Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Ve Starém Městě už zaklepaly na dveře Velikonoce. Na náměstí Velké Moravy si lidé přišli v neděli na své.

Ve Starém Městě už zaklepaly na dveře Velikonoce

Pestrobarevnou kytici zážitků lidové zábavy, ukázky tradičních zvyků, řemesel a ochutnání dobré zabijačky nabídlo návštěvníkům o třetí březnové neděli historické centrum Starého Města, jmenovitě náměstí Velké Moravy s dominantou chrámu Svatého Ducha. Stalo se tak při Jarním předvelikonočním jarmarku, a to v den svatého Patrika, patrona Irska, který se slaví každoročně 17. března.

Loňská velikonoční výzdoba na nymburském náměstí Přemyslovců.

Kam o víkendu: Nymbursko čeká velikonoční jízda, pohádka i výměnný bazar

/FOTO, VIDEO/ Nadcházející víkend je sice posledním zimním, akce na Nymbursku i u sousedů ve středních Čechách už ale voní jarem. Vyrazit můžete na velikonoční jarmarky a trhy nebo na loučení se zimou, která v podobě Morany skončí v potocích a řekách. Ale také na poslední bály sezony, na večírky s cimbálovkou, bigbítem nebo punkem, na lesní bojovku, vesmírné dobrodružství na hvězdárně nebo na noční rande se sovami. 

Šibřinky jsou nyní v Nelahozevsi, 23. března budou v Kralupech nad Vltavou.

Kam o víkendu: Na Mělnicku se tančí na bubenický bigbít i s cimbálovkou

/FOTO, VIDEO/ Další předjarní víkend nabídne na Mělnicku i u sousedů ve středních Čechách spoustu akcí. Zpestřit si volné dny můžete na posledních masopustech sezony, na bálech a karnevalech, ale třeba i na pyžamové party nebo srazu sběratelů. Víkendové koncerty nabídnou nejen hity skupiny Kabát v revivalové podobě, večírek s kapelou Keks či swing a jazz s bývalým muzikantem z Melody Makers. 

Květiny k MDŽ. Ilustrační foto

Tipy na víkend: Oslavy MDŽ, zabijačkové hody, cimbálovky i metalové legendy

Na víkend se v regionu chystá několik akcí spojených s oslavami Mezinárodního dne žen a opět nebudou chybět zabijačkové hody, například na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Příznivci klasické muziky mohou zamířit do Kdyně na Mou vlast v podání Plzeňské filharmonie, v Plzni zahrají v Buena Vistě dvě cimbálovky a v Šeříkovce metalová Doga, další legendy tohoto žánru, Arakain a Alkehol, přijedou do Klatov.

Víno - Ilustrační foto

Tipy na víkend na Znojemsku. Dobšice oslaví MDŽ, Miroslav přivítá milovníky vína

Druhý březnový víkend je tady a s ním i nabídka akcí, které se na Znojemsku konají. Připravte své chuťové buňky na nezapomenutelný zážitek z Miroslavského koštu, kde vás čeká ochutnávka špičkových vín doprovázená cimbálovkou. V Dobšicích se bude slavit MDŽ. Čeká vás bohatý kulturní program, hudba a příjemné posezení.

Vánoční zpívání s cimbálovou muzikou Soláň.

Na Valašsku si užili "Vánoční zpívání s cimbálovou muzikou Soláň"

Ve čtvrtek 28. prosince 2023 se konalo ve Zvonici na Soláni ve velmi přátelské atmosféře "Vánoční zpívání s cimbálovou muzikou Soláň". Hojný počet diváků si mohl společně zazpívat nejen vánoční koledy. "Děkujeme za krásnou vánoční atmosféru," vzkazuje Radka Turpišová z IC Zvonice Soláň, které děkujeme za fotky. 

Svatý Martin dorazil do Vyškova. Nabídl své víno i cimbálovku

Svatý Martin dorazil do Vyškova. Nabídl své víno i cimbálovku

Besední dům ve Vyškově ovládl v sobotu 11. listopadu Svatomartinský košt vín. K příjemnému poslechu a doplnění atmosféry zahrála Cimbálová muzika Ohnica a v krojích své tanečky předvedl hanácký folklorní soubor Trnka. Návštěvníci měli možnost ochutnat také speciality selské kuchyně.

Katolický dům v Blansku rozezněly melodické tóny. ZUŠ zde hrála na sv. Martina

Katolický dům v Blansku rozezněly melodické tóny. ZUŠ zde hrála na sv. Martina

Oslavy svatého Martina se v neděli dvanáctého listopadu uskutečnily také v Katolickém domě v Blansku, kde si návštěvníci mohli užít odpoledne plné cimbálové hudby. Kromě ostatních účinkujících se zde představila Cimbálová muzika pod vedením paní učitelky Miroslavy Kocmanové, která vystoupila s žáky pěveckého oddělení ze Základní umělecké školy Blansko. Na pódiu se představil také ženský pěvecký sbor Uměleckého centra ART-TEP. 

Svatomartinské hodování na Hanáckém náměstí v Kroměříži, 11. listopadu 2023.

Víno i obří husy. Svatomartinské hodování v Kroměříži přilákalo davy

FOTO, VIDEO/ Davy lidí zaplnily v sobotu Hanácké náměstí v Kroměříži. Stejně jako před rokem je tam v jedenáctý listopadový den přilákalo Svatomartinské hodování. Během celého dne nabídlo nejen ochutnávku prvních letošních vín a dobrot ze svatomartinských hus, součástí doprovodného programu totiž byla také cimbálovka nebo letos nově chůdaři s obřími husami.

Archivní foto

Tipy na víkend: Hodonín vystraší čerti, Veselí se dozví krála slováckéj klobásky

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Hodonínsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například do Hodonína, kam v sobotu zavítají čerti z Rakouska. Ti budou mít veliké rohy, vyceněné zuby a poznají každého zlobivce. Ve Veselí nad Moravou se zase koná košt O krála slováckéj klobásky. Den zde zpříjemní například cimbálová muzika Fraj. 

Čokoládový festival. Ilustrační foto

Tipy na víkend na Znojemsku: Trh plný čokoládových dobrot i příjezd Martina

Před námi je druhý listopadový víkend, a i když možná počasí láká spíše zůstat doma, věřte, že pokud se vydáte někam na Znojemsku, neuděláte chybu. Pozveme vás například na Vánoční čokoládový trh. Tato největší sladká událost v Česku láká na čokoládu na všechny způsoby. V regionu se bude konat také řada svatomartinských oslav. Svatý Martin přijede do obce Rybníky, do Znojma i Dyjákovic. Program je více než pestrý. 

Svatomartinský košt v Brně minulý rok naplnil centrum města.

Svatomartinské tipy. Brno ovládne košt i tradiční delikatesy

Oslavy svatého Martina se zazadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Brněnsku si lidé užijí například Svatomartinský košt a ochutnají tradiční i netradiční pokrmy. 

Svatomartinské slavnosti i krása zámku ve Slavkově u Brna.

Svatomartinské tipy. Slavkov navštíví sv. Martin, Vyškov chystá košt vín

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Vyškovsku, konkrétně na zámku ve Slavkově, si lidé užijí Svatomartinské slavnosti. Martin tam na svém koni dorazí v symbolický čas. Vyškov zase chystá košt vín s cimbálovou muzikou.

Svatý Martin v Hustopečích. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Svatý Martin zavítá do Mikulova, Hustopečí i Lednice

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Břeclavsku si lidé užijí například Svatomartinský Mikulov, který si připravil bohatý program až do soboty 18. listopadu. Ten, kdo si udělá v sobotu výlet do Hustopečí nebo Lednice, tak ani zde neudělá chybu.

Svatý Martin přivezl na svůj svátek do centra Znojma mladá vína k požehnání a ochutnání. Archivní foto

Svatomartinské tipy: Znojmo uvítá svatého Martina na náměstí

Oslavy svatého Martina se nezadržitelně blíží. Jestli s sebou přinese i první sněhové vločky, se dozvíme v sobotu 11. listopadu. Právě v tento den se koná řada tematických akcí. Na Znojemsku si lidé užijí například tradiční Svatomartinský průvod v Rybníkách. Svatý Martin sem dorazí i se svojí družinou, takže vás čeká pestrá podívaná. Přijede také do Znojma na Masarykovo náměstí, kde v symbolický čas 11.11 požehná znojemský děkan mladému vínu.

Cimbálová muzika Milana Broučka.

Cimbálová muzika Milana Broučka namíchá v Čerčanech různé hudební styly

/FOTO, VIDEO/ Kdo má rád melodie z filmů, operet, muzikálů a zároveň cimbál, housle, kontrabas či akordeon, neměl by si v sobotu 21. října v Čerčanech nechat ujít koncert Cimbálové muziky Milana Broučka. Od 19 hodin v sále kulturního domu zazní skladby jako třeba Cirkus Humberto, Tenkrát na západě, Montiho čardáš, ale i cikánské melodie, něco málo z klasiky a v neposlední řadě i popové a rockové hity.

Do prostředí zámeckého parku ve Slavkově u Brna nalákala fanoušky kapela Kryštof.

VIDEO: Kryštof hrál v kulisách zámku ve Slavkově. Připojila se cimbálová muzika

Do prostředí zámeckého parku ve Slavkově u Brna nalákala fanoušky kapela Kryštof. Skupina v čele s populárním zpěvákem Richardem Krajčem vyrazila na tour po českých a moravských zámcích. Na vystoupení pod širým nebem se zastavila také na Vyškovsku, při té příležitosti ji doprovodilo uskupení Grajcar - cimbálová muzika.

Po dvouleté pauze žilo Znojmo opět tradičním vinobraním.

Vinobraní se blíží. Dorazí nová královna. Nad Jámou přejdou provazochodci

/VIDEO/ Ve znamení tří zásadních novinek se nese letošní ročník Znojemského historického vinobraní, který začíná již v pátek 8. září. V roli královny Elišky Přemyslovny se poprvé představí herečka, znojemská rodačka Marta Dancingerová. Po více jak třiceti letech předává Václav Beran pomyslné režisérské žezlo Šárce Charvátové, kterou návštěvníci dosud znali právě jako královnu historického průvodu.

Portáši

Tipy na víkend: cimbálovka, Trojmezí či electro party, svůj den bude mít Písečná

Jak si užít nastávající víkend? Na Frýdecko-Místecku proběhne v zahradě Národního domu ve Frýdku-Místku electro swing party, Sady Bedřicha Smetany v neděli přivítají známou cimbálovku Portáši. Sobota bude patřit Písečné, která pořádá den obce. Poutníci z Česka, Slovenska a Polska se zase sejdou na Trojmezí. Vyrazit ale můžete třeba na borůvkové hody pod Praděd.

Koncert kapely Kryštof s cimbálovou muzikou Grajcar na zámku v Litomyšli.

Kryštof s cimbálovkou roztančil zámek v Litomyšli. Nalévala se i krajčovice

/FOTO, VIDEO/ Vyprodáno. Na nádvoří zámku v Litomyšli v sobotu vystoupila kapela Kryštof s netradičním doprovodem, a to cimbálovou muzikou Grajcar z Dolních Bojanovic. Jejich turné Jenom písničky Open Air mělo v Litomyšli veliký úspěch, lidé se sem sjeli z celého kraje. „Super večer. Nádherný koncert u krásného zámku,“ jásala Zuzana Hrubá, která s partou přijela do Litomyšle z Pardubic.

Koncerty kapely Kryštof jsou nabité energií a dobrou náladou

Richard Krajčo: Snažíme se do lidí nacpat energii i radost a dát jim zážitek

Jednou z letošních hlavních hvězd Vizovického Trnkobraní bude populární česká kapela Kryštof. Krátce před začátkem festivalu její frontman Richard Krajčo prozradil, co skupina pro vystoupení plánuje. Přidal informace o aktuálním turné s cimbálovou muzikou a svěřil se i s něčím ze života v kapele Kryštof, která funguje od roku 1993.

Opavské folklorní děti na festivalu v Sarajevu.

Diváci v Sarajevu tleskali opavským dětem

Své soubory, město Opavu i stát reprezentovali na dětském mezinárodním folklorním festivalu Ilidža 2023v Sarajevu dva opavské soubory - tanečníci dětského folklorního souboru Úsměv SVČ a muzikanti cimbálové muziky ZUŠ.

Jedenáctý Podivínský mazec se rozjížděl v dešti.

Tipy na víkend na Břeclavsku: traktoriáda v Podivíně nebo westernové závody

Prázdniny se dostaly do své poloviny a ani nadcházející víkend nebude nouze o skvělé akce. Na Břeclavsku pozveme do Podivína, kde se koná již 12. ročník závodů podomácky vyrobených traktorů a samohybů. Dalším lákadlem mohou být westernové závody v Lanžhotě, při kterém budou muset jezdci na koních zvládnout hned několik disciplín. Hodonínsko zve na oslavu výročí mužského pěveckého sbotu a na chuť si příjdou i vinaři. Znojemsko zase ozvučí hudba. Na Hudebním festivalu Znojmo vystoupí třeba cimbálová muzika v podání Horňácké muziky. 

Šramlfest ve Znojmu nepokazil ani sobotní déšť.

Tipy na víkend na Znojemsku: neotřelá kultura ve Znojmě i hudební festival

Prázdniny se dostaly do své poloviny a ani nadcházející víkend nebude nouze o skvělé akce. Na Břeclavsku pozveme do Podivína, kde se koná již 12. ročník závodů podomácky vyrobených traktorů a samohybů. Dalším lákadlem mohou být westernové závody v Lanžhotě, při kterém budou muset jezdci na koních zvládnout hned několik disciplín. Hodonínsko zve na oslavu výročí mužského pěveckého sbotu a na chuť si příjdou i vinaři. Znojemsko zase ozvučí hudba. Na Hudebním festivalu Znojmo vystoupí třeba cimbálová muzika v podání Horňácké muziky. 

Účastníci Šardických sklepů dokořán poskytly své fotografie z akce.

Tipy na víkend na Hodonínsku: oslava výročí i oblíbená vinařská akce v Šardicích

Prázdniny se dostaly do své poloviny a ani nacházející víkend nebude nouze o skvělé akce. Na Břeclavsku pozveme do Podivína, kde se koná již 12. ročník závodů podomácky vyrobených traktorů a samohybů. Dalším lákadlem mohou být westernové závody v Lanžhotě, při kterém budou muset jezdci na koních zvládnout hned několik disciplín. Hodonínsko zve na oslavu výročí mužského pěveckého sbotu a na chuť si příjdou i vinaři. Znojemsko zase ozvučí hudba. Na Hudebním festivalu Znojmo vystoupí třeba cimbálová muzika v podání Horňácké muziky. 

Food festival Sokolov

Kulturní léto nabídne exotické chutě, víno s cimbálovkou i koncert Mirai

Brazilskou, mongolskou, vietnamskou nebo maďarskou kuchyni. Slavnosti vína s cimbálovkou. Letní kino na pláži. Koncerty mezi paneláky anebo hudební star Mirai. To vše a mnoho dalšího mohou ochutnat a zažít návštěvníci Sokolovského kulturního léta, které potrvá až do poloviny září. Jak potvrdil ředitel městského domu kultury Tomáš Melč, nabídka je pestrá a vybere si každý.

Mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm - archivní foto.

V Rožnově začínají folklorní slavnosti. Nabízí stovky účinkujících i parní vlak

/PODROBNÝ PROGRAM/ Čtyři dny naplněné zpěvem, tancem a lidovou hudbou přináší Mezinárodní folklorní festival Rožnovské slavnosti. Jejich 42. ročník začíná v Rožnově pod Radhoštěm dnes, ve čtvrtek 6. července. Potrvají do neděle 9. července. V sobotu je možné využít k cestě na slavnosti „zpívající“ parní vlak, který pojede z Valašského Meziřící.