Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Svatý Martin přijel do Moravské Třebové

Svatý Martin přijede na zámek

Moravská Třebová – Oslavy 760 let města pomalu končí. Jednou z posledních akcí, která podtrhne významný rok pro Moravskou Třebovou, jsou II. Svatomartinské slavnosti. Ty se uskuteční v sobotu na zámku.

Cimbálová muzika Pavla Múčky ze Strážnice oslavila třicet let na folklorní scéně a uvedla nové album Ve Strážnici na vojnu verbujú.

Strážnická cimbálka hraje a zpívá o odvodech a vojně. Na novém CD

Strážnice /FOTOGALERIE/ – Pozůstatky historického kamenného opevnění i odvozený název. Jasné svědectví o úloze Strážnice v dobách minulých. Strážní a odvedeneckou minulost ale reprezentují také vojenské a odvedenecké písně plné lásky i útrap. Právě ty zapracovala do nového alba Ve Strážnici na vojnu verbujú Cimbálová muzika Pavla Múčky. 

Cech vinařů Vrbovec pořádal vinobraní. Vinaři slavnostně pomleli letošní poslední hrozny a uložili hroznového kozla na zimu.

Vinaři poprosili svatého Urbana o požehnání a pomleli poslední hrozny

Vrbovec /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Náš svatý Urbane, vinařů patrone, přijmi naše díkůvzdání, uděl nám své požehnání. Vinařská modlitba zní u Pocty svatého Urbana v sousedství vinohradů na cestě mezi příhraničním Vrbovcem a místní sklepní uličkou. Fouká silný vítr a vinaři si přidržují klobouky.

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur i čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích ve Zlíně bylo nedávnou sobotu nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z příchozích je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. „Zahrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví,“ vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

Den zdraví ve zdravé škole

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Před 16. ZŠ na Jižních Svazích je při sobotním dopoledni nebývale rušno. Do školy proudí nejen děti, ale i jejich rodiče. Jedním z nich je i Michal Heš, žák 6. třídy. Po škole se ale nepohybuje oblečený jako jiné děti, má na sobě valašský kroj. "Dnes tady hrajeme s cimbálkou v rámci doprovodného programu Dne zdraví," vysvětlil svůj netypický oděv dvanáctiletý talentovaný primáš cimbálové muziky Valášek.

Při oslavě 760 let existence města Uherské Hradiště ocenili entomologa Alberta Gottwalda a muzikanta Františka Ilíka.

Při oslavě 760 let Hradiště ocenili Alberta Gottwalda a Františka Ilíka

FOTOGALERIE / Předání Cen města Uherské Hradiště za rok 2016, slavnostní přivítání zástupců partnerských měst i hudební doprovod cimbálové muziky Harafica, takový byl v neděli 15. října program slavnostního večera k 760. výročí založení města Uherské Hradiště ve Slováckém divadle.

Soubor Dyjavánek.

Folklorní soubor Dyjavánek oslaví třicet let. Velkým koncertem v divadle

Znojmo – Soubor Dyjavánek podporuje u dětí lásku k tradicím a folklóru již tři desítky let. Jeho vedoucí se rozhodli výročí náležitě oslavit. „Chystáme na pátek třináctého října výroční koncert v městském divadle, začíná v šest hodin. Po něm bude následovat beseda u cimbálu v Louckém klášteře. Program jsme začali nacvičovat na letním táborovém soustředění,“ sdělil místopředseda spolku Dyjavánek a vedoucí cimbálky Veltlínek Luboš Pokorný.

Posezení s burčákem v Benátkách nad Jizerou

OBRAZEM: V Benátkách se posedělo s burčákem

Benátky nad Jizerou – Návštěvníci, kteří zavítali poslední zářijový den do Benátek nad Jizerou na tradiční Posezení s burčákem, se mohli těšit z připraveného tisíce litrů červeného a bílého burčáku.

Koncert v Božejově.

Jožka Černý vyprodal božejovský sál

Božejov - Božejov zítra ovládne jeden z nejznámějších moravských zpěváků lidových písní. Vystoupí tam totiž Jožka Černý. Spolu s cimbálovou muzikou navíc vyprodal tamní kulturní sál.

Monika Ševčíková v dobovém kostýmu provází kravařským zámkem.

Lidé se bavili na zámeckém burčákobraní v Kravařích

Speciální prohlídky zámku pro děti, cimbálová muzika, folklórní soubor Bejatka, tvořivé dílny a především dobrý burčák. Takto lze ve zkratce popsat uplynulou sobotu na kravařském zámku, kde se konalo Zámecké burčákobraní.

Zatímco přímo na Mírovém náměstí se odehrávaly různé kulturní akce, stochovské sportovní areály zaplnily pouťové atrakce.

Letošní stochovské Svatováclavské posvícení je už minulostí

Stochov /FOTOGALRIE/– Předešlé tři dny se žilo ve Stochově tradičním posvícením. Od pátku do neděle se tam totiž konal osmnáctý ročník městských slavností v podobě Svatováclavského posvícení. Zatímco přímo na Mírovém náměstí se odehrávaly různé kulturní akce, stochovské sportovní areály zaplnily pouťové atrakce. 

Z vinobraní na českotřebovském Starém náměstí.

Vinobraní přinese spoustu muziky

Česká Třebová - Na Starém náměstí se koná od pátku do neděle Českotřebovské vinobraní. Víno poteče proudem, k degustaci budou hrát různá amatérská i profesionální uskupení, vystoupí tanečníci.

Vicemistr světa Martin Komárek.

Největší dřevorubecká show v kraji se blíží

Už 13. ročník Festivalu dřeva se uskuteční v sobotu 23. září v areálu Slezskoostravského hradu. Vrcholem bude Mistrovství ČR STIHL®Timbersports®Czech Series 2017, které začne úderem třinácté hodiny.

Ilustrační foto.

Rokycanští představili 54 souborů

Rokycany – Přes padesát domácích i přespolních skupin a souborů. To vše na pěti scénách v centru okresního města. Tak vypadal už čtyřiadvacátý ročník Slavností pod rokycanskou věží.

Luboš Pokorný vede cimbálku Veltlínek a je místopředsedou spolku Dyjavánek.

Vedoucí Veltlínku Pokorný: Zájem dětí o folklor mě až překvapuje

Znojmo /ROZHOVOR/ – Třicet let trvání oslaví brzy znojemský dětský folklorní soubor Dyjavánek. O počátcích souboru, své cestě k folkloru i zájmu dnešních dětí o lidovou hudbu a kulturu v rozhovoru mluví místopředseda spolku Dyjavánek a vedoucí cimbálky Veltlínek Luboš Pokorný.

Ve Vinohradské ulici v sobotu večer obvykle vrcholí program Slováckých slavností vína v Uherském Hradišti.

Reportáž psaná na Vinohradské

REPORTÁŽ / „To nesvědčí nic dobrého,“ říkám si při příjezdu autem k uherskohradišťskému zimnímu stadionu, odkud se chci už po svých vydat do středobodu večerních radovánek Slováckých slavností vína a otevřených památek - do Vinohradské ulice.

Pořadatelé vinobraní v Moravské Nové Vsi vsadili na komornější atmosféru.

To komornější. Moravská Nová Ves se chystá na vinobraní

Moravská Nová Ves – Zatímco v Mikulově se oslavy vinobraní staly pompézní akcí, v Moravské Nové Vsi vsadili na komorní atmosféru. Návštěvníci zamíří do tamních vinařských uliček v sobotu odpoledne. O zahájení se postará krojovaný průvod, jehož účastníci projdou městysem od druhé hodiny odpolední.

V Rožnově pod Radhoštěm obnovili hudební altán, který stával ve zdejším parku už na počátku dvacátého století

Rožnované okusí staré lázeňské časy

Možnost vrátit se do starých lázeňských budou mít v neděli odpoledne návštěvníci Rožnova pod Radhoštěm. V Hudebním altánu v městském parku začne v 15 hodin pořad nazvaný Jako tenkrát v lázních, patřící do celoročních oslav 750 let města.

Cimbálová muzika Ohnica pokřtila v pátek 18. července v centru Uherského Hradiště své nové CD Koření života.

Ochutnávku vín doprovodí Ohnica

Oslava vína se uskuteční v neděli 10. září od 9.30 hodin v Redutě v Uherském Hradišti. Svá vína představí dvanáct vinařství. Návštěvníci budou moci vzorky ochutnat.

Další díl Kolínského kulturního léta připadl na posvícenskou neděli.

Kolíňanka v klasickém obsazení bavila nejen lidovkou

Kolín /FOTOGALERIE/ – Další díl Kolínského kulturního léta připadl na posvícenskou neděli a podle toho také vypadal jeho program - především seniorům v něm na Karlově náměstí vyhrávaly dechová kapela Kolíňanka a Cimbálová muzika Michala Horsáka.

Kolínské posvícení.

OBRAZEM: Kolín žije posvícením

Kolín - Poslední srpnový víkend v Kolíně patří každoročně posvícení. Posvícenskou pouť můžete navštívit po celý víkend a také ještě v pondělí u Starých lázní. Kromě toho zítra v rámci Kolínského kulturního léta na kolínském Karlově náměstí zahraje Kolíňanka s Janou Kociánovou a Cimbálová muzika Michala Horsáka. Hudební program začíná v 17.30 hodin. V pondělí 28. srpna se lidé tradičně mohou těšit na posvícenský trh. Posvícenská zábava na Zámecké se tentokrát nekoná z důvodu rekonstrukce sálu. Přátelé Kmocha se sejdou až 10. září.