Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Krojový ples ve Vlčnově. Ilustrační foto

Na Krojovém plese ve Vlčnově představí nového krále

Nového krále představí ve Vlčnově. Stane se tak v sobotu 27. ledna na tradičním Krojovém plese. „Novým králem je Martin Darek Franta, který letos v květnu pojede jízdu králů,“ prozradila Petra Kučerová Brandysová z Klubu sportu a kultury Vlčnov, který ples pořádá.

Lukáš Pavlásek Stand-up Show Tour 2017

Lukáš Pavlásek roztančí ples ve Znojmě. Již v sobotu

Znojmo – Reprezentační ples Města Znojmo naplánovali organizátoři na tuto sobotu. Dámy v plesových róbách a pánové v obleku zaplní prostory sálu Dukla. „Večerem bude provázet moderátor Dobrého rána České televize Ondřej Blaho. Hrát bude cimbálová muzika Denár, pokračovat bude hudební kapela Onkels a v závěru večera přijdou na řadu Děti ráje s hity ze stejnojmenného nejúspěšnějšího českého muzikálu posledních let,“ informovala Kamila Kolesová ze Znojemské Besedy.

Velehradskou bazilikou zněly v neděli večer vánoční písně v podání CM Cifra a sboru  Viva la musica z hradišťského gymnázia.

Koncert Cifry a pěveckého sboru Viva la muzica uzavřel vánoční čas

V nedělním podvečeru, tedy v den, kdy křesťané slavili Křest Páně a skončilo tak vánoční období, se po roce vrátila do baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě cimbálová muzika Cifra s primášem Petrem Číhalem a pěvecký sbor uherskohradišťského gymnázia Viva la musica se sbormistrem Jakubem Tomalou.

Sobotní městský ples ve Velkých Bílovicích se nesl ve stylu první republiky.

OBRAZEM: Velké Bílovice se vrátily do první republiky. Při městském plese

Velké Bílovice /FOTOGALERIE/ – Dámy v elegantních šatech ozdobených pokládanou vlnou, k tomu navlékly rukavičky a čelenku. Muži zase místo obvyklé kravaty sáhli po motýlcích, kšandách a padnoucím klobouku. Velké Bílovice se v sobotu večer vrátily na čas do období první republiky. Právě v tomto duchu se nesl městský ples, který se konal v tamním kulturním domě.

Reprezentační ples města mají pro letošek za sebou v Holešově. O uplynulém víkendu jej uvedl moderátor Ondřej Blaho, milovníky tance dostala do varu kapela Marathon Band a mažoretky, o vzrušení se pak postarala bohatá tombola.

Reprezentační ples v Holešově nabídne v tombole i skútr

Letošní plesovou sezonu zahájí v sobotu 13. ledna v Holešově, a to hned jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí celého roku. Jubilejní desátý Reprezentační ples města se koná od 19.30 hodin na tamním zámku a například Velký sál ovládne kapela Expo&Pension.

Ilustrační foto

V krajce, maskách i rudé barvě. Plesová sezona v Brně klepe na dveře

Brno /TIPY/ – Tváře zahalené pestrobarevnými maskami, šustění rób a vybrané speciality. Atmosféru jako na slavném karnevalu v Benátkách zažijí i Brňané. Slibuje jim ji ples brněnského hotelu International. Je jedním ze široké nabídky plesů, které se uskuteční v následujících týdnech.

Klub Štěpánů je stále v plné síle.  POPO 2017.

Klub Štěpánů je stále v plné síle

Tradičně mezi Štěpánem a Silvestrem, 28. prosince - se v Domě kultury v Uherském Brodě konalo již 36. výroční zasedání Klubu Štěpánů, nebo-li POPO (POštěpánské POsezení).

OZVĚNY VÁNOC. Velehradskou bazilikou zněly v neděli večer vánoční písně v podání CM Cifra, tří gymnaziálních pěveckých sborů a dvou komorních orchestrů z Břeclavi a Hodonína.

Cifra a Viva la musica zavzpomínají na Vánoce

Na nejkrásnější svátky v roce vzpomene ještě v neděli 7. ledna koncert ve velehradském svatostánku. Cimbálová muzika Cifra vystoupí v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje od 16.30 hodin společně s pěveckým sborem hradišťského gymnázia Viva la musica pod vedením Jakuba Tomaly.

Ve středu 27. prosince se v Dolním Němčí již tradičně světilo mladé víno. Letos za doprovodu mužského sboru Dolněmčané, místního vypravěče Františka Šmída a mladého muzikanta Ondřeje Fibichra.

V Dolním Němčí žehnal mladému vínu zaplněný sál. Podívejte se

Vítej mezi nás, svatý Jene náš, zastav kroky své, a vyslechni nás. Žehnej nám, a naše víno, plody naší práce, požehnej, zněly unisono hlasy mužského pěveckého sboru Dolněmčané, které tak doprovázely žehnání mladého vína v Kulturním domě v Dolním Němčí na Uherskohradišťsku.

Ve středu 27. prosince se v Dolním Němčí již tradičně světilo mladé víno. Letos za doprovodu mužského sboru Dolněmčané, místního vypravěče Františka Šmída a mladého muzikanta Ondřeje Fibichra.

V Dolním Němčí žehnal vínu zaplněný sál. Podívejte se

„Vítej mezi nás, svatý Jene náš, zastav kroky své, a vyslechni nás. Žehnej nám, a naše víno, plody naší práce, požehnej,“ zněly unisono hlasy mužského pěveckého sboru Dolněmčané, které tak doprovázely žehnání mladého vína v Kulturním domě v Dolním Němčí.

Tradiční zpívání koled se souborem Vsacan na Dolním náměstí ve Vsetíně; sobota 23. prosince 2017

Se Vsacany si zazpívaly stovky lidí

Tradiční zpívání koled přilákalo v sobotu 23. prosince v podvečer na Dolní náměstí ve Vsetíně několik stovek lidí. Hlavní slovo měli členové domácího folklorního souboru Vsacan, kteří každoročně toto předvánoční setkání pořádají.

Štěpánské koledování ve stodole na Rochusu. Ilustrační foto.

Štěpánské koledování na Rochusu

FOTOGALERIE / Už pošesté se letos na druhý svátek vánoční uskuteční Štěpánské koledování ve stodole na Rochusu nad Uherským Hradištěm.

Silvestrovský výstup na Velkou Javořinu

Silvestrovské výšlapy na Velkou Javořinu, Velký Lopeník i na Pepčín

HLASUJTE V ANKETĚ / Silvestrovské pochody na vrcholy hor se staly oblíbenou aktivitou vždy o posledním dnu roku na Slovácku. Pěšky nebo na běžkách se obyvatelé našeho regionu vydávají na Pepčín nad Drslavicemi a Vlčnovem, k rozhledně na Velkém Lopeníku a tradičně také na nejvyšší vrchol Bílých Karpat na Velkou Javořinu.

Na Masarykovo náměstí v Uherském Hradišti si přišlo koledy zazpívat asi pět set lidí.

Na Slovácku zpívalo na tři tisíce koledníků

VIDEA / FOTOGALERIE / V jeden čas na různých místech nejen České republiky, ale i světa. Sedmý ročník akce Deníku Česko zpívá koledy naladila na blížící se svátky tisíce lidí po celém světě. Nevyhnula se ani největšímu městu na Slovácku – Uherskému Hradišti.

POVEDENÉ VYSTOUPENÍ. Maryjánek předvedl vánoční pásmo Cesta do Betléma. Publikum odměnilo děti obrovským aplausem.

I nejmenší generace miluje lidovou píseň

Maryjánek, Lukovjánek, Kašavjánek, Vínek, Fryštáček, Mladá Kašava dětské folklorní soubory pracující pod hlavičkou Valašského souboru Kašava na druhou adventní neděli dokázaly vytvořit kouzelnou atmosféru Vánoc. Tóny písní se nesly po strop nacpaným sálem Malé scény ve Zlíně. Děti rozezpívaly a roztančily divadelní prkna, hrála cimbálová muzika Valášek s primášem Michalem Hešem.

Ilustrační foto.

Čas klidu lze prožít ve vinohradu s cimbálovou muzikou

Kojetice – Už z několika hroznových odrůd, kterým se daří na sádecké vinici u Kojetic, vzniklo víno. Čiření a filtrace jsou u konce. A ochutnat je bude možné už před Vánocemi. Tamní vinohradník Lubomír Lampíř zve na košt mladých i starších vín. „Z letošního ročníku už ochutnáme Sauvignon, Solaris a také Müller Thurgau,“ potvrdil kojetický vinař.

Ilustrační foto.

Na koncertě vybrali peníze pro děti z domova. Nakoupí postele

Velké Pavlovice – Něco málo přes dvacet tisíc korun se podařilo vybrat pořadatelům benefičního koncertu pro děti z dětského domova ze Štítů. Tato akce se konala ve Velkých Pavlovicích již po čtvrté, a to pod záštitou Dámského klubu a podpory ekocentra Trkmanka.

"Stará" muzika folklorního souboru Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm.

Soubor Radhošť pokřtí nové album i reedici třicet let staré gramodesky

Dobrá a dobře připravená muzika dokáže natočit CD za víkend. To jsou slova uznávaného folklorního hudebníka Jana Rokyty mladšího. Beze zbytku je na konci srpna naplnila cimbálová muzika a zpěváci souboru Radhošť, když ve studiu Českého rozhlasu Ostrava natočili nové album Synku Janku černojoký.

Cimbálová muzika Stojanova gymnázia Velehrad byla u papeže.

Cimbálovka Stojanova gymnázia byla na audienci u papeže

FOTOGALERIE / Neobyčejné zážitky se naskytly osmičlenné cimbálové muzice ze Stojanova gymnázia Velehrad pod vedením Petra Halody a v doprovodu zástupce ředitele vzdělávacího ústavu Filipa Macka při generální audienci u papeže Františka (80) a při návštěvě Říma.

V sobotu 18. listopadu se v Domě kultury v Mladé Boleslavi za velkého zájmu veřejnosti uskutečnil již šestý ročník Slavností vína.

OBRAZEM: Slavnosti vína

Mladá Boleslav - V sobotu 18. listopadu se v Domě kultury v Mladé Boleslavi za velkého zájmu veřejnosti uskutečnil již šestý ročník Slavností vína. 

Nejprve mužské sbory ze šesti obcí zazpívaly v kulturním domě v Boršicích u Blatnice, aby na večer vyrazily do ulic a obnovili tím starou místní tradici zpívání v boršických uličkách.

Při Predkaterinském zpívání vyšly sbory do ulic

VIDEO / FOTOGALERIE / Na každoročním Predkaterinském zpívání v Boršicích u Blatnice se letos rozhodli organizátoři společně s pěticí hostujících mužských sborů obnovit tradici zpívání v ulicích.