Kreativ

ŠTÍTEK: cimbálová muzika

Už čtvrtý Košt pálenek, vánočního cukroví a silvestrovských pomazánek se uskutečnil v sobotu na sokolvně v Čejči.

Čejčský košt vyhrála hruškovice z Hovoran. Děti uhranulo vánoční cukroví

Čejč – Ochutnat pálenky, likéry i vánoční cukroví a silvestrovské pomazánky přišli všichni příznivci dobrého jídla a pití v sobotu odpoledne do sokolovny v Čejči. Tam se od tří hodin konal už čtvrtý tradiční košt. „Celkem se nám tu sešlo sto sedm vzorků, z toho sedmaosmdesát kořalek a dvacet likérů," sdělil předseda pořádajícího sdružení Avzo Čejč Libor Kučera.

PŘED OLTÁŘEM. V kapli Vincentina koncertovala v sobotu cimbálová muzika Stanislava Gabriela se sólisty, mužským sborem z Kudlovic a dívčím sborkem Kalinka z Babic.

Adventní koncert udělal radost hendikepovaným Vincentina

Velehrad – Koloběh života je neúprosný. Každý z nás ho prožívá jinak, po svém, jak je mu předurčeno profesí a pracovní náplní. Jsou však mezi námi lidé, tělesně či duševně hendikepovaní, žijící v domovech pro osoby se zdravotním postižením.

Ilustrační fotografie.

Advent můžete prožít také v Kravařích

/POZVÁNKA/ Dobu předvánoční si mohou patřičně užít také občané a návštěvníci Kravař. Jedním z hlavních bodů adventu jsou tradiční Vánoce na zámku, které se uskuteční v sobotu 10. a v neděli 11. prosince.

Ilustrační snímek.

Primáš Pálenský říká: Cimbálka je tradice a čest

Hodonínsko – Padesátá léta minulého století přinesla rozvoj folkloru. V té době vznikla spousta nových cimbálových muzik, jejichž odkaz je znát ještě dnes. „Spojitost lze hledat v rozvoji festivalů, kdy muzikanti doprovázeli soubory při tanci," uvedl etnograf a historik František Synek. Půlstoletí na folklorní scéně si spolu se svými příznivci připomněla například Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče. K významnému jubileu o víkendu zahráli hudebníci ve Veselí nad Moravou v pořadu Ej, muzika nám hrála.

Jiří Pospíchal.

Barokní skladby odhalí akustiku staroměstského kostela

Uherské Hradiště – Baroko mnoha tváří v prostoru staroměstského kostela sv. Ducha představí Slovácký komorní orchestr (SKO), Jiří Pospíchal a jejich hosté. Koncert nazvaný Barokní šleh se uskuteční v neděli v 16 hodin.

Ředitel ZUŠ Slovácko David Hrubý.

Ředitel ZUŠ Slovácko David Hrubý: Koledy jsou symbolem i kouzlem vánočního času

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Hlavní pěvecký sbor s hudebním doprovodem akce Deníku Česko zpívá koledy v Uherském Hradišti tvoří od prvního ročníku vánočního koledování členové cimbálové muziky ze Základní umělecké školy Slovácko a soubor Kunovjánek a stejně tomu bude i letos, až se sejdeme 14. prosince v 18 hodin na tamním Masarykově náměstí u kavárny Jiné Café.

Buchlovické náměstí pohltila v neděli předvánoční atmosféra.

K rozsvícení vánočního stromu v Buchlovicích dal pokyn Mikuláš

Buchlovice – Atmosféra adventu a blížících se Vánoc dýchla v neděli mezi čtrnáctou až osmnáctou hodinou odpolední na ty, kteří přišli na náměstí Svobody v Buchlovicích, aby se tam zúčastnili vánočního trhu s prezentací tamní základní a mateřské školy, ale také lidových tvůrců.

16. ročníku Mikulášského zpívání se v Nedakonicích zúčastnila bezmála stovka zpěváků a zpěvaček.

Kulturní dům v Nedakonicích rozeznělo Mikulášské zpívání

Nedakonice - Svátek Mikuláše, po němž se myšlenky upínají k Vánocům, je spojený s řadou stále živých zvyků a rituálů. V některých obcích a městech jsou pořádány mikulášské nadílky, jinde zase přijde Mikuláš zažehnout světla na vánočním stromě.

Martin Hrbáč se svou cimbálovou muzikou oslavil padeswát let v kině Morava ve Veselí nad Moravou.

Slavnou cimbálovou muziku sestavil Martin Hrbáč jen za dva dny

Veselí nad Moravou /FOTOGALERIE/ – Padesátý rok muzicírování má za sebou cimbálová muzika Martina Hrbáče. Rodák z Hrubé Vrbky ji založil v roce 1966 při tehdejším závodě Jihomoravské trubkárny a tažírny ve Veselí nad Moravou. „Soustředil jsem muzikanty pocházející z Horňácka, kteří našli nové bydliště a zaměstnání ve Veselí nad Moravou nebo blízkém okolí. Muzika navázala na tradice horňáckých hudců, jako byl Jožka Kubík a Jan Ňorek z Hrubé Vrbky, nebo veličtí Miškeříci," řekl primáš Martin Hrbáč.

Ilustrační foto.

O víkendu se na Slovácku rozzáří vánoční stromy a přijde k nim Mikuláš

Slovácko – Příznivci adventních jarmarků, příchodu Mikuláše s doprovodem andělů a nezbedných čertů, ale i rozsvěcování vánočních stromů, nechť si v kalendáři červeně zaškrtnou nadcházející sobotu a neděli. Je obdivuhodné, co všechno v obcích a městech Slovácka na druhý adventní víkend připravili.

V DUCHU ADVENTU VÁNOC. Cimbálová muzika Cifra, pěvecký sboru Viva la musica z hradišťského gymnázia a folklorní soubor Kalina z Babic připravily v sobotu v hradišťské Redutě svým divákům hluboký umělecký zážitek

Písně vánočního času zahřály publikum hradišťské Reduty

Uherské Hradiště – Cimbálová muzika Cifra, které kraloval primáš Petr, třicetičlenný pěvecký sbor Viva la muzika z hradišťského gymnázia se sbormistrem Jakubem Tomalou, babický folklorní soubor Kalina s choreografkou Gabrielou Směřičkovou, dobrá nálada, radost z muziky a zpěvu, skvělá pohoda.

Oslava 50. výročí existence Národopisného krúžku Dolněmčan.

FOTO, VIDEO: Dolněmčan slavil padesátiny. Podívejte se

Dolní Němčí – Přípitkem vestoje vzdaly hold půlstoletí existence Národopisného krúžku Dolněmčan více než tři stovky návštěvníků závěrečné oslavy tohoto souboru. Slavnostní večer se konal v sobotu 26. listopadu v Kulturním domě v Dolním Němčí před zaplněním sálem.

Sedmero přání v hradišťské Redutě vysloví CM Cifra, Viva la Musica z gymnázia a Kalina z Babic. Ilustrační foto.

Sedmero přání zazní v hradišťské Redutě

Uherské Hradiště – Zpěvem, tancem i muzikou si dnes podmaní návštěvníky Reduty v Uherském Hradišti adventně i vánočně laděný komponovaný pořad s názvem Sedmero přání. Od 19.30 hodin se v něm představí cimbálová muzika Cifra, pěvecký sbor Viva la musica hradišťského gymnázia, folklorní soubor Kalina z Babic a herečka Slováckého divadla Jitka Hlaváčová.

Mikulášský jarmark na nádvoří Žerotínského zámku v Novém Jičíně. Ilustrační foto.

Nádvoří zámku oživí Mikulášský jarmark

Na poslední listopadovou sobotu Muzeum Novojičínska připravilo oblíbenou akci Mikulášský jarmark. Uskuteční se na tradičním místě, na nádvořích Žerotínského zámku v centru Nového Jičína.

Ilustrační snímek.

Cimbálovka ve vodárenské věži

/POZVÁNKA/ Kateřinskou zábavu pořádá 25. listopadu středisko volného času. Tentokrát se folklorní muzikou rozezní vodárenská věž u nádraží Opava východ.

Dechová hudba Dolněmčanka. Ilustrační foto.

Padesátileté jubileum završí soubor Dolněmčan slavnostním večerem

Dolní Němčí – Slavnostním večerem vyvrcholí v sobotu 26. listopadu letošní oslavy půlstoletí existence Národopisného krúžku Dolněmčan. Program v Kulturním domě v Dolním Němčí začne úderem 19. hodiny a jeho hlavními aktéry budou oslavenci, tedy členové Dolněmčanu. Závěr večera bude patřit besedě u cimbálu s cimbálovou muzikou Babica.

Jiří Janda je jednatelem boleradického ochotnického spolku.

Sázíme na kvalitu, říká po další boleradické divadelní noci Jiří Janda

Boleradice – Více než stovka divadelních souborů působících v téměř pětatřiceti městech České republiky se v sobotu připojila k „nočnímu" divadelnímu svátku. Ani v Boleradicích nezůstali pozadu. „Je to evropská akce, která se koná v pěti, nebo šesti zemích. My jsme se Noci divadel zúčastnili poprvé před třemi lety. A pokračujeme v tom," vypráví jednatel Divadelního spolku bratří Mrštíků Jiří Janda.

Netradiční vernisáž hostila v pátek navečer Galerie Panský dům v Uherském Brodě. Za mimořádného zájmu přítomných, kteří zaplnili téměř celý galerijní prostor tam totiž otevřeli expozici 46 obrazů a 15 kusů uměleckého křišťálového skla brodského výtvarníka

Mikulášská družina ocenila Stanislava Žampacha Řádem zlaté Ovocenky

Uherský Brod – Netradiční vernisáž hostila v pátek navečer Galerie Panský dům v Uherském Brodě. Za mimořádného zájmu přítomných, kteří zaplnili téměř celý galerijní prostor tam totiž otevřeli expozici 46 obrazů a 15 kusů uměleckého křišťálového skla brodského výtvarníka Stanislava Žampacha.

Kulturní dům v Bojkovicích hostil zpívání s koštem vína.

V Bojkovicích nabídli i vína španělská nebo portská

Bojkovice – Koštování vína spojené s vystoupením sborů a cimbálové muziky si v sobotu užívali všichni, kdo dorazili do kulturního domu v Bojkovicích. V předsálí byly navíc k vidění snímky folklorního souboru Světlovan a jeho návštěvy v Mexiku. Mnoho návštěvníků však přišlo především kvůli koštu vín.

Cimbálová muzika Kordulka spolu s dalšími mladými hudebníky a zpěváky představila ve vsetínském zámku projekt Mladí ladí folklor; Vsetín, sobota 12. listopadu 2016

Mladí ladili folklor na zámku ve Vsetíně

Vsetín – V mramorovém sále vsetínského zámku je v sobotu odpoledne rušno. Členové Cimbálové muziky Kordulka ladí nástroje. Připravují koncert ojedinělého projektu Mladí ladí folklor, pro který oslovili mladé talentované zpěváky lidové písně z okolí.

Slavnostní program Muzika pod nohy zaplnil Klub kultury v Uherském Hradišti.

Ohnica oslavila deset let působení novým cédéčkem

Uherské Hradiště – Stovkami fanoušků cimbálové muziky byl zaplněný Klub kultury v Uherském Hradišti v sobotu večer. Slavnostní program k deseti letům působení tam uspořádala cimbálová muzika Ohnica. Sama si dala k tomu výročí dárek v podobě nového CD pod názvem Muzika pod nohy. Podle něj se jmenoval i celý sobotní program. Tím provedl herec Slováckého divadla David Vaculík.

Stará tradice martinských hodů v Buchlovicích stále žije.

Martinské hody přilákaly do Buchlovic stovky lidí

Buchlovice – Sklizeň je už pod střechou, husičky byly vykrmené, Martinové oslavili o druhém listopadovém pátku svůj svátek, střídmý advent je už na dohled, a tak se v sobotu mohlo v Buchlovicích slavit, veselit a hodovat.

Na zámek v Radimi přijel v sobotu sv. Martin

FOTO, VIDEO: Na zámek v Radimi přijel v sobotu sv. Martin

Radim – Obloha pod mrakem, pošmourno, sychravo, teploty klesající k nule. Takové počasí v sobotu odpoledne, jak se vlastně sluší a patří, provázelo příjezd sv. Martina na zámek v Radimi. Tato velká událost se tam uskutečnila v premiéře a podívat se na ni přišly stovky lidí.

Ilustrační foto.

Na žehnání vína přijede do Hradiště na koni skutečný Martin

Uherské Hradiště – Bude tomu deset let od založení tradice na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, kde místní farář požehná svatomartinskému vínu vždy 11 den 11 měsíce v 11 hodin a 11 minut. Starodávný obřad spočívající v příjezdu představitele svatého Martina na bílém koni v doprovodu římských vojáků letos ozvláštní dvě události. Jezdec na koni je jednak jmenovcem svatého Martina a bude tedy také jedním z oslavenců, navíc letos poprvé požehná vínu páter Josef Říha z místní římskokatolické farnosti.

Projekt Mladí ladí folklor muzikanti a zpěváci poprvé představili na Hostýně.

Kordulka představí mladé zpěváky

Region - Mladí ladí folklor je název ojedinělého projektu, za nímž stojí členové valašské Cimbálové muziky Kordulka s primášem Michalem Jelénkem.

Cimbálová muzika Notečka oslavila deset let.

Přemlouvání zabralo. Cimbálová muzika Notečka hraje již deset let

Břeclav – Do břeclavské městské části Charvátská Nová Ves se přistěhoval ze Znojma, kde hrával v cimbálové muzice. Na vystoupení se tam Vladimír Beneš stále vracel. Později však souhrou několika náhod a také dlouhého přemlouvání založil cimbálovou muziku Notečka, která působí v Charvátské Nové Vsi již deset let.

Svatomartinské menu. Ilustrační foto.

SERVIS: Na Náplavce proběhnou Svatomartinské slavnosti

Praha - Degustační festival na Náplavce představí letošní mladá vína od 25 českých a moravských vinařů. Nebude chybět ani skvělá gastronomie – pečená husa, husí speciality, středomořská kuchyně a chuťovky k vínu. Svatomartinské slavnosti obohatí také hudební vystoupení, které připraví například Varmužova cimbálová muzika. Vstupné je zdarma. Kdo bude chtít ochutnávat, zakoupí si degustační set za 100 korun. Rašínovo nábřeží, Praha 2, 12. listopad, od 10 hodin.

Cimbálová muzika Notečka z břeclavské městské části Charvátská Nová Ves na archivním snímku.

Notečka oslaví deset let. Křtem alba a koncertem

Břeclav – Již deset let baví sebe i ostatní hudbou. Cimbálová muzika Notečka z břeclavské městské části Charvátská Nová Ves oslaví kulaté výročí koncertem a křtem nového v pořadí již druhého alba.

Dětský sbor souboru Vsacánek při natáčení CD valašských koled ve vsetínském studiu Pro Marts v budově Střediska volného času Alcedo

Cimbálové muziky a sbor Vsacánku natočily CD s koledami

Vsetín – Nové CD obsahující 19 valašských koled natočily v uplynulých dnech ve vsetínském studiu Pro Marts cimbálové muziky Vsacánek a Malý Vsacánek ze Vsetína. Písničky jsou na albu proložené krátkými básněmi.

Vinaři v Moravské Nové Vsi spojili ochutnávky vína a dýní.

Dýně a víno. Moravská Nová Ves žila podzimním spojením

Moravská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Přibližně dvě stě lidí si v sobotu nenechalo ujít akci, která se uskutečnila v Moravské Nové Vsi. Tamní vinaři sdružení ve spolku Vinaříček pro návštěvníky spojili ochutnávku vína a dýní. „Jde o zpestření podzimu. Dříve se u nás jedla hlavně jádra a zbytek se dával prasatům. Dýně ale lze zužitkovat i jinak, mnohé z nich jsou tělu velmi prospěšné," uvedla za organizátory Iva Fic Tomanová. Lidé v neoveských vinařských uličkách Výmol a Zátiší ochutnávali rozličné moučníky, polévku nebo úpravu na způsob dipu. Ten posloužil jako doplněk k masu.

Galerie Slováckých vín. Ilustrační foto.

Galerie slováckých vín oslaví čtvrté narozeniny dortem a cimbálovkou

Uherské Hradiště – Celovečerní oslavy chystají na sobotu 29. října v Galerii slováckých vín v Uherském Hradišti. Budou tomu totiž čtyři roky, co poprvé v prostorách jezuitských sklepů začalo vinařství Zlomek & Vávra nabízet nejen svá špičková vína, ale také kvalitní vína z dalších vinařství Slovácka.

Folklorní soubor Holůbek. Ilustrační foto.

Uherskobrodský Holúbek slaví kulaté výročí a nové CD

Uherský Brod – V sobotu 22. října oslaví teprve desáté narozeniny. Za tu dobu toho ale stihl více než dost. Už ve svých třech letech obsadil druhé místo v kraji, v pěti a sedmi letech pak byl vůbec nejlepší. Před rokem navíc reprezentoval Uherský Brod v holandském Naardenu a tuto sobotu od sedmé hodiny večerní představí ve Velkém sále Domu kultury v Uherském Brodě společně s hosty své nové CD s názvem Neseme vám dobrú novinu. Jak je patrné, deset let dětského folklorního souboru Holúbek, bylo neobvykle úspěšných. Prvotní ambice jeho zakladatelů přitom byly skromné.

Čtvrtý ročník lipovského Horňáckého koštu piv nabídl šestatřicet druhů piva ze sedmnácti pivovarů.

Horňácký košt lákal na pivo s chilli papričkami nebo sedmnáctistupňové dýňové

Lipov – Šestatřicet druhů piv ze sedmnácti pivovarů lokálních i zahraničních přijeli v sobotu do Lipova ochutnat příznivci zlatavého moku na čtvrtý Horňácký košt piva. „ Lipově jsem vyrůstal, ale na koštu jsem tady poprvé. Nejvíc mi chutnalo petrovské pivo Holly Swine," svěřil hodoňák Petr Ručka, který se svými přáteli ochutnal třináct vzorků chmelového nápoje.

Volební štáb KDU-ČSL.

Ze štábů: šampaňské, vtípky, i schovaní za zavřenými dveřmi

Zlínský kraj /ANKETA/ - Hromady jídla od tlačenky přes vdolečky až po štrúdl či řízky, cimbálová muzika i šampaňské, které teklo proudem. Někde naopak tekly spíše slzy za zavřenými dveřmi a panoval smutek. Sobotní dění v jednotlivých volebních štábech mělo jakoby dvě tváře jedni slavili, druzí prožívali momenty zklamání.