Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Ilustrační foto

Kam o víkendu? Na koncerty nebo výstavy

Slovácko - Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí na tento víkend. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Protivín - ilustrační foto.

Do Protivína dorazí Čechomor i Xindl X

Protivín – Jubilejní desáté městské slavnosti se budou koncem srpna konat v Protivíně. Masarykovo náměstí, ale i nádvoří Kaplanky nebo památník města ožijí v sobotu 27. srpna.

Ochutnávání vín v Moravských Budějovicích.

Ochutnávku vín doplní muzika

Moravské Budějovice - Hudba a víno patří k sobě, zvlášť když jsou obě tyto esence kvalitní. A právě kvalitu, a to jak vína, tak i hudby, slibuje prázdninové posezení s cimbálovou muzikou Primáš a ochutnávkou vín v Moravských Budějovicích.

Ilustrační foto.

Papoušci oslaví v sobotu pět let

Bošovice – Začínali s necelou dvacítkou druhů. Teď jich mají víc než dvakrát tolik. Co se pak týká počtu samotných papoušků, v bošovické zoo je jich k vidění přes dvě stovky. Za pět let, co atrakce funguje, se rozrostla několikanásobně. A letošní výročí se rozhodla pořádně oslavit.

Přes jedenáct tisíc lidí navštívilo o víkendu Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou. Jedenáct pořadů patřilo lásce, chlebu, tradicím, tanci a zpěvu. Tři výstavy připomněly významná jubilea.

Horko? Nevadí! Horňácko zchladily cimbálka a víno

Velká nad Veličkou /FOTOGALERIE/ – Nádherné lidové kroje, cimbálová muzika a hlasy tak silné a zvučné, až člověk cítil mráz v zádech. To byly tento víkend Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou, kam se sjeli malí i velcí, aby na vlastní kůži zažili Horňácko a jeho kulturu.

Piknik bez hranic aneb Setkání festivalů na Heiliger Steinu. V sobotu se uskutečnilo setkání Hudebního festivalu Znojmo a spřáteleného festivalu v dolnorakouském Retzu v příhraničním poutním městě Heiliger Stein.

OBRAZEM: Piknik bez hranic. Cimbálová muzika zněla na Heiliger Steinu

Znojmo – Tradiční koncert v příhraničním poutním místě Heiliger Stein nabídla o víkendu znojemská Cimbálová muzika Antonína Stehlíka. Muzikanti zahráli více než dvěma stovkám posluchačů z obou stran česko-rakouské hranice. „Jsme hrozně rádi, že se nás sešlo hodně, i když je zima, a že můžeme slavit společně na tomto malém koncertu," přivítal hosty prezident znojemského festivalu Jiří Ludvík.

Nejen modlitby a mše, ale i cimbálovka a biblické tance. Takový je program letošního 27. ročníku Katolické charismatické konference, kterou hostí Brno. Pětidenní akce, o kterou je letos rekordní zájem, začala ve středu na výstavišti.

Brno hostí rekordních osm tisíc věřících

Brno /FOTOGALERIE/ – Nejen modlitby a mše, ale i cimbálovka a biblické tance. Takový je program 27. ročníku Katolické charismatické konference, kterou hostí Brno. Pětidenní akce, o kterou je letos rekordní zájem, začala ve středu na výstavišti. „Registrovalo se nám přes sedm tisíc návštěvníků, další ještě přicházejí. Jejich současný počet odhaduji na osm tisíc," uvedla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Festival Vsetínský krpec v Panské zahradě

Festival Vsetínský krpec nabídne čtyři dny plné folkloru

Vsetín – Sedm set účinkujících z České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska, Srbska či Jižní Koreje, osmnáct komponovaných programů, deset cimbálových muzik. To jsou jen některé z údajů charakterizující letošní IX. Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec.

Ilustrační foto.

Festival vína vypukne u OC Forum

Ústí nad Labem - Vzhledem k bohaté historii pěstování vinné révy na Ústecku, kde nejproslavenější bylo Podskalské víno z úzkých levobřežních parcel pod Mariánskou skalou, se přidává i město Ústí nad Labem k mnoha regionům v ČR, kde se pořádají vinařské akce, nejen v době vinobraní nebo svatomartinského.

Letní karlovská padesátka.

Osm tipů na nejbližší akce ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice - Soutěž sekáčů, tradiční turistický pochod Letní karlovská padesátka, Formanský den, soutěžní přehlídka sýrů, závod horských kol pro dospělé i děti nebo Hrnčířský den – to vše zpestří konec června a začátek letních prázdnin ve Velkých Karlovicích. Ať už do Velkých Karlovic zamíříte na vícedenní dovolenou, nebo jen na výlet „na otočku", nudit se tu rozhodně nebudete.

V Muzeu Na Mlýně pekli chleba už podeváté.

Dolněmčan upekl chleba z třiceti kilo mouky. Podívejte se

Dolní Němčí – Brzy ráno museli v Muzeu Na Mlýně v Dolním Němčí roztopit pec. V sobotu se tam totiž už podeváté konala akce nazvaná Pečení chleba. Členové národopisného kroužku Dolněmčan připravili těsto z třiceti kilo mouky.

Nový český rekord v počtu připíjejících si z jedné lahve vytvořili hosté slavnostního večera v Templářských sklepech Čejkovice.

Nový templářský rekord: 174 hostů si připilo z jedné lahve

Čejkovice – 174. To je nový český rekord v počtu připíjejících si z jedné lahve. Vytvořili ho hosté slavnostního večera u příležitosti osmdesáti let od vzniku vinařského družstva, které se pyšní nynějším názvem Templářské sklepy Čejkovice. 

Cimbálová muzika Burčáci hraje už 50 let.

Cimbálová muzika Burčáci slavila padesáté výročí

Uherské Hradiště-Míkovice – Když se na počátku roku 1966 sešla čtveřice mladých muzikantů, ještě takřka v pubertálním věku, Fanek Ilík – Holmes, Bobeš Pipal – Syn, Dušan Pipal – Vinchrt a Pepa Škrášek – Lipec těžko kdo mohl předpokládat, že při jejich tehdejších muzikantských dovednostech a materiálním vybavení (dvoje housle – celky, jedny tříčtvrtky a slepená stará basa) vznikne základ muziky, která se v průběhu půlstoletí vypracuje mezi nejznámější a nejvýraznější na Slovácku – cimbálovou muziku Burčáci z Míkovic. Tento populární název jim nepřímo dala ona stará basa, kterou koupili za litr burčáku…

V Týnci vařily guláše mužácké soubory.

OBRAZEM: Mužáci zatopili pod kotly, na jejich guláše přišly v Týnci stovky lidí

Týnec – Značný zájem vzbudil první ročník Mužáckého gulášfestu v Týnci. V tamním areálu Velký Hradíštěk vařili kromě domácích folkoristů také zpěváci z Moravské Nové Vsi, Ladné, Hrušek, Mutěnic na Hodonínsku a slovenských Sekulí. „Mám trochu obavy, aby na všechny zbylo," řekl s pohledem na množství přicházejících návštěvníků pořadatel František Čech.

CM Burčáci.

Burčáci již hrají půlstoletí

Uherské Hradiště – Míkovice ​- Jedna z nejpopulárnějších cimbálových muzik na Slovácku – BURČÁCI – si v letošním roce (ačkoli se to zdá být neuvěřitelné) připomíná výročí padesáti let od svého vzniku. Stane se tak u příležitosti slavnostního vystoupení v sobotu 11. června v Kulturním domě v Míkovicích, začátek ve 20 hodin.

V benediktinském klášteře v Broumově proběhly o uplynulém víkendu hned dvě akce: Dobročinný večer pro Broumovsko a již tradiční Vinum et Cetera.

V aukci získali přes tři sta tisíc

Broumov /FOTO/ - V benediktinském klášteře v Broumově proběhly o uplynulém víkendu hned dvě akce: Dobročinný večer pro Broumovsko a již tradiční Vinum et Cetera.

Vojenský umělecký soubor Ondráš. Ilustrační foto.

Slavnosti ve Tvrdonicích: závěr obstará vojenský soubor Ondráš

Tvrdonice – Třiašedesátý ročník Tvrdonských národopisných slavností se uskuteční od pátku do neděle ve Tvrdonicích. Návštěvníci se mohou těšit na dechové hudby, cimbálové muziky či taneční vystoupení. Chybět nebudou ani hosté z okolních regionů a ze Slovenska.

Začal romský festival Khamoro

Romský festival Khamoro začne koncertem na náplavce

Praha - Na náplavce u Rašínova nábřeží  začne v neděli večer koncertem pod širým nebem 18. ročník světového romského festivalu Khamoro. Tradiční akce, na niž se sjíždějí romští hudebníci z různých koutů světa, potrvá do 4. června. Součástí festivalu je také řada doprovodných akcí včetně odborných seminářů o aktuálních tématech.

Krumvířský vinař Josef Valihrach.

Chci do Kalifornie, říká čerstvý šedesátník a trojnásobný Vinař roku Valihrach

Krumvíř – Vinařská celebrita? Ne, tak se opravdu necítím, i když občas mě někdo pozná, takže už se skoro nemůžu ani zlehka opít, směje se Josef Valihrach z Krumvíře. Jeden z nejúspěšnějších moravských vinařů posledních let slavil v pátek v krumvířském kulturním domě s rodinou a přáteli své šedesátiny. Jak jinak než při víně, s cimbálovou muzikou a dechovkou.

Souboru valašských písní a tanců Jasénka. Ilustrační foto.

Nový pořad uvede cimbálová muzika Jasénka

Vsetín – O nový pravidelný hudební pořad nazvaný Večer při muzice obohacuje svou programovou nabídku Dům kultury ve Vsetíně. Každý měsíc, s výjimkou letních, nabídne posluchačům možnost posezení u živé hudby.

Slovácký dvůr slavil řízkovými specialitami.

Slovácký dvůr slavil druhé výročí

Ostrožská Nová Ves – Vídeňský řízkem z telecí kýty, křupinkovým řízkem nebo olomouckým řízkem z panenky a plněný tvarůžky mohli oslavit druhý výročí Slováckého dvora všichni jeho sobotní návštěvníci. Kromě řízkových specialit mohli příchozí ochutnat i bohatý výběr vín.

Děti i dospělí mohli v neděli odpoledne vejít otevřenými dveřmi dokořán do ZŠ Tupesy, ale také oslavit v Orlovně Den matek.

Dveře tupeské školy byly v neděli otevřeny hudbě

Tupesy - Osm tónů ke zlaté, od Smetany po Metal, karaoke, hudební AZ kvíz, Jára Cimrman v říši hudby, hudebně taneční vystoupení, juke-box, vystoupení cimbálové muziky Džbánek a skupina Nafurt, výstava žákovských prací, žákovská kavárnička, projekce fotografií a filmů z činnosti školy. To a ještě mnohem více bylo v neděli v Základní škole Tupesy náplní tří odpoledních hodin jejích otevřených dveří, které se nesly v duchu motta Škola plná hudby.