Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Vítějeves provoněly guláše

Vítějeves provoněly guláše

Vítějeves - Již čtvrtý ročník gulášfestu proběhl o víkendu na hřišti ve Vítějevsi. Kromě skvělých gulášů bavil diváky i zábavný doprovodný program v podobě různých soutěží a kapel.

Dožínky. Ilustrační foto.

Dožínkový průvod v Dolním Němčí povede hospodář František Ježek

V pořadí 12. dožínkové oslavy uspořádají v sobotu 19. srpna v Dolním Němčí. Průvod ženců, žneček, cepařek a dalšího vesměs krojovaného dožínkového doprovodu, včetně drobotiny, má sraz v 15 hodin v areálu zemědělské společnosti Agro Okluky s tím, že se o půl hodiny později procesí vydá za doprovodu dechové hudby Dolněmčanka pro hospodáře.

Krojované dožínkové slavnosti stále patří k životu lidí v městské části Uherského Hradiště, v Míkovicích, byť se konají jednou za dva roky.

Dožínky oslavili v Míkovicích už poosmé. Díky Míkovjanu

FOTOGALERIE / Dožínky, konec sklizně stříbrného žitka a pšeničky zlaté, lze zažít v Míkovicích jednou za dva roky. Od roku 2003 je o druhé srpnové sobotě zažívali v městské části Uherské Hradiště už poosmé, a to díky tamnímu Folklornímu souboru Míkovjan. Ten dožínky obnovil v roce 2003, tedy rok po svém vzniku, takže v sobotu se mu při nich naskytla velká příležitost k oslavě svých patnáctin.

Slavnosti rajčat v Břeclavi.

Do červena. Břeclav čekají rajčatové hody

Břeclav – Rajčata na grilu, v těstovinách, s masem i ve slavném drinku s vodkou a řapíkatým celerem – do ulice u břeclavské synagogy opět dorazí dav milovníků této plodiny. Oblíbená kulinářská akce Slavnosti rajčat je na programu v sobotu.

Krojované hody v Martínkově.

V Martínkově budou o víkendu tradiční krojované hody

Martínkov – Tradiční hody v Martínkově připadají právě na tento víkend. Hodový program je letos opravdu bohatý, program je pro návštěvníky připraven od pátku do neděle. Letos navíc hody slaví polokulaté narozeniny, lidé si budou připomínat třicáté páté výročí hodů.

Ilustrační foto.

Vrchol Soláně ožije folklorním festivalem

Jubilejní desátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Léto na Soláni se uskuteční nadcházející sobotu 12. srpna na Valašském Olympu. Milovníci lidové hudby, tance a řemesel se mohou těšit na bohatý celodenní program.

Ilustrační foto.

Zpívající mlýn se ocitne ve víru čardáše

Nerestce - V pořadí už deváté hudební setkání s názvem Zpívající mlýn připravuje dirigent a houslový virtuos Oldřich Vlček ve svém mlýně v Dolních Nerestcích na neděli 13. srpna.

K vrcholům třináctého Hudebního festivalu Znojmo patří inscenace Příběh o Kristu.

Na letošní ročník festivalu zavítalo čtrnáct tisíc návštěvníků

Znojmo – Hudební festival Znojmo je minulostí. Přivítal zhruba čtrnáct tisíc návštěvníků a zařadil se tak mezi nejúspěšnější ročníky. „Mezi nejnavštěvovanější koncerty patří obě vystoupení patrona festivalu Pavla Šporcla, představení festivalového scénického projektu Příběh o Kristu či cimbálový koncert, na kterém se letos představila Cimbálová muzika Pavla Šafaříka,“ připomněla mluvčí festivalu Petra Štorková.

Koncert Cimbálové muziky Pavla Šafaříka spojený s degustací uspořádali organizátoři festivalu na nádvoří Louckého kláštera.

OBRAZEM: Cimbálka a víno lákaly do Louky

Znojmo - Degustace vín z vinařské firmy Znovín Znojmo a vystoupení Cimbálové muziky Pavla Šafaříka nalákaly diváky na nádvoří Louckého kláštera ve Znojmě. Jednotlivé vstupy prokládal prezident Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík humorně laděnými komentáři, ve kterých v lidových písních poukazovali například na rozpor katolíku a protestantů.

V Drahotuších se o víkendu konala tradiční Anenská pouť.

Pouťové atrakce zaplavily Drahotuše

Kolotoče, houpačky, střelnice, jarmark s dobovými řemesly, ale hlavně spousta prodejních stánků. Zkrátka vše, co patří k pouti, nechybělo o víkendu v Drahotuších na Hranicku. Konala se tam tradiční Anenská pouť, která má tak letitou tradici, že už ani mnozí místní obyvatelé nepamatují, kdy byla tato významná kulturně společenská akce v obci založena. Každoročně ji však provází nabitý dvoudenní program.

Odvážným pouť nabízí i výstup na věž kostela.

Odvážným pouť nabízí i výstup na věž kostela

Lázně Bohdaneč – V sobotu, kdy slaví svátek všechny Magdalény, se ve městě uskuteční Magdalénská pouť. Zahájena bude ve 13 hodin mší v kostele sv. Maří Magdalény, po které následuje vystoupení kapely akustické hudby z Vysočiny Žalozpěv. 

Ilustrační foto

První z cyklu promenádních koncertů se v Kroměříži koná už ve čtvrtek

Na cyklus s názvem Promenádní koncerty nezapomněli organizátoři z kroměřížského Domu kultury ani letos. První koncert, kterého se ujme skupina Pass, se na Velkém náměstí odehraje už ve čtvrtek 13. července v 19 hodin. Přestože se jedná o tradiční akci, letos jí pořadatelé dali novou podobu .

Základní umělecká škola Václava Kálika v Opavě. Ilustrační foto.

Uměleckou školou zmítají problémy

Odvolat či neodvolat ředitele? V takovém duchu se nyní diskutuje v Základní umělecké škole Václava Kálika v Opavě. Učitelé se nedávno vyjádřili většinou hlasů pro odvolání ředitele a jeho zástupce.

Pečení chleba v Dolním Němčí

V Dolní Němčí se podesáté uskuteční Pečení chleba

Jubilejní desátý ročník Pečení chleba připraví v sobotu 1. července od čtrnácti hodin Národopisný krúžek Dolněmčan. Na akci pořádané v místním Muzeu Na Mlýně vystoupí folklorní soubor Vlčnovjan, cimbálová muzika Čardáš nebo mužský pěvecký sbor Dolněmčané.

V Galerii na půdě Muzea Podhradí Buchlovice byla v pátečním podvečeru zahájena výstava fotografií Aleše Kropáče nazvaná S muzikou na cestách.

Alešem Kropáčem zastavený čas na cestách s cimbálovými muzikami

„Není drsnější způsob jak poznat, jestli máte někoho rádi nebo ho nenávidíte, než s ním cestovat," řekl americký spisovatel Mark Twain. Těmito slovy zahájila v pátečním podvečeru Pavla Večeřová, vedoucí Československého kulturního centra v Buchlovicích, v tamní Galerii na půdě Muzea Podhradí výstavu fotografií Aleše Kropáče (39) s názvem S muzikou na cestách.

Ilustrační foto

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Vyberte si z naší nabídky kulturních, sportovních a společenských akcí. Kompletní servis akcí naleznete v tištěné verzi pátečního vydání Slováckých novin.

Ilustrační foto.

Piva z desítek minipivovarů zapění pod břeclavským zámkem, průvod povede Jošt

Břeclav – Desítky moravských, českých, ale i slovenských piv mohou návštěvníci ochutnat na festivalu minipivovarů, který se koná tuto sobotu v areálu pod zámkem v Břeclavi. Půjde o součást Moravských dnů, jejichž druhá část se na stejném místě uskuteční o den později. „Moc rád se zastavím, jsem fanouškem minipivovarů. Přestože jsem z Brna, znám pivovary Frankies a Zámecký pivovar Břeclav. Piva z obou těchto míst mi chutnají a těším se, že ochutnám další, která ještě neznám," řekl návštěvník Igor Frank.

Svatojánský jarmark se konal na pozadí národní přehlídky dětského verbuňku.

Na Masarykově náměstí výskali malí verbíři

Dětský zpěv a tanec se ozýval v sobotu dopoledne na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. V rámci Kunovského léta a Dne města Uherské Hradiště se tam konala národní přehlídka dětských verbířů.

Osmnáctý ročník Horňáckého kosení na louce u Malé Vrbky.

Krojovaní změřili síly ve kvalitě pokosu. Nejstarší pracant měl 76 let

Malá Vrbka /VIDEO/ – Stejně jako smyčce do strun houslí zajely do květnatého porostu nabroušené čepele v rukou ostřílených kosců. V sobotu ráno se desítky krojovaných vydaly na louku nad Malou Vrbkou na tradiční Horňácké kosení. Na své si tak přišli milovníci folkloru a jedinečné krajiny.

Na nádvoří přerovského zámku a na Horním náměstí se uskutečnil jedenáctý ročník folklorního festivalu V zámku a podzámčí, který hostil na několik folklorních souborů.

Cimbálovka a tanečníci obsadili zámek i podzámčí

Hudba, tanec a spousta barevných, oči přecházejících krojů. Tak by se dal popsat jedenáctý ročník folklorního festivalu V zámku a podzámčí, který se uskutečnil v sobotu 10. června na Horním náměstí na nádvoří přerovského zámku.

Ilustrační fotografie.

Den obce v Karlovicích

Den obce začne v Karlovicích v sobotu 10. června v 10 hodin. O hodinu později bude zahájena soutěž v kosení kosou, která už ke Dni obce v Karlovicích neodmyslitelně patří.

František Hamada mezi svými Hudci pondělníky

Nestárnoucí primáš oslaví 103. narozeniny

Pátého června se sejde se svými Hudci Pondělníky na pravidelné zkoušce v Café 21 v jezuitské koleji a o den později oslaví své stotřetí narozeniny. Nestárnoucí primáš František Hamada pravidelnými zkouškami jednou za 14 dní udržuje několik desetiletí svůj životní rytmus a zdá se, že nestárne.

Program Bez bab ukázal mužské tance

VIDEA: V pořadu Bez bab si verbíři vytancovali postup do Strážnice

Deset tanečníků verbuňku se v pátek večer popralo o postup do finále této soutěž do Strážnice. Pořad Bez bab neboli Regionální kolo Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku z Uherskobrodska byl jedním z prvních programů víkendové jízdy králů ve Vlčnově.

V  sobotu se stane králem dvanáctiletý Petr Španěl.

Vlčnovský král Petr Španěl pojede v kroji své maminky

Varování před horkem a bolestí zadku dostal Petr Španěl od svého předchůdce Ondry Mikulce. Stejně jako on v roce 2015 a jeho další kamarád Šimon Pešl vloni bude dvanáctiletý Petr Španěl sedět letos v čele víkendové jízdy králů ve Vlčnově.

Výrobce a ladič cimbálů z Frýdecko-Místecka Vladimír Holiš ladí cimbály na meziříčský Cimbálfest od samotného začátku festivalu. Přiznává, že práce je to náročná fyzicky, psychicky i časově.

Holiš: U jednoho cimbálu překonám deset tun tahu

V mládí začínal jako horník, láska k cimbálu jej ale od této profese odvedla jiným směrem. Šedesátiletý výrobce a ladič cimbálů Vladimír Holiš z Frýdecko-Místecka ladí cimbály na meziříčský Cimbálfest od samotného začátku festivalu. Zbavovat cimbály falešných tónů jezdí také na konzervatoře i hudební školy do různých koutů republiky a pravidelně si jej zvou i za hranice.