. Vlhnou tam zdi

Kunštát - Ve zdravotním středisku na náměstí Československého červeného kříže v Kunštátě sídlí praktičtí lékaři, zubaři, ortoped a gynekolog. Historická budova má však již přes sto let, což je uvnitř znát. Vlhnou tam zdi a dveře se nedají dobře dovřít. Město se proto co nevidět pustí do rekonstrukce. „Zadní dveře chceme vyměnit co nejdříve. Ty původní jsou dřevěné a jsou již hodně staré. Uděláme i nové zárubně," uvedl starosta Kunštátu Zdeněk Wetter.

Ilustrační.

Ledového vína nabídnou vinaři z jihu Moravy málo. Navíc podraží

Jižní Morava – Trpěliví vinaři se zaradovali. Po nadprůměrně teplém prosinci se na jeho konci citelně ochladilo. Právě teploty kolem minus sedmi stupňů Celsia jsou nutné při sklízení hroznů pro ledové víno. Jeho milovníci tak letos nepřijdou zkrátka, ale za lahev zaplatí o desítky korun víc. Oblíbeného alkoholického nápoje totiž bude mnohem méně než obvykle.

Ilustrační.

Ledového vína nabídnou vinaři málo. Navíc podraží

Jižní Morava – Trpěliví vinaři se zaradovali. Po nadprůměrně teplém prosinci se na jeho konci citelně ochladilo. Právě teploty kolem minus sedmi stupňů Celsia jsou nutné při sklízení hroznů pro ledové víno. Jeho milovníci tak letos nepřijdou zkrátka, ale za lahev zaplatí o desítky korun víc. Oblíbeného alkoholického nápoje totiž bude mnohem méně než obvykle.

Ilustrační foto.

V Kloboukách u Brna se dnes sklízely hrozny pro ledové víno

Klobouky u Brna (Břeclavsko) - Jako jeden z mála dnes začal Pavlovín, vinařství Velké Pavlovice sklízet hrozny pro výrobu ledového vína. Většina jihomoravských vinařství už hrozny sklidila, protože jim počasí na konci léta nepřálo, vyplývá z odpovědí vinařů.

Ilustrační foto

SZPI zadržela 20 tun plesnivých bambusových výhonků

Brno - Přes 20 tun konzervovaných bambusových výhonků nevpustila na český trh Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kontejner z Číny obsahoval poškozené plechovky, jejichž obsah částečně vytekl. Zásilka tak byla plná plísní, červích larev a obsah se kazil, informoval v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ilustrační foto.

Počasí na Znojemsku zhatilo naděje vinařů na ledové víno

Znojemsko – Letos poprvé po dlouhé době neochutnají milovníci zlatavých nasládlých delikates ledové víno z Vinných sklepů Lechovice, již druhý rok „ledovku," nevyrobí ani ve Znovínu Znojmo. Na vině jsou výkyvy počasí během celého roku.

Ilustrační foto.

Počasí zhatilo naděje vinařů na ledové víno

Znojemsko – Letos poprvé po dlouhé době neochutnají milovníci zlatavých nasládlých delikates ledové víno z Vinných sklepů Lechovice, již druhý rok „ledovku," nevyrobí ani ve Znovínu Znojmo. Na vině jsou výkyvy počasí během celého roku.